1 hartanah, 4 punca cukai?

30 april, saya dah pun buat bayaran cukai pendapatan saya
buat bayaran melalui maybank2u
bayaran berjaya. saya siap dapat cetak resit lagi
tapi sistem efiling hang lama kemudian keluar mesej page cannot be found
refresh beberapa kali pun sama.

bila klik semakan pengesahan, sistem menunjukkan seolah-olah saya belum buat bayaran
............sigh...................

saya pun cuba menelefon khidmat pelanggan mereka
sejak 4 hari lepas saya cuba telefon, usahkan tak berangkat, memanjang dapat tone bunyi engage
......................sigh..................................

saya baca lagi maklumat di laman web efiling tu
ada tulis, apa-apa masalah, boleh emelkan ke e_filing@hasil.gov.my


saya pun hantar le emel. saya forwardkan emel dair maybank2u mengatakan pembayaran dah diterima.
saya lampirkan juga resit maybank2u yang saya simpan simpan sebagai fail pdf

dah 2 hari berlalu, tiada sebarang maklumbalas dari LHDN
semakan di sistem pun masih menunjukkan yang seolah-olah saya belum buat bayaran....
hmmmmmmmmm..............


sebagai tuan rumah, wajib untuk kita isytiharkan pendapatan sewa
pendapatan sewa tu hanya boleh tolak interest yang dibayar ke bank, bukan jumlah keseluruhan bayaran
dan boleh tolak sebarang cukai berkaitan dan juga pembaikan kerosakan sahaja
pasang pintu lebih cantik, tak boleh tolak
tapi bila pintu cantik tu rosak, kos membaikinya barulah boleh ditolak

sebenarnya jauh di dalam hati saya kurang bergembira dengan perkiraan ini
sebab?
kalau sewa 1600 dengan perabot
bayaran bulanan ke bank pun dah 1000
bermakna pendapatan kita hanya rm600
kemudian tolak bayaran yuran penyenggaraan rm200
so pendapatan kita sebenarnya hanya lah rm400
katakan interest dalam rm700, bergantung pada kadar interest pinjaman, tempoh pinjaman dan harga belian rumah
LHDN kata pendapatan kita adalah 1600- 700 - 200 = 700
sedangkan pendapatan kasar sebenar kita hanya 400

itu sebab siapa yang isytiharkan pendapatan sewa mereka untuk 2 atau lebih hartanah, akan terkejut juga melihat jumlah cukai yanag pelu dibayar
seolah-olah gaji kita besar sungguh la dah.

ok, memang bayaran prinsipal yang kita bayar tu untuk rumah yang akan jadi hak kita
jadi pemerintah berpendapat, perlulah kita tanggungnya dalam pendapatan bercukai kita
kalau macamtu, kenapa pula bila kita nak jual rumah tu kita kena bayar stamp duty? cukai lagi?
dua cukai atas nilai yang sama.

selain tu, pembeli pun kena bayar stamp duty
dan jika rumah tu kita beli kurang dari 5 tahun, kita kena pula bayar RPGT.
cukai lagi...

ini bermakna, sebagai tuan rumah, kita kena bayar 2 - 3 jenis cukai atas amaun dan rumah yang sama
bertindan-tindan

dan sebagai pembeli, mereka perlu membayar satu cukai atas rumah yang sama itu juga

so LHDN mengutip 4 jenis cukai atas satu-satu hartanah

banyak betul duit kita habis bayar cukai atas satu-satu hartanah
cukai itulah sebahagian besar duit yang pemerintah agihkan untuk berbelanja.

mungkin saya silap, tapi inilah yg saya nampak dari setiap hartanah yang saya miliki.

** itu sebab ranai orang tak mahu isythiar pendapatan sewa sebab takut tengok amaun cukai perlu dibayar. hehehehe...
sendiri tanggung la beb...
4