Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

janji untuk dimungkiri?

27 Mac 2012

Kita suka berjanji secara mulut je kan
kita anggap itu memadai.. tak perlu lah beriya-iya sangat nak letakkan di atas kertas
masing-masing berharap atas dasar percaya pada janji mulut
ye lah, orang melayu kita dulu-dulu kata,

"lembu dipegang pada talinya, manusia dipegang pada janjinya"
tapi tu kes janji hal kecil-kecil.. hal remeh temeh
macamana kalau berjanji untuk membeli atau menjual rumah?
boleh ke janji pakai muut je?
boleh ke terma-terma tambahan pun pakai mulut je?
bagaimana kalau tiba-tia satu pihak memungkiri janji, boleh ke kita ambil tindakan undang-undang atau setidaknya menekannya untuk mengotakan janjinya?

apabila dua pihak berjanji, telah termaterilah satu kontrak di antara dua pihak tersebut
walaupun janji mulut, kontrak secara verbal tetap sah
namun untuk faedah bersama, hendaklah apa jua yang dipersetujui itu ditulis dalam bentuk hitam putih
sebab kalau hanya kontrak lisan, jika ada pertikaian, kan lebih susah nak buktikan?
bila bertulis ni senang.. semua ada tertulis di situ, rujuk sahajalah
nak bawa ke mahkamah pun senang



jadi kalau anda nak membeli rumah, pastikan kedua-dua pihak tandatangani borang tempahan (booking form) atau surat setuju membeli (offer to purchase letter)
letakkan semua terma tambahan di situ
kalau kedua-dua pihak setuju nak letak harga s&p ikut harga pasaran, tulis
kalau kedua-dua pihak deposit dipulangkan jika tak dapat kebenaran pihak berkuasa negeri, tulis
kalau kedua-dua pihak bersetuju deposit dipulangkan kalau tak dapat pinjaman, tulis
kalau kedua-dua pihak bersetuju pembeli dapat mendiami rumah tersebut ebaik menandatangani s&p, tulis
apa juga terma yang dipersetujui, tulis
jangan hanya janji mulut

Biar tulis banyak tak mengapa
biar sampai pening membacanya tak mengapa



jadikan kisah ini sebagai pengajaran
kenapa berjanji mulut pada terma-terma tambahan semasa nak membeli rumah tidak cukup bagus

kredit gambar: Image: Jeroen van Oostrom / FreeDigitalPhotos.net

4 ulasan:

sitiezahim 27 Mac 2012 1:10 PTG  

orang dolu dolu mmg suka janji mulut, bila meninggal banyak benda yg berubah kan? tp benda2 yg melibatkan harta ni takleh pakai la janji mulut, cthnya i nak kasik domain i pada u...jgn sekali sekali u percaya hahahahha :P

rohaniah noor 27 Mac 2012 7:58 PTG  

eh eh.. u tulis ni dah jadi kontrak bertulis ni.. ramai org baca dah jadi saksi. yeayyyy.. dapat domain satu preeeeee

Haruki 27 Mac 2012 10:23 PTG  

Hahahaha....antara sisters takpe la....

rohaniah noor 27 Mac 2012 10:29 PTG  

kan..sisters maaa.. tak per la bagi pree domain 1 unit.. heeeeeeeeee

Catat Ulasan

Ada komen atau pendapat? mari kongsikan...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP