• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

saya tujukan kursus ini kepada...

esok ahad 1 april 2012 jam 9.00 pagi
Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari akan berlangsung.. insya Allah..

kenapa kami adakan kursus ini?
sebenarnya ada kisah di sebaliknya

tahun lepas kan kami ada anjurkan seminar From Zero to Hero
dalam masa 2 hari kami kongsikan strategi mencari permata melalui subsale, unit pemaju dan rumah lelong
tapi penekanan lebih kepada subsale dan lelong
dan kami kongsikan mengenai pinjaman, prosedur menyewa, pengurusan penyewa dan prosedur menjual
segalanya dalam 2 hari

tapi saya ada menerima satu permintaan dari seorang rakan blogger
katanya, beliau sahgat berminat nak belajar mengenai pelaburan hartanah lelong
tapi beliau memang tak dapat nak pergi kalau seminar 2 hari macamni
sebab hujung minggu nak luangkan masa dengan anak-anak dan keluarga

Jadi beliau buat permintaan agar kami adakan seminar lelong satu hari sahaja
supaya beliau boleh pergi
saya telah berjanji padanya saya akan bincangkan hal ini dengan rakan property n co yang lain
dan kemungkinan besar permintaan ini akan direalisasikan
:)

maka itulah sebenarnya pemberi inspirasi kepada saya untuk cadangkan kursus lelong satu hari ini dianjurkan

hehehehe....
saya rasa saya mcm jin dalam lampu ajaib pulak dah ni..
memakbulkan permintaan orang...
teringat lagu christina aguilerra, genie in a bottle



ok, rakan blogger tu ada berdaftar untuk kursus esok
harap beliau akan hadir
sebab saya bersemangat  nak jumpa dia ni sebab belum pernah jumpa lagi
cuma berhubung melalui email dan blog je...

siapa orangnya?
mana boleh bagitau lagi...
nantikan entri berikutnya selepas kursus ini...  akan diwar-warkan..

jadi, kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari esok ditujukan kepada dia...

kredit gambar : Image: digitalart / FreeDigitalPhotos.net
Share:

jam bumi

malam ni jam 8.30 - 9.30 satu dunia akan menyambut Earth Hour
kita akan menutup lampu dan memadamkan semua switch lampu
ini sebagai tanda menyokong pelestarian bumi dan menyokong ke arah mengurangkan pemanasan global.

Banner 200px X 150px

apa yang boleh anda lakukan adalah beli lilin, kita pasang lilin je
kemudian kita borak2 dengan kawan atau ahli kelaurga dengan bercahayakan lilin

romantik gitu!

boleh pledge sokongan anda di laman web ini http://livegreen.wwf.org.my/

Tahun lepas sambut Earth Hour dengan mak dan 2 orang anak saudara
kami makan malam bercahayakan lilin
:)


Share:

she got the key!

yesterday my old friend, KS get vacant possession for her very first property.
congrats!
all i can see from her yesterday is smile, smile and excited.

she is my universitymate and was the best residential college manager we have
previously she worked in penang
but now she already here in cyberjaya

last time she also joined us attending Lend A Helping Hand 2011, the charity property talk.
she is indeed a very good and supportive friend of me


signing security card form
 After talking to me about her plan to buy a house, she bought domain 2 in 2010
one and half years waiting for the development progress
and now, taraaa!!!! the key handover is happening now


the park

lift to the park

i can say, emkay builds domain 2 very fast
if i am not mistaken, the construction works start towards the end of 2010
means, only one and half years to complete, instead of 3 years expected under Housing Development Act

the original plan is to hand over the key on February 2012
but then the top management of emkay wants it to be done at the same time with the launching of their final block - Domain 5


so yesterday i join her and her future husband (congrats too!) to get the key and check the house

yes, i know normally people really excited to have the key for their first house
when you just enter the house, you feel like want to scream out loud
"Yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!! Finally!!!!!!!!!"

lift lobby on the 15th floor
yes, i know that feeling because i have the same feeling too before
then you very excited to see the rooms, the toilets, the kitchen even the electric plugs location in the room until you forget one thing -> inspect any defect in the house.

either you forget or you don't know, but normally the developer person who brings you to the house will help you to do basic checking.
example: is the number of electric point for lamp and aircond enough?
or  the number of electric plugs is enough as in the s&p?

but you as the owner need to inspect more.

check, among them:
- is the painting works done nicely? any dirt on the wall? any small area unpainted?
- knock all the tiles. hear the sound. if there are any back portion between the tiles and the floor/ wall not filled with cement, you will hear a sound like empty space behind.
- check the tiles, is there any scratch or any broken anywhere even a small one
- check the toilet, the sink and the shower-> is the water flow through smoothly. is there any blockage in the piping? is all the water tap function?
- check the toilet flush. can it flush properly as it supposed to be?
- check the window aluminium frame. is there any scratch? is the glass or key affixed nicely?
- check the wall. is it straight? look from the side view. look at the sun lighting on the wall. is there any dark spot? dark spot or uneven lighting on the wall can show you that the wall is not really straight.

the room

there can be any other things that i cant write everything here.

but one more thing that you cannot spot the defect that time is the wiring for the lights and fan/ air cond.
you can only notice them is there are any when you fix the lights, fan and air-cond.

write every defect you see on the form provided.
i really recommend you put something to mark the defect, like a masking tape with number or with X
this way, the developer's contractor will find it easier to find where the defects are.
but make sure the mark can be removed or cleaned.

in yesterday's case my friend use her lipstick to mark it :)
luckily she brings accompany who can help her do the inspection
we just found 5 minor defects.
so, not a big thing la..
i have experience worse than this :)

to KS,
congrates babe for your first dream house
welcome to the world of landlord.

facing swimming pool

this house, she bought it at the price of 180K
one room, 600 sqft
already have a tenant waiting to move in for RM 1500 rental price for basic fittings.
she plan to do just grille, kitchen cabinet, put water heater and fix lights and 5-blade fan.

i tell her, that is good enough already because she dont need to compete with the other units there.
she can save the cash for her wedding
then later, when this tenant move out she can fully furnish it and rent it higher.

my friend so excited

wohoooo.. i simply love the smell of new house.
:)
Share:

countdown.. esok, lusa, tulat

Hari ni khamis
esok jumaat
lepas tu sabtu
lepas tu ahad.
Taraaaa!!! Kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari akan berlangsung pada hari ahad itulah

ini bermakna lagi 3 hari untuk kursus ini berjalan.

kami memang tak pandai promosi gempak-gempak
tak pandai nak cakap riak-riak
tak pandai nak tunjuk nilai rumah kami style berlagak

tapi setiap kali kami buat event, kami akan usahakan supaya ia satu event yang menarik
kami akan pastikan ia penuh interaktif
kami akan pastikan suasana belajar menggembirakan dan santai

Agen lelong dan pakar pelaburan lelong, Siti Farazila sudah bersedia
Puan Nurul, peguam kami juga telah bersedia

tahniah kepada semua peserta yang akan hadir.
saya maklumkan semula
kita akan bermula pada jam 9.00 pagi ahad ini
International Youth Center berada bertentangan dengan HUKM
jadi harap anda tak sesat dan akan tiba tepat pada masa
dalam hari ini saya akan emel kepada anda semua peta dan apa yang perlu anda bawa ke sesi ini nanti ya!



antara kandungan kit yang akan kami edarkan nanti



bila siti farazila dan puan nurul dah dapat mic, mungkinkah jadi macamni?
Share:

jom pergi seminar Robert Kiyosaki

Robert Kiyokasi yang kita kagumi melalui buku-bukuny dan penulisannya akan datang ke Malaysia
Beliau akan muncul di dalam National Achievers 2012 Congress yang akan berlangsung pada 29 - 31 may ini
Saya, Haruki dan Sara bersemangat untuk hadir.



Harga untuk seminar yang hebat ini adalah RM 297 seorang hingga hujung bulan April ini
tapi sebenarnya sebelum ini mereka pernah tawarkan harga istimewa RM 197 melalui Groupon
tapi mereka tak maklumkan pada Haruki yang merupakah bekas peserta seminar penganjur yang sama

Jadi Haruki berbincang semula dengan penganjur, kenapa harga istimewa begini tidak dimaklumkan kepada pelanggan sedia ada dahulu
Akhirnya penganjur bersetuju untuk menawarkan harga RM 197 ini JIKA beliau mendaftar diri di dalam kumpulan 10 orang sebelum hujung bulan mac ini

Jadi, saya, HAruki dan Sara dah ada 3 orang
kami mencari lagi sekurang-kurangnya 7 orang peserta lagi untuk kumpulan ini

Kawan- kawan, mendengar secara terus dari Robert Kiyosaki dengan harga sebegini memang tidak patut dilepaskan
Saya sangat pasti kita semua menilai ilmu beliau berjuta-juta ringgit kan..,
apalah sangat RM197 ini jika ia boleh mengubah pemikiran dan memandu kita menjadi jutawan hartanah nanti

Jika berminat, tinggalkan nama dan emel dan / atau no tel.

Harga RM 197 ini hanya jika kita berjaya mengumpulkan 10 orang sebelum 30 mac
jika tidak, harga asal RM 297.

Layari laman web seminar ini http://edm.iproperty.com/my/NationalAchieversCongress2012/

Share:

janji untuk dimungkiri?

Kita suka berjanji secara mulut je kan
kita anggap itu memadai.. tak perlu lah beriya-iya sangat nak letakkan di atas kertas
masing-masing berharap atas dasar percaya pada janji mulut
ye lah, orang melayu kita dulu-dulu kata,
"lembu dipegang pada talinya, manusia dipegang pada janjinya"
tapi tu kes janji hal kecil-kecil.. hal remeh temeh
macamana kalau berjanji untuk membeli atau menjual rumah?
boleh ke janji pakai muut je?
boleh ke terma-terma tambahan pun pakai mulut je?
bagaimana kalau tiba-tia satu pihak memungkiri janji, boleh ke kita ambil tindakan undang-undang atau setidaknya menekannya untuk mengotakan janjinya?

apabila dua pihak berjanji, telah termaterilah satu kontrak di antara dua pihak tersebut
walaupun janji mulut, kontrak secara verbal tetap sah
namun untuk faedah bersama, hendaklah apa jua yang dipersetujui itu ditulis dalam bentuk hitam putih
sebab kalau hanya kontrak lisan, jika ada pertikaian, kan lebih susah nak buktikan?
bila bertulis ni senang.. semua ada tertulis di situ, rujuk sahajalah
nak bawa ke mahkamah pun senang



jadi kalau anda nak membeli rumah, pastikan kedua-dua pihak tandatangani borang tempahan (booking form) atau surat setuju membeli (offer to purchase letter)
letakkan semua terma tambahan di situ
kalau kedua-dua pihak setuju nak letak harga s&p ikut harga pasaran, tulis
kalau kedua-dua pihak deposit dipulangkan jika tak dapat kebenaran pihak berkuasa negeri, tulis
kalau kedua-dua pihak bersetuju deposit dipulangkan kalau tak dapat pinjaman, tulis
kalau kedua-dua pihak bersetuju pembeli dapat mendiami rumah tersebut ebaik menandatangani s&p, tulis
apa juga terma yang dipersetujui, tulis
jangan hanya janji mulut

Biar tulis banyak tak mengapa
biar sampai pening membacanya tak mengapa



jadikan kisah ini sebagai pengajaran
kenapa berjanji mulut pada terma-terma tambahan semasa nak membeli rumah tidak cukup bagus

kredit gambar: Image: Jeroen van Oostrom / FreeDigitalPhotos.net
Share:

beli-belah buku

sabtu lepas saya pergi membeli belah buku
sebenarnya saya menerima voucher buku untuk pelajar hujung semester lepas
saya belum pernah guna pun voucher tu
hajatnya nak tunggu masuk semester baru sebab boleh lah saya gunakan untuk beli buku teks utk pelajaran saya

sebenarnya tarikh akhir voucher ini adalah pada 31 mac 2012
masih ada sedikit masa-masa kecederaan
tapi itulah yang kelakarnya
voucher buku ni sepatutnya digunakan oleh pelajar di dalam membeli buku-buku pelajaran
barulah betul meringankan beban pelajar


malangnya ia diedarkan semasa minggu peperiksaan
dan akan tamat tempoh sah dua atau tiga minggu selepas masuk semester, bergantung pada jadual semester universiti
ini bermakna, pelajar menerima voucher buku semasa mereka hampir nak bercuti semester
pada waktu begini, buku bukanlah perkara penting yang ingin dibeli oleh kebanyakan pelajar, khususnya pelajar undergraduate yang belum berfikiran panjang
itu sebabnya, mereka cuba menjual voucher itu untuk mendapat wang tunai
cuti sem, beb... masa untuk bergumbira!

bagi pelajar-pelajar lain dan pelajar matang seperti saya dan kawan-kawan, ehem.. , ramai yang telah gunakannya untuk membeli buku-buku tak berkaitan dengan pelajaran
ada yang beli novel berkepuk-kepuk, ada yang beli buku resepi, ada yang beli buku-buku motivasi
yang ada pemikiran bisnes, beli buku-buku perniagaan dan pemasaran

ramai yang dah habiskannya semasa cuti semester lagi
tapi saya cuba juga simpan hingga mac
mana tau saya sempat gunakannya untuk beli buku pelajaran

jadi sabtu lepas selepas 2 org pensyarah memberitahu buku yang dicadangkan oleh kami menggunakannya, saya pun terus ke kedai buku Book Xcess di Amcorp Mall, Petaling Jaya
Saya tak pernah ke Book Xcess ni sebenarnya
tapi kawan saya kata buku di sini sangat murah berbanding di tempat lain
bersungguh lah saya membawa senarai buku teks tu

Sekali bila sampai di sana, saya dapati hanrganya memang murah
buku yang berharga RM 40 ke atas hanya dijual dengan harga RM 17.90, RM 19.90 atau RM 24.90 sahaja
malangnya, hanya buku import sahaja yang ada
tak ada pun buku tempatan
saya pula sedang belajar undang-undang syariah
jadi memang buku-buku teks tu adalah buku-buku penulis tempatan

maka hancurlah harapan nak membeli buku teks pada hari itu
namun beli-belah harus diteruskan, apatah lagi selepas melihat harga buku-buku ini

akhirnya saya dapat membeli 7 buah buku
2 buah buku self-help
1 buah buku perniagaan
2 buku sejarah dan biografi berkenaan adolf hitler dan nuremberg trials
dan 1 buku resepi bayi untuk dihadiahkan kepada rakan saya di terengganu
tapi buku bayi tu, bukan buku yang dia minta.. buku tu tak ada :(



beli 7 buah buku semuanya
jumlah harga rm129
saya gunakan dua keping sahaja voucher tu dan tambah lagi wang tunai rm29

dua keping voucher lagi, saya terpaksa lah ke MPH juga untuk cari buku teks dan beli buku-buku tempatan pula

jika anda ingin berjaya di dalam perancangan kewangan anda, di dalam pelaburan hartanah atau di dalam apa jua perniagaan yang ingin anda ceburi
jangan putus membaca
kerana terlalu banyak ilmu yang boleh anda perolehi
buku boleh mengubah cara pemikiran anda
ia boleh juga boleh mengubah masa depan anda ke arah lebih baik

oh ye, jumaat lepas, Majalah Niaga terbitkan artikel terbaru saya berkaitan pelaburan rumah lelong
jika anda belum mebacanya, jom klik di sini

terima kasih banyak-banyak kepada tim Majalah Niaga kerana menerbitkan artikel ini
walaupun pada masa itu tuan aqif, salah seorang owner Majalah Niaga ini tidak sihat
semoga keadaan beliau dah semakin pulih sekarang
Share:

Permata Hartanah: mau 263 tips hangat?

Jika anda serius ingin membina pendapatan pasif dan menjana kekayaan melalui pelaburan hartanah, siri buku tulisan Renesial Leong wajib anda miliki dan baca

Siapakah Renesial Leong?

Beliau merupakan seorang pelabur hartanah wanita, rakyat Malaysia yang sangat terkemuka
bukan sahaja di Malaysia tetapi di beberapa negara lain di Asia
Kalau Azizi Ali lebih fokus kepada hartanah kediaman, Milan Doshi kepada retail lot
Renesial Leong sebenarnya lebih terkenal dengan hartanah komersial



Buku pertama di dalam siri ini adalah Permata Hartanah
ada dalam versi BM, English dan Mandarin.

Istimewanya buku ni sebab penuh dan melimpah-limpah dengan tips.
ada 263 tips dikongsikan
bermula dari mengapa beliau memilih pelaburan hartanah kepada pencarian lombong dan permata
hinggalah ke tips menyerlahkan permata anda kepada bakal penyewa dan panduan menginsuranskannya

beliau juga ada memberikan tips dari perspektif feng shui
yelah. mungkin anda tidak mempercayai feng shui tapi mungkin penyewa atau pembeli hartanah anda nanti seorang yang mempercayainya

lagipun saya dapati ada beberapa aspek feng shui yang memang common sense
contohnya membeli hartanah yanag mengadap tasik.
bukan sahaja feng shui, kita org biasa pun mmg suka kan rumah mengadap tasik sebegini
feng shui juga melarang kita membeli rumah yang menghadap simpang 3
kalau fikir betul- betul, rumah mengadap simpang tiga memang bukan lokasi yanag bagus
sebab bila malam, rumah kita asyik diterangi lampu kereta orang yang lalu simpang tu je
dan mengadap simpang tu kan, tentulah lampu kereta tu dipancarkan terus ke tingkap depan rumah kita
kan tak seronok dan terasa kurang privasi tu..

Penulis ni juga banyak berkongsi cerita-cerita benar yang memberi pengajaran dan boleh membuat kita terasa seronok membacanya
kes 'lubang kunci yang lesap'
cerita 'misi yang tidak mustahil'
cerita 'itu ialah kebanggan kami'
dan banyak lagi cerita-cerita benar .. 24 buah cerita semuanya


saya beli pada tahun 2006 pada harga RM 45.90
ada 249 muka surat, 16 bab kesemuanya.
saya begitu khusyuk membacanya hingga boleh tamatkan dalam masa 3 hari sahaja.

nak tulis satu persatu bab yang ada di dalamnya banyak sangat
tak payah susah hati, beli buku ni dan baca.

Buku asas yang wajib anda miliki

Share:

saya masuk sekolah semula

saya akan masuk sekolah semula
semalam dah dapat keputusan rayuan pertukaran pengajian yang ditawarkan
alhamdulillah dah pun ditukarkan ke diploma lepasan ijazah syariah dan amalan

jadi, mulai minggu ni setiap sabtu saya akan berulang-alik ke shah alam
kelas dari awal pagi hingga lewat petang

hm.. bagaimana dengan seminar2 yang saya dah daftar yang diadakan pada hari sabtu ye?

dah lama tak pergi sekolah, belajar kan..
mana pergi beg sekolah saya?
kasut sekolah dah buruk, macamana?


kalau satu hari nanti dapat uruskan kes seperti ni, memang makcik kayoooo

KUALA LUMPUR 19 Julai – Bekas isteri Datuk Khalid Mohamed Jiwa atau Datuk K akan memfailkan tuntutan harta sepencarian di Mahkamah Tinggi Syariah di sini, Jumaat ini.
Peguam syarie yang mewakili Tengku Zawiyah Tengku Izham, Zulkifli Che Yong berkata, pihaknya sedang mengemas kini perkara-perkara yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak.
Antara perkara dipersetujui ialah tiga buah rumah kediaman termasuk sebuah rumah di Bukit Antarabangsa di sini yang dianggarkan bernilai RM7 juta akan diserahkan kepada anak-anak manakala dua buah rumah di Damansara diberikan kepada Tengku Zawiyah.
berita penuh di sini http://utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=0720&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm


tapi saya tak ada degree in property investment lah.. perlu ke?


kredit gambar: http://umno-online.com/?p=24708
Share:

peluang peluang peluang

hari ini Majalah Niaga  telah menerbitkan edisinya yang ke 20
Edisi ni sangat menarik kerana menampilkan temuramah dengan Pengarah Urusan Les Copaque iaitu syarikat yang menerbitkan Upin dan Ipin
Beliau adalah Tuan Haji Burhanuddin.
Ketahui perjalanan beliau dari seorang pegawai Petronas ke pengarah urusan syarikat penyenggaraan pelantar minyak dan akhirnya membuka syarikat animasi yanag begitu ternama di Malaysia dan di luar negara.


Selain itu ada banyak lagi artikel menarik antaranya Ibu Mertuaku Remake, 5 perkara wajib untuk anda menjadi lebih kaya, 6 kebaikan kerja keras dan bisnes part-time dan  banyak lagi
yang paling best adalah di muka surat 29 .. hehehehe
artikel saya bertajuk Pelaburan Hartanah 2012: Mendung atau Sinar pun ada..

Kawan-kawan kena muat turun edisi ini cepat sebab team majalah niaga sedang mengkaji kemungkinan untuk tutup muat turun percuma ini atau untuk mengenakan bayaran jika kuota muat turun percuma telah mencecah 3,000.

Jadi baik cepat bertindak rebut peluang ini sebab ilmu-ilmu yg dikongsi di dalamnya boleh membantu dan memberi inspirasi kepada anda untuk berjaya.

Oh ya sementara tu nak maklumkan Kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari masih ada lagi 5 tempat kosong untuk yang berminat
tarikh kursus adalah 1 April iaitu ahad, jam 9.00 pagi - 5.00 petang.
yuran kursus adalah RM 258 untuk seorang atau RM 228 jika mendaftar berkumpulan.

Tapi berita syok kepada mereka yang dah isi borang pendaftaran sebelum atau pada 18 mac tapi belum buat bayaran
kami gembira untuk lanjutkan lagi tempoh yuran istimewa early bird iaitu rm228 seorang atau rm 209 berkumpulan jika anda membuat bayaran hingga jam 9.00 pagi esok.
yup, tawaran khas ini utk yang dah isi borang je ya... dan hingga jam 9.00 pagi esok sahaja.


Blogger Siti Farazila akan kongsikan tips dan teknik pelaburan rumah lelong
dan   puan peguam Nurul Muhaniza akan ada sesi bersama peguam juga untuk memberi penerangan isu-isu berkaitan perundangan yang timbul semasa membeli atau menguruskan rumah lelong.

Tempat terhad, peluang terhad. ada 5 lagi kerusi dan meja kosong.

Jom daftar dengan mengisi borang di bawah.

Share:

do you master your property financing?

tajuk di atas sengaja ditulis dalam bahasa inggeris sebab nak memberi definisi kepada tajuk seminar yang baru saya, blogger haruki dan sara hadiri jumaat dan sabtu (semalam)

Nama seminar ini adalah Financial Mastery
dianjurkan oleh FREEMEN
Bertempat di Melia Hotel, Kuala Lumpur dari jam 9.00 pagi - 6.00 petang.

Penceramah adalah Michael Tan, Sandeep, Mr Kah Leong dari standard Chartered dan Mr Justin, seorang jurunilai hartanah.


Sandeep dan Michael

Kah Leong dari Standard Chartered

Seminar dua hari ini boleh saya katakan antara seminar pelaburan hartanah terbaik yang pernah saya hadiri
Ia memfokuskan kepada 4 perkara yang ada simbol RM ini iaitu
- target pelaburan hartanah yang diterjemahkan dalam RM
- kelayakan pinjaman anda
- pembiayaan pelaburan hartanah anda
- penilaian hartanah anda.

Paling menarik adalah tips bagaimana bermain dengan 4 perkara ini agar pelabur dapat menjana kekayaan melalui pelaburan hartanah.

Seminar ini tidak sesuai untuk mereka yang baru hendak memulakan pelaburan hartanah mereka
Ia lebih sesuai untuk pelabur berpengalaman... sekurang-kurangnya sudah mempunyai satu atau dua buah hartanah.

Kami bermula dengan perkara asas, mengira semula Financial Freedom Number saya.
Jika anda pernah menghadiri Lend a Helping Hand, anda pasti tahu berapa FFN anda
Ia merupakan satu angka kebebasan kewangan anda
ye lah.. pelabur hartanah ini targetnya hanya satu
untuk mencapai tahap kebebasan kewangan.

Tapi berapakah angka kebebasan kewangan anda?
Berapa jumlah wang yang anda perlu ada untuk anda berjaya mencapai kebebasan kewangan?
Itulah yang kami kira untuk mengetahui FFN masing-masing.

Kali pertama saya mengira FFN saya adalah pada bulan September 2010.
Angkanya 5.2 juta

Kelmarin saya mengira semula.
saya membuat sedikit penyesuaian berdasarkan keperluan semasa dan target persaraan saya, namun rupanya FFN saya masih lagi 5.2 juta.
hm.. nak kena kejar ni


8 Tips-tips dan ilmu yang ingin saya kongsikan dengan ringkas di sini untuk semua pembaca blog adalah

1) Anda boleh membeli hartanah atas kapasiti individu, perkongsian atau atas nama syarikat.

2) Apabila anda berhasrat untuk membuka sebuah syarikat yang akan membeli hartanah, jangan lupa untuk masukkan perkataan 'property holding' di dalam objek syarikat anda. Tanpa perkataan ini, pembelian hartanah atas nama syarikat adalah tidak sah.

3) Walaupun bank negara mengeluarkan arahan pengiraan kemapuan pinjaman berdasarkan gaji bersih, namun pelaksanaannya di bank mengambil masa. Masih ada bank yang menilai atas gaji kasar.

4) Ada 2 jenis Debt Service Ratio. Front End Ratio dan Back End Ratio. Back end ratio adalah kadar liabiliti sedia ada berbanding jumlah pendapatan. Front end ratio pula adalah kadar pinjaman yang hendak dipohon berbanding jumlah pendapatan. Kebanyakan bank memberi pinjaman hingga maksima kadar Back End Ratio 0.5 - 0.7 terhad kepada Front End ratio <= 0.4. Jadi, kalau masih nak daptkan pinjaman, carilah bank yang boleh bagi hingga back end ratio 0.7 ni ya. Antaranya Standard Chartered.

5) Mike hanya akan flip hartanah yang dia miliki jika sudah mencapai keuntungan 30% - 40% dari harga dia beli. Peratusan ini mengambil kira kos flipping iaitu entry cost dan exit cost.Beliau akan mencari hartanah yang boleh capai peratusan ini dalam masa terpantas yang boleh. Beliau dah rancang dari awal, bila dan bagaimana untuk capai peratusan ini.

6) Standard Chartered boleh menawarkan pinjaman maksima 30 juta untuk sesebuah syarikat.

7) Perkiraan pendapatan syarikat adalah purata pendapatan / wang masuk dalam tempoh 6 bulan darab dengan faktor pendapatan (income factor). Jika jenis perniagaan adalah:
 - perkhidmatan: faktor pendapatan adalah 20%
 - pembuatan, faktor pendapatan adalah 10% , dsb

8) Untuk meningkatkan penilaian hartanah anda, fokuskan pada pengubahsuaian yanag menambahkan build-up hartanah atau keluasan bangunan.  Menambahkan jumlah bilik tetapi luas bangunan kekal sama tidak banyak membantu. Jika tidak boleh ditambah secara horizontal (meluaskan bangunan), anda boleh naiktaraf dan luaskan bangunan dari segi vertikal (menambahkan ketinggian bangunan spt bumbung lebih tinggi atau lebih tingkat). Perabot tidak dikira di dalam penilaian hartanah, begitu juga air-cond kecuali air-cond itu adalah centralised air-cond.

Kesimpulannya, ini adalah antara seminar terbaik yang saya dapat hadiri setakat ini dan pasti adalah seminar terbaik dari FREEMEN. Ia menjawab banyak kemusykilan yang saya hadapi selama ini dan ia juga memberi banyak peluang dan ruang kepada saya untuk diaplikasikan segera.

Jika ada rakan-rakan pembaca blog mendapat jemputan untuk menghadiri seminar ini, tolonglah untuk TIDAK BERKATA TIDAK.


Share:

Domain 5 Neocyber

EMKAY just launched their last block of Domain Apartment series in Neocyber, Cyberjaya
It is called as Domain 5

As the others, Domain 5 is a freehold apartment.
There are 3 types of layout.

Type 1 >> 419 sqft
2 bedrooms 1 bathroom
Price starts from RM 220k
Fully furnish

Type 2 >> 579 sqft
3 bedrooms 1 bathroom
Price starts from 290K
Fully furnish


Type 3 >> 831 sqft
3 bedrooms, 2 bathrooms
Empty unit


if interested to book, you just need to pay rm 3k
There are discount of 10% given, meaning that you dont need to pay 10% as the deposit.

Special for bumis, they can get another 7% discount
Thus, during the vacant posession, the bumi buyers can get a check for the 7% discount paid by the loan

For this project, the panel financier are UOB, maybank and MBSB
MBSB come into the picture specially for those who already bought 2 houses before and still under mortgage.
This is because MBSB willing to give 90% loan but with rate of BLR- 1
UOB and maybank can give up to BLR - 2.4

At the time this article written, all type 1 which is the smallest units are already sold out within 3 days only.
But you can call the developer for confirmation, in case there are buyers who cannot secure a loan

How good Domain 5?
hm.. so far looking at Domain, the rental yield for the developer unit buyer are damn great.
I shared lots of domain stories here in my previous blog and also here in this blog.

Domain 2 is going to have vacant possession too soon
hope it will be a sucess story to the owners too
but people start talking about possibility of over supply in cyberjaya in 2013 since a few new project will be completed.

I cannot predict anything, Now is 2012 and i dont have a magic ball or a magic mirror to tell me the future.
so, i also wait and see :)

Ok, back to Domain 5
i have visited the show house for type 1.
the same furnishing is to be installed for type 2, but with 3 bedrooms.
you can watch it here



if you interested, please call Kenny 012-6694319, the salesperson from EMKAY
tell him that you book under introducer named rohaniah  ya!
Share:

nak ebook pelaburan hartanah pertama saya?

Ramai yang tertanya-tanya, betul ke saya dah ada ebook pertama?
macamana nak dapatkannya?

Ya kawan-kawan. benar saya ada keluarkan satu ebook pertama dalam sejarah saya.
ebook ringkas yang bertajuk WANG BESAR dalam Pelaburan Hartanah.

ya, ebook ni memang ringkas.
Di dalamnya saya kongsikan 6 strategi untuk jana wang besar melalui pelaburan hartanah.
percubaan pertama menulis ebook, memang banyak kelemahan.

Alhamdulillah ada encik Shaiful dan en Yusof yang tolong tegur mana2 ejaan yang salah.
Maka saya cepat-cepat buat perubahan dan upload semula.

Terbaru, ctfarazila kata saiz font saya telalu kecil.
Kesian kalau orang yang sedikit rabun nak membacanya.
Pun saya dah besarkan sedikit saiz font tu dan upload semula.

Terima kasih kawan-kawan yang bantu proof reading dan bagi komen-komen membina ni.

ebook ni saya edarkan percuma kepada rakan-rakan semua
Cara nak dapatkannya mudah sahaja.

Isi borang langganan yang ada di sebelah kanan blog ni.
Nanti anda akan terima satu emel pengesahan. Klik lah ACCEPT.



Kemudian nanti anda akan terima satu lagi emel yang akan beri url ebook ini.
Boleh lah baca atau download dari situ.

Dengan mengisi borang ini juga, anda telah melanggan blog ini.
Perancangan saya, kawan-kawan akan terima penulisan dalaman saya nanti serta artikel-artikel terkini di blog yang akan saya highlightkan.

Tapi jika lepas anda mengisi borang tu, tidak terima sebarang emel dari kami, mungkin ada yang tak kena sama ada pada sistem atau pada capaian internet pada waktu itu.
KAlau berlaku kes sebigini, tolong bgtau saya ya dan tinggalkan alamat emel supaya saya boleh ambil tindakan segera.

Pertama kali juga setup benda-benda begini.. memang terkial-kial dibuatnya.

Terima kasih banyak kepada semua kawan-kawan yang membaca blog saya dan juga membaca ebook ini.
Sekurang-kurangnay takde la saya ni mcm syok sendiri.. sendiri tulis, sendiri baca sorang2

terima kasih :)
Share:

FOKUS: itu kata kuncinya

apa yang kita lakukan adalah pilihan kita
berjaya atau tidak kita adalah pilihan kita
gembira atau tidak yang kita rasa juga adalah pilihan kita

memang lumrah hidup kita ada waktu naik, ada waktu turun
ada waktu suka, ada waktu duka
ada waktu kita berlari, ada waktu kita duduk

tapi selama mana kita berlari, selama mana kita terduduk itu pilihan kita
selama mana kita rasa gembira, selama mana kita rasa sedih dan putus harapan pun adalah pilihan kita

Allah dah tulis di dalam al-Quran, Dia tidak akan ubah nasib sesebuah kaum jika kaum itu tidak mengubahnya sendiri
Kita percaya pada ketentuan, tapi kita juga percaya dengan usaha dan doa, Allah akan makbulkan doa kita
ini bermakna, kejayaan dan kegembiraan adalah piihan kita

Apa jadi kalau kita gagal?
Bangun balik, usaha lebih kuat
Gagal bagi saya bermakna kejayaan yang dilengahkan

Apa jadi jika berlaku sesuatu yang menyedihkan
Alihkan fokus, tumpu kepada perkara yang menggembirakan atau mengujakan
Bergantung pada tahap serius atau tidak punca kesedihan itu, memang akan makan masa untuk terus mengalihkan fokus
tetapi kita mesti cuba

Bagai orang Acheh yang tabah selepas tsunami
Bagai orang jepun yang tabah selepas tsunami dan radioaktif

Yang paling penting sebenarnya adalah fokus kita
Jika kita fokus pada perkara yang sedih dan gagal itu lama-lama
selama itulah kita tersangkut di situ

Mari kita buat satu latihan
Lihat dua keping gambar ini

Yang mana satu yang anda lebih suka lihat dan renung lama-lama?

     
  
Adakah Zizan Nin yang handsome dan ceria (yang juga pojaan hati saya)?
atau lelaki yang sedih dan tertekan itu?

Saya pasti manusia normal pasti lebih suka melihat sesuatu yang cantik, ceria dan boleh menenangkan hati kan,
Jadi, jika anda normal, pasti di sini anda lebih suka lihat gambar Zizan Nin lama-lama.

Oh kalau anda lelaki pula?
pasti anda lebih suka gambar ini



Gambar wardina safiyyah yang tenang direnung
wajah maya karin yang cantik dan sedap mata memandang



.
.
.
.
.

Berbanding yang ini kan?


Tidak berniat menghina sesiapa.. 
saya cuma nak bagitahu, fokus kita memainkan peranan penting
Jika ada perkara sedih berlaku, alihkan fokus kepada perkara yang menggembirakan kita
Jika ada kegagalan berlaku, alihkan fokus kepada perkara yang masih boleh kita usahakan lebih baik

Insya Allah kita tidak tersangkut lama di dalam keadaan yang sedih atau tidak berjaya
Insya Allah kita akan terus bergerak dan gembira
kerana sifat semula jadi manusia sukakan benda yang cantik, yang gembira, yang mengujakan.

Saya juga sedang mengalihkan fokus saya
Di saat rakan yang sama2 belajar, sama2 habis Bachelor of Legal Studies sedang menyambung LLB (hons) untuk menjadi peguam, saya masih di sini.
Tapi daripada saya bersedih, lebih baik saya alihkan fokus saya kepada ebook pertama saya.

Walla!

Share:

bagaimana beli rumah no money down?

Rakan saya Siti Z memohon untuk saya kongsikan panduan ringkas Bagaimana untuk Membeli Hartanah secara No Money Down.

Sebenarnya untuk menulis dan menerangkan dengan terperinci bagaimana caranya, ia memerlukan satu buku setebal paling kurang 50 muka surat.
Namun saya telah berjanji kepada Siti Z untuk meringkaskannya supaya dijadikan panduan asas.

Bagaimana nak membeli hartanah dengan No Money Down?

Apa itu No Money Down sebenarnya?
saya tidak tahu definisi buku atau definisi pakar lain tetapi bagi saya membeli hartanah secara No Money Down adalah apabila anda tidak dapat membeli hartanah tanpa modal iaitu wang desposit.
Bukan sahaja tanpa modal, silap-silap anda boleh mendapat wang tunai pulak dari pembelian tersebut.

Betul ke tak ada modal?
Boleh beli dengan tanpa duit langsung ke?
jawapan saya, bolehh. Dah terbukti ramai yang berjaya beli tanpa keluar duit pun.

Tapi ada juga yang keluarkan sementara je modal tu, kemudian dapat balik.
contoh, keluarkan sementara 10K untuk deposit dan bayaran peguam, nanti bila dapat kunci rumah, kita dapat semula 18K.
Tolak dengan deposit dan bayaran peguam tu, maknanya dapat pulak lebihan 8k masuk dalam akaun bank.

ni saya bagi contoh 8k. ada orang lain boleh dapat 20k pun..
Tak ke meriah?


ok, bagaimana caranya tu, wahai sang penulis blog?

langkah-langkah ringkasnya begini, wahai kawan2 pembaca blog

1) Target kawasan yang anda ingin beli. Ini dinamakan mencari lombong

2) Tetapkan pula bajet harga rumah berapa yang anda ingin beli. Kemudian mula lah melombong dengan mencari rumah yang berada sekurang-kurangnya
- 10% di bawah harga pasaran, jika anda hanya ingin beli tanpa modal
- 20% di bawah harga pasaran, jika anda ingin beli tanpa modal dan dapat lebihan wang tunai
- 30% di bawah harga pasaran, jika anda ingin beli tanpa modal tetapi dah pun mempunyai 2 buah rumah yang masih ada pinjaman.

Kalau tanya saya mana yg terbaik, sudah pastilah 20% di bawah harga pasaran jika anda belum pun mempunyai 2 buah rumah. Sebab dah la dikira tak perlu keluar modal, siap dapat lebihan tunai lagi.

Macamana nak tahu hartanah tu di bawah harga pasaran?
ada 3 cara asas yg boleh digunakan

a) Perhatikan semua iklan rumah untuk dijual bagi rumah yang kita target tu. kalau purata jual 120K, tiba-tiba anda jumpa iklan jual 100K, anda tahu, penjual tu jual murah dan mungkin di bawah harga pasaran.
kena lah buat research dan ikuti iklan-iklan atau melawat kawasan tersebut mana tau ada signboard FOR SALE ya.

b) Tanya ejen hartanah yang mahir dan biasa di kawasan tersebut, ada tak rumah target anda yang nak dijual dengan harga yang lebih murah dari harga penilaian bank. Jika anda, minta dia menelefon anda dahulu.

c) Jika dah jumpa sama ada melalui cara pertama atau kedua, minta alamat penuh dan butiran rumah tersebut dari ejen atau penjual. Kemudian hubungi pegawai bank untuk tanya berapakah nilai pasaran maksima rumah tersebut.

3) Bila dah jumpa rumah yang di bawah harga  ni, bayar booking 2% dan minta kebenaran penjual untuk kita gunakan harga penialain bank di dalam s&p.  Jika perlu, cubalah berunding juga untuk mendapatkan sedikit diskaun. Katakan kita berjaya dapat harga jualan 96k

4) bila penjual dan bersetuju, dapatkan pinjaman atas harga penilaian bank tadi. contoh: 90% dari 120K = 108K

5) Tandatangan s&p atas atas harga penilaian (120K). Tandatangan juga perjanjian tambahan mengatakan harga jualan sebenar rumah adalah harga 96k. Bayar baki 8% deposit kepada penjual, kecuali penjual bersetuju untuk tidak perlu membayar baki ini.

6) Tandatangan perjanjian pinjaman rumah dan biarkan peguam menguruskan urusan tukar nama, disbursement dan sebagainya.

7) Bank kita disburse duit ke bank penjual bagi baki pinjaman penjual, jika ada. Katakan baki pinjaman beliau 50K, maka bank kita akan bayar ke bank penjual sebanyak 50K.

8) Bank kita keluarkan cek kepada peguam kita untuk baki harga jualan di atas s&p tadi selepas ditolak bayaran kepada bank penjual dari jumlah pinjaman. Dalam kes ini, cek yanag akan dikeluarkan adalah  adalah 108k - 50k.= 58K.
Baki sebenar atas harga jualan akan dibayar kepada penjual iaitu 96k - 50k (pinjaman) = 46K
Kita kemudiannya akan memperoleh baki selebihnya iaitu 58K - 46K = 12K
Wang 12K ini boleh lah digunakan untuk membayar hutang, membuat pengubahsuaian atau untuk membeli rumah seterusnya pula.


Ini hanya penduan ringkas.
Sebenarnya ada banyak teknik yang saya tidak dapat tulis secara umum di sini.
Anda kenalah hadir ke seminar anjuran kami untuk saya kongsikan tekniknya nanti :)

Harap Siti Z berpuas hati dengan panduan ringkas ini.

Satu lagi, saya ingin umumkan pemenang Biasiswa Kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari.


Terima kasih diucapkan kepada semua penyertaan yang diterima.
Setelah juri meneliti dan mengadili berdasarkan kriteria penilaian, ini lah dia.. jeng jeng jeng,,,,

Senarai 5 org pemenang biasiswa adalah:

1) Rozi Saarey
2) Fhati Azait
3) Asyraf Effendi
4) Ain Farahati
5) Mazli Murshid

Tahniahhh!!!!!

Saya akan hubungi anda di Facebok pula ya nanti.. tunggu........

Kredit gambar: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net
Share:

siapa nak untung rm178?

saper nak untung duit?
angkat tangannn

saper nak untung duit rm178?
angkat tangannn

saper nak pergi kursus satu hari, ilmu boleh guna untuk untung puluh-puluh atau ratus-ratus ribu
tapi cuma bayar rm50?
angkat tangannnn

kalau nak, hari ni hari terakhir untuk contest biasiswa kursus
bayaran Kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa Satu Hari pada promosi early bird sebelumn 18 mac adalah rm228
tapi kalau masuk contest ni dan menang, cuma perlu bayar rm50 je

modul yang sama
penceramah yang hebat yang sama
kit hartanah yang sama
makan tengahari pun sama

tapi peserta lain bayar RM 228, anda bayar RM 50 je
tak mauu??

hari ini last
saya lanjutkan hingga jam 12.00 tgh malam ini

3 langkah mudah
1) Klik like pada status ini 
2) klik butang Share kat bawah status tu
3) Dekat status share anda tu, tuliskan ayat "saya nak menang biasiswa Kursus Taiko Hartanah Dalam Masa 1 Hari. Saya nak sangat pergi kursus ni sebab....... "

screenshot cara menyertai contest

Cepat-cepat....
5 tempat peserta VIP pemenang biasiswa...

tik tok tik tok....
Share:

MRTA berganda-ganda

MRTA ni insurans
biasanya kita akan ambil mrta untuk melindungi pinjaman kita
mana tahu jika kita meninggal dunia atau ditimpa ketidakupayaan kekal, waris tak perlu lah menanggung bebanan hutang tersebut
syarikat insurans akan bayar.



MRTA tu ni pula ada yang bank wajibkan, ada yang tidak
ada yang tak wajib tapi bank nak kita ambil MRTA tu untuk mencantikkan kadar pinjaman

maksud saya begini
oleh kerana bank akan dapat komisen kalau kita ambil MRTA melalui mereka, mereka boleh lah tawarkan pinjaman dengan kadar lebih menarik pula
situasi menang-menang

contoh dialog pegawai bank,
kalau awak ambil MRTA sekali dalam pinjaman, kami boleh bagi kadar BLR - 2.0
tapi kalau awak tak ambil MRTA, kami hanya boleh bagi kadar BLR - 1.8
Boleh ke tak nak ambil MRTA? Saya pernah jawab soalan tu di sini

Kadar MRTA berubah-rubah mengikut umur.
Makin berusia seseorang peminjam itu, risikonya semakin meningkat
maka kadar MRTA yang perlu dia bayar pun semakin tinggi

Kalau dalam kes ada seorang je peminjam, memang tak timbul isu.
Pengiraan MRTA akan dikira atas individu peminjam itu sendiri

Tapi bagaimana jika nama peminjam ada lebih dari seorang?

Dalam kes saya, kami beli hartanah ni atas 3 orang nama
jadi jumlah MRTA yang perlu diambil dah jadi tiga kali ganda.
kalau kadar seorang lebih kurang 10k++ untuk amaun pinjaman sebanyak itu. tapi sebab 3 orang nama pemohon pinjaman, MRTA dah jadi 30K++
wowwww.....

sebabnya dia akan melindungi setiap sorang dari kami
Kalau seorang je yang meninggal dunia atau ditimpa ketidakupayaan kekal, yang 2 orang lagi tu tidak perlu menanggung baki hutang tu dah

dapat jual MRTA 30k++? wowwwwww
kaya komisen betul banker tu...

satu lagi saya nak maklumkan yang saya dah pun umumkan cara nak menang biasiswa Kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari

Boleh tengok kat FB public saya, FB Propertywaltz.com dan FB Siti Farazila

Mudah je..
ada 3 langkah:
1) Klik like pada status ini 
2) klik butang Share di wall anda
3) Dekat status share anda tu, tuliskan ayat "saya nak menang biasiswa Kursus Taiko Hartanah Dalam Masa 1 Hari. Saya nak sangat pergi kursus ni sebab....... "

Ni saya sediakan contoh print screen apa yg patut anda lakukan.



Kami akan buat pemilihan pemenang berdasarkan pematuhan ketiga2 langkah ini dan kata-kata di langkah 3 yang paling menarik atau memberikan inspirasi.
Jika ada kemenangan seri dari segi kata-kata ini, pemilihan akan dikira dari segi jumlah LIKE link yang anda kongsikan pula.

Peraduan akan ditutup pada jam 10.00 malam 8 mac 2012 (Khamis).
Keputusan akan diumumkan pada Hari Jumaat 10 Mac nanti

Jika berminat nak menyertai kursus sehari ini, boleh isikan maklumat di borang di bawah
Kalau nanti anda memang biasiswa pun, anda akan dipohon isi borang ini juga.
Kalau dah buat bayaran tapi kemudian anda diumumkan menang biasiswa, kami akan pulangkan semual baki wang anda tu.

Mari daftar sebab tawaran burung awal akan tamat 11 hari lagi.

 

Kredit gambar payung di atas:
Image: digitalart / FreeDigitalPhotos.net
Share:

Taiko Rumah Lelong dalam masa 1 Hari sahaja

kawan-kawan

Ramai menjangka harga rumah akan terus naik tahun ni
ramai juga yang menjangka harga rumah akan turun

Harga naik atau turun, sedar tak yang urusniaga hartanah tetap akan berlaku?

Harga naik, ramai tuan rumah jual hartanah
Pembeli beli sebab nak duduk sendiri atau sebab nak ikut sama merasa kenaikan harga

Harga turun sebab ekonimi merudum dengan teruk
ramai tuan rumah jual hartanah sebab tak mampu bayar ansuran bulanan
banyak rumah kena lelong sebab tuan rumah tak dapat bayar ansuran bulanan tu langsung
tapi tetap akan ada pembeli yang beli rumah lelong atau subsale ni


Jadi yang penting bukan bagaimana mencari 'hartanah sure kaya'
tapi yang penting kena tahu ilmu bagaimana untuk kaya melalui hartanah

Ramai pembaca blog saya tanya, bila saya dan kawan-kawan nak anjurkan seminar lagi?

ya, tahun lepas memang menarik
3 program seminar telah pun kami anjurkan
peserta-peserta memang sporting dan best
ada yang berani tampil ke depan persembahkan visi mereka
ramai yang bekerjasama dengan baik dalam kumpulan hingga menang kumpulan terbaik
ada juga yang tampil mengetuai senaman sebelum memulakan sesi
Memang seronok dan penuh berinformasi
Saya harap semua peserta ini mendapat manfaat dan makin berjaya di dalam pelaburan hartanah mereka.

Jadi sekarang ni saya nak umumkan yang kami akan anjurkan lebih banyak lagi program
Tapi berbeza dari tahun lepas
Kami mahu anjurkan program yang lebih spesifik dengan keperluan dan tahap ilmu peserta



Pengumuman pengumuman!

dengan ini saya umumkan akan ada dua program untuk bulan April.
Satu, saya akan umumkan kemudian.

Satu lagi, Kursus Taiko Rumah Lelong Dalam Masa 1 Hari
tarikh: 1 April 2012
masa: 9.00 pagi - 5.00 ptg
tempat: International Youth Center, Bandar Tun Razak KL.

seminar ni memang best untuk yang berminat nak buat duit melalui hartanah lelong
Blogger Siti Farazila akan berkongsi tips dan strategi beliau di dalam kursus 1 hari ini.


Antara topik yang beliau akan sentuh adalah 
- Kenapa beli dari lelong
- Bagaimana beliau buat duit dari lelong
- Mengenalpasti permata rumah lelong
- Prosedur untuk membeli rumah lelong
- Kepentingan research sebelum membeli rumah lelong dan bagaimana caranya
- memahami Proclamation of Sale
- Bagaimana mendapatkan pinjaman untuk rumah lelong anda
-Tips hangat untuk menang lelong di tahun 2012

Tapi bukan itu sahaja, kami juga menjemput seorang peguam yang berpengalaman luas di dalam menguruskan urusniaga hartanah lelong iaitu Puan Nurul Muhaniza dari Mssrs Abu Zahar Syed Muhammad Fuad.

Beliau akan menjawab persoalan-persoalan berkaitan pembelian hartanah lelong dari sudut perundangan, antaraya:

- Tempoh penyelesaian bayaran 90 hari.
- Membeli rumah lelong yang ada caveat
- Sekatan unit bumiputra
- Tuan punya hartanah yang lama tak mahu keluar walaupun hartanah dah terlelong
- Sekatan dan kelulusan pembelian rumah kos rendah.
- Pecah  masuk rumah lelong selepas menang bidaan

Selain yang saya sebut ni, ada lagi topik-topik lain tapi tak dapat nak sebut satu persatu lah.

Yuran yang dikenakan untuk jadi taiko dalam masa satu hari ni cuma RM 258 untuk sorang
atau RM 228 kalau anda daftar dalam kumpulan 2 orang atau lebih

tapi....
kalau daftar sekarang sebelum 18 Mac ni, harga yuran untuk burung-burung awal cuma RM 228 atau rm 208 untuk pendaftaran berkumpulan.

Jadi, jom register awal supaya anda boleh jimat sekurang-kurangnya RM 30 untuk seorang atau RM 40 untuk 2 orang.

Nak mendaftar, boleh isi borang ini



Jomm daftar
Insya Allah kami akan berikan satu kursus yang sangat menarik dan hands on
Takde dengar kami membebel  sepanjang masa punya

Lagipun akan ada
- Hadiah kumpulan terbaik bernilai RM 150
- Kit Pelaburan Hartanah Property N Co bernilai RM 388 yang mengandungi contoh perjanjian sewaan (rumah), contoh perjanjian sewaan (bilik), contoh surat tawaran pinjaman, jadual caj stamping dan borang kajian pelaburan hartanah.

Satu lagi perkara menarik,
kami akan tawarkan 5 biasiswa untuk pembaca blog yang bertuah.
Pemenang-pemenang ini akan dapat hadir ke kursus ini dengan tidak perlu membayar RM 228 ini
mereka hanya perlu bayar RM 50 untuk makan dan minum dan bayaran pentadbiran sahaja.
Bagaimana caranya?
saya akan umumkan malam ini di page public FB saya, FB PropertyWaltz dan FB Siti Farazila.

Jadi.. tunggu malam ini....

Tapi menang biasiswa atau tidak, anda tetap kena isi borang pendaftaran ini juga.
Jom isi sekarang..

Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog