ring ring

RN: hello
JJ: Hello RN yang comel
RN: yo yo.. apa cer?
JJ: ko sihat..bizi tak? bla bla bla
RN: bla bla bla
JJ: sebenarnya aku ada nak tanya satu soalan ni.. aku berkenan dengan satu rumah ni kat kawasan ni la.. dekat dengan bandar. Teres dua tingkat. Orang tu nak jual 325K. aku dah tengok dah.. memang aku berkenan la..
RN: ok, so?
JJ: nak tanya pendapat ko la.. ok tak?
RN: dah check valuation?
JJ: belum.. nak check macamana?
RN: ko dapatkan alamat penuh siap dengan poskod, berapa keluasan tanah, berapa keluasan built-up rumah tu, berapa bilik, berapa bilik air, apa renovation yang ada mcm kitchen cabinet ke.. build in wardrobe ke.. then bawa maklumat tu ke bank, tanya banker kat situ berapa value dia boleh bagi. Jangan cakap dia nak jual 325K. ko cakap la dia nak jual 360K. tembak tinggi tengok bank boleh bagi tak harga tu.
JJ: Kalau bank kata boleh 360K, macamana?
RN: ko mark up la s&p nanti jd 360K. jadi pinjaman ko nanti dapat la 90% dari 360K tu
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog