ring ring

RN: hello
JJ: Hello RN yang comel
RN: yo yo.. apa cer?
JJ: ko sihat..bizi tak? bla bla bla
RN: bla bla bla
JJ: sebenarnya aku ada nak tanya satu soalan ni.. aku berkenan dengan satu rumah ni kat kawasan ni la.. dekat dengan bandar. Teres dua tingkat. Orang tu nak jual 325K. aku dah tengok dah.. memang aku berkenan la..
RN: ok, so?
JJ: nak tanya pendapat ko la.. ok tak?
RN: dah check valuation?
JJ: belum.. nak check macamana?
RN: ko dapatkan alamat penuh siap dengan poskod, berapa keluasan tanah, berapa keluasan built-up rumah tu, berapa bilik, berapa bilik air, apa renovation yang ada mcm kitchen cabinet ke.. build in wardrobe ke.. then bawa maklumat tu ke bank, tanya banker kat situ berapa value dia boleh bagi. Jangan cakap dia nak jual 325K. ko cakap la dia nak jual 360K. tembak tinggi tengok bank boleh bagi tak harga tu.
JJ: Kalau bank kata boleh 360K, macamana?
RN: ko mark up la s&p nanti jd 360K. jadi pinjaman ko nanti dapat la 90% dari 360K tu
0