perhatian: rumah ini ditutup sementara untuk kerja menaiktaraf

Saya biasa mengecat
tapi tak pernah dan tak tahu selok belok memasang jubin

jadi, nampaknya saya dlm proses pembelajaran baru ni

rumah ni penyewanya baru keluar
masa saya beli dulu penyewa tu memang dah 2 tahun duduk di situ
kemudian selepas saya beli, 3 tahun pula dia tinggal
jadi semuanya 5 tahun

selama dia duduk, dia suka membaiki sendiri kalau ada rosak
dia juga jarang komplen
tapi bila keluar dan saya tengok keadaan rumah.. alamak...
bukan nak salahkan dia, cuma ye lah.. faktor tear and wear pun betul juga
lagipun saya beli subsale, jadi memang keadaan dia tak secantik rumah baru la..



rumah berlantai parkir ini perlu diganti dengan jubin dan disiapkan secepat mungkin
oleh kerana lokasi sangat panas, penyewa dah ada walaupun kerja-kerja ubahsuai dan pembaikan belum siap
mereka dah bayar duit booking dah

kontraktor bawa ke jalan ipoh untuk beli jubin
pilih jubin murah je.. dan bukan jenis yang permukaannya licin berkilat
sebab pengalaman sendiri dulu, jubin licin ni susah nak menyapu sampah
bila disapu sampah akan lari ke kiri dan ke kanan
jadi, cari jubin yang bertekstur sedikit permukaannya
tapi kedai jubin ni slow lah... janji nak hantar barang, tapi dah berapa hari barang belum sampai.. huhuhu...

untuk jimat kos, saya akan gunakan baki cat rumah adik baru-baru ni
cuma perlu beli satu tong cat je lagi untuk tambahan
beli yang 18 liter

ada 2 pintu yang dah rosak teruk
kena tukar baru
oleh kerana saiz yang pintu bilik tu bukan saiz standard, kena lah tempah pintu custom made punya..


lampu di ruang tamu pun dah uzur
nak ganti baru
beli di kedai amethyst di saujana prima, bagi saya murah harganya




hm.. tak sabar nak tengok rumah ni pula siap dinaiktaraf
1