tidur dalam bilik berkulat

satu bilik di rumah sewa saya menghadapi satu masalah
masalah kulat atau spora
sejak penyewa lama keluar, saya dapati semua perabot tu naik kulat.
katil, meja solek, almari baju...
semua permukaan dalam dan luar naik spora putih2
mula2 saya ingat sebab material perabot tu ke?
tapi bilik sebelah yang guna set perabot yang sama tak ada komplen pulak
malahan bedside table bagi set tu saya bawak balik guna kat rumah.. takde berkulat pun..
heran...


memang tingkap bilik tu bertutup sebab takut masuk air hujan yang tempias
bilik dah kosong sebulan setengah..
saya dah lap dengan tisu sampai bersih
tapi 2 minggu kemudian, saya tengok kulat naik semula

bincang dengan partner, mungkin buang je perabot tu ganti dengan katil lain...
setuju...

malam tadi saya ke sana semula..
ingat nak bersihkan kulat tu lah
kemudian ke kedai perabot cari katil lain ke..
penyewa bilik lain tak ada.. balik kampung kot..
tapi saya dah bagitau mereka saya nak datang.
penyewa perempuan kan.. jadi tak ada masalah

masuk je bilik saya tengok kulat dah naik samapi ke meja study
ok, meja study tu bukan set yang sama
material kayu dia pun lain sikit
kalau meja study pun naik kulat, bermakna sah bukan salah materis set bilik tidur tu

saya telefon beberapa rakan
bertanyakan petua
seorang kawan memberitahu, kulat ni sebab orang takde.. jadi dia lembab
kalau ada orang, badan orang tu akan bagi suhu panas
betul tu.. saya pun terfikir begitu

dia cadangkan saya cuba letak alat yang besihkan udara tu..
air purifier
alat tu boleh atasi kelembapan dalam rumah
mana tau boleh membantu
kalau dah ok nanti atau bila penyewa dah masuk, ambil lah alat tu guna di rumah pulak

saya pun lepas bersihkan bilik tu, terus berkejar ke jusco equine
sampai di jusco dah pukul 10.05 malam..
nasib baik jusco belum tutup
saya terus dapatkan air purifier dan satu extension elektrik bulat untuk pasang air purifier tu nanti,


bergegas semula ke rumah sewa tersebut dan pasang air purifier tu.
heh, lawa pulak warna ungu jingga ni.. hehehehe
lepas pasang, saya angkat katil queen spring yang 9 inci tu pulak sorang-sornag
nak terbalikkan yang di bawah ke atas
kemudian saya keletihan sangat
ye lah. hari ni saja saya dah habiskan minyak motor hampir rm8
punyalah jauh ke sana ke mari...

letih sangat saya baring sebentar di atas tilam empuk tu
bila tersedar dah pukul 2.30 pagi
alamak.. takut pulak nak balik kajang naik motor waktu2 begitu
apa lagi terus lelap mata lah sampai pagi esok
bangun pukul 6, solat subuh dan terus gerak balik kajang..


air purifier baru buat tidur saya sangat selesa di rumah sewa yang sebelum ni saya tak pernah tidur di dalamnya..
dan oleh kerana saya masih hidup dan sihat, ini bermakna bilik tersebut selamat untuk didiami...hehehehe

mungkin kawan2 ada cadangan nak selesaikan masalah saya?
Share:

10 ulasan:

Haruki berkata...

Also buy some Thirsty hippo or generic brand sold in Carrefour or tesco, for absorbing moisture in the room

rohaniah noor berkata...

haaa.. thirsty hippo ye.. ok will try... thank you haruki for the suggestion

sitiezahim berkata...

mmmmm betul tuh sbb orang takde, then tingkap tertutup kan..udara terpenggap..lebih kurang masalah kitorang kat sini la..cuma alhamdulillah kat sini tak naik kat perabot..

rohaniah noor berkata...

haaa. tu lah... sian betul bilik tu.. tp dah bukak tingkap sket dah.. dan letak air purifier tu.. balik dr cuti krismas nnt nak gi jenguk macamana..

ayie0876 berkata...

Rohaniah..tanya skit..masalah tu masih berlaku kr dah setle?...tk

NUR LIYANA berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
NUR LIYANA berkata...

saya rasa bukan masalah xde org dalam bilik tu..sebab saya sendiri menghadapi masalah yg sama..bila lap kulat tersebut akan naik semula selepas seminggu..

Mimi Amira berkata...

Nak tny mmg b'kesan ke gn air purifier tu? Sy hadapi mslh yg sama. Tp bilik tu ada org.

Mimi Amira berkata...

Dah ada solution ke utk mslh tu? Sy pening kepala dgn mslh kulat ni. Gn thristy hippo tu pun macam xjalan.

Mohd Zuwairi Samsuddin berkata...

Kulat ni puncanya disebabkan kelembapan udara yg tinggi serta pengaliran udara yang kurang baik. Cik rohaniah dah check kalau2 ada kesan kebocoran atau mana2 punca air yg boleh menyumbang kpd kelembapan udara?

Cara biasa nak tingkatkan pengalliran udara ialah dengan membuka tingkap. Kalau xnak buka boleh guna exhaust fan. Kalau xda exhaust fan guna kipas meja pun boleh. Boleh guna timer kalau nak jimat elektrik. Panjang la pula karangan ni. Haha

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog