formula anak sama dengan hartanah

1 anak = 1 rumah sewa
2 anak = 2 rumah sewa
5 anak = 5 rumah sewa

inilah yang saya nak sampaikan kepada para pembaca majalahniaga.com

anak adalah tanggungjawab ibu-bapa.
pendidikan anak-anak adalah hak asas yang ibu-bapa wajib sediakan
namun hak pendidikan percuma di dalam perlembagaan malaysia hanya meliputi pendidikan peringkat asas
ia tidak meliputi pendidikan tinggi
sedangkan pendidikan tinggi ni, yuran memang mahal.

nak harap MARA? berapa ramai sangat MARA boleh bagi pinjaman.
nak harap PTPTN? PTPTN pun dengarnya dah tak cukup bajet.. ramai peminjam tak bayar
jadi, ada ura-ura mereka nak bagi pinjaman untuk yuran sahaja

jadi bagaimana?
ramai orang mencarum di dalam skim insurans pendidikan
usaha yang bagus, tapi bagi saya kurang bijak
(maaf la kepada agen insurans di luar sana.. tp saya perlu katakan tanpa bias)

nak meyimpan di Amanah Saham Didik?
atau ASB?
nanti.... saya ada cadangan yang lebih menarik

mari kita beli hartanah
ingat formula di atas
1 anak = 1 rumah sewa
2 anak = 2 rumah sewa
5 anak = 5 rumah sewa

tak suka rumah sewa, boleh ganti dengan unit kedai, retail lot atau unit kilang..
takde masalah...

kenapa?
hebat sangat ke pulangan kalau beli hartanah?

haaaa.. jom baca artikel saya di majalahniaga.com ni

http://www.majalahniaga.com/menyambut-kelahiran-cahaya-mata-dengan-pelaburan-hartanah.html

saya ambil masa 3 hari menulisnya...
siap buat simulasi dengan excel, guna mortgage calculator, research dan research
maka setiap nombor di dalam artikel itu adalah sama ada dari bahan yg sah atau dari simulasi berasaskan data yang sah

mari baca...


Share:

7 ulasan:

rohaniah noor berkata...

saya ambil masa 3 hari sebab mungkin saya tak lah laju sgt orangnya.. ditambah dgn komitmen harian..mungkin orang lain boleh siapkan dlm masa 1 hari je :)

sitiezahim berkata...

mmm memang betul..tp ramai org prefer ASB sbb takyah nak pikir apa2..nak uruskan apa2...potong dr gaji aje..(hahaha i la tuh)

maz berkata...

sangat setuju..beli sekarang @ anak kecik lagi, bila dorg dah besar nak masuk u..lebihan duit sewa makin bertambah, bole buat bayar yuran pengajian dorg..duit poket kita sendiri support la, so dorg tak payah pinjam ptptn dan sewaktu dgnnya. thnx to penulis (Rohaniah Noor) atas usaha memberi kesedaran kpd org lain tentang ilmu ni.

wakif berkata...

setuju! idea yang bagus... mcm pernah dgr jer...;)

tp tak perlu la korang2 yang ada akaun ASB tutup akaun ASB plak yer..;) beli jer rumah tanpa kacau part simpanan/insurans korang...

rohaniah noor berkata...

sitie, bukankah anda telah punya 2 rumah sewa bersamaan dgn 2 orang budak pompuan yg mak sedara dier comel? hihihi

maz, terima kasih... betul tu.. kita pun tak pasti lagi 17 tahun , ptptn masih ada ke tidak...

wakif, ini bukan idea baru.. milan dah tulis dlm buku hitam dia.. cuma saya oleh semula dan bandingkan dengan ASB. tp awak betul.. duit dlm ASB tu tak payah la tutup. tp kalau tekde duit lain, tu je yg ada utk buat deposit rumah, boleh lah guna sedikit

rohaniah noor berkata...

saya olah semula

ujay berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog