• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

2011 dalam imbauan

Hari terakhir 2011..

Kalau rancangan TV, mereka akan buat imbauan 2011
saya pun nak gak buat imbauan 2011 kan...

Disember 2010 tempoh hari matjoe 'paksa' saya masuk pertandingan Azam Tahun Baru dia
sebenarnya bagi saya, azam saya adalah perkara pribadi
saya tak suka war-warkan perkara yang belum pasti akan berlaku
tapi demi matjoe, saya masuk gak la pertandingan tu dan kongsikan azam saya

ini azam saya yang saya kongsikan tu


Jujurnya, 4 azam yang saya kongsikan ni, satu pun belum jadi kenyataan

-21 km marathon - belum bersedia dari segi stamina dan kemahiran berlari. lari 10 km pun masih slow
-BLS UiTM - belum tercapai sebab perubahan jadual semester. sepatutnya semester berakhir pada bulan nov, tapi sekarang semester berkahir pada bulan Januari tahun depan. So, belum tamat lagi lah belajar untuk tahun ni
- Germany - yang ni belum cukup bajet lah.. lagipun sitie yang kat Jerman tu pun nak balik bulan Januari nanti
- Landed commercial property - belum terlaksana. cuba untuk membeli low-cost shop awal tahun aritu tapi terkena vendor yang dah dpt notis bankrap. jadi, satu bank pun tak mau bagi pinjaman.

Sebenarnya saya ada beberapa azam lagi yang saya tak kongsikan kerana segan.
Azam tu pun belum terlaksana.
Terpaksa bawa ke depan.

Tapi yang menariknya, perkara-perkara yanag saya tak rancang dari hujung 2010 pulak terlaksana
Perkara-perkara yanag cukup membuatkan saya tersenyum
cukup membuatkan 2011 saya begitu bermakna

antaranya

Januari


Dapat menghadiri seminar khas Dr Peter Yee bertajuk "How to Identify Investment Grade Shop-Offices in the Same Location". Seminar ini sangat istimewa sebab dianjurkan khas untuk kami peserta-peserta satu program tak jadi iaitu Property Millionaire Challenge.


Februari


Pertama kali bertemu dengan penyanyi yang sangat saya gemari semasa saya di sekolah rendah dan awal sekolah menengah iaitu Francissca Peter. Yang tak syoknya masa tu handphone saya rosak dan saya tak ada kamera, maka tak ada lah gambar dengan dia malam tu walaupun saya dapat jumpa dia, bersalam dan ambil autograf.

Mac


Pertama kali dalam sejarah saya, saya dan kawan-kawan Property N Co berjaya anjurkan sharing session pertama di dalam pelaburan hartanah. Asalnya kami rancang nak buat kecil-kecilan untuk rakan terdekat.

Tujuannya supaya kami boleh berkongsi apa yang kami tahu kepada mereka dan mereka tak perlu membayar yuran seminar yang mahal sampai beribu-ribu ringgit tapi isi pentingnya sedikit sangat. Kami gabungkan ilmu yang boleh diperoleh dalam 3 - 4 seminar ke dalam satu sesi 2 hari yang penuh padat dengan info teknikal dan tips.

Namun hasilnya, sesi yang dah tak berapa kecil-kecilan dan hanya dua orang je rakan peribadi yang datang. Tu  pun kawan nicole dan kawan ctfarazila. Kawan saya ada sorang nak datang tapi tarik diri pada saat-saat akhir sebab ada hal penting.

Tapi terima kasih sangat pada peserta sesi pertama ini. Anda sebahagian dari sejarah hidup saya.

Julai


Sesi kedua sharing session Property N Co.
Kali kedua kan.. maka lebih meriah. Yang uniknya, disebabkan tarikh tu sama dengan tarikh Bersih 2.0, maka kami terpaksa tunda sedikit ke tarikh lain. Tempat pun terpaksa tukar sebab tarikh baru tu, IYC dah tak de bilik kosong.

Satu lagi yang istimewa sebab kami mula bekerjasama dengan AE kali ni. Menarik juga bila blogger hartanah bergabung dan bekerjasama.
Terima kasih tak terhingga kepada peserta-peserta sesi ini. Korang memang sporting habis!


September


Bantu kak bibs, adik dan pengurus kak fran untuk anjurkan Pyjama Party sempena hari lahir kak fran. Satu pengalaman yang sangat menarik sebab pertama kali buat emel jemputan guna html email, pertama kali terlibat menjemput pihak wartawan dan dapat pengalaman mencari penaja.


Oktober


Berjaya mendapatkan lesen Scuba Diver. Buat di Pulau Mabul dengan kawan, kak jue. Hajat hati nak buat lesen Open Water, tapi apakan daya saya demam dan selsema teruk 3 minggu sebelum pergi. Sampai sana, demam dan selsema lagi sampai mengganggu saya menyelam.  Tapi tak per lah, suba diver pun boleh turun menyelam, cuma tak lebih dari 12 meter di bawah paras laut lah.

November


Buat pertama kali, saya menulis artikel untuk pihak lain selain blog saya. Saya pilih majalahniaga.com. Dan buat pertama kali, artikel saya diterbitkan. wohoooooo! Tak terkata betapa gembiranya saya. Hajat saya untuk menjadi penulis dah nampak bayang ada harapan.. Alhamdulillah...


Disember


Rasanya ini kejayaan terbesar saya pada tahun 2011. Saya berjaya anjurkan satu seminar untuk kebajikan bersama-sama kawan-kawan Property N Co. Ye memang benar, ini idea asal saya semasa kami mula-mula tubuhkan Property N Co dulu. SAngat gembira kerana mendapat kerjasama dari AE, En Esa deri terra-nusa, majalahniaga dan pihak NSTP sendiri.  Untuk program ni juga, kami dapat penaja dari segi pengiklanan dari matjoe.com dan catatadarideutschland.blogspot.com dan juga LCD projector.

Paling gembira kerana ramai yang sudi menyertai program ini datang ke seminar atau memberi sumbangan melalui yuran sumbangan serta ramai juga yang membeli ebook AE dan buku Ho Chin Soon yang En Esa jual sebagai sumbangan untuk kutipan tabung. Jumlah sumbangan yang berjaya dikutip semua sekali adalah RM 2,723.75 dan cek terus disampaikan ke wakil Tabung Kebajikan NSTP. Terima kasih tak terhingga kepada semua yang terlibat dan yang memberi sumbangan.


Kesimpulannya, walaupun azam yang saya tanpa rela letakkan di blog ini tak terlaksana, tapi saya ada banyak kenangan manis dan pencapaian lain yang tak akan saya lupa.

Kegagalan di 2011 pun ada.. tapi tak perlu lah kongsi di sini.. pendam sendiri saja buat pengalaman...

Selamat Tahun Baru semua
Selamat Menyambut tahun 2011
Semoga 2012 memberikan banyak lagi peluang kepada kita mencipta kejayaan dan kesihatan yang baik.

** Jika ingin berbuat kebaikan, jom baca entri saya ni.

Saya tujukan lagu ini dan lirik yang cantik ini buat semua
Some days are meant to be remembered
Those days we rise above the stars
So I'll go the distance this time
See it more the higher I climb
That the more I believe
All the more that this dream will be mine
 If I could reach, higher
Just for one moment touch the sky
From that one moment in my life
I'm gonna be stronger
Know that I've tried my very best
Put my spirit to the test
If I could reach...


Share:

perkongsian lewat 2011

salam lewat 2011 semua
Hari kedua terakhir bagi tahun 2011
maka hari ini saya nak kongsikan satu cerita

Ada dua orang anak kecil.. adik beradik
namanya Annisa dan An-nur
Kedua-duanya mengalami Cerebral Palsy (lumpuh otak), Mitchondrial Disease dan Global Developmental Delay.


Apa itu Cerebral Palsy?

Dipetik dari http://www.spasticpenang.org.my/rs_cerebral_palsy.php

The term cerebral palsy refers to any one of a number of neurological disorders that appear in infancy or early childhood and permanently affect body movement and muscle coordination but don’t worsen over time. Even though cerebral palsy affects muscle movement, it isn’t caused by problems in the muscles or nerves. It is caused by abnormalities in parts of the brain that control muscle movements. The majority of children with cerebral palsy are born with it, although it may not be detected until months or years later.

Cerebral palsy can’t be cured, but treatment will often improve a child's capabilities. Many children go on to enjoy near-normal adult lives if their disabilities are properly managed.

Adik Annisa dan An-nur amat memerlukan rawatan segera di Erkang Hospital di China, seterusnya latihan fisioterapi dan program pemulihan yang intensif.

Kos yang tinggi amat diperlukan. RM500K untuk menampung kos rawatan ini.
Maka satu tabung khas untuk mereka pun ditubuhkan.
Satu kempen khas diberi nama Hope2walk dianjurkan.

Kisah dua adik beradik yang menyentuh hati ini juga banyak mendapat liputan media massa.
Muncul di Sinar Harian, Nasi Lemak Kopi O
dan juga di MHI pada 22 Disember 2011 jam 7.30 pagi.. namun jam 8.30 pagi hari yang sama, adik Annisa pergi dahulu meninggalkan ibu bapa dan adiknya yang masih lagi berjuang.



Mengimbau kata-kata si ayah terhadap pemergian si kakak

‎"Dia menolak untuk ke China, barangkali memberi ruang untuk adiknya kerana mencapai sasaran kutipan masih jauh. Dia padamkan lilinnya untuk menerangi lilin di kehidupan abadi. Untuk menerangi taman-taman wangi-mempersiapkannya untuk kami menyusul nanti."



Kawan2,
Saya bertemu page FB kempen ini 3 hari sebelum arwah Annisa meninggalkan kita semua
iaitu beberapa hari selepas Lend a Helping Hand 2011 dianjurkan.

maka pemergiannya memang mengejutkan... memang satu jam penggera kepada saya yang saya perlu berbuat sesuatu
berbuat sesuatu untuk membantu sekadar apa yang di dalam kemampuan saya
itu termasuklah berkongsi cerita ini dan rayuan bantuan ini di laman FB saya dan di blog ini.

Sempena penghujung 2011 ini, apa kata kita tutup diari kita dengan sesuatu yang sangat bermakna
apa kata kita sumbangkan seberapa sahaja yang kita mampu kepada adik ini
Biar An-nur berpeluang menjalani rawatan
Biar An-nur boleh bersekolah
Biar An-nur boleh berjalan seperti kanak2 lain

apa kata juga kita war-warkan kisah ini kepada kawan-kawan dan keluarga kita yang lain pula

Kerana jika satu hari hajat kita melihat adik An-nur berjalan dan bersekolah terlaksana, hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa gembira dan puasnya hati kita





Kawan-kawan boleh menyumbang dengan cara bank in ke:

Maybank Mohd Affandi bin Ramli (bapa) 156114001424 
atau
Maybank Raja Rohaisham binti Raja Muhaiddin (mother) 162021363678


boleh emel ke hope2walk@gmail.com untuk memaklumkan sumbangan tersebut.

jom LIKE page FB page mereka https://www.facebook.com/hope2walk
atau lawat blog kempen ini di http://www.hope2walk.blogspot.com/

**Bagi mereka yang berada di LembahKlang, satu lagi mini konsert akan diadakan pada 31 disember ini
bertempat di Apartment Harmoni, Damansara Damai
https://www.facebook.com/events/218860304855217/
Bolehlah menyumbang sambil berhibur
Share:

kolaj budak-budak comel


a picture worth thousands words

Jun 2007 - Jan 2012
(amiiiinnnn...)




*** Memorial untuk sumaiyah, hanim, mazni, huda, asmath, rozia..
Terima kasih, kawan-kawan...



Share:

formula anak sama dengan hartanah

1 anak = 1 rumah sewa
2 anak = 2 rumah sewa
5 anak = 5 rumah sewa

inilah yang saya nak sampaikan kepada para pembaca majalahniaga.com

anak adalah tanggungjawab ibu-bapa.
pendidikan anak-anak adalah hak asas yang ibu-bapa wajib sediakan
namun hak pendidikan percuma di dalam perlembagaan malaysia hanya meliputi pendidikan peringkat asas
ia tidak meliputi pendidikan tinggi
sedangkan pendidikan tinggi ni, yuran memang mahal.

nak harap MARA? berapa ramai sangat MARA boleh bagi pinjaman.
nak harap PTPTN? PTPTN pun dengarnya dah tak cukup bajet.. ramai peminjam tak bayar
jadi, ada ura-ura mereka nak bagi pinjaman untuk yuran sahaja

jadi bagaimana?
ramai orang mencarum di dalam skim insurans pendidikan
usaha yang bagus, tapi bagi saya kurang bijak
(maaf la kepada agen insurans di luar sana.. tp saya perlu katakan tanpa bias)

nak meyimpan di Amanah Saham Didik?
atau ASB?
nanti.... saya ada cadangan yang lebih menarik

mari kita beli hartanah
ingat formula di atas
1 anak = 1 rumah sewa
2 anak = 2 rumah sewa
5 anak = 5 rumah sewa

tak suka rumah sewa, boleh ganti dengan unit kedai, retail lot atau unit kilang..
takde masalah...

kenapa?
hebat sangat ke pulangan kalau beli hartanah?

haaaa.. jom baca artikel saya di majalahniaga.com ni

http://www.majalahniaga.com/menyambut-kelahiran-cahaya-mata-dengan-pelaburan-hartanah.html

saya ambil masa 3 hari menulisnya...
siap buat simulasi dengan excel, guna mortgage calculator, research dan research
maka setiap nombor di dalam artikel itu adalah sama ada dari bahan yg sah atau dari simulasi berasaskan data yang sah

mari baca...


Share:

pantun rindu merindu



Oh bayu nak ku tatap
puteri tunggal berbaju kurung
Oh pemaju bila nak siap
mahu ku jual dan angkat untung



Share:

tidur dalam bilik berkulat

satu bilik di rumah sewa saya menghadapi satu masalah
masalah kulat atau spora
sejak penyewa lama keluar, saya dapati semua perabot tu naik kulat.
katil, meja solek, almari baju...
semua permukaan dalam dan luar naik spora putih2
mula2 saya ingat sebab material perabot tu ke?
tapi bilik sebelah yang guna set perabot yang sama tak ada komplen pulak
malahan bedside table bagi set tu saya bawak balik guna kat rumah.. takde berkulat pun..
heran...


memang tingkap bilik tu bertutup sebab takut masuk air hujan yang tempias
bilik dah kosong sebulan setengah..
saya dah lap dengan tisu sampai bersih
tapi 2 minggu kemudian, saya tengok kulat naik semula

bincang dengan partner, mungkin buang je perabot tu ganti dengan katil lain...
setuju...

malam tadi saya ke sana semula..
ingat nak bersihkan kulat tu lah
kemudian ke kedai perabot cari katil lain ke..
penyewa bilik lain tak ada.. balik kampung kot..
tapi saya dah bagitau mereka saya nak datang.
penyewa perempuan kan.. jadi tak ada masalah

masuk je bilik saya tengok kulat dah naik samapi ke meja study
ok, meja study tu bukan set yang sama
material kayu dia pun lain sikit
kalau meja study pun naik kulat, bermakna sah bukan salah materis set bilik tidur tu

saya telefon beberapa rakan
bertanyakan petua
seorang kawan memberitahu, kulat ni sebab orang takde.. jadi dia lembab
kalau ada orang, badan orang tu akan bagi suhu panas
betul tu.. saya pun terfikir begitu

dia cadangkan saya cuba letak alat yang besihkan udara tu..
air purifier
alat tu boleh atasi kelembapan dalam rumah
mana tau boleh membantu
kalau dah ok nanti atau bila penyewa dah masuk, ambil lah alat tu guna di rumah pulak

saya pun lepas bersihkan bilik tu, terus berkejar ke jusco equine
sampai di jusco dah pukul 10.05 malam..
nasib baik jusco belum tutup
saya terus dapatkan air purifier dan satu extension elektrik bulat untuk pasang air purifier tu nanti,


bergegas semula ke rumah sewa tersebut dan pasang air purifier tu.
heh, lawa pulak warna ungu jingga ni.. hehehehe
lepas pasang, saya angkat katil queen spring yang 9 inci tu pulak sorang-sornag
nak terbalikkan yang di bawah ke atas
kemudian saya keletihan sangat
ye lah. hari ni saja saya dah habiskan minyak motor hampir rm8
punyalah jauh ke sana ke mari...

letih sangat saya baring sebentar di atas tilam empuk tu
bila tersedar dah pukul 2.30 pagi
alamak.. takut pulak nak balik kajang naik motor waktu2 begitu
apa lagi terus lelap mata lah sampai pagi esok
bangun pukul 6, solat subuh dan terus gerak balik kajang..


air purifier baru buat tidur saya sangat selesa di rumah sewa yang sebelum ni saya tak pernah tidur di dalamnya..
dan oleh kerana saya masih hidup dan sihat, ini bermakna bilik tersebut selamat untuk didiami...hehehehe

mungkin kawan2 ada cadangan nak selesaikan masalah saya?
Share:

Betul ke anda beli TV LED? macam kena tipu je

Salam hari sabtu..

Saya masih lagi dalam mood "Hak Pengguna".
Nak kongsikan satu artikel yang sangat menarik.
mungkin ada yang dah baca, tapi saya baru pagi ni terbaca lepas dikongsi oleh bekas boss saya.
Memikirkan mungkin ramai lagi yang belum tahu, mungkin elok saya kongsikan di sini.

Ia berkenaan LED TV.
tuntutan seorang pengguna yang membeli LED TV tapi kemudian mendapatinya hanya LCD TV.
tuntutan dibuat di Tribunal Tuntutan Pengguna.
Menariknya adalah penjelasan syarikat penjual tv tersebut yang mengatakan

"...semua televisyen LED yang berada di pasaran tempatan pada masa ini bukan televisyen LED dalam erti kata yang sebenar.
Sehingga hari ini, hanya Sony mengeluarkan televisyen LED sebenar atau diod pemancar cahaya organik (OLED), itu pun hanya satu dua model dan mungkin hanya ada di Jepun."
Berita ini tersiar di Utusan Malaysia pada 28/5/2011 yang lalu.

Anda ada membeli "LED" tv di rumah?
pastikah ia benar-benar tv LED?

gambar hiasan dari http://www.3dtvled.biz/


ini artikel penuhnya

Beli televisyen LED, dapat LCD
Oleh AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI
TELEVISYEN diod pemancar cahaya (LED) tetapi bukan LED yang sebenarnya.
Walaupun sukar mempercayainya tetapi hakikatnya semua televisyen LED yang berada di pasaran tempatan pada masa ini bukan televisyen LED dalam erti kata yang sebenar.
Menurut Pengurus Kanan Kejuruteraan dan Servis, Toshiba Sales & Services Sdn. Bhd., Liew Ah Yoong, semua produk itu merupakan televisyen paparan cecair kristal (LCD) yang menggunakan cahaya belakang LED.
Namun, katanya, semua syarikat pengeluar memasarkannya sebagai televisyen LED mungkin kerana strategi pemasaran.
''Sehingga hari ini, hanya Sony mengeluarkan televisyen LED sebenar atau diod pemancar cahaya organik (OLED), itu pun hanya satu dua model dan mungkin hanya ada di Jepun.
''Saya sendiri tidak tahu bagaimana rupa televisyen LED kerana tidak pernah melihatnya,'' katanya pada prosiding Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) di Ipoh, Perak, baru-baru ini.
Ah Yoong hadir sebagai saksi kepada syarikat Kim Seen Electronic Trading bagi memberitahu situasi sebenar terhadap tuntutan yang dikemukakan oleh Liew Moi Fah, 55.
Moi Fah menuntut supaya syarikat itu mengembalikan semula wangnya sebanyak RM5,350 kerana didakwa menjual televisyen LCD kepadanya, sedangkan dia mahu membeli televisyen LED.
Menurut Moi Fah, dia membeli televisyen tersebut pada Januari lalu dan mendapati ia bukan televisyen LED sebulan kemudiannya.
''Semasa berkumpul beramai-ramai sempena sambutan Tahun Baru Cina pada Februari lalu, anak saudara saya memberitahu bahawa televisyen itu bukan televisyen LED tetapi LCD 'kahwin' LED. Kes seperti ini banyak berlaku di Singapura.
''Saya juga dapati pada kad jaminan televisyen tersebut tertera LCD dan pemeriksaan pada laman web Toshiba tidak menjumpai sebarang produk televisyen LED,'' katanya.
Setelah mendengar penjelasan tersebut, Presiden TTPM, Maznah Haron memerintahkan supaya Kim Seen Electronic Trading yang diwakili oleh Tang Boh Leng mengambil semula televisyen itu dan mengembalikan RM4,235.42 kepada pihak yang menuntut.
Dalam hal ini, katanya, kerajaan perlu melakukan sesuatu bagi memastikan pengguna tidak dikelirukan antara televisyen LED dan televisyen LCD yang menggunakan cahaya belakang LED.
Share:

berniaga mesti mau jujur.. tribunal dan Tuhan ada...

Kita berniaga untuk mencari rezeki
Rezeki kenalah berkat
Berniaga kenalah jujur
Jangan tamak
Jangan tipu orang
Sebab kalau tipu orang, kalau tak jujur, duit banyak mana pun yang kita dapat takkan kekal.

Banyak kes-kes penipuan di kalangan penjual dan peniaga
Itu sebab kerajaan tubuhkan Tribunal Pengguna
Sebab banyak sangat kes..
kalau nak masuk mahkamah, saman menyaman memang lambat

Lain ke Tribunal dengan mahkamah?
Tujuannya sama.. nak buat tuntutan pada pihak satu lagi
Tapi penubuhannya berbeza

Mahkamah ni, semua dah tahu lah kan...
ada prosedur dier.. ada peraturan dia..kena ada peguam mewakili kita.. ada hakim..
nak selesai kes, ambil masa lama.. kena belanja banyak.

Tapi tribunal ni, kalau orang undang-undang kata, administrative law
maknanya is bersifat pentadbiran
Ingat tak kita belajar 3 kuasa terpisah di dalam Malaysia, kuasa perundangan, kuasa eksekutif  dan kehakiman.
Kehakiman adalah mahkamah
perundangan adalah Parlimen: dewan negara dan dewan negeri
Eksekutif adalah pentadbir kerajaan.. iaitu menteri dan kementeriannya (kalau kerajaan pusat) atau jabatan atau pejabat petadbiran (bagi kerajaan negeri).

Jadi Tribunal Pengguna ni di bawah kuasa eksekutif.
berasingan dari kuasa kehakiman. Jadi, prosedur lebih mudah.
Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah atau Mahkamah Buruh adalah contoh lain yang juga di bawah kuasa eksekutif.

Nak kata berapa banyaknya kes penjual yang menipu atau mengambil kesempatan pada pengguna, sampaikan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna terpaksa menubuhkan tribunal khas untuk menjaga kepentingan pengguna ni.

so saya lah antara mangsa nya nih
kelmarin beli headphone di kedai digi di alamanda
saya ckp, saya nak headphone original.
dier beri saya headphone ni rm49, minta kurang dapat rm45.
katanya ada waranti 6 bulan.



balik ofis, saya letak dulu dlm beg, sebelum balik, saya pun buka, ujilah headphone tu.
sekali sebelah kiri tak berbunyi.
aikkk , orginal apa macam ni?
saya tak puas hati, saya ke kedai tu terus.
saya komplen kat dier, tunjuk resit, dier tukarkan dengan unit lain tp jenis yg sama lah...

saya cuba dengar, dua-dua belah ok ada bunyi, tapi kualiti sound sangat mengecewakan.
tak ada bass langsung..
bising dan pecah
saya komplen, kalau ori kenapa bunyi mcmni?
dier jawab, tak tau.. ini je ori yang ada..


saya pujuk diri, bawa balik, dengar sambil atas motor wpun kualiti bunyi teruk
(rasanya beli yg lanun rm20 lagi sedap kot bunyi dia)
sampai rumah, saya nak caj handphone tu, saya cabut lah headphone
cabut mcm biasa.. takde ganas, takde pakai player atau spanar
sekali pin dier yg cucuk kat headphone tu sebelah tercabut.
apa da... baru sekali pakai


jadi semalam saya ke sana semula
baru buka mulut dan tunjuk barang, dia kata, "cik kalau dah guna tak boleh tukar".
aiikkkk... senang nya cakap.. jual barang tiruan kata ori, kemudian sedap2 tak nak bertanggungjawab.
mereka mula2 langsung tak mahu tukarkan barang saya tapi bila saya ugut nak ke tribunal, mereka suruh saya pilih antara barang yg sama yang saya rasa ciplak ni atau jenama lain yang langsung tak ada tulis jenama.

saya minta tukar dnegan headphone komputer sony yang lain yg saya biasa tgk dijual di carreforur harga rm35 - rm40, mereka cepat2 kata yang tu harganya rm70.
mereka suruh saya pilih antara dua barang cikai ni jugak.

siap perli2 saya.. mereka kata, kalau nak yg ok, ambil yang ni.. sambil tunjuk headphone yg mereka claim berharga rm99.
gila...

saya geram terus ambil nama sykt yg ada tulis di signboard tu dan pergi ke kaunter perkhidmatan pengguna di KPDNHEP
saya nak balik rm45 saya
tapi pegawai sana kata, saya perlu juga dapatkan no sykt mereka
hampeh la.. kedai tu tak tulis no sykt di signboard mereka..
walaupun kedai2 lain di alamanda ada tulis..
saya nampak MPH ada tulis..

pegawai KPDNHEP juga kata resit saya ni susah sikit nak claim
sebab resit kosong.. tak ada cop syarikat.
aiseyy.. memang biasa kan kalau kita beli barang2 aksesori komputer atau handphone dpt resit mcmni juga.

tapi pegawai KPDN kata, saya boleh cuba
beliau beri saya 4 salinan borang utk diisi dan hantar semula kepada mereka.

hm.. mungkin ada yang kata.. elle... rm45 pun kecoh
maaf la.. bagi saya rm45 tu besar nilainya kalau setakat nak dpt barang cikai yang tak boleh digunakan langsung macamni...

sebenarnya ni kali kedua saya kena kat kedai ni..
awal tahun dulu pernah beli charger kereta yg biasa je.. rm15
tapi boleh guna sekali je..
rosak yang sama.. pin tercabut.
tapi masa tu sebab saya beli barang tak original dan murah, saya anggap tak per lah.. salah saya sendiri
tapi kali ni saya minta yg original... dan saya bayar harga utk sepatutnya harga original..
hmm....




moral of the story
berhati-hati bila beli aksesori handphone di kedai ini
jangan terima resit yang takde nama sykt atau cop sykt.
Share:

majalahniaga edisi 19

Majalah Niaga edisi 19 dah sedia untuk dimuat turun secara percuma di sini

kali ni sangat istimewa kerana ia menampilkan wawancara ekslusif dengan jutawan hartanah, Dr Shah Razali
Siap ada audio temubual sekali yg boleh anda muat turun

Lagi satu kenapa ia sangat istimewa kerana buat pertama kali dalam sejarah saya, ada nama saya comel je tertulis kat belah depan tu..
cuma nama tu tak lah besar..
kecik je lah kat sebelah kiri bawah
tapi tu pun dah cukup utk membuatkan saya membawa majalah ini yg telah dicetak sebagai teman tidur...
bangga seh... (wpun orang lain tak bangga pun... tapi biar lah kan.. hehehe.. )



ok jalan lupa ya muat turun secara percuma di sini.
mari kita sama2 berkongsi dan mendapat manfaat..
sebagaimana yg pihak majalahniaga maklumkan, kita boleh juga emel atau pas kat kawan2 yang lain.. takde masalah.. 

Share:

even though i am short, but the nst editor still accept the photo


saturday 17 December is a big success...
managed to collect RM 2, 723.75
wahhhh...

The charity talk even got coverage in the New Sunday Times and Harian Metro.
waaaa....
this is something we didnt expect at all.
we do this honestly to contribute something to those in need by manupulating our knowledge and experience.
but i can expect that i will appear short and sweet in the photo.. hahah.. poyos

Thank you for my Property N Co fellas-> ctfarazila dan nicole
Thank you very much to AE and en Esa too
and very proud of participants and contributors of the fund who pay the seminar fee, but AE's ebook and buy Ho Chin Soon's book sold by en Esa
especially to my member-main-parit, ismawati,
to my univmate ->khairini and kak rozie, thank you for your support.

Last, thank you to all sponsors, matjoe, siti hajar, khairie
to representative from www.majalahniaga.com and to NSTP Charity Fund itself.
:)

WE DID IT!


This is the article in New Sunday Times
The original post is here
http://www.nst.com.my/local/general/bloggers-hold-seminar-for-charity-1.20766#ixzz1gwbwnzGb

(i think me and fara look cute too.. tak lah kalah sgt dengan cik reporter, aisyah.. hehehe )


Bloggers hold seminar for charity


18 December 2011 | last updated at 09:38am

Bloggers hold seminar for charity


KUALA LUMPUR: Three avid bloggers held a seminar at the International Youth Club yesterday to help raise funds for charity.

Charity
Rohaniah Noor Jahron (left) organiser of the charity seminar and fellow organiser Siti Farazila (centre) (centre) handing over a cheque to NST reporter Aisyah Sulaiman for the NSTP Charity Fund while fellow organiser Siti Farazila (centre) looks on, at the International Youth Club, in Bandar Tun Razak Cheras.

 The company’s co-founder Rohaniah Noor Jahron said it was the first time they had organised decided to hold a seminar that was purely meant to raise funds.
 “The group was set up in February and we have held seminars before on property and investments.
 “But we wanted to do something that would help others apart from providing them with talks and training.” she said.
 She said they chose the NSTP Charity Fund after reading about it.
 “We thought it was a good channel to lend our support to and the money can be used accordingly for anyone who needs it.” she said.
 The group managed to raise RM2,723.75 from attendance fees including the sale of both print and online books by fellow bloggers, Md Esa Rosdi and through www.abangensem.com.
 Property N Co is the brainchild of three friends who wanted to share their knowledge and love for property with others.
 The women have their own steady jobs apart from their own blogs and domain name.
Share:

wahh.. proud of you all



Lend a helping hand 2011... a success story to all speakers and participants/donors involved.
 Collection detail: from seminar fee rm1728.75
AE's ebook sales: rm895
En Esa's ho chin soon book sales : rm100

TOTAL COLLECTION: RM2, 723.75

Alhamdulillah...
Proud of u all, my dear participants and my dear fellow speakers.
Thank u..thanks Allah

Full review coming soon.. rushing to malakoff run and class 9 am - 5 pm
today
Share:

pemberitahuan mesra

salam semua,


pagi2 harini adalah program Lend a Helping Hand 2011


pemberitahuan mesra kepada peserta:


tarikh: 17 dis 2011
masa : 9.00 pagi - 1.00 tghari (mohon semua punctual kerana kita akan mula tepat pada masa)
tempat : bilik BUNGA RAYA, international youth center, bandar tun razak, kuala lumpur
peralatan yg perlu dibawa: pen, buku nota, kalkulator dan jaket (jika bilik seminar sejuk)


mohon perhatian: pihak kami tidak menyediakan sarapan. hanya air mineral sahaja yang disediakan. oleh yg demikian, tuan / puan boleh bersarapan dahulu di rumah atau di kafe IYC di ground floor.
pastikan anda membawa bersama hati yang ceria utk bertemu esok :)


terima kasih banyak2 atas sokongan tuan / puan

kita berjumpa esok ya


Share:

Bila saya patut sewa je?

ok, hujung minggu lepas saya dpt panggilan telefon dari bekas rakan pejabat saya.

dia tanya, bila saya patut menyewa je?

wow.. soalan menarik!

jawapan spontan saya, ada 2 keadaan

1. bila kita baru nak duduk kawasan tu.. so tak tahu lagi kita akan rasa sesuai ke tak dgn kawasan tu.
mungkin kita baru bertukar pejabat ke tempat baru
atau berminat dgn satu kawasan yg baru dibuka di situ.
daripada tersilap langkah beli tapi rupanya di disitu ada bau tempat pembuangan sampah
atau kadar jenayah yang tinggi
atau berleluasanya anjing liar, baiklah sewa dahulu...
kalau berkenan baru beli.

2. Bila tempat kita duduk dan bekerja tu lebih untung sewa dari beli. dan kita tak merancang duduk situ sampai tua.
katakanlah anda bekerja di luar bandar atau di pekan kecil. contoh di machang, kelantan atau di masjid tanah, melaka
kadar sewa utk rumah teres cuma rm350
sedangkan kalau anda beli rumah tu, bayaran bulanan mungkin rm550.
anda pun duduk situ sebab diarahkan bertugas di situ.
so dlm keadaan ini, mungkin lebih baik anda menyewa saja...
lebihan rm200 tu boleh lah anda simpan dan gunakan untuk membeli hartanah di lokasi yang menawarkan ROI yang lebih tinggi.
tak salah berkerja di melaka tapi membeli hartanah di lembah klang.. asalkan ada orang menjaganya seperti kawan, saudara mara yag boleh dipercayai atau agen hartanah professional.

jadi, tak lah salah besar jika terus menyewa.
bergantung pada situasi anda.


Gambar hiasan: resort di pulau mabul ni saya sewa je.. rm70 satu malam siap dgn makan yang sedap-sedap.
Share:

Saya dah tua sangat lah nak buat pelaburan hartanah


saya mengenali ramai orang.. berbual dengan pelbagai bangsa dan peringkat umur
saya juga mengenali yang lebih muda dari saya, sebaya atau lebih tua
ada yang lebih muda, bekerja beminat nak beli rumah
cantik lah

ada yang muda belum ada pendapatan tapi nak mula pelaburan hartanah
sangat cantik! ada caranya.. kemudian saya kongsikan

ada yang dah berusia dari saya.. dah hampir 50 tahun tapi berminat
tapi mereka takut dah terlewat..
ye lah loan mesti susah nak dapat kalau dah tua, kata mereka
komitmen pun banyak...

hm..
dalam artikel saya di majalahniaga.com yang diterbitkan semalam, saya kongsikan strategi yang boleh digunakan oleh bakal pelabur yang dah berusia ini.


boleh baca di sini ye.. enjoyyy...


oh ya.. lagi 2 hari Lend a Helping Hand 2011 akan berlangsung
setakat ni kami dah ada 17 peserta..
tapi pendaftaran masih lagi dibuka sebab kami nak kumpul fund sebanyak yang boleh.

kami akan kongsikan tips terbaik berkaitan motivasi, penentuan target, pantang larang pelaburan hartanah dan persoalan mrta v mlta vlife insurans.

penceramah seperti ctfarazila, Nicole, en esa, saya sendiri dan penampilan istimewa AE dah bersemangat ni.. malam sampai terngigau-ngigau..
hehehe....

ini kata-kata en esa pagi ni di wall FB Lend a Helping Hand 2011
Jangan melabur secara membuta-tuli, meraba-raba dan hentam keromo sahaja. Selain ilmu, anda perlukan peta kawasan yang anda idamkan. Anda boleh gunakan pelbagai cara dan pelbagai peta yang ada dipasaran. Tetapi tidak semua peta adalah lengkap, kemas kini dan sesuai untuk anda seorang pelabur hartanah.

Anda bakal peserta seminar amal Lend A Helping Hand 2011? Saya ada berita gembira untuk anda. Insyallah saya akan usahakan untuk beri 1 peta pelaburan kawasan Lembah Kelang.

Selain itu, jika ada peluang dan kesempatan, saya akan kongsikan;

1- peluang melabur guna teknik LiMoDo/NoMoDo dan
2- teknik manipulasi kewangan menggunakan kad kredit untuk dapatkan pinjaman secara percuma

Jika masa yang diberikan tidak mencukupi (sebab banyak perkara tentang motivasi & mindest yang akan saya ketengahkan), temui saya selepas seminar atau hubungi saya melalui emel

Terima kasih atas keprihatinan anda untuk menderma kepada mereka yang memerlukan bantuan. Hanya Tuhan sahaja yang mampu membalas jasa baik anda.

semoga sukses!

haa... apa lagi, jom lah sokong dan sama2 menyumbang.
isi borang di sini dan saya akan emel anda berkenaan butiran pembayaran yuran sumbangan


Terima kasih ye

Share:

kepala saya dah nak tepu

minggu lepas dan minggu ni aktiviti update blog akan berlaku dgn sangat perlahan
ini kerana 24 jam sehari saya terpaksa saya allocate utk komitmen lain yg sangat mendesak dulu
15/12/2011 - hantar assignment dan test utk satu subjek yg susah giler
16/12/2011 - submit final project
17/12/2011 - sesi charity talk kami lend a helping hand.. wuhooo

untuk lend a helping hand, alhamdulillah so far dah ada 16 orang mendaftar.
terima kasih banyak2...
masih ada lagi yg dah mendaftar tp belum buat bayaran.. so saya harap dapat terima bayaran yuran sumbangan itu segera

ahad lepas wpun saya kalut siapkan final project, saya allocate juga masa utk meeting dgn kawan2 organiser
hm.. busy sgt ke belajar?
susah nak terangkan kalau dier tak mengalaminya sdr.. bekerja sambil belajar..
inikan pulak bekerja, belajar, blogging dan projek2 sambilan
masa2 kecederaan bila ada dateline begini mmg menyesakkan
hinggakan waktu tidur dicatu..
waktu menonton movie di wayang kosong walaupun filem2 idaman ditayangkan
waktu mengayat jejaka pujaan hati? lagi takde..
(huhuhu.. sepanjang 4 tahun setengah ini, ramailah kawan2 perempuan yg ada masa pegi dating dah berkahwin
dan lelaki pujaan hati pun dah kawen sebab ramai lagi perempuan ada masa dating dgn mereka... huhuhu)


so sejak minggu lepas hidup saya kurang menentu disebabkan datelina-dateline inilah
ke mana saja pergi pasti bawa notebook bersama supaya sekurag2nya dpt lah sambil2 taip sesuatu utk siapkan dateline ni


Semoga Allah memberi hati yang terang kepada saya dan kita semua


Share:

thought for today


so true
Share:

masih ramai orang yang baik.. terima kasih!

Untuk pengetahuan anda, AE yang hensem dan baik hati telah mengumumkan bahawa jualan ebook beliau dari 1-10 disember 2011 akan disalurkan ke sumbangan Lend a Helping Hand 2011

alhamdulillah, AE telah mengumumkan pagi tadi bahawa setakat ini beliau telah berjaya mengutip sebanyak RM 225 hasil jualan ebook ini
boleh baca di blog beliau

pembeli ebook tersebut adalah

  1. Muhammad Farid Bin Muhammad Kassim
  2. Nurul Aini
  3. Mohd Izhar Bin Ismail
  4. George Simbeh

Selain itu juga setakat ini sebanyak 7 orang peserta seminar ini telah tampil dan membuat bayaran yuran sumbangan.
mereka adalah


1. Ismawati Ismail
2. Azril Hisyam
3. Noraidah Ismail
4. Aslam
5. Nor Hisamuddin Ismail
6. Mohamad Izwan Ishak
7. Khairil Anuar Mustafa

malah ada 2, 3 orang daripada mereka ini yang belum pasti dapat datang
tapi tetap nak memberi sumbangan seolah-olah mereka hadir.




Apa boleh saya katakan...

terima kasih banyak2 pada AE dan pembeli ebooknya yang bersama-sama menyokong projek ini
terima kasih kepada 7 orang peserta seminar ini yang sungguh prihatin
Juga buat en esa yang turut sudi turun padang memberi talk pada 17 dis nanti
tak lupa pada matjoe dan sitiezahim yang menawarkan ruang pengiklanan percuma

Saya doakan semoga murah rezeki kalian semua
semoga hati kalian semua sentiasa dikurniakan kegembiraan
semoga kalian terpelihara dari hasad dengki dan fitnah manusia
Semoga kalian semua menjadi pelabur hartanah yang lebih berjaya lagi di masa depan
Terima kasih tak terhingga dari saya, fara dan nicole.

Semoga lebih ramai lagi peserta tampil untuk sama2 menyumbang dan menyertai sesi ini..
Share:

nak pasang kitchen cabinet

baru balik dari rumah sewa di cyberjaya
saya ada appointment dengan jeff, pakar kitchen cabinet saya
saya minta dia pasangkan kitchen cabinet untuk rumah saya di cyberjaya

hm.. setelah lebih 2 tahun rumah itu disewakan, saya rasakan dah tiba masanya untuk saya memasang kitchen cabinet
nak pasang yang simple tapi modern dan menarik

kitchen cabinet yang cantik akan menarik minat penyewa
lagipun pengubahsuaian begini akan menaikkan lagi nilai hartanah anda
hm..
memang saya merancang untuk refinance rumah ni atau menjualnya selepas 5 tahun..
ok, sabar.. lagi 3 tahun...

jeff ni, kalau anda pernah baca artikel saya sebelum ni, dia memang pakar bab kitchen cabinet, wardrobe, tv cabinet dan yang berkaitan dengannya
hasilnya cantik, kemas
dipasang pada masa yang dijanjikan
dan harganya.. walla! takkan dapat di tempat lain

saya pernah pasang wardrobe di rumah dan kitchen cabinet di dua buah rumah sewa kawan saya
blogger ctfarazila pun dengan yakin menggunakan khidmat beliau


wardrobe saya



kitchen cabinet di rumah kawan di domain neocyber


kitchen cabinet di rumah kawan saya di unipark, kajang


oleh kerana tempahan jeff penuh, jeff minta tempoh 10 hari untuk dipasang.
takde masalah sebab saya tak rush

ok, tak boleh tulis panjang-panjang sebab saya nak kena siapkan final project saya
kami masih ada 3 bab yang belum siap
16 disember kena hantar.. adehhhhh

sebelum tu, nak kongsikan trailer movie ni
tajuknya 'invictus'
lakonan oleh Morgan Freemen dan Matt Damon
arahan Clint Eastwood
saya tonton movie ni malam tadi sambil berehat dan menyeterika baju utk stok seminggu

filem ini berdasarkan kisah benar bagaimana presiden nelson mandela menyatukan rakyat South Africa
yang berkulit putih dan berkulit gelap melalui sukan ragbi
Presiden Mandela yang sebelum itu dikurung selama 30 tahun di dalam sel yang sempit

juga bagaimana pasukan ragbi South Africa sendiri terinsipirasi untuk melakukan sesuatu di luar jangkaan mereka
dan akhirnya menang di piala dunia ragbi mengalahkan All Black dari New Zeland.

hebat kan!

tanpa saya sedari, mengalir juga air mata saya terharu semasa akhirnya mereka menang!
wohoooo!!

poem yang telah mengubah hidup mereka, saya kongsikan bait yang terbaik

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll.
I am the master of my fate;
I am the captain of my soul.

saya cadangkan anda wajib tonton filem ini
semoga anda mendapat sesuatu kebaikan daripadanya...


Share:

lepas stress, kita sambut hari lahir

arghhh... sejak awal minggu memang stress rasanya
sebab ada assignment yang sangat susah nak kena hantar
assignment untuk subjek international law 2, pasal kaitan antara majlis keselamatan PBB dan mahkamah keadilan antarabangsa
fuhhh.. maut soalan ni...
buat dlm kumpulan. 1 kumpulan 2 orang
sepatutnya hantar jumaat tapi kami dapat mintak tunda sampai pagi ni
maka beberapa malam lah kami semua kurang tidur dan stress
sebab tu jugalah dah beberapa hari saya tak update blog
huhuhuhu

nak menyediakan jawapan tu satu hal..
nak kena baca banyak kes-kes mahkamah keadilan antarabangsa tu dan masukkan dlm jawapn tu yg lagi pening
bahasa inggeri hakim2 ni faham2 lah
sangat sangat pening...
bahasa kelas atasan lah katakan.. berpusing-pusing....
sampaikan saya outstation ke Gerik dan kuala kangsar pun terpaksa buat asingnment walaupun badan letih drive..
aduh...

alhamdulillah besar mana rintangan, pagi tadi dah hantar dah
hm.. biar lah berapa pun markahnya..
redha je

tapi ada satu perkara yang menarik berlaku
semalam hari lahir seseorang yang sangat penting buat saya
seorang yang banyak memberi semangat dan dorongan kepada saya
dialah orang pertama yang baca artikel yang saya tulis untuk majalahniaga
artikel pertama tu adalah artikel ini

masa beliau baca tu, artikel ni baru siap ditaip dan belum dihantar ke majalahniaga pun...

beliau dan kakak beliau adalah orang yang sangat humble dan sudi meraikan saya lulus peperiksaan dengan bagus semester lepas.
memang saya sangat terharu

beliau dan kakak beliau sememangnya insan besar yang juga mempunyai hati yang besar
beliau memeperkenalkan saya kepada minuman gatorade
beliau memberi sms kata semangat kepada saya apabila saya nak masuk dewan peperiksaan
beliau memberi saya banyak peluang menimba pengalaman baru
beliau memberi kata2 semangat kepada saya semasa saya mula2 nak anjurkan sharing session property N co

walaupun tempoh saya mengenali beliau secara rapat dan peribadi memang tak lama
tapi jasa dan budi baik beliau kepada saya sangat besar

itulah sebabnya walaupun malam semalam assignent saya belum siap, saya tetap luangkan masa beberapa jam untuk siapkan video slide show ini
sebagai ucapan selamat hari lahir kepada beliau

dan waktu ini saya baru pulang dari meraikan hari lahirnya dengan kakaknya dan rakan2 yang lain
lewat sehari sebab hari lahir beliau semalam
tapi takper.. surprise menjadi.. hehehe
terima kasih juga kepada 5 orang yg berusaha keras mengurusetiakan majlis surprise ini...

Beliau yang saya maksudkan adalah Bibiana Peter atau saya panggil kak bibs

terima kasih yang tak terhingga kepada kak bibs
kerana menjadi sesorang yang sangat besar peranan dalam perkembangan diri saya tahun ini

Selamat hari lahir, kak bibs :)
(lagu one in a million ni lagu kegemaran kak bibs dan saya.. kebetulan)


Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog