Perbankan Islam: Satu Penindasan, Benarkah?

Sebagai orang islam, ramai yang sangat mengambil berat punca kewangan mereka.
Akur dengan hukum, meeka memilih untuk membuat pinjaman perumahan perbankan islam.
Ini untuk mengelakkan pulangan wanga dari hasil riba.
Malah ada juga mereka yang bukan islam berminat untuk membuat pinjaman perbankan islam ini.

Melihat permintaan yang menggalakkan maka banyak lah bank-bank tempatan dan bank luar mula menawarkan produk perbankan islam.
Bank ISlam sendiri, CIMB, Maybank, Public Bank malah HSBC pun menawarkannya.

Namun biasa kita dengar rungutan dari kawan-kawan berkaitan dengan pinjaman perumahan perbankan islam.
Ada yang kata, rebet yang dikenakan jika hendak menyelesaikan hutang lebih awal terlalu sedikit.
Ada yang kata, penalti semasa loc-in period terlalu tinggi, hinga menceceah 5 angka.
Ada yang kata memang tiada rebet pun.. kena bayar harga jualan bank asal jugak walaupun kita nak refinance.

Jadi, akhirnya mereka merungut, nama saja bank islam, tapi tak adil juga..
menindas pula...

Baru-baru ini, kawan saya kongsikan kepada saya rakaman forum bertajuk Perbankan Islam: Satu Penindasan, Benarkah?
Forum ini diadakan bersempena Halfest pada bulan lepas.

Mari kita tonton bersama2.

Share:

4 ulasan:

sourplum berkata...

universal oppression.

ojah berkata...

Uishh jenuh nak tengok.. syeikh tu garang but i loike.. among interesting points:-
ALL banks aim to make profit..
Better start simpan gold & dinar la..
If America falls, fiat money fall, Israel will take over the world..

But kalau Islamic Banking pun tak berapa betui, what's the solution eh?

Hurmmm..

eun-yong berkata...

hm.. nampak macam perbankan islam ni pun ambil kesempatan jugak... mereka pusing2 hukum islam supaya nampak halal... guna akad dan persetujuan peminjam utk beli semula rumah tu dgn harga 3 kali ganda dr harga asal.

masalah juga sebab ramai yg bekerja di bank tu adalah graduan business admin, akaun, ekonomi yg based on konvensional financing. tak ramai yg betul2 dr bidang syariah. mana mungkin pihak bank faham roh muamalat dalam islam yg sebenarnya?

utk org islam yg berusaha mencari punca pendapatan halal, mereka takde pilihan melainkan menerima terms and condition perbankan islam yg menekan mereka ini.

Khairul Bird berkata...

Hmm apa pendapat pasal bank ni?
Adakah lebih tepat dengan Shariah berbanding institusi2 kewangan Islam sekarang?

http://en.wikipedia.org/wiki/JAK_Members_Bank
"JAK Members Bank does not charge or pay interest on its loans, a principle it shares with Islamic banking."

-----------------------

Ni penjelasan:
http://reciprocalbank.wordpress.com/how-it-works/
"JAK is essentially a saving and loan system that does not pay any interest on savings nor charge interest on loans. An instinctive question often asked by people when they consider this is, “Why would anybody save without interest?” The principle behind JAK is that the people saving are doing so because they want to borrow."

------------------------

Ni penjelasan detail:
http://www.feasta.org/documents/review2/carrie2.htm

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog