Penyewa ke luar negara


Penyewa saya berpindah keluar semalam.
Baru 4 bulan dia tinggal.. tapi dia penyewa yang baik.
sayang...

dia sebenarnya seorang graduan dari IPTS tempatan
bekerja di cyber cafe makciknya
Tiba2 pertengahan bulan lepas dia sms saya nak berpindah
katanya visa working holiday yang dia mohon di melbourne australia dah lulus.
gembira betul dia.

Semalam saya jumpa dia, saya tanya lah kerja apa di sana
Dia cakap, kerja di kebun je..
tapi gaji di sana kan mewah
kerja di kebun tu pun dia boleh dapat 40 australian dollar sejam
kalau dia kerja 10 jam sehari, kiralah
then cuab convert ke duit malaysia lagi?
wowww....

katanya, dia ada pakcik di sana yang bekerja di tempat yang sama
pakcik dia lah yang ajak dia
katanya gaji kita 3k sebulan di sini, pakcik dia boleh dapat 3k seminggu di sana...
huhu... rendah nya gaji kita kan...
dah lah barang semua naik....
(hm.. masih ingat household debt yang saya kongsikan sebelum ini... inilah aktara faktor penyebabnya..)

Visa kerja ni utk 6 bulan, tapi kemudiannya boleh renew lagi 6 bulan.
katanya juga ramai yg datang bekerja di sana, bila dah tamat tempoh kerja, mereka siap boleh melancong ke banyak negara lagi
Hajat dia pun sama..
nak simpan duit di sana.. kemudian melancong dan beli satu rumah di Malaysia bila pulang nanti

Wahhh..
semoga berliau berjaya...

huhuhu rasa nak kerja kebun kat australia jugak la..
tapi takde kawan la pulak di sana... huhuhu

** saya terfikir2 cadangan tuan zamri kepada saya ahad lepas... hm...
6