Lend a Helping Hand 2011 dan 8 fakta


Sepertimana yang telah saya war-warkan sebelum ni, saya dan rakan-rakan Property N Co akan mengadakan satu sesi property talk untuk kebajikan.
Kami namakannya Lend a Helping Hand 2011.

Projek ini berbeza dari sesi yang pernah kami anjurkan sebelum ini

Ada 8 fakta yang saya nak bagitau

1 modul
Topik2 yaang akan disampaikan bukan topik yang sama
malah ia akan melengkapi apa yang kawan-kawan pelajari di dalam sesi terdahulu.

Kami akan bercakap mengenai

- Changing your mindset
- What is your number?
- What is your vision?
- 8 things you should avoid when buying properties
- 8 things you should know about insuring your properties

Hm.. tajuk dalam bahasa inggeris tapi jangan bimbang, sesi ini dwi bahasa.
kami campur-campur cakap melayu dan cakap BI
Sebab rasanya rakyat malaysia ni busuk2 mesti faham simple english dan bahasa melayu pasar kan...


Ke2, kutipan wang
kalau sebelum ni wang yuran kami tolak kos dan buat duit belanja kami makan
Tapi kali ni wang tu hanya akan tolak kos dan selebihnya kami akan salurkan ke Tabung Kebajikan NSTP
Kenapa Tabung Kebajikan NSTP?
rasanya saya dah terangkan dalam artikel saya sebelum ni kenapa..
saya berpendapat, membantu orang yang memerlukan wang segera untuk membiayai pembedahan atau untuk membeli alat bantuan seperti kaki palsu lebih nampak kesannya
sebab kalau sedekahkan kepada orang miskin ni nanti, org lain boleh pertikai
sejauh mana miskinnya?
memang miskin ke sebab malas? orang indon dan bangla boleh je kaya kat malaysia ni
kalau bagi duit kat orang miskin, habis jugak.. esok nak duit lagi..
jadi, lebih bererti kami pilih orang yang memerlukan bantuan segera untuk perubatan ni
Insya allah dengan duit tu, boleh bantu dia bayar kos pembedahan
bila pembedahan berjaya, mereka ada peluang hidup dengan sihat semula
lagipun tabung NSTP ni bantu rakyat malaysia tak kira kaum atau agama
itu yang kami suka
sebab semua orang ada hak untuk hidup sihat
ada hak untuk dibantu bila susah
bukan semata-mata sebab bila berbangsa atau agama tertentu je baru kita nak bantu




Ke3, kemunculan en Esa atau m.esa.ro dari blog terra-nusa.blogspot.com
geng Property N Co memang confirm akan bagi talk; saya, ctfarazila dan nicole.
Tapi kami sangat bertuah sebab en Esa berminat dan sukarela menawarkan tangan untuk membantu sesi kami
jadi kami jemput En Esa untuk bagi talk.
Beliau berminat nak bercakap berkaitan motivasi dan mindset.
Ha... menarik ni... mana nak dpt peluang bertemu dan mendapat ilmu dari pelabur hartanah yang hebat ni


Ke4, jualan buku amal
Kami sangat gembira apabila AbangEnsem bersetuju untuk membuat jualan amal ebook beliau.
Umum tahu kehebatan AE kan
dan kawan2 poun tahu AE ada menulis ebook dan menjualnya di blog beliau
Tapi kali ni, duit jualan ebook yang dilakukan pada hari tersebut akan disalurkan ke tabung ini juga
alhamdulillah..
so kawan-kawan yang datang sesi ni nanti, bawak lah duit lebih sikit ye selain duit tambang lrt atau duit isi minyak kereta anda
sebab senang nak beli ebook AE






Ke5, kami dapat penaja! yeaayyy
kami sangat bertuah sebab berjaya mendapatan penaja untuk ruang pengiklanan
Blog http://catatandarideutschland.blogspot.com dan blog http://www.matjoe.com bersetuju untuk menaja ruang pengiklanan untuk tujuan promosi
wahhhhh
beliau berada di jerman, so banyak juga menulis tentang tempat-tempat menarik dan hal-hal di sana
tapi banyak resepi juga... hahahahaha
manakala blog http://www.matjoe.com/ ni pulak mmg dah terkenal seantero dunia..
cuma setakat ini iklan dan banner kat blog matjoe belum naik lagi sebab saya belum sempat siapkan kata2nya


ke6, tarikh dan masa
sesi charity ni akan diadakan pada 17 Disember 2011
bertempat di International Youth Center, Bandar Tun Razak, Kuala Lumpur.
jam 9.00 pagi - 1.00 tengah hari
Jadi apa kata kawan-kawan tanda siap2 kat kalendar kawan-kawan
supaya boleh kosongkan tarikh tu dan hadir.


ke7, sesi Q&A
walaupun modul tu terhad kepada tajuk yang telah dirancang, tapi akan ada satu sesi Q&A di hujung majlis nanti
haaa.. dalam sesi tu anda boleh lah bertanya apa juga soalan yang terbuku di hati
mana yang boleh kami jawab, kami akan jawab sehabis baik
mana yang di luar ilmu dan pengetahuan kami, kami akan dapatkan juga jawapan dan jawab di dalam emal atau blog selepas sesi itu berakhir





ke8, yuran merangkap sumbangan
untuk menghadiri sesi yang menarik ini, sumbangan anda yang diperlukan hanyalah rm88 sahaja...
insya Allah tak membebankan kerana ilmu yang akan anda peroleh jauh lebih berharga dari itu.
boleh saya katakan, modul ini boleh dinilaikan melebihi rm350 seorang jika pada waktu biasa
tapi untuk kebajikan dan sesi istimewa ini, ia hanya RM 88 sahaja
dan ilmu ini boleh kawan-kawan gunakan untuk menjana berpuluh atau beratus ribu ringgit di masa akan datang
jadi sambil belajar, sambil kita menderma, sambil kita bertemu muka
:)

ada satu fakta yang saya nak usahakan tapi tak berani janji lagi
iaitu penyerahan cek sumbangan
saya akan cuba mohon wakil Tabung Kebajikan NSTP untuk hadir semasa penutup majlis nanti
supaya cek jumlah sumbangan dapat diserahkan terus kepada mereka
dengan cara ini, ia lebih telus kan
takde lah timbul isu atau fitnah kami bagi ke tak duit tu
tapi ni tak janji lagi lah.. tengok wakil tabung tu boleh datang tak nanti
kalau jadi, saya akan anounce kemudian

ok kawan-kawan, jom register
jom menyokong
jom menderma
mari isi borang di bawah dan pihak kami akan hubungi kawan-kawan untuk cara pembayaran yuran sumbangan




Boleh juga lawan laman web Property N Co

atau lawan event page kami di FB

hm.. sememangnya sesi ini merupakan salah satu impian saya
saya teringin sangat nak buat sesuatu
menyumbang sesuatu yang saya boleh sampaikan dengan cara menganjurkan sendiri satu event kebajikan
selama ni hanya sertai charity run je kan
atau kadang-kadang pergi charity show kak fran
jadi teringin lah nak anjurkan event charity sendiri

so harapan saya event ini akan mendapat sambutan kawan-kawan pembaca blog saya.
untuk yang akan mendaftar, terima kasih atas sokongan anda

Dengarkan lagu dan hayati lirik lagu ini..
Today My Life Begins dar Bruno Mars

0