Aidil Adha dan pengumuman istimewa

Hari ini ramai terakhir bekerja sebelum kita bercuti 3 hari menyambut Hari Raya Aidil Adha..
Alhamdulillah.. ibadat korban yang mulia dan ibadat haji memang satu amalan yang suci dan penuh keinsafan.

Ibadat korban mengajar kita supaya mengingati orang yang miskin..
maka sembelihlah binatang peliharaan seperti lembu, kambing, unta atau kerbau supaya dagingnya dapat disedekahkan kepada orang miskin yang susah nak dapat merasa makin daging yang segar.
Atas konsep inilah kadang2 saya berpendapat perlunya pengagihan daging korban dibuat dengan betul.
Yelah, di zaman ini, ada sesetengah kawasan yang dah memang takde orang miskin di situ..
penduduk di situ dah hari2 makan ayam dan daging.
Jadi saya rasa, kalau kawasan yg begini, eloklah dicari penerima daging korban yang benar2 layak..
atau penyembelihan itu dilakukan di luar kawasan itu dan dibuat di kawasan orang miskin
sebab manfaatnya lebih besar lagi

Itulah sebabnya saya sangat menyokong ibadat korban dan akikah yang dibuat di negara2 miskin yang lain
sebab umat islam di negara ini lah yg sangat memerlukan makanan berkhasiat ini.
Alhamdulillah, kita ada ibadat korban dan aqidah di kemboja yang dijalankan secara konsisten oleh http://www.korbanaqiqah.com.my/
Tahun kepas sahaja, sebanyak 3526 ekor binatang telah disembelih bagi tujuan korban, aqiqah dan nazar.
Ini semua sumbangan rakyat Malaysia sendiri ke sana.
Alhamdulillah.. dapat mereka merasa..

Suatu masa dulu pernah juga ada ibadat korban di Darfur tapi nampaknya tak konsisten.
Kalaulah ia diteruskan..
atau mungkin dibuat di negara lain pula.. contoh spt di Somalia atau sesetengah kawasan pedalaman Indonesia atau India yang miskin..

Pernah juga ada satu usaha mengetinkan daging-daging korban ini dan hantar ke negara2 miskin dan memerlukan ini
bagi saya ia satu idea yang baik
memanglah daging tu dah tak segar seperti baru disembelih tapi dengan teknologi yang ada, saya pasti ia tetap membawa manfaat yang banyak kepada penerimanya di luar sana.

Sempena Hari Raya Korban ini juga, saya ingin memaklumkan bahawa saya dan kawan2 Property N Co berhasrat untuk menganjurkan satu sesi Property Talk for Charity.
Insya Allah akan diadakan pada 17 Disember 2011, Ahad
bertempat di International Youth Center, Bandar Tun Razak, KL.

Sesi setengah hari ini memang merupakan hajat dan impian kami masa mula2 organise sharing session Property N Co dulu
sebab secara peribadi, saya percaya apa juga bakat, ilmu atau kelebihan yang kita ada boleh kita manipulasikan untuk membantu orang yang sangat memerlukan.
Jadi, perancangan kami, yuran yang sangat berpatutan akan dikenakan untuk kawan2 hadir ke sesi ini.
Wang yuran itu akan kami tolak kos operasi sahaja spt sewa tempat, refreshment dan pembelian alatulis atau kos fotostat yang diperlukan.
Selebihnya akan terus disalurkan untuk kebajikan.
Kami yang menganjurkan atau yang memberi talk takkan mengambil wang itu
memang sepenuhnya untuk kebajikan.

Saya dah berbincang dengan Tabung kebajikan NST untuk menyalurkan wang sumbangan ini kepada mereka.
Untuk pengetahuan kawan2, Tabung ini merupakan satu tabung yang aktif membantu rakyat malaysia yang memerlukan bantuan kewangan untuk rawatan penyakit kronik, kos pembedahan atau bagi pembelian alat bantuan seperti kaki palsu, kerusi roda dsb.
Penerima bantuan merata dari mana2 negeri di Malaysia, bukan hanya di KL.
Semasa saya menelefon mereka pun, mereka ada 1 kes urgent seorang remaja perlu dibadah segera kerana masalah jantung.
Dia perlukan berpuluh2 ribu.
tabung ini uruskan supaya remaja ini dibedah dahulu dan wang pembedahan akan dikutip dari sumbangan rakyat malaysia dengan segera.
Pada masa yang sama, mereka bercerita yang mereka ada 2 kes lagi yang baru nak interview.
Salah seorang nya adalah seorang kanak2 di pulau pinang.

Sebenarnya saya memang dari dulu lagi selalu baca berita2 pasal bantuan kewangan diperlukan yang dikutip oleh Tabung ini
Jadi saya yakin ia merupakan tempat yang tepat untuk kami salurkan bantuan.

Jadi kawan2 pembaca, saya harap kawan2 dapat sokong usaha kami ini dengan menghadirkan diri
boleh lah kita berkongsi cerita dan pengalaman berkaitan pelaburan hartanah
dan pada masa yang sama membantu orang yang sangat memerlukan bantuan kewangan ini.
Insya Allah wang yg kita hulurkan ini tidak akan membuat kita makin miskin malah akan buat kita lebih senang di masa depan
lebih murah rezeki...
dan insya allah hati kita akan gembira kan bila dapat buat sesuatu kepada mereka..

setakat ini website khas utk program ni belum siap lagi
tapi kalau berminat, boleh contact saya di alamat emel propertywaltz@gmail.com

Gambar di bawah ni antara mereka yang memerlukan bantuan kewangan yang dibantu oleh Tabung kebajikan NST



Berita asal di sini:

berita asal di sini: http://www.nst.com.my/nst/articles/25pklimbs/Article/

3