Boikot projek baru?

Harga property baru melambung naik?
Skim rumah pertama menyokong dengan menaikkan had dari 220K ke rm400k?
Harga mahal pun, unit masih sold out?

terutama kepada flippers di luar sana, saya harap anda berhati-hati.. langit tidak selalu cerah.

Dr Peter Yee mengkategorikan property cycle melalui 4 musim: musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga.
Beliau mengjangkakan kita berada di hujung musim panas atau di hujung property boom cycle.

hm.. saya suka membaca artikel ini.


Mari boikot projek baru yang dijual dengan harga hilang akal ini.

Marketing developer sentiasa tunjukkan kat kita yang unit mereka cepat je dah sold out.
Betul ke?
Kalau ye, kenapa The Star keluarkan statistik ini.

Average take-up rates of new property launches drop this year to 50% - 65% compared to 80% - 90% last year.
Source: the star 15 oct 2011

Ini menunjukkan jualan unit projek baru dilancarkan menurun tahun ini, bukan makin hangat.
Anda dikaburi taktik pemasaran developer nampaknya..
Kalau jualan hangat, masakan developer perlukan suntikan dari Bajet 2012 hinggakan had pembelian rumah di bawah Skim Rumah Pertama dinaikkan?

Mungkin boleh renung sebentar Household Debt rakyat Malaysia berbanding beberapa negara lain.

Mari boikot projek baru yang dijual dengan harga hilang akal ini.
Mari tingkatkan ilmu perancangan kewangan masing-masing.



Share:

5 ulasan:

sitiezahim berkata...

hummmmm.....

eun-yong berkata...

hmm je?

narfey berkata...

Harga kereta di Malaysia dan Singapore antara paling mahal di dunia. That explain big part of the problem. Property price in Singapore mmg lagi mahal, tapi di offset dgn gaji yang lagi tinggi dan kadar pembelian kereta yang lagi rendah berbanding Malaysia.

eun-yong berkata...

hm.. betul tu.. harga kereta di malaysia mmg sangat mahal. kos hidup pulak spt barang makanan dan bahan mentah pun mahal. pakaian pun sale mcm tak sale je...

Haruki berkata...

20 years ago, as a teenager looking for part-time work, I found a sales job paying RM3 per hour. Now, my teenage nephew, found a sales job for the holidays paying RM3.50 per hour. Gaji naik 50 sen an hour, or 8hour X 50sen = RM4 a day, or RM4 X 30 days = RM120 a month. Net per month is RM840 vs RM720 for sales assistant job (20 years difference). Apartment PJ 20 years ago <RM100k, today same apt in PJ = RM300k.
Gaji naik 17%, kos apartment naik 200%. Something is wrong.

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog