• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

penguin saya


sangat suka permainan ini dulu
masa saya belum sekolah lagi, mak saya belikan di super market di temerloh
saya tahu ia sangat mahal tp mungkin sebab saya dan adik saya acap kali meminta dgn mak
akhirnya mak belikan juga dengan harga rm18

tapi belum pun puas main, jiran saya yang lebih muda dari saya pinjam
dia pun nak main jugak
tapi kemudiannya bila dia pulangkan, permainan ni dah rosak
langsung tak boleh on dah.. dia dah tak gerak
kecewanya hati saya...
tak puas main lagi

lebih 25 tahun kemudian, permainan ini masih lagi kuat dalam ingatan saya
perasaan terkilan dulu masih ada
kalau terjumpa permainan ni, teringat zaman dulu2..
tapi saya fikir, saya dah bukan di tahap umur utk bermain penguin ini
jadi saya pendam sahaja..

akhirnya semasa saya ke JB hujung bulan 5 aritu, saya terjumpa lagi
ia dijual dengan harga rm20, dapat tawar rm18
harga yang sama dengan harga yang mak saya pernah belikan dulu

sekarang ni ia menemani saya di bilik
kadang-kadang penguin itu bergerak menaiki tangga dan menggelungsur
dan saya rasa terhibur

** tidak salah sekali sekala kembali ke zaman kanak2...
apatah lagi jika ia mengembalikan nostalgia dan mengingatkan betapa kita dulu hidup dalam keadaan yang susah..
alhamdulillah atas rezeki hari ini
Share:

senibina rumah di Jerman


Sesuatu negara tu biasanya ada style rekabentuk dan sebinina bangunan mereka sendiri kan..
biasanya adat, gaya hidup dan cuaca di sesebuah tempat mempunyai pengaruh yang kuat pada senibinanya.

hari ni saya nak share dengan kawan2 bagaimana kebiasaanya senibina rumah-rumah di Jerman.
sajer cuci mata di samping tambahkan pengetahuan kan...
boleh tengok di blog adik saya ini

Nota: hari ni walaupun Ahad tp jadual saya pack. huuuuu

Share:

cimb mengundur ke belakang?



saya memang betul nak marah hari khamis lepas
saya ke cimb, nak minta mereka print penyata bank saya utk 3 bulan
sebab kalau kat cimclicks, boleh print 2 bulan je.. saving account
kalau current account, baru boleh print 3 bulan

last saya minta mereka print statement 3 bulan adalah pada awal tahun ni
masa tu saya ke cawangan cimb, request dan mereka akan printkan pada masa tu juga
tapi kena bayar caj lah .. sikit je...
takde masalah pun.. saya pun happy je walaupun kadang2 ramai sangat orang kat cimb tu kena tunggu sikit

tapo khamis lepas bila saya ke sana
officer dia tanya, saya dah buat request ke belum
saya terkejut lah, kena buat request awal2 ke?
"ya puan... kena request dulu, kemudian 3 hari bekerja baru boleh collect"

saya terus, "whatttt? 3 hari?"
"sebelum ni saya datang boleh je print terus?"
"dulu mmg boleh puan.. tapi sebab ramai sangat nak print, jadi kami tak boleh kelaurkan on the spot. kena tunggu 3 hari."
saya memang bengang dengar.. sebab saya nak siapkan dokumen tu cepat.. 3 hari aduh...

"kalau kat online, saya tak boleh print 3 bulan.. lain lah you buat boleh print online je"
ye lah,,.dah komplen sgt ramai org datang nak suruh print statement kan..
so sediakan lah print online 3 bulan.. tak payah kami menyebuk kat kaunter korang ni
contoh mcm maybank tu.. senang je print online 3 bulan

"online tu boleh print 2 bulan je puan"

saya memang bengang tahap maksimum masa tu...
sebab saya rasa cimb dah mengundur ke belakang. orang lain bg servis makin laju, awak makin perlahan?
dari elok2 boleh print hari yang sama, kena tunggu 3 hari pulak?
cetak penyata bukan susah.. key in no akaun saya kat komputer depan dia tu dan print.
tu pun kena tunggu 3 hari?
jadi apa guna sistem komputer canggih2?
saya boleh terima tempoh 3 hari kalau perkara tu komplikated
contoh saya nak hantar duit ke luar negara ke.. nak cashkan cek bank lain ke..
tp ini benda simple..

terus saya sound mereka, "haaa korang ni semua kalau kat staff gomen, cepat je mengutuk kata gomen sloww"
"tapi you all bank lagi lembab..."
"mana borang?"

saya isi borang dan blah.. isnin baru boleh ambik...


lagu lepas geram

Share:

Sentul Prime


I got an information from Sentul Prime's sales team.
Block A Sentul Prime still got unit for sale.

It is a new development project. Total of 6 blocks of service apartments on a 10 acres of land. Estimated about 200+ unit per block. Each of the service apartment unit will be a corner unit & each floor will have 8 units (tentatively).

These are the brief project details:

Name: SENTUL PRIME Mall and Service Apartments
Land : about 10 acres (to be opened for sale in few phrases)
Title : Leasehold
Type : Condominium/Service Apartment
Size : from 800+sqft to 1000+sqft
Price: from RM300+/- per sqft
Discount: 5% Bumi discount
Booking: RM5,000.00
Location: right opposite of 1Sentul Condominium (within 6-7km to KLCC)
Developer: Platinum Victory Development Sdn Bhd

The available units as i get the info last nite are:

A-7-5 @ RM303k (1009sf) - Boulevard & Swimming Pool view
A-7-6 @ RM262k (856sf) - KL City skyline view
A-7-7 @ RM303k (1009sf) - Boulevard & Swimming Pool view
A-8-5 @ RM304k (1009sf) - Boulevard & Swimming Pool view
A-9-7 @ RM305k (1009sf) - Boulevard & Swimming Pool view
A-15-6 @ RM270k (856sf) - KL City skyline view
A-21-6 @ RM276k (856sf) - KL City skyline view
A-22-6 @ RM277k (856sf) - KL City skyline view
A-23-6 @ RM278k (856sf) - KL City skyline view
A-23A-6@ RM279k (856 sf) - KL City skyline view
A-29-6 @ RM310k (1009sf) - KL City skyline view


The agent told me that the prices above are still the developer launching price. No incremental price yet.
On november 2011, they are going to launch the remaining further in 2 blocks (Block D & F) with much higher price.
normal lah kan.. hm...

So, if anybody interested, please contact the agent directly at 012-2191622
or e-mail : nicktan2003@gmail.com

Good buy or not, i cannot give a good comment because i do not do site research.
But rm322 per sqft for the 856 sqft unit sounds ok for that location, especially if you want to buy for own stay and are working at KL city center.
Share:

Happy deepavali

Happy Deepavali to all my Indian blog readers and friends.
May all happiness with you and family.


Share:

Boikot projek baru?

Harga property baru melambung naik?
Skim rumah pertama menyokong dengan menaikkan had dari 220K ke rm400k?
Harga mahal pun, unit masih sold out?

terutama kepada flippers di luar sana, saya harap anda berhati-hati.. langit tidak selalu cerah.

Dr Peter Yee mengkategorikan property cycle melalui 4 musim: musim panas, musim luruh, musim sejuk dan musim bunga.
Beliau mengjangkakan kita berada di hujung musim panas atau di hujung property boom cycle.

hm.. saya suka membaca artikel ini.


Mari boikot projek baru yang dijual dengan harga hilang akal ini.

Marketing developer sentiasa tunjukkan kat kita yang unit mereka cepat je dah sold out.
Betul ke?
Kalau ye, kenapa The Star keluarkan statistik ini.

Average take-up rates of new property launches drop this year to 50% - 65% compared to 80% - 90% last year.
Source: the star 15 oct 2011

Ini menunjukkan jualan unit projek baru dilancarkan menurun tahun ini, bukan makin hangat.
Anda dikaburi taktik pemasaran developer nampaknya..
Kalau jualan hangat, masakan developer perlukan suntikan dari Bajet 2012 hinggakan had pembelian rumah di bawah Skim Rumah Pertama dinaikkan?

Mungkin boleh renung sebentar Household Debt rakyat Malaysia berbanding beberapa negara lain.

Mari boikot projek baru yang dijual dengan harga hilang akal ini.
Mari tingkatkan ilmu perancangan kewangan masing-masing.



Share:

Saya mahu pakai jubah seperti mereka!


Semalam kawan2 senior sama belajar law dengan saya meraikan hari konvokesyen.
Tahniah... saya sangat bangga dengan anda.

mereka ni walaupun senior setahun, tapi kami selalu sekelas.. sama2 ambil sesuatu course/ subjek..
faham2 lah belajar out campus ni.. satu kelas tu kira campur je..
tak ikut batch pun..
kira siapa nak ambil course tu, boleh ambil. asal jadual tak clash.

Salah seorang kawan saya ini, dia selalu kongsi tips dan nota dengan saya.
dan pernah kami buat group study bersama2.
Terima kasih kerana tidak kedekut ilmu.. semoga Allah membalasnya berlipat ganda.

Salah seorang dari mereka ni pula seorang novelis dan penulis skrip...
dia memang sangat hebat.
komitment sebagai isteri, ibu, penulis dan pelajar undang2...memang sangat saya kagumi.

Gambar konvo mereka akan jadi pembakar semangat saya.
Setelah 4 tahun setengah belajar undang-undang, perjalanan saya ternyata belum tamat dan masih panjang.
Semoga Allah kuatkan semangat saya dan membantu saya di dalam pengajian ini.

Saya ingin kongsikan satu video klip kepada semua pembaca
Saya tak tahu selama ini anda tengok atau tidak video-video yang saya kongsikan di sini
Tapi kali ni, saya memang sangat berharap anda menontonnya.
Semoga ia menjadi inspirasi kita di dalam mengejar dan berusaha mencapai apa yang kita impikan.
Semoga kita semua tidak kenal apa itu 'putus asa'.


Share:

bengang dengan lawyer?

anda bengang dengan lawyer anda?
lembab sangat?
atau bagi nasihat yang salah?
lawyer anda menyebabkan anda rugi beribu ringgit?

ye, lawyer lah yang paling penting dlm sesebuah urusan pembelian hartanah
itu sebab dalam sharing session property N co, saya menekankan pentingnya pilih lawyer yang bagus dan boleh dipercayai
tak semestinya dari firm besar
kadang2 firm kecik pun ok
lebih baik kalau lawyer tu sedara anda atau kawan anda yg anda dah tahu dia memang ok dan boleh dipercayai bekerja dengan efisien
takpun ambil lawyer yang dicadangkan dan sedia diketahui oleh kawan / mentor hartanah anda yg dia mmg ok

lawyer yang ideal adalah lawyer yang juga merupakan pelabur hartanah
sebab dia faham situasi kita
dan boleh bagi nasihat yang terbaik dari kacamata seorang pelabur.
Tapi ini tak bermakna lawyer yang biasa tidak boleh memberi nasihat yang baik
pun boleh... asalkan mereka dedikasi dan jujur dengan kerja mereka.

JANGAN sekali2 ambil lawyer yang dicadangkan atau dipaksa oleh agent hartanah
atau lawyer yg sama dengan lawyer seller anda
dan anda tak kenal langsung lawyer tu atau seller tu sebelum ini
sebab kita mahu lawyer yang betul2 jaga kepentingan kita
lawyer juga manusia.. takut dia bias

saya tak galakkan anda bertekak dengan lawyer
cara bergaduh ni tak selesai masalah
elok bincang baik2.. cuba fahamkan prosedur tu tersangkut kat mana
betul ke sebab lawyer? atau sebab pejabat tanah yg lembab?
atau bank seller atau bank kita yang lembab?
janganlah mudah salahkan lawyer juga...

tapi kalau betul mereka sangat lembab, atau silap dalam membuat tindakan
menyebabkan kita kerugian
anda perlu tahu yg lawyer ni ada insurans
setiap tahun mereka bayar insurans utk cover kalau2 ada tuntutan ke atas kesilapan atau salah laku mereka
so syarikat insurans yang akan bayar tuntutan itu

jadi, macamana nak buat aduan?
boleh hubungi Bar Council dan buat aduan secara rasmi.

no telefon dan alamat Bar Council, boleh semak di sini

Ingat, pilih lawyer betul2..
supaya tidak timbul Beribu Sesalan


Share:

first photoshoot in my life


share with you all here

first time wearing make up
by a make up artist.. hahaha...

and first photoshoot i and most of my friends here have
it was so much fun

yup, property investment brings me lots of awesome experiences..







(these are not the original photos from the professional photographer. cant get them.. sigh...
but luckily my friend, regina managed to capture the moment using her own camera.. and she share these to all of us.. thanks regina)

Share:

Hanya kita

Ramai lelaki berharap, untuk membeli rumah selepas kahwin.
Sebab boleh berkongsi pendapatan.

Ramai wanita pula mengangankan tinggal di rumah yang disediakan oleh suaminya.
Kerana itulah tanggungjawab seorang suami kepada isterinya.

Ramai pula individu yang mengharapkan orang yang mereka sayang sentiasa di sisi mereka
untuk ketawa bersama di masa senang dan menangis bersama di masa susah

Tapi sedarkah bahawa sebenarnya masa depan kita, jalan hidup kita adalah di atas bahu kita
Kita yang menentukan masa depan kita
Bukan orang lain yang kita sayang
Kerana ada waktunya di kala kita sangat sedih
Sangat susah
Tiada siapa pun menemani kita dan meminjamkan bahu untuk kita

Hanya diri kita sendiri sahaja

Semoga Tuhan menyayangi kita semua


Share:

Tips to low incomer

have a great monday to all

my friend asked me "how to buy own property for those newlyweds with low income..am asking on behalf of a friend..is it ok to use the govt housing loan that the person entitled or what is the best way..?"

my answer is.. it depends on his / her target.

if he (can i just assume he?) target and plan to have a decent house for own living and at least 1 house for investment (for rental income) to suport his low monthly fixed salary, what he should do is

1. Invest in himself first. Buy books on property investment or financial management or come to any seminars or workshop organised by, for example, Property N Co, Abangensem, Tuanbri, Milan Doshi, Azizi Ali, Gavin Tee, Renesial Leong. This will make him clear about what is going to do and how to do it wisely with minimum risk. Do this continuously and never stop learning.

2. lower down his monthly commitment if the current net salary too low. maybe need to restructure his personal loan or car loan (or maybe sell off his expensive car, maybe persona to a cheaper one, maybe saga to lower down the monthly commitment). The info he get from step 1 will be very helpful.

3. if the nett salary is still low and not enough to get at least a financing of rm60K property, do any part time job to get additional income. use his hobby to generate income is the most preferable.

4. Go straight to this step if he does not have problems as in step 2 and / or 3. Buy one property with positive cashflow within budget (according to his loan affordability and his saving in case deposit needed) and rent it out. Get in black and white thru tenancy agreement. Use info learnt in step 1 to do it correctly. Keep a good payment record with the bank. Make sure payment is not thru salary deduction and it does not appear on his pay slip.

5. Use the positive cashflow income from Step 4 to show to bank that he has another income on top of the low monthly salary so that bank will able to give him another loan to buy the next property. Repeat step 1 and 4 and step 2 and 3 if needed.

6. When his commitment really has been fully utilised and / or bank does not longer want to give him loan to buy property, then only use his government loan. Because, on his salary slip, his salary still clean and he can use the govt loan maximum affordability according to government loan requirements as his last property.

7. When his property's appreciates in value, consider to sell it off. keep the profit from the selling and use it to buy the next property. Since his commitment is now reduced, he may be eligible to get bank loan for the next property.

8. Repeat and repeat and repeat


How about he just want to buy 1 property and to live in it forever and ever? and dont bother about property investment or get additional source of income?

.. hm.. just use the stereotype way.. buy 1 property using govt loan, use max loan affordability and stay in there peacefully..

chances to buy the 2nd property is slim because in his salary slip is now appear monthly salary deduction. Unless his salary is big enough to make him eligible to buy another property.


This may not be a perfect answer because i just use one straightforward method but hopefully it gives you the overall picture in brief.
The choice is on you.

Enjoy my favourite song of Melly - I am not Diva

want to share this lyrics

Ku bukan Diva, aku bukan ratu
Bagai mahkota atau kembang goyang
Maunya mewah maunya yang mahal itu bukan aku

Share:

GLOMAC UTAMA



GLOMAC UTAMA, a new shop office project by Glomac.

the project comprise of 2 storey shop-offices and 30 storey serviced apartments.


Strategic located at PJ Golden Triangle i.e. Bandar Utama @ Damansara. Near the future One Utama MRT station.
Surrounded by matured and growing township that are TTDI, Bandar Utama, Tropicana City Mall, Damansara Utama and Mutiara Damansara.

The promotion package includes Free S&P, 2 car park and 5 % Bumi discount.

leasehold 99 years.
Price for the 2 stirey shop offices starts from 867K to max rm1.7mill before discounts.

The panel financier are Ambank, CIMB, Hong Leong Bank, HSBC, RHB, OCBC and Maybank.

If you interested, please call Nick 012-2191622 or email nicktan2003@gmail.com

(the top photo taken from www.patchay.com)










Share:

Big Bad Wolf menyalak... aauuuwwwwoooooo !!

Semalam saya ke jualan buku terbesar Big Bad Wolf.
Ada lebih kurang 1.5 juta buku dijual dengan harga yang cukup membeliakkan biji mata anda.
Bertempat di MAEPS, Serdang.. dekat kawasan UPM.
Ia dah bermula pada 7 hb oktober yg lepas dan akan tamat pada 16hb oktober.
dari pukul 10 pagi sampai 9 mlm.

masuk-masuk je, wahhh.. banyak betul buku...

sebenarnya ni tahun pertama saya hadir ke jualan ni. kawan saya, Mazni yg perkenalkan.
Tahun lepas saya tak dpt datang sebab sibuk dengan assignment dan presentation.
Tahun ni saya dah standby poket... hehehe....



ada macam2 jenis buku.. travel, home deco, business, self help, fiction, biography, children, teens, comic dan macam-macam lagi.
Mereka sediakan kotak, jadi kita ambil kotak, pilih2 buku letak dalam kotak kemudian pergi bayar.
Kotak akan diambil untuk diguna semula..
Tapi saya nampak ada orang yang sampai bawak beg troli. Cayalah!

Yang paling menarik nya saya terjumpa dengan Tuan Zamri, trainer penulisan, penulis buku dan juga pelopor Baca @LRT yang saya kagumi
Dah lama mengikuti perkembangan beliau di FB, tak sangka dapat bertemu orangnya semasa dia sedang shopping buku.
;)

ehehe.. banyak2 buku, buku ni menarik perhatian saya.. hehehe...




Hasilnya, saya rembat 10 buah buku... baru RM113



Yang buku sama dua buah tu saya sajer beli lebih sebab nak bagi hadiah kat kawan... heeeee...

So, kawan2.. apa kata.. mari kita serbu Big Bad Wolf sementara belum tamat
auuuuwwwwooooooooooooo... !!
Share:

Bajet 2012 dan sektor hartanah

Kecoh orang memperkatakan tentang Bajet 2012.

Saya cuma nak senaraikan intipati Bajet 2012 yang berkaitan dengan sektor hartanah

1) RPGT atau Real Property Gain Tax dinaikkan ke 10% bagi hartanah yang dijual dlam masa 2 tahun,kekal 5% bagi hartanah yang dijual 2 - 5 tahun dan 0% jika dijual lebih dari 5 tahun bagi mengekang spekulasi hartanah.

2) Harga siling bagi Skim Rumah Pertamaku yang kurang mendapat sambutan sebelum ini dinaikkan dari rm220K ke RM400K untuk isirumah yang berpendapatan rm3k ke bawah.

3) Pembangunan projek PR1MA akan diteruskan di kawasan2 yang berhampiran dengan jaringan pengangkutan awam termasuklah LRT dan MRT (dan sudah tentunya termasuklah kawasan yang ada pengankutan bas awam)

4) Bagi pebelian rumah di bawah projek PR1MA, stamp duty dikecualikan,

5) Sebanyak RM443 juta akan diperuntukkan untuk membina 15,000 unit rumah kos rendah di bawah Program Perumahan Rakyat.

6) Peruntukan sebanyak RM63 juta akan dibelanjakan untuk memulihkan projek-projek perumahan yang terbengkalai

7) Sebanyak RM40 juta diperuntukkan untuk pemulihan dan penyenggaraan projek perumahan kos rendah awam dan swasta

8) Expatriates boleh mengeluarkan caruman KWSP untuk membeli rumah

9) RM300 juta akan diperuntukkan di bawah Tabung Perumahan Khas untuk membina rumah-rumah yang dilengkapi dengan kemudahan asas bagi para nelayan

10) Pusat khidmat bantuan sosial yang dikenali sebagai Anjung Singgah akan diperluaska ke Johor, Pulau Pinang dan Sarawak untuk memberi perlindungan sementara golongan gelandangan.

11) Pembangunan Pusat Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur atau KLIFD yang memberi insentif kepada syarikat2 terbabit

-a) Pengecualian cukai pendapatan seratus peratus bagi tempoh sepuluh tahun dan pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pinjaman dan perjanjian perkhidmatan bagi syarikat berstatus KLIFD

- b) Elaun Bangunan Industri dan Elaun Modal Dipercepatkan bagi syarikat berstatus KLIFD Marquee

- c) Pengecualian cukai pendapatan sebanyak 70 peratus selama lima tahun bagi pemaju hartanah di KLIFD.

Ucapan penuh Bajet 2012 saya rujuk di sini

Hm.... bagi saya, tindakan kerajaan dalam bajet ni mcm tak tentu arah sikit.
Dah pernah saya komen dalam FB saya dan dalam FB Group Property N Co.

RPGT dinaikkan ke 10% kalau jual hartanah dlm 2 tahun konon utk kurgkan spekulasi... untuk kawal harga hartanah.

Kemudian mereka perkenalkan Skim Rumah Pertama dan PR1MA untuk bantu rakyat memeli rumah pertama mereka

Tapi RPGT tu rakyat juga yg bayar sedangkan mereka beri pengecualian cukai sampai 70% kepada developer utk KLIFD. Nampaknya sykt developer yang untung ni....

Kemudian harga skim rumah pertama naik ke 400k kan..
bukan kah ini akan menggalakkan dan menguntungkan developer utk jual rumah / kondo harga 400k ke bawah?
mungkin sebab harga skim rumah pertama yg 220K skang ni tak menguntungkan developer.
Developer rasa tak untuk banyak untuk buat projek dalam rm220K bagi keluasan yg sesuai utk famili...

Dan lagi satu, rakyat baru 1st time beli rumah dan berpendapatan rm3k, nak terus beli rumah harga hampir 400k? patut ke?
Kita yang celik perancangan kewangan ni mmg lah kata, belilah rumah ikut kemampuan.. tp percayalah.. ramai rakyat di luar sana yang mmg tak sedar..
berangan nak beli rumah besar, baru walaupun gaji mereka kecik dan simpanan kurang.

harga rumah pulak saya jangkakan tetap tak turun sebab walaupun RPGT naik ke 10%, tapi harga skim rumah pertama rata2 boleh cecah hampir 400K kan..
sekarang pun rata2 kondo / apartment mmg berharga rm300k++ di KL..
so saya tak nampak harga akan turun..

bagi skim PR1MA pulak, syarat2nya sungguh kelakar... boleh rujuk entri terdahulu saya pasal PR1MA di sini..

rakyat yg mula2 rasa gembira dengar bajet ni, akhirnya mereka akan tetap terbeban.. sama je...

Anda ada pendapat berbeza?
terpulang pada interpretasi masing2.... :)


mari enjoy lagu ni..
kebetulan lagu kegemaran kak fran saya hehehehe


Share:

Pendaftaran Program Perumahan 1 Malaysia (PR1MA) dah dibuka


Pernah dengar pasal Program Perumahan 1 Malaysia kan?

Ia dilancarkan oleh Perdana Menteri kita pada pertengahan tahun ini.
Ia dikatakan projek perumahan rakyat bagi membantu rakyat yang belum memiliki rumah untuk memiliki rumah pada harga yang mampu milik.
Rumah2 bersaiz 800 - 1400 sqft akan dibina di beberapa kawasan yang strategik dan berharga antara RM150k - rm300k.

Boleh baca berita tersebut di sini

Ok, berita baik kepada semua yang menunggu-nungu projek ini.
Pendaftaran PR1MA bagi kawasan Putrajaya telah pun dibuka.
Boleh isi borang pendaftaran di sini

TAPI !!

Sila baca syarat-syarat permohonan dulu ya... saya copy paste

SYARAT-SYARAT WAJIB SEBELUM MEMOHON

Warganegara Malaysia.
Malaysian Citizen.

21 Tahun Ke atas.
21 Years old and above.

Bekerja ATAU Menetap di Putrajaya.
Working OR Living in Putrajaya.

Pendapatan Isi Rumah (Bujang / Suami dan Isteri) tidak melebihi RM6,000.
Household income (Single / Husband and Wife) does not exceed RM6,000.

Pengundi Berdaftar di Parlimen Putrajaya (P.125)
Registered Voter in Putrajaya Parliament Constituency (P.125)

Sila ambil perhatian, mana-mana permohonan yang tidak menepati syarat-syarat di atas TIDAK AKAN DIPROSES sama sekali!

Please take note that any application which does not conform to the above conditions WILL NOT BE PROCESSED at once!

Ok, apa mcam kawan2? layak tak semua syarat di atas?

hehehe... bagi saya syarat ke3 boleh lah diterima sebab mungkin nak utamakan orang yang benar2 memerlukan rumah di putrajaya kan..
so, mestilah dia memang tinggal di putrajaya atau bekerja di putrajaya.

tapi alasan ke 5 tu...Pengundi berdaftar bagi Parlimen Putrajaya?
Apakah?

Ok, mari kita lihat semula tujuan projek ini diwujudkan.

Saya ambil dari laman web PR1MA ye...
Tujuan

Tujuan pelaksanaan PR1MA adalah untuk meningkatkan akses golongan berpendapatan sederhana kepada perumahan kos sederhana serta menggalakkan pemilikan hartanah kediaman.

Tujuan tu untuk meningkatkan akses golongan berpendapatan sederhana kepada perumahan kos sederhana dan menggalakkan mereka memiliki rumah kediaman.

Mari kita lihat pula bagaimana cara utk mendaftar sebagai pengundi Parlimen Putrajaya.

Untuk mendaftar, anda mestilah menukar alamat di kad pengenalan dari alamat tetap sekarang kepada alamat Putrajaya terlebih dahulu.
Barulah boleh mendaftar sebagai pengundi Parlimen Putrajaya.

Jadi, bagaimana keadaannya jika:

1) kerja di putrajaya dan tinggal di kuarters kerajaan
- takde masalah.. tukar je lah alamat di kp kepada alamat kuarters.

2) kerja di putrajaya tapi menyewa apartment di presint 9 atau presint 11
- sanggupkah anda menukar alamat kp anda kepada alamat rumah sewa anda? rumah sewa ni biasanya sementara je.... apatah lagi kalau anda bujang. bila2 masa kalau gaduh dgn housemate atau nak kawen, anda akan keluar dari rumah tu....

3) kerja di putrajaya tapi menyewa atau tinggal di rumah keluarga / rumah sendiri yg lebih kecil di luar putrajaya
- tak boleh la tukar alamat ke rumah sewa / rumah keluarga / rumah sendiri yg kecil tu kan sebab alamat tu bukan di putrajaya. mungkin serdang, bangi, kajang, dengkil...
aikk.. takkan nak letak alamat pejabat kat kp kot?

4) duduk putrajaya menyewa tapi kerja di luar putrajaya (mungkin di Cyberjaya atau Serdang)
- nak letak alamat rumah sewa kurang sesuai.. nak letak alamat pejabat lagi tak boleh...

Maka, dengan adanya syarat ke5 ini, adakah tujuan asal projek ini dapat dicapai dengan jaya?

Adakah hasrat projek ini bagi menggantikan Skim Rumah Pertama yang kurang mendapat sambutan akan mencapai targetnya dengan telus?

nak membantu rakyat atau ada motif politik? Fikir-fikirkan....

inilah akibatnya jika semua perkara dipolitikkan.....


Share:

baru belajar menyelam


saya baru pulang dari semporna dan pulau mabul awal pagi tadi.
pukul 2 pagi sampai rumah.

pergi dengan kawan saya, kak jue.
hajat nak buat open water diver course.
daftar dengan Big John Scuba
tapi tahap kesihatan saya makin buruk pulak di sana, hinggakan dua kali saya dive, telinga saya blocked.
tak dapat buat equalization di telinga kiri
(diver sure faham istilah ini)
akibatnya telinga kiri saya sakit bila saya turun lebih dari 5 meter. ini disebabkan tekanan air yg makin kuat di bawah laut.

saya juga mengalami masalah reverse blok disebabkan telinga tersumbat ni.
jadi, bila naik pun, telinga rasa sakit.
bila rasa sakit, kita tak boleh teruskan sebab jika berterusan, ia boleh merosakkan gegendang telinga kita.

dari 4 dive yg saya buat, 2 kali gagal dan 2 kali berjaya.
yang berjaya tu pulak, yang syoknya dapat jumap penyu.
siap menyelam sebelah dia dan bagi signal 'I Love You" kat dia...
wahhhh....

saya jumpa seekor hawksbill atau kita panggil penyu karah dan seekor green turtle atau penyu agar.
green turtle tu besar... ada la satu meter panjang..

berjumpa dan berenang di sebelah dengan penyu sememangnya perkara yg sangat istimewa dan ajaib berlaku pada saya.
kerana selama ini saya memang menyokong kempen-kempen menyelamatkan penyu dan menyumbang secara bulanan kepada WWF untuk penyu dan harimau
siapa sangka satu hari saya bertemu mereka secara live di dasar laut, merenung mereka dan cuba berkomunikasi dengan mereka.
memang tidak dapat saya lupakan pengalaman bertemu penyu pada kali pertama mengambil lesen diving ini.

oleh kerana kesihatan kurang baik, saya cuma dapat lesen sebagai scube diver sahaja.
boleh menyelam tidak melebihi 12 meter dengan ditemani divemaster / instructor atau assistant instructor.
alhamdulillah.. saya tetap bersyukur kerana berjaya juga pulang dengan kad,setelah berusaha.

hehehe.. instructor saya panggil saya diver master in equalization dan reverse block sebab dive yang last tu saya mmg bersungguh2 turun naik hingga berjaya equalize telinga saya dan turun naik utk atasi masalah reverse block.

k jue pulak, instructor saya panggil, master in mask clearing sebab dia kerap sungguh buat mask clearing. tak selesa bila ada sikit air laut pun dlm mask dia..
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog