Belum ada rezeki nampaknya

Di dalam azam saya tahun ni adalah mula menceburkan diri dalam pelaburan hartanah komersial
Tapi sebenarnya hujung tahun lepas saya cuba membeli satu unit kedai kos rendah di Subang Jaya.
Harga menarik, di bawah harga pasaran.
sewa pun mmg best. rental yield bagus.
penjual tu memang nampak penjual terdesak.
dia nak jual kedai tu segera.

Sekali apply loan punya susah nak lulus.. tu pun saya partner berdua.
agen hartanah tu dah bising sebab belum tandatangan s&p walaupun dah sebulan dari tarikh tandatangan offer to purchase.
tp yg jadi sampai sebulan tu pun sebab nak siapkan s&p ambil masa lebih 2 minggu.
lawyer vendor banyak komplen grammar s&p tu.. hahahahaha

puas mencari loan, last sekali Public Bank janji, insya allah boleh lulus.
kami pun senyum gembira la sebab harapan tu cerah
sekali public bank call saya
loan utk kedai ni tak boleh lulus
Sebab?
sebab vendor ni ada hutang lain dgn public bank
hutang tu yg vendor ni tak bayar
so, mahkamah dah keluarkan notice of bancruptcy
Dia belum bakrap tapi dah dapat notis kebankrapan
maknanya akalu buat bancruptcy search, memang tak nampak.
Nampak dia ok
Tapi sebab loan tu dengan public bank, maka public bank boleh detect org yg mereka dah hantar notis kebankrapan

hm.. bahaya kan..
sebab biasa kita atau lawyer kita buat bancruptcy search je..
bancruptcy search hanya semak kalau orang tu dah diistiharkan bankrap
tapi orang yg baru dapat nitis bankrap belum dikiran bankrap tapi mereka sepatutnya dah tak boleh buat sebarang perjanjian atau kontrak dengan sesiapa, seolah2 macam dah bankrap.

untuk kes ini, bersusah payah saya dan lawyer nak membuktikan yang dia dah dapat notis bankrap tu tau
sebab kami nak semula duit booking 3% tu
kenyataan orang public bank tu pulak tak boleh dijadikan bukti sebab maklumat ni private and confidential
nanti tak pasal2 orang bank yg nak tolong saya tu kena tindakan pulak
hm...
tapi alhamdulillah sabtu lepas dah dapat balik cek utk duit booking tu semula..
boleh lah simpan utk property seterusnya...

tapi, macamana saya buat utk butikan?
saya akan cerita kemudian..
:)
5