• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Hey, selamat hari kemerdekaaan

Ramai orang sibuk dengan ucapan hari raya.
Padahal 31 ogos adalah hari kemerdekaan kita.
Terlupa atau buat-buat lupa?
hm...





Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Semua!
Jalur putih - merah, biru dan bulan bintang kuning
maknanya: 14 buah negeri, perpaduan, agama Islam dan Raja- perkara yang perlu sama2 kita pertahankan.
hm.. nampaknya agama dan perpaduan menjadi isu hangat sekarang kan...
Tapi jika perpaduan dalam erti kata sebenar dapat dicapai, sudah pasti perkara lain dapat kiota selesaikan dengan baik.
Duduk semeja dan cari jalan tengah yang menang-menang.

Sudah lama kita diperintah di bawah dasar pecah dan perintah.
selepas merdeka pun nampaknya dasar ini masih wujud tanpa kita sedari.
Harapan saya semoga perubahan positif berlaku di dalam negara kita supaya asimilasi yang sebenar akan terjadi di dalam perpaduan rakyat.
Semoga kita semua saling hormat menghormati dan prihatin dengan adat, budaya dan kesusahan yang lain.
Semoga tiada satu rakyat pun terasa mereka dikecualikan atau dipinggirkan dan semua mempunyai hak yang sama yang telah digariskan di dalam perlembagaan.
hm.. ya.. semoga haiwan juga mempunyai hak yang sama untuk hidup aman di bumi tercinta ini.

Semoga doa dan hasrat saya ini akan termakbul.

Selamat Hari Merdeka!



Share:

Hari ni raya wehhhh

Selamat hari raya semua...
Hari ini hari raya raya aidilfitri... yeayyyyyyyyyyyyy

saya baru siap angkat ketupat sorang2 dari atas periuk.
start rebus pukul 9.30 mlm td.. terlewat rebus sebab ghalit buat benda lain...

raya kali ni kurang syok sebab dua orang adik takde...
tapi macamana pun harapkan mereka pun enjoy pengalaman beraya di perantauan...

hepi hepi di hari raya..






Share:

musim bertukar penyewa

sibuk2 orang semua nak balik raya. saya sibuk dengan penyewa nak keluar dan masuk.
penyewa bilik master rumah unipark kawan saya akan keluar hari ahad.
tapi dia minta kami refind deposit dia semalam.
sebab bila dia transfer duit tu awal, nanti dia boleh terus collect duit tu bila dia sampai di pakistan pada hari ahad.
saya tanya kawan saya, dia setuju.
lagipun hari ahad, saya pun dah takde kat kajang ni. dah balik kampung.
alhamdulillah semalam juga ada orang lain tengok bilik tu dan terus berkenan.
student kliuc, dari bristol uk tapi asal dari somalia.
muslim..
pagi tadi pukul 11 dia bayar sebahagian deposit dulu tanda setuju.
esok atau isnin dia akan bayar baki.

ikutkan memang saya tak berapa gemar awang gelap tapi sebab dia bukan dari afrika, tapi dari warganegara UK, so ok lah..
saya pun nak balik kampung dan tak mahu ambil risiko bilik tu kosong.

wah.. uruskan hal ni dulu lah sebelum balik raya.

tak cukup kalut, 2 orang penyewa di rumah domain cyberjaya pun nak keluar.
penyewa bilik master dan penyewa bilik ke3.
nak keluar hujung bulan tapi pagi tadi dah start bawak keluar barang dah.
aduh.. dlm suasana sibuk nak raya macamni, time2 tu lah penyewa nak keluar.
dah kena cari penyewa baru.
alhamdulillah nya penyewa lama saya bantu iklankan rumah dan tunjukkan rumah kepada orang yang nak dtg tengok.
sebab dia bersalah sebab bgtau last minit nak keluar.
ada ke patut nak keluar lagi seminggu baru bangitau?
huh...
memang la dia penyewa yang bagus selama ni, tapi bila buat macam ni mmg kalut lah...

jadi sekarang tinggal bilik ke 3 je belum ada penyewa.
penyewa lama dah sibuk minta full pulangkan desposit tapi saya hold dulu sebulan sebab geram dia bgtau last minute.
ikutkan memang saya berhak untuk tidak pulangkan deposit tapi dia buat ayat kesian.
gaduh pun tak guna.
lagipun mengenangkan dia penyewa yang baik selama ni, hati saya lembut.
harap dia bantu dptkan penyewa baru, kemudian saya pulangkan semula.

hm.. saya baik hati juga sebenarnya...


Salam Dunia... salam hari raya semua


Share:

Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya kepada semua kawan2 dan pembaca blog yang beragama Islam.
Semoga selamat memandu pulang ke kampung masing-masing.
Hati-hati kereta depan brek mengejut.
Hati-hati pada speed trap.
Hati-hati mata mengantuk, Rehat dan Restauran adalah cara terbaik.
Dont drink and drive. Tapi kalau memandu malam, drink nescaffe atau redbull takde masalah ;)

Salah dan silap sepanjang saya menulis, saya pohon ampun dan maaf.




Share:

Belum ada rezeki nampaknya

Di dalam azam saya tahun ni adalah mula menceburkan diri dalam pelaburan hartanah komersial
Tapi sebenarnya hujung tahun lepas saya cuba membeli satu unit kedai kos rendah di Subang Jaya.
Harga menarik, di bawah harga pasaran.
sewa pun mmg best. rental yield bagus.
penjual tu memang nampak penjual terdesak.
dia nak jual kedai tu segera.

Sekali apply loan punya susah nak lulus.. tu pun saya partner berdua.
agen hartanah tu dah bising sebab belum tandatangan s&p walaupun dah sebulan dari tarikh tandatangan offer to purchase.
tp yg jadi sampai sebulan tu pun sebab nak siapkan s&p ambil masa lebih 2 minggu.
lawyer vendor banyak komplen grammar s&p tu.. hahahahaha

puas mencari loan, last sekali Public Bank janji, insya allah boleh lulus.
kami pun senyum gembira la sebab harapan tu cerah
sekali public bank call saya
loan utk kedai ni tak boleh lulus
Sebab?
sebab vendor ni ada hutang lain dgn public bank
hutang tu yg vendor ni tak bayar
so, mahkamah dah keluarkan notice of bancruptcy
Dia belum bakrap tapi dah dapat notis kebankrapan
maknanya akalu buat bancruptcy search, memang tak nampak.
Nampak dia ok
Tapi sebab loan tu dengan public bank, maka public bank boleh detect org yg mereka dah hantar notis kebankrapan

hm.. bahaya kan..
sebab biasa kita atau lawyer kita buat bancruptcy search je..
bancruptcy search hanya semak kalau orang tu dah diistiharkan bankrap
tapi orang yg baru dapat nitis bankrap belum dikiran bankrap tapi mereka sepatutnya dah tak boleh buat sebarang perjanjian atau kontrak dengan sesiapa, seolah2 macam dah bankrap.

untuk kes ini, bersusah payah saya dan lawyer nak membuktikan yang dia dah dapat notis bankrap tu tau
sebab kami nak semula duit booking 3% tu
kenyataan orang public bank tu pulak tak boleh dijadikan bukti sebab maklumat ni private and confidential
nanti tak pasal2 orang bank yg nak tolong saya tu kena tindakan pulak
hm...
tapi alhamdulillah sabtu lepas dah dapat balik cek utk duit booking tu semula..
boleh lah simpan utk property seterusnya...

tapi, macamana saya buat utk butikan?
saya akan cerita kemudian..
:)
Share:

Laporan LVG MoneySkool


Blogger ctfarazila emel saya pagi-pagi Khamis.
Katanya dia dapat dua tiket free pergi WOrkshop LVG MOneySkool yang berharga rm90.
dia cuma perlu bayar rm10 untuk sorang.
wahh.. hebat hebat...
Yang paling best sebab dia ajak saya pegi... hehehehe..
saya apa lagi.. menarik tertarik!


Workshop ni cuma 4 jam
tapi saya dapati Nazril Idrus berusaha menyampaikan sebanyak yang mungkin dalam 4 jam yang terhad ini.
Kami disediakan dengan satu workbook.
Terdapat beberapa exercise yang perlu dilakukan sambil mendengar talk dia.
Workbook tu juga untuk menyalin nota.

Isi kandungan workshop ini lebih kepada psikologi kita terhadap wang dan habit kita terhadap pengurusan wang.
Ada ujian personaliti iaitu money dynamic profiling test yang peru kami jawab dalam masa yang sangat pendek.
Dari jawapan ujian itu, semua peserta boleh dikategorikan kepada 4 identiti wang sama ada fun lover, money hoarder, idealists atau star builder.
Dari situ kita kenalpasti kelemahan dan kebaikan identiti kita dan bagaimana nak menjadi money dynamic iaitu menyerap nilai positiv identiti lain ke dalam diri kita untuk seimbangkan identiti kita sendiri.
Supaya kita tak menjadi ekstreme di dalam identiti kita tu.

Nazril Idrus has done a very great job yesterday.
Saya sangat mencadangkan anda menghadiri sesi ini di lain masa
Share:

LVG MoneySkool

pagi tadi sampai tengahari saya dan fara menghadiri workshop LVG MoneySkool yg mana speaker nya adalah Nazril Idrus, suami kepada Sazzy Falak tu.

tapi saya letih sangat ni, nak tido awal.
bangun sahur nanti saya ceritakan ya apa punca kami menghadiri workshop ni dan apa yg kami pelajari di sana.

Tapi ia adalah satu pengalaman yang sangat menarik.

Laman FB rasmi mereka adalah

Saving Forever For You.. lagu yang Nazril kata sesuai untuk saya, fara dan beberapa kawan yang lain.. hahahaha



Share:

Yeay.. dah dapat kunci rumah..

Nampaknya, berdasarkan progress Domain 2 yang saya tunjukkan tempoh hari, pembeli-pembeli Domain 2 Neocyber akan menerima kunci rumah masing-masing tak lama lagi.
Saya jangka mesti dalam awal tahun depan kan.. kalau tak sempat hujung tahun ni.
wahh.... saya tahu pembeli semua dah tak sabar..

Projek ni kalau tak salah saya dilancarkan pada Oktober 2009.
Tapi hanya pada pertengahan tahun 2010 barulah kerja-kerja pembinaan bermula.
Memang cepat betul pembinaan siap.
Tapi kalau tengok pada rekod Domain, memang Domain pun siap lebih awal dari tarikh yang dijangka.
Nampak memang EMKAY ada track record yang bagus dari segi ini.



Hm.. bila dah dapat kunci, sure semua pembeli bersemangat nak sewakannya kan?
tapi persoalannya, berapa kadar sewa yang anda akan letak?
Harus diingat, untuk sesebuah projek yang baru siap, saingan nak dapatkan penyewa memang tinggi.
Kalau ada 300 unit di dalam sesebuah apartment tu, bermakna 300 unit lah yang akan bersaing sesama sendiri.
Bagaimana kalau projek tu ada lebih dari 300 unit? 600 unit misalnya?
wahhh... berpeluh....

Maka nanti mulalah ada perang harga berlaku.
Ada tuan punya yang sanggup tawarkan harga yang kurang diterima akal.
mana taknya.. sampai ke tahap negative cashflow!

Teringat saya pada rumah kawan saya di Unipark.
Bila dapat je kunci, ada satu syarikat agent hartanah cuba untuk bolot semua unit di sana.
Siap buka kaunter 'house for rent' lagi di pejabat jualan yang berdekatan dengan kondominium tu.
Kontranya, tuan punya yang tak nak pakai khidmat agent terpaksa berusaha lebih la nak tarik penyewa yang cari iklan terus di internet.
Penyewa yang tak ke kaunter tersebut.
Pronya, agent ni kawal harga.
Harga kondo tu dulu tak salah saya dalam lebih kurang dalam 220K.
Purata harga la ni ye.
Jadi, purata bayaran bulanan kalau buat pinjaman 30 tahun adalah lebih kurang rm1k.
Bayaran penyenggaraan dalam 150++. ok katalah 160 ye.
So, jumlah komitmen bulanan adalah lebih kurang rm1160 - rm2k utk unit 3 bilik air.

Jadi, agent tu tetapkan harga, kadar sewa kosong adalah 1300.
maknanya, owner tetap ada dalam 100 positive cashflow untuk tahun pertama.
Ok jugak la kan...
kadar sewa dengan perabot adalah rm1600.

Di apartment kos rendah yang saya duduk ni, , bayaran bank bulan2 adalah dalam rm280-300. maitenance rm60.
maka masa mula2 dapat kunci dulu, harga sewa untuk unit kosong masing2 tawarkan pada harga rm350.
hm... lepas-lepas je untuk bayar maintenance dan bayaran bank.
harga ni juga ditetapkan berdasarkan pasaran sewa di sekitar.
Sebab apartment lain di kawasan tu, kalau dalam 850 sqft, kadar sewa adalah rm450.
maka itulah sewa bagi flat 650sqft dalam rm350 tu dkira bersesuaian.


Jadi, berapa kadar sewa yang sesuai untuk Domain 2 pula?

Mula2 kita tengok dari harga jualan.
Kalau studio unit, harga developer dulu start dari rm183K.
bermakna purata bayaran bulanan bank anda dalam rm900.
maintenance pula katalah dalam rm150.
maknanya komitmen bulanan dah jadi rm1050
so, janganlah sewakan basic unit kurang dari 1050 ye..

ok, kita tgk pula dari harga pasaran sewa semasa.
untuk studio unit Domain, harga basic 2 tahun lepas adalah rm900.
tahun ni saya tak pasti pula sebab dah lama tak jumpa iklan studio unit for rent basic.
tapi saya angggarkan sewa basic sekarang rm1100 sebab basic 3 bedroom unit pun dah 1400.
kalau fully furnish, sewa studio unit bermula dari rm1500.

oleh yang demikian kawan2 owner studio unit Domain2, mahukah anda menyewakan unit anda pada harga kurang dari rm1050 sedangkan owner Domain menyewakan pada harga rm1100 basic?

walaupun anda menghadapi persaingan, harus diingat, jangan sekali anda kurangkan harga lebih rendah dari kadar pasaran. Ini kerana sekali anda berbuat demikian:

- anda akan menyebabkan ada tuan punya lain mengikut jejak anda.

- kalau sorang je offer rm1k, takper.. tapi kalau yg lain ikut sampai separuh owner kat situ macamana pula? tak pasal2 anda sendiri merendahkan kadar sewa hartanah anda

- tuan punya domain pun akan terjejas nanti. mereka boleh sewakan rm1100 basic sehingga rm1500 fully furnish sekarang. Nanti disebabkan tindakan anda, penyewa akan lari ke unit jualan murah anda dan seterusnya memberi kesan negatif pada kadar sewa Domain pula.

- bila kadar sewa Domain dan Domain 2 turun, siapa yang rugi? Bukankah anda membeli Domain 2 dengan harapan ia memberi kadar pulangan sewa sebaik atau lebih baik dari Domain?

Begitu juga saya harapkan kepada pembeli unit 2 bilik tidur Domain 2.
harga developer bermula dari rm234K, maka bayaran bulanan ke bank adalah purata dalam rm1100 jika pinjaman 30 tahun.
Maintenance dalam rm200.
maka komitmen bulanan dah rm1300.
sewa Domain bagi unit 3 bilik basic sekarang adalah rm1400.
maka, tidakkah anda ingain menyewakannya sekurang-kurangnya pada kadar harga yang sama, iaitu rm1400 juga?

walaupun kita pembeli menghadapi persaingan, kita harus ingat untuk kekal pada objektif kita iaitu membeli utk dapatkan positive cashflow.
Jangan sekali-kali menjadi terdesak hingga menawarkan harga yang memberi negative cashflow.
Jika anda berbuat demikian, anda bukan sahaja merugikan diri sendiri, tetapi kawan2 pembeli yang lain juga.

Jangan panik.. hartanah yang baru siap memang mengambil masa sekurang-kurangnya setahun untuk stabil.
Bila tahun ke 3 atau kalau lokasi memang hot, tahun kedua sewa dah naik ke tahap yang anda rasa puas hati.
Tapi kalau anda beli tu di lokasi yang suam2 kuku.. 3 tahun pun setakat lepas-lepas bayar komitmen je la... huhuhuhu

Salam ke 19 Ramadhan...




Share:

Attention! I am looking for property at least 80% below mv

Calling all owners and agents.

Do you have properties for sale at least 20% below market value?
at least medium cost apartment, not low cost ones which come with restrictions.
If certain flat without restriction, then no problem also la...
Price 70K - 110K around KL, PJ, Kajang, Bangi, Old Klang Road, Puchong or Shah Alam
with good rental yield.. at least 7.5% and above.

If you do, please inform me because i am seriously looking for one property for my sister.
She wants to buy for investment.

Actually i helped her buy one before. it is a new under construction.
Happy with my investment pick, she wants me to help her to buy for another one.
actually i already booked one, also a new project at a good location.
but since for that project, the panel financier does not provides islamic loan, my sister have to cancel it.
her principle is: Islamic loan only.. or else, no deal.
what a good and respectable principle.

So, i need to find a different apartment la..
Looking at current situation and her loan pre-condition, i believe buying subsale unit is better.
So, i start to look for subsale now for her.
On top of looking for advertisements of apartment for sale, i think it is not wrong i advertise 'apartment wanted', rite?
hehehehe...

so, if you have any, you can email me at propertywaltz@gmail.com and i will reply the soonest possible.

Thank you.

** before i end up this entry, i want to dedicate this songs to my beloved sisters who support me all the way to become a property investor and speaker, and who join me to do property investment..
even though i need to do the research and dirty works by myself for them.. hahahaha....


Share:

Domain 4 @Neocyber


Sebagaimana yang dah diceritakan, Jumaat lepas saya ke pejabat jualan Neocyber.

Saya difahamkan Domain 3 masih ada 5 unit lagi. selebihnya sold out.

Untuk Domain 4, masih ada diskaun dan cash upon vacant posession, bergantung pada unit.



Ada beberapa jenis.

yang 549 sqft - studio unit
- harga paling rendah yang ada adalah rm250k
- discount RM10K
- bila dapat kunci: dapat cash rm8k

yang 599sqft - 1 bedroom unit
- harga paling rendah yang ada adalah rm270k
- discount RM10K
- bila dapat kunci: dapat cash rm8k

yang 554 sqft - duplex unit
- harga paling rendah yang ada adalah rm270k
- tak ada discount sebab unit ni hot dan sangat terhad. wowww

yang 753 sqft - 2 bedroom unit
- harga paling rendah yang ada adalah rm308,500
- discount RM3K

hm.. kalau nak dibandingkan, dah tentu pembeli Domain paling untung dari segi harga sebab paling murah masa beli.
Selepas tu harga start naik.. masa Domain 2, ke Domain 3 dan sekarang ni Domain 4.
cuma yg istimewanya Domain 4 ni adalah kembalinya unit Duplex yang sebelum ni hanya ada opada Domain sahaja.. itu pun tak banyak unit.

Ada banyak juga projek baru di Cyberjaya sekarang.
Mungkin sebab tgk potensi dan kejayaan apartment dan kondo yang sedia ada sekarang di sana menyebabkan developer bersemangat.

Apa pun jika berminat nak tahu lebih lanjut atau nak melawat show office, boleh contact sales Laketown sama ada Kenny 0126694319, Faizal 0122484995 atau Hendra 0133954102.

Oh ya, developer projek ni namanya Laketown Sdb Bhd, anak syarikat penuh EMKAY, bukan MK Land.

laman web projek ni http://www.neocyber.com.my/

Last, saje nak share lagu baru dari Melly. Yuk Kita jadian.
Lagu ni best, catchy dan video clip dia kelakar.

Moga-moga pelaburan hartanah kita semua menjadi. hehehehe

Share:

Domain 2 dah nak siap..



Tadi saya ke pejabat Laketown.
collect 2 cek buyer get buyer comission.
untuk Domain 3, en shahir dan kak jue.
alhamdulillah.. duit raya utk kami bertiga.

untuk buyer domain 3 yang lain, saya dah minta tolong kenny claim dan follow up.

untuk domain 2, ada 2 buyer lagi belum dapat cek.
wennie punya kenny dah claim bulan 4, tapi finance masih belum keluarkan cek.
entah la apa masalah diorg ni.
utk khairul, ada isu sikit, harap boleh selesaikan isu ni.

kalau ada yang berminat nak beli Domain 3, masih ada 5 unit available.
Domain 4 pun masih ada.
boleh letak nama saya as buyer get buyer.
comission kita share 50-50.
bgtau salesman tu masa booking beli guna nama saya as buyer get buyer ye.
then emel saya bgtau utk saya follow up dan utk saya rekod.

next entry saya cerita lagi pasal Domain 4

oh ye, nampak Domain 2 luarannya dah siap.
hm.. cantik.. tak lama lagi boleh lah dapat kunci kan..
tahniah pada kawan2 buyer Domain 2
:)



Share:

pencuri di Domain Neocyber


hm.. saya masih nak bercerita kisah minggu lepas.
Jumaat malam Sabtu tenant saya di rumah Domain @Neocyber call.
Semasa dia tiada di rumah, masa tu hanya kawan dia di biliknya (master bedroom) dan seorang lagi tenant bilik kedua di dalam bilik berkurung, tiba-tiba kawan tenant saya terdengar bunyi yang pelik di luar.
tengok2 pintu sliding door dan terkopak.
mangga pula tak dikunci sebab ada orang kat dalam kan...

so tenant saya call
memang syak ada orang cuba pecah masuk ke dalam rumah
dia minta saya hantar tukang kunci segera untuk baiki.
saya janji akan call uncle sam esok paginya.

esok pagi hari sabtu, saya sms jin, anak uncle sam.
sebab hp saya bertapa dalam tong beras. jadi, cuma no jin ada dlm hp sementara saya.
saya minta jin tolong datang rumah baiki dengan urgent.
oleh kerana saya sedang menghadiri konvensyen tu, jadi tak dapatlah saya follow up tghari tu.

petang tu tenant saya call semula.
rupanya kamera digital dalam beg kamera di bilik ke3 hilang.
aiseyy.. sempat juga pencuri tu ambil digital camera...
tukang kunci pun belum datang.
rupanya uncle sam mmg sibuk sabtu tu.
dia janji datang pagi ahad.

hari ahad, kunci sliding door dah dibaiki.
saya minta juga uncle ganti mangga tu dengan yang terbaik.
takper la.. saya bayarkan kos baiki kunci ni. sebab mereka penyewa yang baik.
rm110 semuanya...
harap lepas ni penyewa saya lebih berhati-hati
saya pun dah suruh tenant saya komplen pada pihak management dan security
dan saya pun kena buat aduan juga ni...
hm.. bahaya....

inilah kepentingan team yang bagus kan...
nasib baik ada uncle sam, locksmith di cyberjaya yang bagus sebagai one of team saya
masalah kunci dapat diselesaikan dengan segera tanpa perlu saya berkejar ke sana.
Share:

Laporan property investment convention 2011


seperti yang telah diberitahu dalam entri-entri terdahulu, hujung minggu lepas saya menghadiri Property Investment Convention 2011 di The Gardens, Mid Valley.
untuk menjadi pelabur yang bagus, kita kena sentiasa belajar dan mendapatkan maklumat tentang perkembangan terkini di dalampelaburan hartanah
Ingat lagi entri saya pasal 6 money jars? 10% duit gaji kita sepatutnya kita ketepikan dan belanjakan untuk Education.

Konvensyen kali ni sangat menarik
Top Speakers dan tajuk-tajuk pembentangan memang sangat menarik
Ada Milan Doshi. Ho Chin Soon, George Stewart LaBrooy, Gererd Kho, Chris Tan, Dominic Lee dan 2 orang dari UK iaitu John Lee dan Vincent Wong selain seorang dari Australia, Samantha Payne.

Kalau nak cerita satu persatu apa yang dibentangkan terlalu banyak.
Cuma saya nak kongsikan pendapat Milan,
is it the correct time to sell? Buy? Hold ?or Hold and Refinance?

Jawapan Milan senang saja..
Sell... jika property kecik2 anda tu harganya dah naik dan anda nak start invest pada property yg lebih besar. shop office contohnya. sebab sekarang ni seller's market. ramai org tgh tamak dan bersemangat membeli rumah.
Ataupun jual property anda itu jika ia didapati bukan pelaburan yg menguntungkan atau di lokasi yg kurang baik. Pada masa ini, lebih mudah untuk anda jual property anda tu. Let go bad investment dan mulakan pelaburan baru yg lebih baik.
Buy... boleh.. tapi kena berhati-hati dan kena sangat memilih. pilih property yg benar2 rendah risiko dan pasti boleh memberi pulangan yg baik sahaja.
Hold... kalau duit sewa bagus dan kita ada holding power.. hold je la.. jgn jual. sewa masih bagus dan masih boleh cover bayaran bulanan ke bank kan...
Hold and refinance.. jika property tu market value dia dah naik dan sewa pun dah naik. Bila refinance, kadar sewa semasa masih boleh tampung bayaran bank selepas refinance dan kita perlukan cash utk buat modal pelaburan seterusnya.

Milan juga berkongsiciri-ciri seorang pelabur yg bijak.
Katanya, Smart Investor always
- demand zero or low risk with reasonable returns
- are patient. Do not rush to buy and later regret. Must wait for the best.
- swift decision making abilility when a good deal comes
- location / infrastructure of the property already matured or have exciting upside potential
- make $$ when you buy, not when you sell
- prepared for the worst. Assume each & every purchase turn 100% bad.

hm... itu cuma tips2 penting yg Milan kongsikan.
ada banyak lagi tips dan perkembangan terbaru dunia pelaburan hartanah daripada speaker lain.
Kesimpulannya, ia memang satu event yg bagus.
Tahniah kepada Penganjur.

So, yang mana satu yg anda patut buat?
terpulang pada portfolio pelaburan anda.. pada proeprty yg ada pada anda sekarang dan cash yg ada sekarang.
Terpulang juga pada strategi anda.

(gambar di atas di ambil oleh ctfarazila. saya takde kamera... huhuhu)

saya kongsikan satu video short seminar dari Milan Doshi diambil semasa sesi preview dia.


Share:

kalah bid unit pejabat


Sabtu lepas, saya menghadiri Property Investment Convention 2011 di MidValley.
nanti saya cerita detail tentang konvensyen ni.

Tapi pada yang sama, saya wakilkan ijam, suami Fara pergi bid.
hahahaha... kalah... hahahaha....

Hari jumaat sebelum tu la saya ternampak satu unit utk dilelong.
Pejabat.
Tingkat 1 betul2 belakang Tesco Puchong.
Reserve proce 100K sahaja.
Maintenance, quit rent tertunggak semua bank akan tanggung.
Strata title dah keluar.
Market value katanya dalam 200k - 250K.

Teghari jumaat tu, saya pergi melawat.
Unit kosong.
Satu row dengan pejabat tu, hanya ada 2 unit sahaja yang kosong selain unit ni.
Cayalah.. memang cantik habis.
hm... handphone saya masa tu masih bertapa dalam tong beras, jadi tak dapatlah tangkap gambar.

dek kerana kekangan bajet, saya set maksima bid tak tinggi.
ye lah.. unit komersial ni loan 80% je..

Katanya ada 9 pembida hari tu untuk kedai tu..
hangat hangat...
Akhirnya pejabat dimenangi pada harga rm154K
hm.. masih harga yang berbaloi

Share:

duit sewa terakhir

sebagai tuan rumah, sudah pasti kita rasa sayang bila penyewa yang baik kita nak berpindah.
saya pernah mengalaminya sebelum ini.
kini penyewa rumah member saya di unipark yang saya jaga pula dah nak pindah keluar.
beliau akan menamatkan pengajian master beliau di uniten dan akan pulang semula ke negaranya.

sedih juga sebab
- beliau penyewa yang baik. bayar sewa tak pernah miss cuma saya kena pergi collect by hand dari dia setiap bulan.
- tak cerewet. malah beliau sangat bagus menjaga rumah tersebut sehinggalah penyewa bilik kedua datang dan kurang menjaga rumah.. baru lah keadaan rumah itu nampak macam penyewa lelaki duduk.
- kami jadi kawan. selalu juga saya lepak2 makan dengan dia sambil borak2. dia ni bagus.. pemikirannya matang. tajuk perbualan sama ada pasal politik atau sosial di US, negara arab, canada, pakistan atau beberapa negara lain yang beliau pernah lawati. pernah juga bawak dier jalan2 melaka dan pergi rafting bersama saya dan kawan2.
- sangat professional dan menghormati tuan rumah dan saya selaku penjaga rumah.

tadi baru balik dari mengutip sewa terakhir dari dia.
hujung bulan ni dah kena pulangkan deposit sewa dia tapi ada kawan dia nak teruskan sewaan master room tu.
alhamdulillah...

katanya kalau dia tak dapat kerja dlm bulan 9 ni di negaranya, mungkin dlm bulan 10 atau 11 dia datang semula untuk siapkan research paper.
dia akan datang lepak bilik yang sama yang kawan dia sambung sewa tu lah..
tapi kalau dia dapat kerja, mungkin dia siapkan research tu di negara dia sahaja dan hanya datang ke sini beberapa hari untuk submit paper tu.
dia akan cuma sewa hotel di bangi sahaja.. macam masa mula2 dia datang malaysia dulu.

apa pun, selamat berjaya kawan.
terima kasih dari saya dan kawan saya kerana menjadi penyewa yang baik dan menjaga rumah dan bilik tersebut dengan baik.



Share:

tong kitar semula di pomona, USA


salam ramadhan,

sebelum ni saya pernah kongsikan kisah kitar semula di germany.
bagaimana pasaraya di sana menyediakan tong kitar semula untuk botol plastik.
setiap botol boleh claim balik 0.25 euro dari cashier pasaraya.
merujuk kepada artikel di dalam blog adik saya ini



Baru-baru ini adik saya di Pomona, USA pula berkongsi gambar mesin kitar semula di kampus mereka.
Mesin ini menerima botol plastik dan tin aluminium.
setiap mesin akan mengeluarkan resit 5 sen US Dolar untuk setiap botol atau tin yang dimasukkan.
duit tu kemudian mereka akan claim di campus mart mereka.

Bagus kan cara negara-negara ini membudayakan dan mensistematikkan kitar semula di kalangan rakyat dan pelajar?
Bila Malaysia nak mengikut jejak langkah seperti ini?
Share:

lepas puas bercakap, saya berlari

hehehe.. sabtu lepas memang buat kerja gila.
sesi property & co tamat sebelum pukul 6 petang,
kawan larian saya dah sampai pukul 4.50 petang di hotel.
sebab kami nak bergerak sama-sama ke putrajaya pulak.
malam tu pukul 8.40 malam ada fun run 5 km Shape Night Run.
running kit dan ambil hari khamis sebelumnya dah...


fuh.. memang mencabar lah..
sebab tak rest langsung.
masih mampu menamatkan larian 5 km dalam masa 37 minit, cayalah kepada diri sendiri.

Shape run ni, rupanya yang best adalah goodies beg dia.
banyak betul barang-barang yang kami dapat.
air kotak jus, air tin gatorade, majalah, rexona for women pun ada, voucher spa, berus gigi, mentos, voucher minuman jus buah-buahan, ubat tradisional cina dan macam-macam lagi
selain tu, booth pun ada sediakan air gatorade, roti dan yogurt free.
fuhhh.. patut lah shape run sungguh popular
dan patut lah kawan saya beriya-iya nak join shape run ni walaupun pendaftaran 12 km dah tutup.
fun run pun fun run lah...

saya mula2 berlagak..
apa kes lari fun run.. kita kan dah standard lari 10 km..
sekali padan muka saya, hari isnin flat keletihan sepanjang hari...
letih betul sampai tak boleh update blog. hahahahaha


goodies bag ni berat giler! banyak barang dagangan


inilah orangnya yang bersungguh-sungguh nak masuk shape run untuk dapatkan goodies bag :P
Share:

Property & Co sharing session batch julai 2011



alhamdulillah... sharing session property & co sesi julai 2011 telah selamat dan berjaya dijalankan.
sabtu 30 julai sampai ahad 31 julai 2011
tempat di first business inn, kuala lumpur.

ada 22 peserta semuanya.. semuanya muda-muda dan majoriti adalah lebih muda dari saya.
wahh,.. bagus nya kan anak muda kita sekarang.
muda-muda dah celik dgn pelaburan.
ramai juga yang dah pun membeli rumah sekurang-kurangnya satu. hebat!
saya percaya jika mereka terus komited begini, mereka akan berjaya, jauh lebih berjaya dari kami.
kami hanya berkongsi ilmu dan tips..
berkaitan strategi pelaburan, pemilihan hartanah, berkaitan tenant management, berkaitan tips lulus pinjaman, berkaitan pelaburan rumah lelong dan macam-macam lagi..
tapi semua ilmu itu tidak akan dapat dimanfaatkan jika tidak dipraktikkan.

terima kasih saya ucapkan kepada semua peserta.
terharu saya melihat mereka sanggup habiskan masa sabtu dan ahad bersama2 kami belajar berkaitan pelaburan hartanah
lagi terharu sebab ada yang datang dari pulau pinang, johor bahru dan miri, sarawak.
wahhhh....terima kasih!
ada juga yang datang tu kawan lama saya.. wah.. terharu saya..
tapi saya dapati mereka semua ni memang bersemangat dan bercita-cita tinggi.
satu penghargaan saya dapat berjumpa dengan mereka.

alhamdulillah.. walaupun terpaksa ditunda akibat pertembungan dari tarikh bersih 2.0, mereka tetap sudi datang.



kali ni pertandingan team terbaik masih diteruskan.

terima kasih kepada Abang Ensem sudi datang berkongsi rahsia-rahsia beliau di dalam pelaburan hartanahnya..
memang beruntung sangat kami dan semua peserta
lagi beruntung sebab boleh jemput AE untuk bagi hadiah kepada kumpulan yang menang sebagai kumpulan terbaik.
so boleh la kami semua relaks sket dan ambil gambar je.. hehehehe
AE yang nakal dalam penulisan rupanya seorang jejaka yang pemalu dan sopan.. hm...
jangan tak sangka... hehehe....

selepas sesi ini ditunda, memang ada 8 orang tak dapat datang
tapi jangan risau, anda semua boleh datang pada sesi berikutnya pada 15 dan 16 oktober nanti.
tanda pada kalendar awal2 ya..!

marilah kita tengok antara gambar-gambar semasa sesi ini :)









Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog