Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

pencarian bermula.. pangsapuri sri tanjung

08 Jun 2011



sambung cerita realiti kak as.

sebelum saya tamat exam, beberapa kali saya ditanya oleh kak As setiap kali berjumpa.
"Bila kita nak tengok rumah?"
Saya hanya sengeh dan jawab, "Hm.. tu lah... Nanti bagi saya lepas exam dulu ye kak As"

Exam semester ke8 saya berakhir 5 mei yg lepas. (fuhhh belajar lama giler macam nak buat medic je..)
kemudian saya start ajar kak as tengok-tengok iklan rumah for sale di beberapa kawasan yang dia target.
Dia baru bermula dari zero kan... so ada lah kawan dia beritahu ada member2 mereka nak jual rumah di pangsapuri sri tanjung, seksyen 16 subang jaya.
saya pun ada juga kawan nak jual apartment di shah alam.
jadi kami set satu masa tgk rumah dalam satu masa yang sama.

Butiran pangsapuri sri tanjung
- tingkat 10
- 3 bilik tidur, 1 bilik air (sebenrnya 2 bilik air tp mereka renovate jd 1 bilik air yg lebih luas)
- ruang tamu dah renovate
- nak jual dgn 4 aircond
- tingkap pun renovate
-keluasan 650 sqft
-Freehold

Harga jual 80K
tapi kalau tak mahu aircond, mereka boleh kurangkan 75K
kadar sewa di kawasan tu lebih kurang rm550 - 600
kalau kira rental yield = (550 x 12 x 100 ) / 80000 = 8.25%
hm.. boleh tahan.

Rumah ni dulunya owner duduk, tak disewakan.

bank valuation belum cek lagi. tp kalau google, org mmg jual dlm lingkungan harga 75k - 85K untuk basic unit.
so, saya rasa mungkin unit ni ok juga utk kami tgk.

kami ke sana petang. waalupun dah set appointment tapi owner tak dtg. rumah tu memang dah kosong.





Positif point:
- rental yield yg bagus.
- occupancy rate lebih 80%
- dekat dgn LDP ( kat tepi LDP je) . lokasi bagus.
- rumah dah renovate. mmg cantik.
- market penyewa adalah golongan bekerja sama ada keluarga atau bujang. USJ kan.. kawasan penuh manusia tu.

Negatif point

- tingkat atas sekali
-didapati keadaan apartment mmg kurang memuaskan. lif kat level tu panel dia dah tercabut. so kalau nak turun ke bawah, tak boleh tahan lif. kena turun ke tingkat bawah sebab kat situ ok.
- banyak kes pecah rumah
- rumah dah renovate. so harga jual tinggi sikit lah... heheh.. saya selalu prefer rumah tanpa renovation kalau kita beli utk disewakan. sebab boleh beli dgn harga lebih murah. lagipun sesetengah tenant tak peduli sgt renovation tu. habis rosak je nanti.
- 2 bilik air jd 1 bilik air? alamak... ni mmg tak best. sesuai utk duduk sdr tp utk valuation rumah?



Hm.. sedang saya menilai, kak as call la tuan rumah tu bgtau yg kami dah set appointment nak tgk rumah. ye lah.. kalau boleh nak masuk dalam rumah pulak.
sekali owner bgtau yg rumah tu dah dijual semalam.
anak owner yg merupakan kawan kak as tu mungkin terlupa nak bgtau kami supaya kami tak perlu datang dah..

hm.. takper.. at least kami melawat apartment yg belum pernah dilawati.
kak as pun perlukan pengalaman view rumah.

kisah akan bersambung lagi.

Iklan sebentar: bagi mereka yang nak memulakan perjalanan pelaburan hartanah anda sendiri atau mmg dah memulakannya tapi percaya pada lifelong learning, dijemput menghadiri sharing session oleh Property & Co pada 9 dan 10 Julai ini. Layari di sini utk maklumat lanjut.


Untuk kak as, jgn putus asa. ni baru rumah pertama. saya tujukan lagu ni utk kak as dan diri saya sendiri ye


2 ulasan:

sitiezahim 8 Jun 2011 8:24 PTG  

hehehe..kalau ada masa memang bes jenjalan servey kan..:D

eun-yong 8 Jun 2011 8:44 PTG  

haah... gi survey rumah mmg bes kalau time cuti sem.. hehehehe. ni namanya lawatan sambil belajar

Catat Ulasan

Ada komen atau pendapat? mari kongsikan...

Calculator

the blogger

Foto Saya

she is a property blogger, a property investor and a property investment coach. She got a degree in IT from UTP and degree of legal studies from UiTM. Her aims are to be a self-made millionaire, open her own legal firm, achieve financial freedom, help those abused or unfortunate women and child and to love all creatures in this world, especially cute cats and greeny turtles.

Credits

The photo in the banner is provided by FreeDigitalPhotos.net

Copyright

Copyright © Propertywaltz.com. All rights reserved

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP