Kak As episod 1

Mari sambung lagi kisah Kak As.

Cerita lama baca sini
http://www.propertywaltz.com/search/label/kak%20as%20beli%20rumah

saya terlupa nak bgtau 3 step asas yg perlu kita tetapkan sebelum pergi survey rumah

pertama: tentukan matlamat anda. nak beli utk tinggal sendiri atau untuk pelaburan.
dlm kes ni, mula2 dulu kak as nak beli utk duduk sdr tp memandangkan beliau tak urgent nak beli utk duduk saya cadangkan beli utk invest dahulu.
kenapa?
sebab kalau dia beli utk duduk, komitmen dia akan full utk rumah yg dia nak duduk. bila nak beli utk invest, dah terjejas.
kalau dia beli utk invest dulu, dia boleh dpt pendapatan sewa.
dgn pendapatan sewa tu, dia boleh buktikan ke bank yg dia ada income tambahan.
dan ini bukan sahaja tidak menjejaskan komitmen bulanan dia malah akan meningkatkan jumlah pendapatan bulanan dia.
jadi, kalau dia nak beli lagi utk invest atau untuk duduk, insya allah takde masalah
dengan syarat pendapatan sewa tu lebih tinggi dari bayaran bulanan bank dia utk rumah itu lah.. positive cashflow.

kedua: tentukan lokasi.
lokasi mestilah di kawasana yg dia familiar dan kawasan yang dia rasa selesa untuk maintain dan berulang alik bila nak uruskan rumah tu.
kak as pilih sepanjang federal hway dari kl ke klang sebab tempat kerjanya di kl tapi rumahnya di klang.
lokasi yang dipilih mestilah hot location yang memenuhi criteria tertentu yg boleh menjamin rumah tu hot.
semua criteria tu nanti saya akan share dlm sesi property & co julai nanti ye.

ketiga: tentukan bajet.
bajet berdasarkan 2 kriteria utama
sebanyak mana kelayakan kak as boleh buat loan
dan banyak mana deposit yg kak as boleh sediakan.
kalau layak buat loan 200K pun tp kalau deposit yang kita cuma ada 12k, bermakna tak boleh la beli property harga 200k. setakat 100k je la..
so dlm kes ni kak as nak fokus pada property 150K ke bawah je..


Tutti frutti kegemaran Kak As

hm.. berdasarkan kriteria ni, nampak macam mandarina court jauh tersasar kan..
tp kenapa pergi juga view rumah tu?

ada 3 sebab
1- nak bg pendedahan kat kak as macamana view property dr developer
2 - saya nak tgk property tu.. so tarik kak as sekali lah
3 - kak as takde appointment dlm kul 3. so utk isi masa lapang.. apa salahnya melencong.. hehehehe

tak boleh tulis panjang ni.. sakit kepala la..
outstation ke JB last week .. terdedah pada aircond yg ekstreme sejuk sampai saya demam dan sakit kepala.

rasa nak share satu lagu lah..
lagu berkenaan memilih yang terbaik dalam hidup kita.. sama macam memilih property yg kita nak beli juga lah kan...
kena hati2 jgn salah pilih.. jgn terlalu ikutkan perasaan.. kena ada rasional dan calculation :)


0