OK ke tak ni?.. saya dah book


Dia telah berjaya membuatkan saya ingin membantu dia membeli rumah pertama sejak bulan 3 haritu lagi..
Sebenarnya saya pun baru kenal dia dlm awal bulan Mac.
Kami mempunyai sumber inspirasi yang sama yang menyebabkan kami berkenalan dan berkawan.
:)

Jadi borak punya borak, dia tahu yang saya sangat meminati bidang pelaburan hartanah ni,
Maka dia pun mengambil kesempatan bertanya kepada saya.
Dia bagitau dia baru je booking Menara U atau dulunya bernama U Tower.
Lokasi betul2 sebelah Kampus MSU.
Dia bayar booking RM500.



Saya tahu projek tu.. asalnya dulu dinamakan Persanda 2 dan pendaftaran unit telah pun dibuka sejak 2009 lagi.
Saya antara yang mendaftar dan menanti khabar berita dari mereka.
Dari jangkaan serviced apartment 3 bilik berharga dlm rm180K, mereka jangkakan harga jualan akan menjadi 220K.
tapi kemudian diam.... lama betul diam..

Sekali saya dpt jemputan soft launch.
Studio unit harga.. aduhhhhh.. mahal giler
harga rm240K - 290K untuk unit berkeluasan 527sf - 622sf
aduhhh....

saya dpt je brochure tu dihantar ke rumah saya, terus saya perap..

Ok, berbalik pada Kak As, dia tanya pendapat saya macamana... patut teruskan ke tak? dia dah booking?

hm.. pendapat saya mcmni
memang saya tahu property ni di lokasi yg sangat bagus. betul2 bersebelahan dgn MSU.
jadi, memang ia akan menjadi target utama bagi pelajar2 MSU untuk tinggal di situ.
Kalau The Qube menempatkan MNC nanti, mungkin ada expat yang berminat nak menyewa di sini juga berdasarkan kemudahan dan lifestyle yang ditawarkan oleh Menara U ini.
Mareka hanya perlu berjalan kaki.


namun disebabkan harganya yg tinggi, bayaran bulanan dan sewa kenalah tinggi juga.
Unit yg Kak As beli tu book tu berharga RM260K ++
katakanlah rm265K untuk unit 527sf. ini bermakna bayaran bulanan adalah rm1251 jika pinjaman 30 tahun dengan kadar pinjaman 4.8% .
bila masuk dengan maintenance, katakanlah RM100, ini bermakna sewa utk studio unit sekecil ini sekurang-kurangnya RM1350 baru cukup2 cover komitmen bulanan kak A.
kalau ikut kadar sewa yang ideal, ia mestilah sekurang2nya RM1620.
formulanya: komitment 12 bulan boleh ditanggung oleh sewa 10 bulan. (1350 x 12) / 10 = 1620

jadi, adakah pasti sewa unit sekecil ini pada tahun disember 2013 nanti boleh mencapai rm1350 - rm1620 untuk unit kosong?
ini persoalannya.
mungkin buat permulaan, setakat 1350 sahaja.. mungkin
selepas 2 atau 3 tahun baru boleh capai sewa ideal ini.

Harus diingat setakat ini pelajar2 di MSU belum benar2 terbukti sekaya pelajar2 Limkokwing di Cyberjaya.
Pelajar antarabangsa pun ada tahap kekayaan berbeza.
ini yg saya nampak bila saya bandingkan pelajar antarabangsa di Cyberjaya, KLIUC dan UCSI.

Jadi, bagi saya risiko nya sederhana tinggi sedangkan di sekitar shah alam saja, ada banyak apartment lain yang terbukti menawarkan rental yield 7.5% - 9%.. tapi unit subsale la..
Atau ada few apartment projek baru yang harganya lebih murah dan lebih berisiko rendah.

Bukan saya menidakkan projek ini. saya percaya ia projek yang baik.
cuma saya rasa untuk kak As yang baru nak belajar dan berjinak2 dengan pelaburan hartanah, sebaiknya jangan mengambil risiko ini kerana saya sendiri tidak berani book dan ambil risiko ini di Menara U.
itulah jawapan saya kepada Kak As.

Seharian Kak As berfikir2, esoknya beliau memutuskan untuk membatalkan tempahan unit ini dan ambil semula wang booking RM500 tu.

dan saya dapat job baru.. kena bantu dia cari property yang dah terbukti rental yield 7.5% - 9% tu.. huhuhu

cerita akan bersambung.. hehehehe.....



Nota:
untuk pembacaan lebih berkaitan Menara U, boleh baca di sini:







6