bila nak pergi tengok rumah

salam hari isnin semua..
hari ni mata saya sangat mengantuk sebab malam tadi tidur lewat.
pukul 2.30 pagi baru tidur...
aduh...
hari ni selama 3 hari ada training. bukan berkaitan property tp berkaitan hal kerja saya yg langsung tiada kaitan dgn apa yang saya blogging ni.
mata dah manguap dari tadi.. huhuhu... tak tahu lah panjang umur ke tak ni dlm training nanti.

saya nak sambung kisah Kak As.
kalau tertinggal keretapi, boleh baca ba lik la ye entri lama di

http://www.propertywaltz.com/2011/05/protege-mcm-ae-ke-tak-lah.html

http://www.propertywaltz.com/2011/05/ok-ke-tak-ni-saya-dah-book.html

Selepas dia batalkan tempahan unit Menara U tempoh hari, beliau minta saya bantu dia alert kalau ada projek baru atau subsale yang bagus.

Hujung bulan 3, saya dengar ada orang nak jual apartment blok 21 taman bukit angkasa.
harag memang cantik.
RM125K
tapi masa tu saya sibuk sgt dgn kelas ganti dan hal keluarga.
terlewat pergi tgk.. sekali call, unit dah terjual.

Dalam bulan 4. agent tu bgtau saya ada satu lagi owner nak jual,
harga RM135K siap renovation.
bagus juga ni walaupun dah tak semurah yang mula2 tadi tapi harga mungkin boleh nego ke RM130K kan...
tapi saya memang tak boleh beli atau tgk rumah tu sebab dah sibuk nak exam sgt dah...
saya betul2 tak sempat nak buat sbb pada masa tu assignment menimbun, midterm test beratur dan kelas ganti pun banyak.
Sebab dah nak exam kan.. exam week start 22 hb april.

saya teringat kat Kak As.
dia pernah pesan bgtau dia kalau ada property bagus.
saya call lah.. bgtau.
jawapan yang saya dpt adalah
"best tu... tapi akak tak berani nak tgk rumah.. tak pernah kan.. so kalau nak gi tgk rumah, kita gi sama2 lah..."

hm.. Kak As nak saya bawak dia tgk rumah.
menung juga saya, macamana nak bantu dia pada waktu ni sdgkan saya pun tak cukup 24 jam sehari.

Last-last, terpaksa postpone la dulu propjek ni...

By the way, best sgt ke blok 21 taman bukit angkasa ni?
harga subsale owner biasa jual sekarang dlm 135K - 140K.
kadar sewa 800 - 900 utk unit kosong.
dekat dengan Bangsar South, Universiti Malaya, LRT Universiti.
Tak jauh la dari Vista Angkasa kesayangan saya dan abangensem tu.. hehehehe
Terget penyewa dalaha student UM dan org yg bekerja di KL terutama di Bangsar area Menara TM tu dan pekerja di Bangsar South.
Dekat sgt dari federal Highway, Mid Valley, PJ.

let say jual harga 135K, sewa 900
rental yield = (900 x 12 x 100 ) / 135000 = 8%

kalau sewa 850?
rental yield = (850 x 12 x 100) / 135000 = 7.5%

mmg sangat bagus sebab harus diingat, kawasan ni mmg sentiasa mempnuyai permintaan tinggi.
sewa akan naik dari masa ke semasa.

Lagipun kak As kan duduk di Klang sekarang. rumah keluarganya.
bekerja di KL.
so, kalau dia beli di pertengahan Klang - KL mmg sangat sesuai sebab mudah untuk dia maintain rumah ini.
kalau satu hari nanti dia nak duduk sendiri pun, sesuai juga sebab lokasi dan Blok 21 ni agak privasi berbanding blok lain di bukit angkasa ini.

Tapi dah saya betul2 tak dapat turun jalan2 cari property masa tu, rumah ni pun dah terjual kepada orang lain.

Takpe Kak As, di masa akan datang akan ada property yang bagus menanti.. asal kita rajin mencari.
:)
2