• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

penyata faedah untuk cukai: Alrajhi vs Alliance episod 2


sambungan dr entri lepas.

hm.. 2 hari menunggu khabat berita dari alrajhi, memang takde khabar berita.
agak panik juga... akhirnya pagi rabu saya menelefon customer service alrajhi.
mereka kata memang ada terima request dari saya. tapi pihak cust service tak dapat bantu.
sebab perkiraan profit rate ni cuma ibu pejabat je yg boleh buat. mereka je yg boleh keluarkan amaun.
So kena tunggu penyata yg ibu pejabat keluarkan. biasanya mengambil masa 7 hari.
7 hari? terkejut saya...
"tapi saya dah nak kena bayar cukai sebelm 30hb ni puan... macamana? bantulah saya.."
Jadi saya minta juga bantuan pegawai tu... tak salah saya namanya puan dahlia.
saya cakap, "its ok kalau penyata tu ambil masa 7 hari untuk hantar kepada saya. at least, bagilah amaun berapa profit tu dulu.. dpt figure tu je dah ok lah utk saya key in ke dlm e-filing.
Puan Dahlia kata, dia akan cuba, nanti dia telefon semula.

petang dlm pukul 3 puan dahlia telefon saya semula.
dia bgtau dia cuma dapat tolong bg roughly figure sahaja utk sepanjang 2010.
penyata pendapatan tu 7 hari bekerja biasanya mereka ambik masa utk hantar kepada pelanggan... hm...
ok la.. dpt figure dulu pun dah cukup utk isi e-filing.

khamis, saya dpt call dari alrajhi lagi, bagitau yg mereka akan pos penyata tu ke rumah saya...
so slowwwww.... kan?
tp since bank tu dah bagi saya loan, saya tetap bersyukur juga. tak mau la komen lebih2...

so hari ni e-filing dah selesai. bayaran pun saya dah buat.
memandangkan amaun yg saya bayar tu... hm.. nempaknya lepas ni saya akan lebih lantang lagi lah bersuara jika ada projek2 membazir wang pembayar cukai ni oleh pihak2 tertentu... hehehehe
Share:

penyata faedah untuk cukai: Alrajhi vs Alliance


saya sangat kalut kalau pertengahan mac hingga tamat peperiksaan awal mei.
biasanya masa inilah banyak assignment, test dan kelas ganti juga.
hinggakan sabtu ahad pun ada kelas. mlm pulak kena siapkan assignment sebab nak kejar dateline.
beginilah setiap tahun.
maka, adakah saya mempunyai alasan yang kukuh untuk lambat menyiapkan key in e-filing? hehehehe...

isnin lepas penat2 lepas habis exam saya gagahi diri ke bank alrajhi dan alliance utk mendapatkan statement bank.. nak tahu berapa interest rate atau dlm istilah islamic banking, profit rate yg bank dapat utk bayaran pinjaman saya tu.
tujuannya, untuk perkiraan pendapatan sewa di dalam taksiran cukai pendapatan.
Dari duit sewa yg kita dapat, kita boleh tolak interest, maintenance fee, kos pembaikan, cukai pintu, cukai tanah dan insurans ke atas hartanah tersebut.
kos ubahsuai tak termasuk ye...
baiki pintu boleh claim.. tukar pintu cantik tak boleh claim.. hehehehe

Saya pergi ke alrajhi, pegawai di alrajhi kajang terpinga2.
setelah bertanya pegawai senior (manager kot), barulah pegawai tu printkan satu surat mintak saya isi dan sign.
surat tu adalah utk mohon pihak ibu pejabat meerka buat kiraan tu dan bg penyata kepada saya.
saya tanya la.. bila boleh dapat ni..
dia cakap, "nanti saya call puan ye... saya pun tak pasti sebab jarang2 kami buat penyata ni..."
pelik saya, jarang2 orang minta?
hm..
adakah saya yg silap? seingat saya mmg alrajhi tak pernah hantar statement begitu kepada saya. yang mereka hantar hanyalah statement akaun simpanan saya yg ada tertera jumlah auto debit bayaran rumah tu.
tu sahaja..
berapa banyak interest, berapa banyak prinsipal dah dibayar mmg tak ada.

then saya ke alliance bank, kajang.
jumpa customer service dia.
dia boleh keluarkan report ini tapi sekali dgn detail transaction saya.
oleh kerana pinjaman tu flexi dan daily rest so setiap hari ada transaction kan.
bayangkan ada 40 page semuanya.. takkan nak print 40 page tu.
dia kata tak boleh tarik laporan ringkas sebab loan saya tu cawangan puchong, bukan cawangan kajang.
owh begitu.
Baik hati dia, dia cuba call cawangan puchong minta cawangan puchong jana laporan rtingkasan tu.
tapi tunggu punya tunggu lama sungguh report belum sampai.
saya dah la letih balik dari exam kan.. rasa nak terlelap dah kat kerusi tu.
nasib baik boleh main facebook kat handphone guna facebook zero.. free... hehehe.. tu yg sayang kat digi ni.. hehehehe

last2 pegawai cust service tu kesian agaknya tgk muka saya yg terjelepok kat kerusi tepi dia tu, dier copy paste dari report tu masukkan ke satu fail. baiknya....
kemudian dia printkan untuk saya.
Jadi, boleh nampak la setiap bulan berapa profit yang bank caj ke atas saya. saya cuma perlu jumlahkan sendiri sahaja.. itu tak menjadi masalah..

Kesimpulannya hari tu saya pergi 2 bank, tapi berjaya dapat penyata faedah utk satu bank sahaja... huhuhuhu...

(psssttt pssssttt.. esok saya jumpa kak Fran... heheheheheh)
Share:

iProperty Seminar 2011


Starting from this Friday, iProperty Expo is coming again all the wayyy
Location : Mid Valley.
Dont know yet what developers and projects will be there but if you want to catch up with the latest new projects, this is the place you can come.
There will also a free seminar for you to attend but please register first at their website.

Hm.. quite interesting.. especially if you have not been to the seminar before.
Because for a free set, you have a chance to meet Milan Doshi, Dr Peter Yee, Ho Chin Soo and few other property taikos..
I am not sure about this time but last time, the topic of the seminar is exactly the same as the previous ones...
So, since i have been attending it, i feel like dont want to attend it anymore.
That is why i said, the seminar is good for first timers... a new topic, a new experience for you, rite...
But for the exhibition, of course la different projects everytime.. unless that project is so slow in sales... hehehehe


i think i will be there too on friday morning since i am taking one day leave...
Got to go to Kak fran's secretary week's show on the aftenoon... wahhhhhh
Share:

demam exam

saya sedang demam minggu peperiksaan sekarang.
semalam pagi satu paper.. paper paling susah.. bengong kepala otak dibuatnya.
next, isnin depan satu paper... then awal mei nanti...
so, terpaksa lah memerlahankan aktiviti blogging buat sementara sebab kesuntukan masa dan sebab rumah member tempat saya berkampung study tu takde streamyx wi fi..
so terhad sedikit la masa utk akses internet. kena tumpang nbook dier, akses guna wireless broadband dier je.

tp sibuk mana pun semalam lepas exam saya sempat lagi pergi shopping.
tenant rumah unipark member tu minta rak kasut. sebab ada byk kes kecurian kasut wpun di depan pintu dlm kawasan bergril.
pencuri tarik kasut guna dawai sampai ke tepi gril, then terus paw.
hm.. kalau nak buat jahat, panjang aje akalnye kan...

lg, mereka minta meja kecik utk letak barang2 yg dimasak. sebab katanya meja kitchen cabinet tu pendek. dah letak pinggan dan ketuhar microwave, dah takde ruang.. huhuhu

so semalam saya shopping 2 barang ni la.. rak kasut rm99 beli dr kedai perabot yang saya biasa beli.
meja plastik tu rm60. meja mcm kat kedai makan tu... simple je...

malam ni lari kejap lepas letih study, nak gi hantar barang...

ni pemandangan kereta angkat barang smlm.. jgn tak percaya... drivernya perempuan yg comell tau.. hehehehe



ni pulak pemandangan saya dan kawan2 study... hahaha... kalau tgk jumlah buku atas lantai tu , mmg layak dpt A++++ lah...


Kepada kawan2 budaklaw saya: mazni, anim, huda, mayah, che mak dan shahril... good luck.. Gambatte!! Chaiyok chaiyok!

Last sekali mari release tension dengar lagu korean comel ni... OST my love patzzi.. tajuknya Sweet Dream


Share:

Unipark condominium is now full house


alhamdulillah....
that is the only word i can say..

at last the unipark condo is full house. The last rooms has been tenanted by an iranian KLIUC student at an acceptable rate.
Hm.. actually it is a very long story for this condo to be full.
Almost rented by a chinese brunei student.. whole house but later cancel due to mutually consent between the prospective tenant and the owner who is my good friend.
The prospective tenant, even already paid booking of 1 month,h want to cancel because her son found one room for rent.. so no need to rent the whole house. The owner, on the other hand got an offer to rent at higher price. Unfortunately, last minute, the new prospective tenant also cancel.
:(
It gave me hard time actually because i need to rent is ASAP thinking of the trust the owner put on me...
Yes, i have to say i can manage even until 10 properties of my own with a peace of mind but I feel a very big stone on my head for one property of my friend's.... huhuhuhu

bla bla bla.. lots of things happen that makes me propose to rent by room and my friend agreed..
then bla bla bla... one by one tenant come moving in..
last the 3rd rooom.. aiyaaa.. very difficult..
people come visit and go.. and want cheap price.. but my friend does not agree...
bla bla bla again..
at last!
one iranian guy.. handsome.. nice looking and gentleman.. come and willing to rent at a good price..
actually got one more yemen guy want to rent at a lil bit higher price but with a friend.
since i think it is tedious and involving another cost to buy one more single bed and mattress, we agree to offer to the iranian guy...


now, deposit has been paid. He already moved in.
because i left the agreement at home, i just need to send him the tenancy agreement and get signature from him.
after get signature from my friend, i can take a very loooong breath for this unit.
phewwwww....

(hm... 4 tenants in the house... 2 handsome... hm.... not bad... )
Share:

adakah anda setiausaha?



Hari ini saya tak mahu bercerita pasal property.
Saya nak menulis tentang kakak kesayangan saya, Francissca Peter.
(hehehe... rasanya mmg dah obvious kan dia la topik tak berkaitan hartanah yg menembusi blog ni... hehehehe)

Sebenarnya saya sangat berbangga sebab kak Fran dipilih oleh sebuah hotel terkemuka iaitu Hotel JW Marriott untuk membuat persembahan sempena Minggu Setiausaha.
Tarikh persembahan adalah pada 28 dan 29 April ini.. lebih kurang 2 minggu dari sekarang.
Kak Fran akan membuat persembahan selama sejam setengah dengan mendendangkan lagu2 popularnya dan beberapa lagu inggeris.


Ye lah... orang lain pun perform juga kan sempena Minggu Setiausaha ni..
tapi bagai saya show Kak Fran ni berbeza kerana ia menunjukkan penyanyi yang telah 33 tahun menceburkan diri dalam bidang seni ni masih berbisa. Jika tidak, pasti JW Mariott tidak memilihnya.
Adakah beliau akan menyanyikan lagu jazz kali ni? hm... saya pun tak pasti...
tapi penyanyi lagu balada melayu ni sebenarnya sangat meminati jazz dan membuat persembahan jazz di luar negara. Maka kita boleh lihat Kak Fran ada beberapa kelompok peminat berbeza.

Lagi pula, lihatlah siapa gandingannya pada 2 hari tersebut... Harith Iskander.
Harith Iskander bagi saya adalah comedian terbaik di Malaysia, selain Afdlin Shauki.
Lawaknyer bersahaja tetapi sungguh mencuit hati. Saya pasti siapa yang menonton teater CUCI, Lat the Musical dan menyaksikan Anugerah AIM yang mana dier telah menjadi emcee sangat bersetuju.
Nampaknya show petang itu akan menjadi benar2 menghiburkan sebab comedian dan penyanyi ni mmg mempunyai sense of humor yg boleh menggeletek kita.. hehehehe

Emcee pada persembahan ini adalah Xandria Ooi, bintang online show Going Home with Xandria and Yuri yang saya pernah highlight di sini.

oleh itu, jika anda meminati suara dan aura Francissca Peter atau meminati komedi Harith Iskander, apa kata kita tempah kerusi kita di meja-meja yang ada. Meja dalam dewan tu la ye...

Tak perlu buktikan anda setiausaha.. takde saper nak check.
asalkan kita book dan bayar.. maka semua orang automatik jadi setiausaha utk 2 hari ini.
saya pun confirm bukan setiausaha jugak tapi tetiba lak kan... hehehehe...

Maklumat lanjut boleh baca di
(sila abaikan kesalahan ejaan nama kak fran di situ.. nampanya wartawan pun mcm saya juga.. suka salah taip.. tgn tak bedung namanya... hehehe)

dan boleh klik to attend dan ajak kawan2 juga di FB di link berikut:

Apa pun saya tak sabar nak menikmati suara Kak Fran dengan diiringi makanan yang sedap2 di hotel.. nyummm...
memandangkan pada masa tu saya masih lagi dlm demam exam, show ini akan menjadi tempat saya release tension belajar dan mengumpul kekuatan semula... selain menyokong usaha kakak kesayangan saya ini dalam kerjaya beliau.

Kalau ada pembaca berminat nak tempah tempat utk show ni, boleh call 03 - 2715 9000 atau 03- 2719 8168
atau boleh emel: jwmsecweek@ytlhotels.com.my untuk pertanyaan lanjut.

Untuk makluman anda juga, sabtu baru2 ni kak fran baru je buat satu show kat KL utk persatuan Eurasian Malaysia. Show utk charity kan.. nak mengutip wang sumbangan utk mangsa di Jepun. so kak fran buat show percuma sahaja.. tanpa bayaran. dan ada 2 lagi orang lain buat persembahan juga.. juga secara percuma.
Yang bagus juga, event hari itu berjaya membuat kutipan sebanyak RM20K untuk tabung ini. Hebat lah mereka ni. Tahniah!

Ok, boleh temui kak Francissca Peter di FB-> http://www.facebook.com/pages/Francissca-Peter/141725095841541


Ini pula lokasi JW MArriott di Google Map:


View Larger Map


Share:

nak sewakan rumah.. tapi macamana dgn agreement

dah lama sungguh rasanya saya tak bagi Q& A kat blog ni...

so hari ni rasa nak share satu soalan simple tp kerap ditanya oleh pembaca blog.
soalannya berbunyi.. jeng jeng


SOALAN:

Hi cik blogger,
Sebenarnya, saya ada kemusykilan & nak bertanya ngan cik blogger....

Berkenaan perjanjian sewa rumah......saya nak sewakan rumah saya pada student.....katakan bilangan penyewa tu 6 orang......bagaimana saya nak sediakan tenancy agreement? Perlukah saya masukkan nama semua penyewa tu??? Atau adakah tip2 yang sesuai bila kita nak sewakan rumah pada student???

Terima kasih sekiranya cik blogger sudi memberi sedikit jawapan pada soalan saya ni....


JAWAPAN
(ringkas sahaja sebab jawab nak cepat kan.. hehehehe)

En N,
nak sewa pada student?
ada 2 pilihan.

Pilihan A:
hm.. kalau sewa kpd 1 group of student, pakai satu nama je la sbg ketua rumah. terpulanglah pada dia nak cari dan ambil siapa sbg housemate. kepala kita tak pening.
Cara ni biasanya sesuai utk student local sebab mereka ada geng.

Pilihan B:
en N sewakan bilik.. cari penyewa satu bilik ke satu bilik individually... kalau macam ni barulah kena ada perjanjian sewaan berbeza bg stp bilik.
Ini seperti yang saya lakukan untuk rumah di Cyberjaya dan di Kajang.
Cara ni biasanya sesuai untuk student foreigner yang mana mereka takde kawan2 utk pakat sewa satu rumah dan biasanya mereka nak rumah yg fully furnish. Mahal sedikit tak mengapa.

Tapi biarlah kalau kita total up, kadar sewaan satu rumah Pilihan B lebih tinggi dari kadar yg kita dapat kalau kita buat Pilihan A. sebab bukan apa.. kerja kita lebih rumit nak cari penyewa sorang2.. dgn setiap orang ada kepala yg mungkin berbeza dan apa2 masalah sedikit, mereka mengadu kepada kita individually...

So, pilihan di tgn anda.. bergantung kepada kesesuaian target tenant dan harga sewa.
:)
Share:

Property Virgin April 2011


Hi All,
This month, Property Virgin column coming back... for you.
wahhh.. I am so blessed when Victor, my good friend from Property & Co willing to share his experience when he was a property virgin and agreed to be featured here. Thank you so much Captain V!

Victor and me has a very interesting story how our friendship begins... From strangers we become fellow participants for a programme cum seminar, then partnered in two to accomplish our target. We found our mutual understanding and passion in property investment. He is a very gentleman person whom i feel comfortable to chat with.. and hey, I am happy u acknowledge the nickname of Captain V.. hehehe.. It is a cute name and very suitable for you as the saver... hehehehe

Thank you Captain V for your contribution and help.
:)



Profile: Victor Tiong
Nickname: Captain V
Gender: Male
Marital Status : Single (and looking)
Age on the first purchase: 27
Year on first purchase : 2005
Website: Coming soon


what is your first property?Where is it located?

My first property is a single storey corner terrace house in Miri, Sarawak.


Is it for own stay or for investment?

It was double-edged purchase. For investment (as it is a fast growing area) and for possible stay in the future (that’s why I bought a corner house, to give the flexibility of future renovations if needed).


Have u studied on property investment before the purchase? How?

I had zero knowledge then. I just used my common sense and logic.


what makes you decide to buy it? can u tell me the stories behind?

I just had this feeling that I must buy a property there. I foresaw that it is a growing area and I would possibly come back to that place in the future (Sarawak is a good place to live). At the time, without any practical knowledge on property investment (yup, a bona fide property virgin then) I held this view on property. Anyone can, and should, own at least two properties: one for own stay and the other for investment. And so, I made the purchase.


Did you encounter any problems or difficulties for the purchase? What and how it resolved?

As a first time buyer then, I didn’t do much in terms of the procedures involved. I sought help from my brother and things proceeded smoothly. Now, thinking back, I should have involved myself more into the buying process... One learns from every purchase made. I missed it the first time, but that won’t happen again.

Is it your dream house? Why?

No, not in that sense. As mentioned before, I bought it because I wanted to buy it and because I “must” buy it. It was an urge...


After the purchase, what's next?

After the purchase, the house was rented out. It was near to a university and so I rented it out to students. Currently, it is still being rented and there have been no problems (god bless) with tenants.


What is your advice to all property virgins and home buyers out there?

Learn! Learn! Learn! BEFORE YOU BUY. You will look at and handle your purchase in a significantly different way compared to if you don’t know much about property investments. Learning about property investments from books and seminars gives you the power to control and manage your property investment more successfully.


Anything else to add-up?

Believe that you can at least own two properties. EVERYONE can and must do that. (But go on... and do more!) Property investing gives great rewards... it’s tangible and you can see and feel your investments unlike other investments. It’s the only form of investment where banks
will willingly give you the financing (as long as you fulfil their criteria, of course). Try asking for financing for investing in stocks, derivatives, commodities or unit trusts... you will see that no bank will give you that.


Share:

domain neocyber: room for rent


One intermediate room available for rent at Domain @ Neocyber, Cyberjaya.

The room is fully furnish with air-cond, queen bed, mattress, wardrobe, dressing table, study table, chair and fan.
The house is fully furnished with tv, tv cabinet, sofa, dining table and chairs, kitchen stove, kitchen cabinet, washing machine, fridge, intrnet with wi-fi and telephone.

Female only. Currently there are 2 female tenants there for the other 2 rooms. Clean professional working girls.
Rental RM700.
Available May 2011.

Interested, please call 0192648628
Share:

Penceramah paling hensem?

Wowwww... apabila abang ensem mengumumkan tawaran mini seminarnya.. berpusu2 orang nak register.
Ye lah kan.. penceramah property investment paling hensem siapa nak lepaskan...
sebab lepas seminar leh tangkap gambar dan dptkan sign autograf...

antara yg memohon utk join tu termasuklah saya.. tapi malangnya nama saya telah kena reject.. aduhhhhh
mentang2 la abang ensem nak pilih 20 org je dari 38 maka budak pompuan perasan korean ni telah kena reject... huhuhuhu

kalau saper yg rasa dier punya pujukan rayu kaw dan boleh cairkan abang ensem utk terima dia ke seminar ni nanti, boleh la try contact abang ensem ye... hehehehe

boleh baca entri mini seminar ni kat sini...

untuk abang ensem, wpun saya telah direject, saya tetap ucapkan abang ensem all the best utk mini seminar ni nanti.
lepas2 ni boleh la buat full seminar pula ye.. hehehehe
dan boleh lah selit nama saya dlm tu.. huhuhuhu

Caya lah geng blogger Property Investment!
Share:

April Fool today?

Today is 1 April.
April Fool? hahahaha....
ada yang akan kena ke hari ini? hahahaha.. don't la.. don't la...

Saya cuma nak bagitau yg saya dapat maklumat dr RHB, kakitangan kerajaan layak memohon skim pinjaman rumah pertama.. asalkan gaji dan harga rumah yang nak dibeli itu memenuhi syarat.

Tapi tu lah.. berhati2lah membeli ye.. jangan pula mentang2 loan 100%, kita membeli rumah yang di luar kemampuan kita membayarnya.
Harapan mmg kena tinggi.. cita2 memang perlu setinggi angkasa supaya kita sentiasa akan berusaha mengejar cita2 tu.
TAPI... berbelanja perlulah mengukur baju di badan sendiri... ikut kemampuan dan bersyukur...

belajarlah ilmu perancangan kewangan peribadi sebab kita adalah penentu masa depan keluarga kita.
Banyak buku2 yg bagus di luar dan seminar2 juga untuk kita hadiri.

Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog