taktik agent mau duit lebih

lama tak menulis... sebab di kampung saya internet sangat lah teruknya.
rasa mau komplen, tapi takde guna juga...

saya mau cerita pasal real estate negotiator yang tamak...
untuk pengajaran kita semua.

kisah berlaku 3 thn lepas.

saya pergi tgk satu rumah.. mmg best la rumah tu.
harga letak 170K... kata negotiator tu, negotiable... biasa la kan.. ayat biasa
lepas tgk rumah, saya mmg rasa berminat sangat. so, kami duduk kat kedai mamak utk bincang.

saya pun keluarkan ayat biasa... (dialog yg diringkaskan.. tak boleh tulis panjang2 sbb nak bersiap tgk konsert francissca peter.. hehehe)

saya: en R, harga ni negotiable kan..

en R: boleh la kurang sket2...

saya: kasi 165K la..
(saya tak reti sangat masa ni... minta kurang pun sikit je..)

en R: hm.. macamni la... saya boleh cuba mintak dgn owner kurang jadi 165K... tapi kita kasi win-win la..

saya: (blur) win-win macamana?

en R: saya kurgkan harga 165K, awak suda jimat 5K. awak kasi saya cash 3K, awak amik la diskaun 2K... (muka confident)

saya: ha? kenapa saya kena kasi cash 3K?

en R: sebab saya sudah kasi awak jimat 5K la... awak kongsi la dgn saya.. kasi saya cash 3K.

saya: (kira dlm hati.. kalau 170K, deposit kuar cash 10% = 17k.. kalau 165k? 16,500 + 3k = 19,500?.. gile ke?) Takmo la... saya kena keluar cash banyak.. apa hal pulak... kasi turun harga 165K je la...

en R: ok la okla.. kita share 50-50.. awak kasi saya cash 2,500.. awak jimat 2500..

saya: takmola!

en R: takpun, saya usahakan awak dpt diskaun jd harga 160K.. awak jimat 10K.
so awak jimat 10k kan.. awak bayar saya cash 5k.. 50-50...

saya : ( ckp dalam hati: giler la ejen ni..)
takmo la.. kalau harga 170K, saya keluar cash 17K je.. ni kalau harga 160k, saya keluar cash 16k + 5k kasi kat awak.. tak pasal2 saya keluar cash 21K. saya nak jimat cash

en R: awak sudah untung 10K kan... win-win la...

saya: takmo takmo.. baik kekalkan harga 170K je.. saya keluar 17k je..

en R: hm.. ok la..

saya: takper la.. saya fikir dulu la... nnt esok saya call u semula.

masa en R dok belek2 buku dier, kawan saya yg teman saya tgk rumah ternampak no tel atas nama owner.. sebab sblm tu saya dah tanya dier saper nama owner, dier bagitau nama org tu M.

bangun je dr situ, kawan saya suruh saya simpan no tu.

esoknya saya call owner, cerita la cubaan dier nak menipu.

owner tanya saya dtg dengan ejen saya sdr ke? saya jwb la tak.. saya dtg dgn member perempuan sorg
kemudian owner cerita, en R tu kelentong kata saya dtg dgn ejen saya sdr.. lelaki...
so en R tu mintak double komisen sebab nak kena bayar 2 org ejen...

hm.. ni namanya kelentong nak makan lebih kat dua2 belah pihak
kat saya dier mintak cash, kat owner minta komisen double...

untuk kawan2 semua, berhati2 dgn negotiator yg tak beretika begini.

utk en R, lagu ini saya tujukan utk anda...




9