esok mengecat

esok saya akan membantu kawan saya mengecat rumah.
tengahari ni pergi beli cat dulu.
kawan saya baru dpt kunci utk rumah subsale yg dia beli.
lokasi taratak muhibbah harga jual 58K, markup snp jadi 65K
memang terbaek dr ladang la..

oleh kerana dier tak biasa sangat dgn kerja2 mengecat ni, maka otai dan planner adalah saya
so tghari ni saya yg akan shopping cat.
pemilihan warna adalah atas kebijaksanaan saya.. hehehehe
bijaksana sangat la kan..

teringat pulak projek2 mengecat saya sebelum ni.
saya dgn adik2 saya dan mak saya.. pernah sama2 mengecat rumah kami di pahang masa saya sekolah menengah
then lama tak mengecat...
hingga lah pada thn 2008 apabila penyewa rumah adik ipar saya keluar.
rumah di taman putra perdana, puchong.

condition cat rumah tu pada masa tu sungguh teruk. banyak kulat dan terkopak2.
kami kena mengecatnya semula sebab kami nak cari pengganti penyewa secepat mungkin.
lgpun adik saya tu duduk kuantan.
so kena la setlle cepat sebb esoknyanak kena balik kuantan dah..
takkan la saya mengecat sorang2 kan..

saya ingat lagi hari tu sabtu tp hari cuti umum.
susah betul nak cari kedai hardware yg bukak.
berpusing2 mencari sebab ilham nak mengecat tu dah lepas zohor baru datang.

kebetulan pula esoknya 1 ramadhan...
kami jumpa kedai cat yg dibuka dan berjaya beli cat dlm pukul 4 ptg.
pukul 6 ptg start mengecat.. straight sampai waktu sahur.. hampir pukul 5 pg.
balik rumah saya jap di desa pinggiran putra (pada masa tu) utk bersahur... then tido
pukul 10 pg dah pakat bangun semula dan bergerak semula ke rumah tu utk sambung mengecat.
saya je ada hal sikit, pukul 12 baru start semula.
kami mengecat sampai la dekat pukul 3 ptg baru selesai...
wah.. express... tak sampai 24 jam!

tenaga pengecat, mak, saya, 2 adik saya dan adik ipar.
tenaga sokongan moral = anak adik saya yg masa tu baru 3 thn kot.
adik saya pun masa tu baru je lepas keguguran...
sungguh tabah kami 2 hari tu.
hasilnya pun superb. siap ada feature wall lagi.. hihihi
sampai arini cat tu masih nampak cantik lagi.

heheh.. dan yg sedih dan lawaknya.. sepanjang malam mak ckp... mak tak terawikh malam ni...
malam pertama ramadhan.. hehehehe
apa boleh buat mak... demi anak2 terchenta... hehehehe

lepas projek tu, kami jd team pengecat famili.
cat rumah saya, rumah adik saya di kuantan dan turun bersama2 mengecat rumah kakak saya di jengka.
even adik saya yg bongsu tu involve sama masa saya terlibat projek mengecat rumah member kat vista angkasa.
cayalah!

so.. ok... besok main cat lagi!
alamak.. nak kena cari baju lama yg nak dirisikokan utk kena percikan cat la ni...

(sedih.. team mengecat cuma tinggal saya dan mak.. yg lain dah jauh...)
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog