• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

be careful with real estate agent.. ops negotiator

hm.. lots of books talk about how to pick the right tenants.
but very little, hm.. in face i haven't found any, talks about how to pick and deal with genuine and honest real estate negotiators.
yeah.. most of agents we deal with are only negotiator... not agents.
agents are those professional with his/ her own E number.
passed the exam and registered with the board of valuers, appraiser and real estate agents malasyaia.
negotiator is anybody.. no specific regulation.
just ask for the appointment with the registered agent and no specific requirement even to study the law...
then they claim to everybody they are agents.. haha...

that is why lots of cases and complaints about negotiators.
especially on subsale cases..
hey, some of them des not really care about ethiques.. they just want money.
your money as the buyer as their commission.
They can help you but they can also take advantage on you.
Be careful!

let say they want to sell prop A
one buyer pay booking fee.. 3%
then buyer get issues regarding snp or loan
they dont care..
they can simply claim your booking forfeited, they get it as their commission
and put it into their pocket,
then put the same property on sale again..
got another issues? forfeit la...
take the money again...
after that, put it on sale again..
repeat the same...
wahhh
easy to get rich.

they dont care to help the buyer with the issue
as long as they cn get the money la... what happen next is on you...

i will tell you more about my experience with negotiator-who-claim-as-agents in next entry
sorry for those genuine real estate agents and negotiators who read this
but this is the true story i wanna share

for all property owners who want to sell or rent out your property, believe me.
u can do it great without these so-called agents
u can save thousands of money and smooth transaction.
all you need is good and efficient lawyers. that's it.

this article might be biased as i am representing buyers and genuine owners here.
as what agents do, i also dont care about the bias.
you, agent, write an article saying you are kind hearted and helpful enough la..
Share:

esok mengecat

esok saya akan membantu kawan saya mengecat rumah.
tengahari ni pergi beli cat dulu.
kawan saya baru dpt kunci utk rumah subsale yg dia beli.
lokasi taratak muhibbah harga jual 58K, markup snp jadi 65K
memang terbaek dr ladang la..

oleh kerana dier tak biasa sangat dgn kerja2 mengecat ni, maka otai dan planner adalah saya
so tghari ni saya yg akan shopping cat.
pemilihan warna adalah atas kebijaksanaan saya.. hehehehe
bijaksana sangat la kan..

teringat pulak projek2 mengecat saya sebelum ni.
saya dgn adik2 saya dan mak saya.. pernah sama2 mengecat rumah kami di pahang masa saya sekolah menengah
then lama tak mengecat...
hingga lah pada thn 2008 apabila penyewa rumah adik ipar saya keluar.
rumah di taman putra perdana, puchong.

condition cat rumah tu pada masa tu sungguh teruk. banyak kulat dan terkopak2.
kami kena mengecatnya semula sebab kami nak cari pengganti penyewa secepat mungkin.
lgpun adik saya tu duduk kuantan.
so kena la setlle cepat sebb esoknyanak kena balik kuantan dah..
takkan la saya mengecat sorang2 kan..

saya ingat lagi hari tu sabtu tp hari cuti umum.
susah betul nak cari kedai hardware yg bukak.
berpusing2 mencari sebab ilham nak mengecat tu dah lepas zohor baru datang.

kebetulan pula esoknya 1 ramadhan...
kami jumpa kedai cat yg dibuka dan berjaya beli cat dlm pukul 4 ptg.
pukul 6 ptg start mengecat.. straight sampai waktu sahur.. hampir pukul 5 pg.
balik rumah saya jap di desa pinggiran putra (pada masa tu) utk bersahur... then tido
pukul 10 pg dah pakat bangun semula dan bergerak semula ke rumah tu utk sambung mengecat.
saya je ada hal sikit, pukul 12 baru start semula.
kami mengecat sampai la dekat pukul 3 ptg baru selesai...
wah.. express... tak sampai 24 jam!

tenaga pengecat, mak, saya, 2 adik saya dan adik ipar.
tenaga sokongan moral = anak adik saya yg masa tu baru 3 thn kot.
adik saya pun masa tu baru je lepas keguguran...
sungguh tabah kami 2 hari tu.
hasilnya pun superb. siap ada feature wall lagi.. hihihi
sampai arini cat tu masih nampak cantik lagi.

heheh.. dan yg sedih dan lawaknya.. sepanjang malam mak ckp... mak tak terawikh malam ni...
malam pertama ramadhan.. hehehehe
apa boleh buat mak... demi anak2 terchenta... hehehehe

lepas projek tu, kami jd team pengecat famili.
cat rumah saya, rumah adik saya di kuantan dan turun bersama2 mengecat rumah kakak saya di jengka.
even adik saya yg bongsu tu involve sama masa saya terlibat projek mengecat rumah member kat vista angkasa.
cayalah!

so.. ok... besok main cat lagi!
alamak.. nak kena cari baju lama yg nak dirisikokan utk kena percikan cat la ni...

(sedih.. team mengecat cuma tinggal saya dan mak.. yg lain dah jauh...)
Share:

my nice tenant moving out

sad to read a message from one of my beauty and nice tenant is moving out.
all the best to you.
thank you for taking care of my house all this while.

hm.. if tenants are good, feel so sad looking them moving out.
because we dont know whether the next tenant are ok as the previous one or not.
however, if the tenants are so bad, we tried all our hard to kick them out.. hehehe
syooh syooohhhh

Share:

How to Identify Investment Grade Shop-Offices in the Same Location by Peter Yee


Last Thursday is a Thaipusam Day. Public Holiday.
I am very thankful because i am among 10 other people to get the offer for a special course by Dr Peter Yee on 'How to Identify Investment Grade Shop-Offices in the Same Location'.
The venue is in his own office at Bandar Baru Selayang.
It is a half-day seminar but packed with practical tips and techniques on how to select the A grade commercial property.
He even brought us around the area and shows which is grade A, which is Grade B and so on and WHY?
Lots of factors complement a Grade A one.. accessibility from the main road, visibility of the unit, the sun direction, what is the parking lots facing to, how many parking lots available in front and behind it, etc.
He also answered our questions on the spot about the units.
After the viewing, we have indoor session where Dr Peter discuss more on the slides together with some other related matters such as the financing matters, holding property under company name and the flipping techniques.
The best thing about Peter Yee, that i realised since the first time i attend his talk, is he can give you suggestion based on your personal profile.
Dr Peter Yee is such a genuine and gentleman property gurus out there.

Before coming home, i brought Dr Peter Yee's SUCCESS Board game with a very good price.
I am attracted with this board game since Dr Peter Yee told us about it in the Property Millionaire Challenge seminar last August.
This board game does not only cover financial intelligence but also six aspects of life
-health, knowledge/skills, morals/emotions, family, career/finances and society/community, whilst balancing one’s life with both financial and emotional intelligence.
Dr Peter Yee said there are cases that single people playing this game plan to get married after that. hehehehe....
Ok, I want to try... I plan to play it with my friends soon.
:)


his office at selayang

Share:

salah keluasan

Saya telah membeli sebuah apartment di KL pada tahun 2008.
pembelian secara subsale, dari seorang wanita Melayu, Kak M, yang juga merupakan pembeli ke2 rumah tersebut.
Ini bermakna, saya adalah pembeli ke3.
Hanya kak M mempunyai akses kepada salinan s&p asal rumah tersebut.
Saya hanya menerima salinan s&p Kak M sahaja.

Di dalam salinan s&p kak M, tercatat keluasan rumah tu iaitu 1040 sqft.
Jadi, s&p saya pun tulis 1040 sqft la.

Tahun 2010, rumah tersebut dah keluar strata title.
Alang-alang buat strata title, saya refinance rumah tu.
Berdasarkan keluasan tu, valuer memberi nilaian 200K kepada rumah tersebut.
Dapatla refinance 90% dr 200K.

Tiba2 semasa valuer datang membuat penilaian rumah ni, mereka perasan sesuatu.
keluasan di dalam strata title yang keluar hanyalah 900++.. tak sampai 1000 pun...
valuer ni kata, disebabkan keluasan yang sebenar ni kurang dari 1000 ,valuer tak mau kasi 200K.

nasib baik bank boleh dapatkan valuer lain yg tetap boleh bagi penilaian yg sama.
wang deposit rm200 yg saya dah bayar kepada valuer pertama akan dipindahkan ke valuer kedua.
Share:

Pinjaman Perumahan Kerajaan

Pagi ini saya sempat membaca sepintas lalu pekeliling ini.
PEKELILING PERBENDAHARAAN BIL. 5 TAHUN 2011 yang berkuatkuasa mulai 2011.

Ada beberapa perkara yang menarik perhatian saya yang merupakan penambahbaikan dari kaedah lama tawaran pinjaman kerajaan ini.

1) Pinjaman kerajaan ditawarkan utk pembelian rumah lelong yang dilakukan oleh Perbendaharaan Malaysia.
Sila rujuk perkara 3.10 iaitu:
3.10 Pinjaman bagi pembelian hartanah lelongan Perbendaharaan Malaysia adalah dibenarkan tertakluk kepada syarat di Lampiran A4.

2) Permohonan pinjaman bagi pembelian rumah subsale yang hanya mempunyai master title DIBENARKAN. Rujuk perkara 3.7 iaitu:
3.7 Pinjaman bagi pembelian hartanah yang telah siap di pasaran
sekunder adalah dibenarkan tertakluk kepada syarat di Lampiran A2
atau Lampiran A3.

3) Tempoh bayaran balik pinjaman dinaikkan.

Kalau pemohon tu pegawai Skim berpencen, tempoh bayaran hingga 360 bulan atau sehingga umur 90 tahun. Rujuk perkara 10.11
10.1.1 Bayaran balik bagi peminjam Skim Berpencen adalah seperti berikut:
i. Pinjaman Jenis I, II, III, IV, V dan VII, tidak melebihi 360 bulan atau tidak melebihi umur 90 tahun yang mana terdahulu; dan
ii. Pinjaman Jenis VI, tidak melebihi 360 bulan atau tidak melebihi umur 90 tahun yang mana terdahulu termasuk tempoh bayaran balik pinjaman Jenis IV yang telah digunakan.
Kalau pemohon tu pegawai Skim KWSP, tempoh bayaran hingga 360 bulan atau sehingga umur tamat perkhidmatan. Rujuk perkara 10.12
10.1.2 Bayaran balik bagi peminjam Skim KWSP adalah seperti berikut:
i. Pinjaman Jenis I, II, III, IV, V dan VII, terhad kepada umur tamat perkhidmatan atau 360 bulan yang mana terdahulu; dan
ii. Pinjaman Jenis VI, terhad kepada umur tamat perkhidmatan atau 360 bulan yang mana terdahulu termasuk tempoh bayaran balik pinjaman Jenis IV yang telah digunakan.

Peminjam yang telah memohon pinjaman sebelum 1 Januari 2009 boleh memohon utk memanjangkan tempoh pinjaman sehungga 30 tahun. Rujuk perkara 3.6
3.6 Peminjam yang telah diluluskan pinjaman sebelum 1 Januari 2009 boleh memohon melanjutkan tempoh pinjaman sehingga 30 tahun bagi pinjaman pertama dan kerja ubahsuai atau 25 tahun bagi pinjaman kedua (hartanah kedua) tertakluk kepada syarat di Lampiran A1.

4) Kelayakan pinjaman meningkat. Rujuk Lampiran A10.
GAJI HAKIKI (RM) -> KELAYAKAN (RM)
6500 ke atas -> 450,000.00
5500 ke 6499 ->420,000.00
4500 ke 5499 ->400,000.00
3500 ke 4499 -> 380,000.00
3000 ke 3499 -> 320,000.00
2500 ke 2999 ->280,000.00
2000 ke 2499 -> 255,000.00
1500 ke 1999 -> 205,000.00
1200 ke 1499 -> 168,000.00
1000 ke 1199 -> 130,000.00
800 ke 999 -> 105,000.00
799 dan ke bawah -> 80,000.00

5) Permohonan tambahan RM20,000 utk pengubahsuaian rumah kos rendah yang dibeli tapi ini hanya untuk kakitangan sokongan kumpulan 2. Rujuk perkara 3.12
3.12 Pinjaman kerja tambahan berjumlah tidak melebihi RM20,000.00 hanya dibenarkan bagi pembelian rumah kos rendah oleh pegawai Kumpulan Sokongan II tertakluk kepada syarat di Lampiran A6.


Hm...yang saya tulis ni main point yg menarik sahaja...

kesimpulannya pinjaman perumahan kerajaan yg baru ni lebih menarik kerana sebelum ini kita tidak boleh memohon pinjaman ni utk rumah subsale yg belum ada individu atau strata title lagi.

Kalau nak baca pekeliling penuh, boleh baca dan download di sini.

Share:

i wonder why

hm.. just a short entry

i am wondering
when the government want to impose Loan-to-Value to 70% only for the 3rd house onwards, it takes effect immediately.
i remember I got the news from the television somewhere around 8.00 pm, and the rules starts tomorrow.

But, when the government announced in the 2011 Budget last year that first home buyers will enjoy 100% loan, it is still not effected up until now.
No circulars from Bank Negara to any banks.. nothing.. up until now.

SO, why double standard?
Share:

Going Home with Xandria & Yuri - Episode 4

The 4th episode has been released.
Dressing the nest.


Share:

Property Virgin Jan 2011 by matjoe

Hi all
i feel very lucky because the famous, handsome, inspiring and charismatic blogger matjoe volunteer himself to be the first person to share his property virgin story here..
what an opportunity for us to read his experience.
Thank you very much to matjoe!


Profile:
Nickname: matjoe
Gender: male
Marital Status : married with one kid
Age on the first purchase: 25
Year on first purchase : 2006
Website: www.matjoe.com

what is your first property?Where is it located?
Mentari Court, a medium low cost apartment at Bandar Sunway

Is it for own stay or for investment?
It's for investment

Have u studied on property investment before the purchase? How?
I didnt buy any books in regards to property investment yet at that time. But i know all along that property is a good investment.

what makes you decide to buy it? can u tell me the stories behind?
It was my housemate who play part in convincing me to invest in property. Seeing him buying his second property make me jealous. So, one day he told me that there's an affordable home under construction at sunway. I straightaway went to the sales office and made my purchase. At that time, only few units left. If i wait until tomorrow, i think all the unit will be sold out.

Did you encounter any problems or difficulties for the purchase? What and how it resolved?
Everything went very smooth except I have to wait for about 2 and half years to complete. You know how eager u r to get the key of your very first home. At the same time, i also afraid that the project became abandoned.
I remember taking 100% loan including MRTA. So the only money that i have to pay is for the lawyer's loan fee.

Is it your dream house? Why?
No, since it's for investment. I found my dream house on 2007, move in 2009.

After the purchase, what's next?
After the purchase, i bought a landed property at bandar mahkota cheras, a single-storrey terrace which i'm currently staying. In 2009 i bought my third property via auction.

What is your advice to all property virgins and home buyers out there?
Purchase property as soon as you able to make a home loan. Don't go for fancy car first although you can afford it. Property is an inefficient market, unlike stock market where everyone have the access to updated data and graph. In property, if u search hard, you might be lucky to buy a house below market value.

Anything else to add-up?
I remember the first property that i set my eyes on first. it's the cheras court apartment in batu 9. It's was the first project that i went to the showroom. The property was prized 69k, i was tempted to buy but i cannot fork out that 10% because at that time it's only 1 and 1/2 year i start working. Allah have another plan for me which is Mentari Court Apartment.


Share:

Nadayu 92



Since few months ago, i keep wondering about this project.
Nadayu 92.
Because it is located on the way out from my house to Jalan Reko. Near Kajang Hill Golf Club.
From a jungle, all trees down and the land cleared.
The bad condition of road from jalan reko inside, passing through the tunnel has been repaired and upgraded.
Few show house with amazing design built.
I know this gonna be an exclusive gated and guarded landed residential home for rich people to stay in elite way in kajang.
eh eh.. i think all buffaloes and cows normally found lepaking this area also gone la.. hehehe

Last 2 weeks is the lauching, i guess because suddenly lots of rich cars park outside the sales office.
I was so busy at that time.

Luckily, yesterday i able to drop by.
Nadayu 92, a new project by Mutiara Goodyear Development Bhd consists of 2 storey houses, 2 1/2 storey houses and 3 storey houses.
The cheapest for the 2 storey house is rm459K. WOW!
very expensive for this area.
Last year, new project in seksyen 4 tambahan bandar baru bangi, which is opposite nadayu area is around 300K++.
Hm.. maybe because the location will be adjacent to Kajang 2 and near to the coming MRT station, so the price justified.
This piece of land is freehold, compared to bandar baru bangi land which mostly are leasehold.
Since my flat is just in neighbourhood, i am feel very happy with these development.
At least, in about 2 years time, my no-toll route to putrajaya and bangi becomes more interesting and will not be scary anymore during late at night.
:)

Hey, this is some photos taken from the show house visit.
Good for all visitors when the developer provides umbrella for us to walk around with.
so, enjoy this piece of jungle-turn-to-be-exclusive residential property.










Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog