• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Minggu Kesedaran Penderma Organ

sekadar nak kongsi mesej yg saya terima di FB

Bersama kita memeriahkan sambutan Minggu Kesedaran Pendermaan Organ pada 16-24 Oktober 2010.

16 Oktober - Pertandingan Melukis dan Mewarna (terbuka kepada kanak-kanak 6 - 12 tahun) - Balai Seni Lukis Negara, 8.00 pagi hubungi 03-2694 2704/2705

17 Oktober - Majlis Perasmian Minggu Kesedaran Pendermaan Organ , 8.00 pagi, Astaka Taman Tasik Titiwangsa.

17 Oktober - Walk of Hunt, 8.00 pagi , Astaka Taman Tasik Titiwangsa, Terbuka kepada semua - hubungi 03-2694 2704/2705

19 Oktober - Siaran langsung Halaqah TV9 - 10 malam

22 Oktober - Siaran Langsung Al-Kuliyyah TV3 - 4.00 Petang

22 Oktober - Majlis Pelancaran Promosi Pendermaan Organ MOH - POS Malaysia, 9.00 Pagi, Ibu Pejabat Pos Besar KL

23 Oktober - Bicara Hati, Institut Jantung Negara, 3.00 petang

23 Oktober - Road Show Pendermaan Organ Sabah, 9.00 pagi

JOM WAR-WARKAN SAMBUTAN INI. JANGAN LUPA SERTAI. ANDA SEMUA DIJEMPUT BERAMAI2.

Boleh cari kumpulan Green Ribbon di FB di alamat http://www.facebook.com/group.php?gid=243710079024&ref=ts

Bagi saya, tak dpt hadir ke event2 di atas tu takper, asalkan kawan2 semua dah pun mendaftar sebagai penderma organ.
saya dah daftar.. anda bila lagi?
Share:

selamat hari raya semua...dan semoga berjaya untuk itah

lama tak menulis... bebanan study saya dah semakin berat.
lagi sebulan akan final exam..
so, spt biasa, bila nak exam macamni.. saya memang tak dpt menulis dengan kerap.

kali ni saya cuma nak rakam dua ucapan.

harap belum terlewat untuk ucapkan selamat hari raya kepada semua kawan2..
andai ada saya terkasar bahasa ketika menulis, saya pohon maaf.
bg sesiapa yg mengenali saya secara personal, saya mohon maaf atas keterlanjuran tutur kata dan perbuatan saya..

sabtu lepas juga, 18/9/2010 adik bongsu saya, itah, yg juga satu2 nya adik saya yg masih di malaysia ketika itu sudah pun terbang ke california, USA.
beliau menyambung 2 thn pelajarannya di sana untuk melengkapkan ijazah dia.
Terima kasih banyak2 kepada MARA kerana memberi pinjaman kepada dia.
MARA juga lah yg pernah memberi pinjaman boleh ubah kepada saya dulu.. terima kasih...

balik pada adik saya, dia ni duduk dgn saya sebelum ni..
dier lah yg banyak menolong saya membasuh rumah, memasang langsir, mengecat rumah
dan kadang2 meneman saya pergi visit show unit dan survey rumah...

dia ni tak pernah naik kapal terbang selama ni.
sekali naik, terus amik flight yg berbelas2 jam utk sampai... :p
yang menariknya.. perjalanan 16 jam tp seolah2 dia ambil masa 3 jam je utk sampai.
sebab flight dia pukul 3.15 ptg sabtu di klia dan sampai di Las Angeles pukul 6.15 ptg sabtu..
untung masa kan!

selain itah, siti (adik saya yg kat german sekarang ni), zahim (suami siti) dan mak mmg geng tetap untuk saling bantu membantu mengecat, memindah barang, berkenduri, melancong, berkemas untuk raya dan sekali sekala bergaduh adik beradik.. hehehe
(kakak dan abang2 saya jarang dpt join aktiviti mcm ni sebab masing2 dah ada keluarga yg makin membesar).

Tapi bila siti dan itah dah takde ni, nampaknya saya dgn mak je yg tinggal..
memandangkan mak pulak di pahang, nampaknya saya sorg2 je la di perantauan.. di lembah klang ni... huhuhu...
(er.. boleh kira saya ni anak rantau la kan...)
so, bila itah mengikut jejak siti terbang ke luar negara, saya terasa sayu...
terasa kehilangan adik2 yg juga kawan karib susah senang selama ni
tambahan pula sebab itah ni housemate saya.. wpun housemate duduk free...hehe
dah lah tu, terdapat salah faham maklumat menyebabkan saya, kakak saya dan keluarganya tak sempat nak bersalaman dgn itah sebelum beliau masuk ke dlm balai pelepasan..
sempat tgk bila dier beratur kat imigresen kat bawah je.. huhuhu

tapi nasib baik lah ada FB.. masih boleh lagi berbual, berborak dan mengutuk.. wpun tak jumpa orgnya secara real..
nasib baik juga minggu ni jadual saya padat.. so, sedih dlm hati tu boleh la dibuat2 macho.. hahaha

kepada itah, selamat jalan.. jaga diri di tempat orang..
belajar elok2.. study smart and study hard..
kami di malaysia ni sentiasa mendoakan kejayaan itah di sana...

Semoga berjaya, itah!

ni beberapa gambar yang di snap semasa di KLIA..






Share:

Avenue Crest v Qube



I have promised to abang ensem to write a review on Avenue Crest, a new office boutique project in Shah Alam.

Ok, i have written about Alam Idaman, rite?
Alam Idaman is the 3rd phase of the total mixed development plan of Crest Builder.
Recently, they launched the 5th phase project, a boutique office named as Avenue Crest.
It is freehold, priced starting from RM168K for the smallest unit of 527 sqft.
ABout rm320K per sqft.

Located at Batu 3 Shah Alam, opposite Kilang Gula CSR and nearby Subang Andaman site.
Easy accessible from Elite Highway, Federal Highway, KESAS, NKVE and Guthrie.
Yeah, from Elite highway, if you are coming from Putra Heights or south towards North, it will be just on your rights side while Alam Idaman will be on your left side.
There are 495 units available altogether.

The design of the building, for me somehow, might look like a condo.
But i am not alone. When i went to the launching event, the salesperson told me that there are number of people drop by thinking that it is a new condo project.
Hm.. maybe Crest Builder purposely does not mention 'Office' on the bunting hang along the road at Batu 3 area to attract the home buyers' interest. Marketing tactics maa....

Currently, the shop office nearby the site still have vacant units. not yet to be rented.
There is one budget hotel there, car showroom, restaurants but still quiet despite the traffic jam on the mainroad,
However, i believe that all units will be full one day.. but when is the day?
Looks like Avenue Crest will help these shop offices to be hot picks, not otherwise.
However, in terms of appreciation, Puri Ayu and Indah Ria has appreciate a lot even though just 2 years after vacant possession.

More info about Avenue Crest:

Property Type: Office Tower (24 storey)
Location: Batu 3, Shah Alam, Selangor
Tenure of Land: Freehold
Price: RM 168,000
Built-up: 527 – 915 s.f.
Total Unit: 495
Launch Date: 07 August 2010
Contact No. 03 7880 8889/012 9149 131/016 2126 184
Property Developer CB Land Sdn Bhd

Actually you can read review about the project at the Crest Builder' boss blog at http://eforericyong.blogspot.com/2010/07/avenue-crest-shah-alam.html

Actually for this price, i am of the opinion that it is not difficult to get positive cashflow.
Just, dont forget that there are one competitor opposite the federal highway.
The Qube, another office and retail center.. leasehold but almost sold out.
Only bumi units left.


The developer is Goodwill Polygon Sdn Bhd .
They even generous to give away one free samsung smartphone for those referring buyer to them.
however the price for qube is a lil bit higher.. am i mention a lil bit?
soryy, actually a lot higher.
Qube is sold at rm500++ persqft.
Maybe because they inject green technology and good feng shui element inside, this give the valuation good reason for the higher value.


More info about Qube:

Address: Shah Alam, Selangor
Property Type: Office
Land Title: Commercial
Tenure: Leasehold
Land Area: 1.27 Acres
Built Up: 548 - 2,379 sq. ft.
Total Units/Lots: 145
Completion Date: 2013 (Expected)
Posted Date: 01/06/2010
Facilities:
- Comprehensive security system with tag-in/out gantry system in lobby
- Business convention centre that is purposed built with corporate-styled convenience
- Conference room
- WiFi, WiMAX and Fibre optic high-speed internet backbone
- High speed lifts
- Niche show rooms
- Trendy food and beverage cafes
- Restaurants
- Ample car parks

Read more about the Qube


If you interested, please remember that for commercial property, normally bank will give 80% loan. Only certain bank can offer 85% loan.



Share:

Emel kena hack, blog tiba2 tak wujud

Sejak jumaat petang, baru pagi ni saya buka notebook dan check emel.
terkejut saya dpt emel dr tunbri kata blog saya kena remove dan terima emel pelik2 mcm spam dr saya.
rupanya tgk dlm mailbox, dah banyak emel tendang psl spam yg 'emel saya' hantar ni..
patutla masa saya nak login gmail td, gmail bgtau ada unusual activities pd emel saya, suruh saya bg no hp utk dptkan verification code, verify balik code tu dan tukar password.

alamak.. siapa hack emel gmail saya ni?

nasib baik blog dah boleh buka semula..

maaf ye semua kerana dpt emel spam tu... bukan saya hantar.
harap tak berlaku dah lepas ni...
terima kasih kt tuanbri sebab alert saya.
Share:

mari shopping handbag raya

entri hari ini tidak berkaitan dengan pelaburan hartanah
tpi entri hari ini berkaitan dengan kawan saya yang juga merupakan seorang pelabur hartanah.

saya nak ucapkan syabas dan tahniah kepada kawan saya, Khairini kerana telah berjaya membuka kedai online pertamanya.



Dia menjual handbag berjenama yang diimport khas dari US namun dengan harga yang sangat menarik.
Setakat ni ada handbag Couch, Liz Clairborne dan Etienne Aigner.
Ini original tau.. bukan dari China.

Nak order, boleh buat melalui emel melalui takemebag@gmail.com dan pembayaran melalui cash deposit atau bank transfer dan juga melalui PayPal.
Advance juga kawan saya ni ye.. nanti kena ajar saya guna PayPal ni..

hm.. nampaknya percutian beliau ke US haritu mmg satu langkah yg bijak kerana telah membuka langkah kepada beliau membuka kedai online ini dan membuka peluang peminat handbag ni membeli dgn harga yang berpatutan.

Apa lagi kawan-kawan, jom sopping handbag raya!
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog