trend baru kadar faedah pinjaman bank

akhir-akhir ni saya ada bantu kakak dan kawan saya nego interest rate utk pinjaman perumahan mereka.
hm.. nampak trend berubah sedikit sekarang kan...
dulu masa saya mula2 saya beli rumah pada thn 2006, bank akan offer kadar yang rendah utk non-zero moving cost dan kadar yg lebih tinggi utk zero moving cost.
sebab kalau mereka keluar duit utk bayar peguam, mereka caj lebih la kepada customer.
pada masa dulu, bank banyak wajibkan mrta diambil sekali dgn loan. takde pilihan.
tapi bila persaingan makin kuat, mrta dah bukan satu kewajipan.
ambil atau tidak, takde masalah dan tidak memberi kesan pada kadar faedah pinjaman.

maka apabila ekonomi malaysia sedikit tenat pada hujung 2008 dan 2009, kita dapat lihat bank berlumba-lumba menawarkan kadar pinjaman sehingga BLR - 2.20 kepada peminjam yg berkeupayaan.
ye, saya sebut berkeupayaan sebab pada pendapat saya, pada masa ni, bank sangat selective kepada pemohon yg mereka rasa benar2 rasa yakin sahaja.
mungkin utk mengimbangi semula kadar pinjaman yg rendah...
yelah.. kalau tidak, terlalu banyak pinjaman yg diluluskan pun memberi kesan kurg baik kepada ekonomi negara.

kemudian pada tahun lepas, melihatkan kepada perlumbaan kadar pinjaman ini memberi kekeliruan kepada sesetengah pelanggan yg kurang arif (tapi saya tak rasa keliru pun.. dah namanya persaingan.. kan?), Bank negara telah mengeluarkan peraturan menyeragamkan kadar pinjaman kepada BLR - 1.80.
tiada lagi zero moving cost atau non-zero moving cost.
natijahnya, kadar pinjaman lebih tinggi dan seragam, serta pelanggan yg tak mampu bayar peguam dengan cash, perlu memasukkan amaun tersebut dlm pinjaman.
maka jumlah pinjaman menjadi lebih besar, mungkin 3k lebih tinggi atau lebih.. belum campur mrta lagi..

Tapi sekarang ni trend berubah pula.
kalau ambil mrta dengan bank, akan dapat kadar pinjaman lebih rendah berbanding tak ambil mrta dengan mereka.
mulalah pelanggan ditawarkan BLR-1.8 tanpa mrta atau BLR - 2.0 atau lebih rendah lagi dengan mrta.
tp yg menariknya, mrta tak perlulah ambil utk tempoh yang lama atau sepanjang tempoh pinjaman.
loan 35tahun, tapi takper kalau nak ambil mrta 5 tahun je.. bank tak kisah..
asal ada ambil mrta.

sebagai peminjam, saya biasanya cadangkan ambil mrta.
cuma kena fikirkan la..
sama ada nak ambil dengan bank yg dah ada certain rate tertentu dan link-up dengan sykt insurans tertentu
atau kita beli sendiri di luar, buat homework sdr syt insurans atau takaful mana menawarkan mrta terbaik dan termurah dengan ejen pilihan kita sendiri.

namun melihat kepada trend baru penawaran kadar pinjaman ini, nampaknya saya cadangkan kepada kakak dan kawan2 saya untuk ambil sajalah pinjaman dengan mrta.
supaya dpt rate yg lebih rendah
tp mereka tak perlu ambil panjang la kalau ada hajat nak jual atau refinance.
5 - 10 tahun pun dah cukup
asal bank gembira, kita pun gembira... kan?
:)
0