Seminar Property Intensive

wah.. nampaknya kesibukankerja dan study melewatkan saya utk menulis cerita ini
blogger ctfarazila dah tulis dulu... hehehe
tp takper, saya mau tulis juga di sini

sabtu mlm ahad lepas saya ke mini seminar Property Intensive oleh Milan Doshi di Cititel, MidValley.
seminar ni kejap je.. dr pukul 7.00 mlm - 10.00 mlm
break solat maghrib sendiri-sendiri la ye...
saya sebenarnya dah 2 kali attend seminar beliau semasa luxury property expo dan iProperty expo.
tapi tu 2 jam je...

kali ni dpt attend seminar 4 jam, mmg girang tak terkata.
dapat 2 voucher masuk masa saya beli vcd seminar beliau.
oleh kerana kawan saya a.ka geng seminar hartanah saya pun dpt 2 voucher maka saya ada extra seat la...
tu yg saya teringat nak ajak blogger ctfarazila.
alhamdulillah fara setuju.. ada rezeki jumpa dia 'live'
wohohooo.. peluang jumpa milan doshi dan blogger ctfarazila dlm satu masa mmg hebat!

sebenarnya oleh kerana saya dah membeli vcd seminar beliau, maka separuh dr content seminar ni saya dah tahu.
biar saya petik tips beliau yg menarik

Network with like-minded people.
bermakna siapa yg kita kenal dan hang out menentukan net worth kita.
kalau mereka tu jenis yg suka boros berbelanja, kita pun akan jadi mcm tu
kalau mereka jenis yg bijak dlm investment, kita juga akan terikut.
alhamdulillah saya selalu lepak dan pergi seminar dgn kawan saya tu. kami sama2 minat hartanah.
dan alhamdulillah saya selalu hang out di 'kerajaan langit' (istilah kawan saya, niza) melalui blog blog kawan2 property investor yg lain dan forum2 property.

tapi yg paling saya suka adalah Asset Allocation Strategy beliau.
Beliau pernah kongsikan dlm majalah iProperty sebelum ni..


Piramid ni menunjukkan strategi investment kita dan masa yg perlu diperuntukkan utk investment tu.
kalau investment kita bernilai 1 juta, 60% mestilah dari jenis pelaburan hartanah.
30% sahaja dr stocks dan kurg 5% untuk forex dan options.
begitu juga dgn masa yg kita habiskan... berkadaran dgn jumlah investment ini.

ok, untuk maklumat lebih, jemputlah menghadiri seminar2 seperti ini di lain masa.

By the way, Selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah di bulan Ramadhan ini kepada semua yg beragama Islam.
Ahlan wasahlan Ya Ramadhan!
0