• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

hamper hari raya untuk 5 bestfriend

Telah pelbagai kali saya membaca, diingatkan dan mengingatkan tentang pentingnya team yang bagus bagi seorang pelabur hartanah.
team ini adalah banker, lawyer, handyman dan real estate agent.
azizi ali dan renesial leong menagjar kita supaya mewujudkan team ini supaya pelaburan dan pengurusan hartanah kita menjadi mudah.

namun juanita mengajar saya satu konsep baru semasa seminar baru2 ni.
there are 5 bestfriend for a property investor, that are:
- plumber / handyman
- real estate negotiator
- banker
- lawyer
- tenant

ya, tenant termasuk sebab mereka yg bantu bayar hutang bank kita.

kata juanita, hubungan kita dgn mereka ber5 ni perlu baik..
bukan sekadar semasa kita memerlukan perkhidmatan mereka, baru kita mencari mereka.
sebagai contoh, mereka sendiri apabila ke luar negara dan terjumpa souvenir yang menarik, mereka akan teringat untuk membelikannya kepada 5 org bestfriend ini.
anggap mereka sebagai rakan dan keluarga
dan tunjukkan kepada mereka bahawa walaupun kita sedang bercuti, kita tetap ingat mereka.

menjadi anak murid yg baik, saya cuba mengikut jejak langkah mereka
jadi, minggu lepas saya pegi shopping hamper raya utk banker, lawyer, electrician dan tenant saya yg beragama islam.
tapi utk lawyer saya, puan hazlin, yg paling mahal la antara hamper2 tu semua.
sebab mmg dah lama saya nak bgtau dia saya amat berterimakasih pada pertolongan dan bantuan yg diberikan kepada saya selama ni.
kepada anak sedara puan hazlin yg merupakan geng study saya, anim hm.. dier banyak gak tolong ni.. esp kadang2 jd posmen antara saya dan puan hazlin.
ok, hari ni besday anim. nanti saya belikan sesuatu ya!
(janji kat sini takper sbb anim tak baca blog saya.. hehehe)


hamper utk lawyer


hamper dlm troli

Share:

trend baru kadar faedah pinjaman bank

akhir-akhir ni saya ada bantu kakak dan kawan saya nego interest rate utk pinjaman perumahan mereka.
hm.. nampak trend berubah sedikit sekarang kan...
dulu masa saya mula2 saya beli rumah pada thn 2006, bank akan offer kadar yang rendah utk non-zero moving cost dan kadar yg lebih tinggi utk zero moving cost.
sebab kalau mereka keluar duit utk bayar peguam, mereka caj lebih la kepada customer.
pada masa dulu, bank banyak wajibkan mrta diambil sekali dgn loan. takde pilihan.
tapi bila persaingan makin kuat, mrta dah bukan satu kewajipan.
ambil atau tidak, takde masalah dan tidak memberi kesan pada kadar faedah pinjaman.

maka apabila ekonomi malaysia sedikit tenat pada hujung 2008 dan 2009, kita dapat lihat bank berlumba-lumba menawarkan kadar pinjaman sehingga BLR - 2.20 kepada peminjam yg berkeupayaan.
ye, saya sebut berkeupayaan sebab pada pendapat saya, pada masa ni, bank sangat selective kepada pemohon yg mereka rasa benar2 rasa yakin sahaja.
mungkin utk mengimbangi semula kadar pinjaman yg rendah...
yelah.. kalau tidak, terlalu banyak pinjaman yg diluluskan pun memberi kesan kurg baik kepada ekonomi negara.

kemudian pada tahun lepas, melihatkan kepada perlumbaan kadar pinjaman ini memberi kekeliruan kepada sesetengah pelanggan yg kurang arif (tapi saya tak rasa keliru pun.. dah namanya persaingan.. kan?), Bank negara telah mengeluarkan peraturan menyeragamkan kadar pinjaman kepada BLR - 1.80.
tiada lagi zero moving cost atau non-zero moving cost.
natijahnya, kadar pinjaman lebih tinggi dan seragam, serta pelanggan yg tak mampu bayar peguam dengan cash, perlu memasukkan amaun tersebut dlm pinjaman.
maka jumlah pinjaman menjadi lebih besar, mungkin 3k lebih tinggi atau lebih.. belum campur mrta lagi..

Tapi sekarang ni trend berubah pula.
kalau ambil mrta dengan bank, akan dapat kadar pinjaman lebih rendah berbanding tak ambil mrta dengan mereka.
mulalah pelanggan ditawarkan BLR-1.8 tanpa mrta atau BLR - 2.0 atau lebih rendah lagi dengan mrta.
tp yg menariknya, mrta tak perlulah ambil utk tempoh yang lama atau sepanjang tempoh pinjaman.
loan 35tahun, tapi takper kalau nak ambil mrta 5 tahun je.. bank tak kisah..
asal ada ambil mrta.

sebagai peminjam, saya biasanya cadangkan ambil mrta.
cuma kena fikirkan la..
sama ada nak ambil dengan bank yg dah ada certain rate tertentu dan link-up dengan sykt insurans tertentu
atau kita beli sendiri di luar, buat homework sdr syt insurans atau takaful mana menawarkan mrta terbaik dan termurah dengan ejen pilihan kita sendiri.

namun melihat kepada trend baru penawaran kadar pinjaman ini, nampaknya saya cadangkan kepada kakak dan kawan2 saya untuk ambil sajalah pinjaman dengan mrta.
supaya dpt rate yg lebih rendah
tp mereka tak perlu ambil panjang la kalau ada hajat nak jual atau refinance.
5 - 10 tahun pun dah cukup
asal bank gembira, kita pun gembira... kan?
:)
Share:

Property Millionaire Challenge


Last 3 days are a very meaning ful days to me.. and of course to other 300 people too.
because we are so lucky that among the universe, we are picked to attend the 3 days Property Millionaire Challenge Seminars, including my friends, fara, firdaus dan shariza!
i am so lucky i was handpicked by Michael tan to be one of the 12 contestants for the challenge.

In the 3 days, we had a chance to be trained by the great taikos of Michael Tan, Juanita Chin, Dr Peter Yee, Ho Chin Soon, Nancy Ng and Gavin Tee...
Lots and lots of their secret revealed.
I remembered asking question in public to the panels..
i remembered having lunch time ( but i dont eat la.. puasa..) with dr peter yee and talked to him personally
i remembered the great goals we shared together in my group
i remembered the precious time i had with fara, firdaus and shariza along the way
i remembered the declarations we share and said it out loud
i remembered the interview sessions that made me blank talking in front of 2 cameras and big light.
we had a great hu ha!
we had a great woosh!
we had a great flipper or keeper game.
and I know my mindset has changed, my technique will change and we will achieve every single things in our goals together.

i can't write a lot actually about the seminar because it was so great that makes me speechless.
one think for sure, for all my new property-millionaires-to be, i love you all!
lets do it together!

for Michael Tan, Juanita Chin, Dr Peter Yee, Ho Chin Soon, Nancy Ng and Gavin Tee, thanks.. a very very big thanks for the tips and heart you shared.
May Allah repay you with happiness, wealth and wisdom!

Share:

icon city oleh mah sing




terujakah anda melihat senibinanya?
tidak?
jawapan saya, "sangat!!"

bagi saya senibina projek ini sangat unik.. sangat hebat.

Icon-city oleh Mah Sing, developer yg tak payah diperkenalkan lagi.
Kali ni mereka buat mixed development di SS8 PJ pulak...

utk Icon City ni, projek ini akan terdiri dari
-6 tingkat dan 8 tingkat shop-office: harga dari rm6juta
- unit kediaman bersaiz 480sqft, 650 sqft, 900 sqft dan 1200 sqft : harga dari rm330K
- Duplex SOHO bersaiz 650 sqft, 850 sqft dan 1100 sqft: harga dari rm460K
- en block office tower bersaiz 70,000 sqft, 100,000 sqft dan 300,000 sqft: harga dari rm650 per sqft.


Kawasan ini mudah diakses melalui Federal Highway dan LDP, juga NKVE, NPE dan lebuhraya Sprint/ Kerinchi Link..
PJ sememangnya kawasan yg sudah matang..

Buat masa ni, mereka baru buka untuk pendaftaran.
jadi kalau ada yg berminat, boleh lah mendaftar di laman web http://www.icon-city.com.my/
Boleh juga baca maklumat di laman web mah sing



Saya yakin Icon City akan jadi ikon baru Petaling Jaya.
Cuma harganya saja yg mungkin boleh membuatkan kita terbeliak mata...

Melihat kepada lokasinya, ia sangat berhampiran dengan Park 51.
hmm.. adakah kawasan kilang ini akan berubah wajah nanti?
adakah saya silap ketika mengagak potensi kawasan sekitar Park 51?


Share:

calisa residences




hm.. siapa kata takde projek baru harga kurang dr rm200k?
ada.. tp jgn la expect kat tgh2 bandar PJ, USJ, KL..

contohnya Calisa Residences ni.. harga bermula dr rm167K selepas diskaun bumiputra.
Apartment di taman mas sepang, puchong.
hm.. nama je ada perkataan sepang, tp sebenrnya di puchong.

nama developer masteron sdn bhd.
projek leasehold.
ada 4 jenis layout.
jenis a: 833 sqft, harga dr rm189K
jenis B: 1044 sqft , harga dari 220K
jenis C 775 sqft, harga dari 167K
jenis D 936 sqft, harga dari 203K
semuanya 3 bilik tidur, 2 bilik air.

kata developer, kat area situ nnt akan ada LRT.
tp adakah walking distance or not, tak tau la pulak saya
kalau walking distance, sewa mungkin boleh tinggi.

bila saya survey sikit, rupanya sales utk projek ni dah start dr thn 2007 lagi.
hm.. mesti jualan dier tergendala mcm subang andaman tu..

ok , jangkaan siap pada thn 2013.
kalau berminat boleh contact eyza 019-6664563
Share:

Seminar Property Intensive

wah.. nampaknya kesibukankerja dan study melewatkan saya utk menulis cerita ini
blogger ctfarazila dah tulis dulu... hehehe
tp takper, saya mau tulis juga di sini

sabtu mlm ahad lepas saya ke mini seminar Property Intensive oleh Milan Doshi di Cititel, MidValley.
seminar ni kejap je.. dr pukul 7.00 mlm - 10.00 mlm
break solat maghrib sendiri-sendiri la ye...
saya sebenarnya dah 2 kali attend seminar beliau semasa luxury property expo dan iProperty expo.
tapi tu 2 jam je...

kali ni dpt attend seminar 4 jam, mmg girang tak terkata.
dapat 2 voucher masuk masa saya beli vcd seminar beliau.
oleh kerana kawan saya a.ka geng seminar hartanah saya pun dpt 2 voucher maka saya ada extra seat la...
tu yg saya teringat nak ajak blogger ctfarazila.
alhamdulillah fara setuju.. ada rezeki jumpa dia 'live'
wohohooo.. peluang jumpa milan doshi dan blogger ctfarazila dlm satu masa mmg hebat!

sebenarnya oleh kerana saya dah membeli vcd seminar beliau, maka separuh dr content seminar ni saya dah tahu.
biar saya petik tips beliau yg menarik

Network with like-minded people.
bermakna siapa yg kita kenal dan hang out menentukan net worth kita.
kalau mereka tu jenis yg suka boros berbelanja, kita pun akan jadi mcm tu
kalau mereka jenis yg bijak dlm investment, kita juga akan terikut.
alhamdulillah saya selalu lepak dan pergi seminar dgn kawan saya tu. kami sama2 minat hartanah.
dan alhamdulillah saya selalu hang out di 'kerajaan langit' (istilah kawan saya, niza) melalui blog blog kawan2 property investor yg lain dan forum2 property.

tapi yg paling saya suka adalah Asset Allocation Strategy beliau.
Beliau pernah kongsikan dlm majalah iProperty sebelum ni..


Piramid ni menunjukkan strategi investment kita dan masa yg perlu diperuntukkan utk investment tu.
kalau investment kita bernilai 1 juta, 60% mestilah dari jenis pelaburan hartanah.
30% sahaja dr stocks dan kurg 5% untuk forex dan options.
begitu juga dgn masa yg kita habiskan... berkadaran dgn jumlah investment ini.

ok, untuk maklumat lebih, jemputlah menghadiri seminar2 seperti ini di lain masa.

By the way, Selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah di bulan Ramadhan ini kepada semua yg beragama Islam.
Ahlan wasahlan Ya Ramadhan!
Share:

kristal heights



after almost one months the sale of kristal heights launched, i realise there are still no property review on kristal heights.. after did google and tried few keywords.
i only found a newspaper article copy pasted in few websites and blogs..
so, i think i should do it.. hope it is not too late, even i think it is really really almost sold out.

ok, kristal heights is a latest project of pkns.
pkns called it 'high cost apartment'.
i think it can be called condo.

situated at the prime area of section 7, shah alam... or previously we informally call it section 7 tambahan.
just in front of uitm shah alam's back gate, very near to the under-construction shah alam hospital, i-city, unisel and the coming international schools.
(i dont really know where the location of the international school but some buyers said so and i verified it when asked uncle google).
easy accessible to federal highway which will leads to guthrie, elite highway and kesas.

it is leasehold.. standard la pkns...
300 unit, 10 floor altogather.. semi-d layout.
only 1 type: 1003 sqft, 3 bedrooms and 2 bathrooms.
maintenance about rm200 per month.

vacant possession is expected by the end of this year.
the building is already complete. just electrical works, landscaping and maybe some other works need to be done.

facilities provided are:
- swimming pool
- children playground
- laundry
- multipurpose hall
- children daycare
- cafetaria
- covered car park
- gym
- 24 hour security

all units come with 2 free car park and free s&p legal fee.

pricing starts at rm263K before bumi discounts which translate to rm262K per sqft.
after bumi discount, the price is rm245K, means rm244 persqft.
too expensive?
persanda in section 13 are selling at rm230 per sqft. leasehold.
anggerik mutiara at section 15 is sold last year at the price tag of rm 222 per sqft. leasehold.
indah ria at section 22 is currently sold at about rm200 per sqft.
kristal condo in section 7 is sold at 230 per sqft early this year.

so, rm245K for brand new kristal heights is a lil bit expensive but the low-density justify it.
hey, it is not supposed to be high density like kristal condo or baiduri apartment.
i think it is more suitable for own stay or for rental to the expats working at i-city.
but maybe due to the price and the overloaded of university students there, there will be rich students or foreign students able to stay there too.. with more peace and privacy.

i went to the launching day.
within 1 day, i think more than 70% sold out.
most of the buyers are malay. maybe about 10% are non-bumi.
i was there too.. and here are photos taken from the scene.
sorry for the bad quality.. that is the only camera i got at that day.




Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog