Kaji sambung LRT ke Kajang, Sungai Buloh

Petikan dari Kosmo, 9 April 2009

KUALA LUMPUR - Kerajaan sedang mengkaji cadangan supaya laluan Transit Aliran Ringan (LRT) yang baru iaitu dari Cheras dan Kota Damansara disambung sehingga ke Kajang dan Sungai Buloh sejauh 16 kilometer.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata, sambungan dari Kota Damansara ke Stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Sungai Buloh sejauh tiga kilometer bertujuan menyediakan integrasi lebih baik dengan perkhidmatan komuter di sebelah utara.

Bagi sambungan dari Cheras hingga Kajang sejauh sembilan kilometer pula bertujuan untuk mengintegrasikannya dengan perkhidmatan komuter KTMB di sebelah selatan.

"Laluan LRT baru ini juga akan mempunyai jajaran tambahan dari Uptown Damansara Utama ke Kelana Jaya sejauh empat kilometer bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas di Lebuh Raya Damansara-Puchong," katanya.


--
Rohaniah Noor
rohaniahnoor@gmail.com
http://rohaniahnoor.blogspot.com

Share:

Tiada ulasan:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Highlight

Pengeluaran RM500 KWSP sempena serangan Covid 19. Apa kesannya?

Masih lagi dalam Arahan Kawalan Pergerakan. Semalam Perdana Menteri kita membuat pengumuman, rakyat Malaysia boleh keluarkan wang dari aka...

Popular Posts

Translate Blog

Blog Archive

Arkib Blog