nak pasang streamyx?



pada masa sekarang ni dah ada bermacam alternatif broadband atau jalur lebar yg boleh kita pilih..
ada streamyx.. celcom broadband.. maxis broadband.. digi broandband.. P1 wimax.. amax wimax.. dan macam2 lagi yg akan muncul.

dulu saya pakai celcom broadband.
mmg syok bila pergi mana2 ada line internet.
tp internet tu laju bila kat area2 tertentu je..
area yg hot.. mcm tgh2 bandar kl.. kuching.. kota kinabalu..
tp bila kawasan tak berapa hot, harapkan gprs je.. lembab giler!
masa tu.. thn 2007 - awal 2008, saya ingat lagi.. kat jln klang lama pun cuma dpt gprs. tak dpt 3G!
kat putrajaya pun..
kat rumah sewa saya di desa pinggiran putra lagi teruk. elok lagi di rumah saya di jengka.
bila pindah kajang pun saya kechewa..
last-last saya terminate celcom broadband tu.
puas hati

then saya teringat kalau kat pejabat, bila kami nak dload atau akses internet melibatkan data yg banyak, kami suka guna sambungan kabel.
istilah sebenarnya adalah wired.
walau sehebat mana pun wireless atau wifi, wired ttp lebih stabil.
dial up tmnet 54kbps jauh lebih laju dr gprs celcom.

so, akhirnya saya guna streamyx di rumah
apply line telefon.. apply streamyx.
ambil pakej combo rm60 sebulan utk 384kbps.. unlimited..
jauh saya sangat berpuas hati.
walaupun tak boleh di bawa kemana saja, tp once saya di rumah, saya dpt akses internet dgn kelajuan yg saya selesa.

utk rumah sewa di cyberjaya pun saya daftar streamyx.
yg tu rm110 utk 1mbps.
tenant saya nak yg lebih laju.
utk pakej di cyberjaya, saya ambil yg sekali dgn wifi.

pakej baru ni, dgn serendah rm60, tm bg sekali wireless router.
so, boleh create wifi di rumah..
tak perlu la pakai kabel kalau nak akses internet.
tak perlu juga beli alat tambahan.
tp macam di rumah saya ni, masa tu belum ada pakej wifi.
saya cuma dpt satu modem utk wired.
then saya beli satu d-link wireless router..
buat wifi dan dtp sambung sehingga 4 komputer wired.

setakat ni saya puas hati dgn prestasi streamyx
cuma saya tak puas hati dgn kelembapan tm nak pasang line telefon
kena tunggu 3 minggu - lebih sebulan baru la tm dtg pasang line
tp once line telefon dah masuk, streamyx installation dan pendaftaran akaiun kejap je
dlm beberapa hari dah settle.
collect kotak streamyx in a box
buat pemasangan sendiri
kalau tak confident, boleh minta tolong kontraktor tm pasangkan
cuma ada caj la.. rm150

so, kesimpulannya saya happy dgn streamyx.

kalau kawan2 ada nak pasang streamyx kat rumah atau rumah sewa kawan2, boleh la hubungi saya.
tak payah susah2 beratur lama2 kat kedai tm
contact saya, saya cuma perlukan:
1) nama penuh
2) no ic dan salinan ic
3) no tel umh yg nak link ke streamyx tu
4)no tel utk dihubungi - hp boleh
5) alamat pemasangan
6) package mana
7) streamyx tu nak pasang sendiri atau nak TM pasangkan. Caj rm150 kalau TM pasangkan.

package streamyx tu spt di bawah:

yg bab2 value added tu, saya tak berani nak rekemen sbb saya ada tbaca beberapa aduan tak puas hati tentg perkara2 tu.
so saya cadang kawan2 amik pakej streamyx combo ni je..
384kpbs - rm60
512kbps - rm90
1 Mbps - rm110
2 mbps - rm140

Sehingga hujung tahun ni, yuran activation sebanyak rm75 dan yuran pemasangan sebanyak rm88 akan dikecualikan. so, mcm rumah domain saya, saya just bayar rm30 je kepada kontraktor yg pasang line telefon tu.
kalau kawan2 dah ada line telefon, mmg takde caj langsung la..
kalau berminat, boleh email saya atau sms saya ye..
0