• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

salam aidiladha

Salam aidiladha kepada semua kawan2
Hari Raya aidiladha kali ni disambut agak berbeza
pertama, kerana sejakhampir 6 thn bekerja sebagai kakitangan kerajaan, ini lah kali pertama saya tidak mengambil cuti tambahan langsung untuk menyambut aidladha.
sehari pun tidak.
tapi balik kampung tetap balik.
bukan kerana apa.. cuti saya thn ni dah habis.. huhuhu..
banyak bercuti semasa exam sem ke 4 dan ke 5, ditambah pula semasa badan saya sering letih2 dan tak sihat sebelum dan semasa bulan puasa yg lepas.

Tahun ni juga pertama kali saya menunaikan ibadah korban.
Cuma bukan la korban di kampung saya
saya rasa orang kat kampung saya dah tak miskin.. dah terlebih2 makan daging.
alhamdulillah rezeki saya dpt menunaikan korban tahun ni..
semoga Allah murah kan lagi rezeki saya di masa hadapan
dan lipatgandakan ilmu dan pengetahuan saya
untuk saya kongsi bersama-sama yang lain juga.

... tadi saya dah terpikat pada satu set home teater pioneer..
kalau rezeki saya murah di masa hadapan, agaknya itu perbelanjaan saya nanti ye..
set home teater yg diidamkan sejak 1st degree lagi...hehehe
Share:

bonus hujung tahun?

kakitangan kerajaan golongan professional dan pengurusan akan dpt imbuhan saguhati rm500 hujung thn nanti.
bonus takde...
tp imbuhan belum masuk bank, dah ada org yg dapat bonus dari saya.
bonus berupa peti ais kepada tenant yg bayar mengikut jadual selama ini.
pembelian secara surprise..
sebelum maghrib confimkan yg mereka mmg takde beli peti ais
(sebab saya sewakan rumah tu kosong)
so, lepas maghrib terus gi kedai dan bayar
then bgtau tenant bila boleh lori deliver..
heheh...
peti ais saya beli ni 2nd hand je..
tp masih cantik..
jenama national.
selamat hari raya aidladha kepada tenant saya, en hazami dan isteri dan kawan2nya yg duduk gak kat rumah tu
cukup masa, renew la kontrak sewaan tu ye.. hehehe

Share:

updates on my friend's vista angkasa



ingat tak cerita rumah kawan saya di vista angkasa.

ni gambar2 sebelum renovation.








Then renovation bermula..
bersihkan rumah.. buang sampah
ganti tiles.. ganti tombol2 yg takde kunci
baiki pintu tandas..
cat baru..
baiki paip2 dan kejer2 plumbing di bilik air..
pasang kipas angin baru.. dan ganti plug letrik dan suis yg tak elok..
dan last sekali cuci rumah dan tandas kaw kaw punya..




dan ni hasilnya selepas renovation.
(maafkan lah saya sebab hasil fotografi tak cantik..
saya takde digital camera.. huhuhu)
untuk kurgkan kos, cat yg non-feature wall tu cat yg sama je..feature wall je beli dua warna yg berbeza..







apartment 4 bilik tidur, 2 blik air..
betul2 bersebelahan lrt universiti
kadar sewa rm1400 sebulan..

cuma rupanya ada dua lagi kerja nak baiki walaupun tenant dah masuk ni
iaitu betulkan lubang bilik air kedua.
Lubng tu tinggi sikit dr lantai di sekitarya menyebabkan air bertakung
Then lampu yard tak menyala pula..
member saya dah hire sorg freelancer utk baiki dengan kadar yg berpatutan
insya allah dlm mingu ni saya kan pergi jenguk macamana hasilnya
then boleh la report balik ke kawan saya..
Share:

update on my domain

ramai tertanya2 apa update rumah domain saya.
ok, begini
ketiga2 bilik telah disewakan
ye, saya sewakan fully furnish sebagai bilik, bukan sebagai satu unit rumah
so, saya kena mencari 3 org penyewa yg berhasrat menyewa 3 bilik saya itu.
ini juga bermakna ada 3 agreement berbeza..
bukan house tenancy agreement, sebaliknya room tenancy agreement
mereka sewa bilik.. so mereka bertangungjawab ke atas bilik yg mereka sewa
tp dlm agreement tu ada clause berkenaan shared area
sperti ruang tamu, yard, bilik air, dan shared furniture and appliances seperti peti ais, tv, mesin basuh dsb.
dlam agreement clear yg mereka juga bertanggungjawab ke atas keselamatan dan penjagaan shared area dan shared furniture ni.
kalau ada damage, mereka bertanggungjawab ke atas damage tersebut di atas nilai yg dibahagi sama rata antara semua occupant di dalam rumah tersebut.
seperti contoh, peti ais yg rosak tu bernilai rm300. jika rosak, setiap sorg bertanggungjawab atas rm100 (rm300 / 3 org penyewa).
begitu juga bil2 utility... semuanya mereka perlu bayar atas nilai yg sama antara sesama penyewa.
kalau mereka bergaduh dan tak mau bayar?
di sini perlunya pemantauan..
tapi berdasarkan pengalaman saya, foreigner di domain jauh lebih sempoi dr local person.
local person pertikai banyak perkara.. komplen banyak..
nak murah tp nak duduk tempat ada kelas!
maaf la kalau ada yg kecik hati tp inilah pengalaman saya sendiri.
foreigner, kalau mereka ada duit, mereka akan sewa.
takde duit, mereka cari tempat lain yg suit budget mereka.
tak perlu nak merayu2 minta kurgkan rate dan bg alasan berjela2..
pemasangan internet perkara wajib di domain.
sebab internet connection ni keperluan asas mereka.
berminat nak pasang talian internet dan streamyx?
boleh hubungi saya..
so far saya deal dgn satu agen di puchong.. alhamdulillah..
komitmen mereka bagus.
cuma nak masuk telefon lambat sgt.
biasala.. telekom kan.. alasannya sbb port di cyberjaya dah penuh.
kena tunggu 10 permohonan baru boleh masuk line telefon.
kenny double confirm hal ni pun, dier dpt result yg sama.
maknanya ejen tu tak tipu.. tp mmg betul telekom yg lembab.
tp alhamdulillah.. setelah lbih sebulan menunggu, akhirnya talian telefon masuk juga
caj rm30, kita sebagai owner yg patut tanggung.
bukan tenant. sbb talian telefon tu fixed kat rumah tu..
kalau tenant dah keluar pun, telefon tu tetap ada kan..
nak pasang modem streamyx dan setup connection kat pc, saya rasa baik pasang sendiri.
lebih jimat
kalau minta diorg pasang, kena caj lagi. rm100++ gak melayang.

setakat pemerhatian saya, di domain ni apa yg paling penting adalah air cond, water heater, katil dan wardrbe.
ada juga yg minta mesin basuh.
saya sediakan semuanya.
tp kalau anda nak sewakan kosong atau dpt tenant yg mmg nak sewa kosong je, pun takper
sbb anda jimat pula kat modal perabot dan appliances.
penjimatan tu boleh la digunakan utk buat deposit rumah seterusnya kan..
dlm kes saya, saya spend rm11K utk rumah ni.
tp saya puas hati dgn hasil dan penyewa yg saya dapat..
alhamdulillah...

ruang tamu
langsir tu custom made.
susah nak cari ready made sebab saiz dier unik.
langsir utk tingkap master bedroom dan tingkap bilik ke3 pun custom made juga.




dapur..
peti ais tu 2nd hand, beli dr expat korean yg nak pindah. so masih nampak baru.
almari dapur dan dapur gas tu baru. saya provide sekali gas cylinder..
sajer takmo sign up dgn gas malaysia. nnt guna atau tak, tetap kena bayar rm3 sebulan.


Perabot utk bilik pertama dan kedua.
set bilik tidur ni saya dapat harga yg tak mahal sangat.
tp saya bagi mereka tilam pocket spring tau.. hm..
:)





wardrobe, meja study dan kerusi utk bilik ke 3. katil single lupa nak ambik gambar. saya letak katil besi je.. tilam saya letak tilam spring goodnight.


eh,
saya ada balance sekeping langsir utk bilik ke3. kalau ada sesiapa berminat nak beli, saya nak tolak murah2 je.. rm20..
dulu saya beli rm 125 satu set..
sebenarnya langsir utk pintu sliding door. sebab tu je yg panjangnay sesuai dgn panjang tingkap bilik ke2 dan ke 3 domain.
satu keping saya gunakan utk tingkap bilik ke2. just nice.
satu keping lagi saya terpaksa potong dua baru la sesuai utk tingkap bilik ke3.
so saya ada separuh lagi dr sekeping td.. sesuai utk letak kat bilik ke3 anda.
kalau berminat, emel saya ye.

air cond ada di semua bilik. tp bilik ke3 ada kipas angin juga.
sebab masa mula2 saya tak tau tenant nak air cond ke tak, so saya letak je la kipas angin dulu.
then bila tenant tu minta air cond, baru saya pasang air cond.
hm.. kipas angin ni bukan standard size tau.
bilik ke3 ni kecik.. so kalau standard size mg tak sesuai. muat2 sgt.
so, saya kena beli yg saiz kecik sket dr yg biasa.
tak ingat ukuran dier berapa ntah.. 45 inci kot..
mcm arlina, dier beli baby fan yg ada remote control tu.. terpulang la..



kedua2 toilet ada water heater.
satu water heater saya beli 2nd hand dr expat korean.. sama mcm peti ais.
satu lagi saya beli baru. harga rm290 je kat jalan klang lama.
dua2 jenama panasonic.


mesin basuh? tiada di dalam gambar.. hehe
Share:

exam dah habis

alhamdulillah..
tghari tadi exam paper last dah berjaya diharungi oleh saya dan kawan2..
wah.. nampaknya berehat sebentar dari mengharungi pelajaran.
result ok ke tak, itu kira lain. yang penting, cuti sem satu bulan setengah akan digunakan sebaiknya.

saya nak rakamkan terima kasih saya pada semua geng study saya.. zee, huda, mazni, mayah, anim dan che mak.
insya allah kita lulus semua subjek.
doakan yg baik2 ye..

malam ni mau tidur awal. cover tidur yg mmg tak cukup sejak tiga minggu ni..
esok baru fikir projek cuti sem.. hehe

Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog