• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

wardrobe baru saya

dah lama saya nak tulis pasal wardrobe ni tapi ada je entri lain yg rasa lebih urgent.

rabu lepas saya cuti satu hari
tunggu orang dtg pasang built-in wardrobe saya
actually saya dah lama baca kat forum pasal patric ni
dier glemer kat forum cari.com.my
ramai org order kithen cabinet dan wardrobe dgn dia
so, bila adik saya tanya, macamana dia nak duduk rumah saya kalau almari plastik yg ada tu tak muat dan dah nak runtuh..
mana dier nak letak baju
saya pun nekad nak pasang built-in wardrobe.
boleh letak banyak barang
adik saya pulak dah dpt elaun mara
dier nak pulangkan semula duit yg saya bg pinjam utk dia beli motor
lega la saya.. ada modal nak pasang wardrobe. just top up dengan duit saya je..

so, sabtu patric dan abang dia erny datang
ukur dan saya pilih material
rabu lepas uncle ah tek dan anaknya datang pasang.
dari pukul 11 sampai pukul 1.30 siap
lebar 5 kaki 6 inci
tinggi lebih kurang 9 kaki 8 inci.. sampai syiling
warna hitam dan putih.. body dlm dan pintu warna putih
panel tepi warna hitam
cantik dan cepat.. saya puas hati





hm.. satu perkara saya nak tambah.
anak uncle ah tek ni baru 16 tahun
tp dah tak sekolah..
bila saya tanya kenapa tak sekolah.. malas ke?
anak dia gelak je..
tp yang saya kagum, anak orang cina ni walaupun dah takmau sekolah, dia rajin ikut ayah dia bekerja... pasang wardrobe dan kabinet dapur
uncle ah tek kata, "sekarang belajar.. .nanti dah besar, pandai2 la dia nak hidup"
saya dapat jangka, lagi 5 tahun atau 10 tahun, anak uncle ah tek ni akan ada bisnes kitchen cabinet sendiri..
kalau anak melayu.. umur 16 tahun tak sekolah?
mesti merambu entah ke mana.. main motor.. rempit.. kalau kat jengka tu pakat hidu gam..
Share:

updates on domain @neocyber

salam ramadhan..
tomorrow all muslims will undergo the fasting month.
tarawikh starts tonight.

i just want to update all of u on domain @ neocyber.
the number of available units at the domain is now only 9.
four of my blog readers interested with the projects and book their own unit using me as the referral.
the 50-50 commission is as agreed by both parties.

all the 9 units are units with ready tenancy.
tenanted at 1350 per month. empty, but equipped with 2 water heater. and the basic grill and lights. 3% discount.
no more unit without tenancy. sold out.
the last unit of without tenancy has been booked by my blog reader, H on this evening.
then, no more..
all are with tenancy.
u just book, sign s&p, apply loan, sign loan agreement, loan disbursed and then the tenancy agreement will be transferred to you.
no headache of looking for tenants. no empty house lapse.
after the agreement expired which is 1 year fro the date of tenancy, it is up to you wheteher want to renew the tenancy, increase the rental rate ( if the tenancy want la..) or whatever.

AND.. one more good news, the buyer get buyer commission has been increased from 1k to 2k.
meaning that, if u book one unit and mention me as your referral, we will share 50-50 of the rm2k.
everyone will get rm1k.
it is fair rite..

even the price is about rm305 per sq ft, it is a good buy.
still can untung lor..
Share:

cerita dari pembaca J

asyik saya je yg bercerita dlm blog ni
apa kata kita bg ruang kepada pembaca blog saya pulak berkongsi pengalaman mereka dlm bidang hartanah?
menarik juga kan.. dgr kejayaan dan cerita mereka pula.
mereka telah menghantar emel kepada saya.
dan dgn persetujuan mereka, saya akan letak di sini utk rujukan dan bacaan bersama..
utk pertamanya saya nak kongsi pengalaman pembaca bernama J.
dia telah membeli 3 bua hartanah.
hartanah pertama casa indah. wow!
hartanah kedua hillpark di bukit kerinci.
hartanah ketiga di bukit jalil, beliau menang lelong.

Salam Anie,
lama tak ber"email" altho saya selalu baca blog awak...tp got restriction in office network to comment.Just nak informed yang loan saya utk rumah lelong hari tu dah approved 90% frm RHB islamic.Package not bad.BLR-2.1% cap at 10.25%. Legal fees covered by bank. So kena sediakan duit utk legal fees for SAP je. rumah tu saya dah masuk, dah buang sumer sampah sarap and basuh....sakit pinggang...hehehe...tapi puas hati. Sekarang tinggal nak cat, repair wiring, pasang grill dan pasang kitchen table top.nak buat yang simple2 je.Pastu bleh advertise utk disewa.

Rumah kat hillpark tu pulak pending loan approval dari RHB jugak. Yang eon bank tu saya hold je sbb tiba2 je eon bank cakap dia cover legal fees 1.5% sedangkan legal fees is 2%.So yg tak cukup tu eon bank suruh saya topup.On top of that kena bayar lagi rm200 utk inspection.iskkk tak pernah dengar pulak ada inspection.Dia kata valuer fees eon bank cover but not inspection..hhmmm...dah approve macam2 cekadak pulak eon bank ni...ada kos2 tersembunyi yang sebenarnya budak sales tu boleh bgtau awal2...x puas hati betol..saya baru apply RHB dan menyebabkan masa terbuang macam tu je. Lesson learnt.Next time apply je byk2 bank, pastu baru pilih yg terbaik. baru ni saya apply cimb dan eon bank je.Dua2 pun approved.CIMB interest tak best.EON bank ada kos tersembunyi.

Pasal rumah casa indah tu pulak cadangnya nak jual...nak minta pendapat Anie, should i wait till dapat CF baru advertise or boleh je advertise sekarang?According to developer, completion by Oct09..saya agak maybe by end of 2009. So ada lebih kurang 4 bulan lagi.Kalau ikut nasihat azizi ali tak perlu tunggu completion dah boleh advertise.Apa pendapat Anie?
Hebat kan perkongsian beliau.
komen saya"

wsalam..
dua2 pakai RHB islamic.
tinggi gak caps rate dier ye.. 10.25%
tp rhb islamic ni mmg senang sket nak lulus.
cuma bdasarkan pengalaman saya, diorg ni lambat sket nak disburse duit.
so, J kena follow up baik2 dgn bank la.. jgn bg diorg lewat.

cimb rate tak bes?
hm.. mmg rate cimb tak serendah eonbank.
rate dia tinggi sket.
mebi sbb eonbank ni tak glemer mcm cimb.
tu yg eonbank buat promosi kaw2.. rendahkan BLR.
tp dlm memilih bank, kita tak boleh pandang dr segi rate je..

tgk juga lock -in period, daily rest atau monthly rest, flexi atau fixed term, islamic atau conventional..
aim nak abiskan bayar cepat, better amik flexi. daily rest
kalau nak ikut sistem islam, amik islamic loan..
tp islamic ni ada isu gak. nak refinance pengiraan dia leceh sket.
tak sesenang dan seuntung conventional..
hm.. ada pro dan kontra kan..

psl casa indah tu, pada pendapat saya ok gak kalau advertise utk dijual sekarang.
nak dptkan pembeli akan amik masa gak kan..
terpulang la.. kalau nak duit cepat
duit tu boleh guna invest kat rumah lain pula.
tp kalau tunggu dpt CF, saya rasa harga akan up lagi sket la..
sbb kalau jual sekarang, pembeli still kena tunggu siap dulu.
eh, tp ada isu ke tak utk transfer rumah tu dr developer ke pembeli baru eh?
bab ni saya pun tak sure.. sbb tak pernah lagi buat.. hehe

Share:

Error - Alam Prima is by SPNB, not PKNS

i did not know where my mind was when i kept on writing that Alam Prima is developed by PKSN in my previous entries.
actually, i really aware that it is developed by SPNB.. not PKNS or other developers.
so, withdrawned from my lost world, i am asking for apologies to mistakenly give you the fact on the real developer of Alam Prima.
The correct developer is SPNB.
I have made corrections to all mistakes made.
I am sorry for any inconvenience caused.

(luckily, i have a clear and highlighted disclaimer here.. hehe)
Share:

pangsapuri persanda 2


pangsapuri persanda 2 is now open for registration.
it is an apartment at section 13, Shah Alam... a service apartment to be exact.
Just next to the MSU new campus which is currently under progressive development.

if u are in federal highway from kl to shah alam, please carefully look at your left at the first apartment u found after the shah alam toll.
it is the pangsapuri persanda.
pangsapuri persanda 2 will be developed there too.
just behind the pangsapuri persanda, is the new campuss of msu.





View Larger Map

i learned that msu is developed without any hostel.
walla.. a big campus like that with no hostel means that they need our cooperation as property investors to provide their students a decent place to live in.
:)
so you can expect that persanda 2 is developed mainly for the students.

also, as i wrote before, msu approached spnb to buy the whole units in 3 floors of alam prima to be converted as their students' hostel. but spnb rejected the proposal.
so, it is obvious that the students have no other option.. renting out somewhere near to their campus. as near as persanda and persanda 2.

It is leasehold.
260 units available altogether.
built-up is from 920 - 1,031 sq. ft.
expected price starts from RM239,200, means rm260 psqft.
about the same rate as subang andaman.
it will have 3 bedrooms and 2 bathrooms

for the completed persanda, the current asking rental rate is rm1,000
the current subsale price is about rm200 - rm 220 persqft
for the 752sqft, the asking selling price is about rm170k.
compared to the new persanda 2, it is clearly that persanda 2 is a lil bit expensive.

for the price of 239, 200, considering we can apply 90% loan..
for 30 years repayment at the rate of BLR - 1.8% , the monthly repayment will be rm997.
the salesperson of persanda 2 said that the expected maintenance fee will be rm0.20 per sqft,
so, it translates to rm184
total payment per month will be 997 + 184 = 1181
this means that for persanda 2, the rental must be at least 1417.20 to make the rental income sufficient enough to pay the loan and extra 2 months reserve for maintenance or tenants moving out.

will persanda 2 able to fetch this rental rate?
looking at the vista angkasa, surely no problem because they will fit 10 people in one single unit.
looking at unipark, also no problem since students will have no problem paying rm250 per person and only 6 people per unit.
but for apartment baiduri, just next to uitm, the rental rate is about 1200 only.
uitm students so broke la.. sigh...

the developer is HR United. They developed persanda, suria mas @ bandar sunway and semi D in Taman dagang, ampang. They also develops kinrara mas, the peak at cheras and mount kiara3.
They have successfull projects to prove to us. No abandoned projects so far.. :)

But there are also complaints on their performance.
You can read it from one owner of Kinrara Mas here

Ok, since it is just open for registration, the price is actually not really confirmed yet. it is just an indicative price.
It is expected to be launched on October 2009.
to register, u can just fill in the registration form provided in iProperty.com.my
Then, an automatic reply email will be sent to your inbox.

My blogger friend, mytotall also has written a review on Persanda 2 for us to read. Read all the comments too.. It has lots of info.

He also posted photos on the new MSU campuss development project in his blog.

For any further enquiries, you can call the developer at the details below.

Properties Investment & Development Division
19th Floor, Plaza See Hoy Chan, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
TEL : 603 - 2053 1988
FAX : 603 - 2026 8898
E-MAIL : property@hrunited.com.my
can also call 012-307 5301 / 019-215 4645
Share:

beli buku di bookplanet

umum ketahui saya peminat azizi ali, renesial leong dan milan doshi.
mereka adalah idola saya dlm bidang hartanah
buku2 mereka saya beli dan baca.. dan ulang baca

biasanya saya beli buku2 mereka dari kedai buku mph, popular, semasa jualan gudang buku atau secara terus semasa menghadiri seminar mereka.
saya sangat maklum yang azizi ali telah membuka laman web e-commerce beliau sendiri
www.bookplanet.com.my
menjual buku2 yang diterbitkan oleh syarikatnya, true wealth
sebelum ni saya cuma window shopping, belum pernah order online lagi

tapi baru2 ni semasa bookplanet mengadakan jualan sempena merdeka, saya dapati diskaun yg diberikan sangat hebat. 20% - 50%
kebetulan saya ada beberapa buku yang saya memang nak beli..
(walaupun buku milan doshi yg saya baru beli hujung bulan lepas pun belum habis baca lagi..hehe)
bukan apa, dah alang2 sale kan.. baik beli siap2
buku bukan rosak kalau kita baca lambat.

jadi, 6hb lepas saya pun order 4 buah buku
- rahsia raja lelong oleh eruwan gerry norsen
- ganda wang anda oleh azizi ali
- bagaimana memperolehi rm30k dlm masa 30 hari melalui hartanah lelong oleh ahmad tarmizi jusoh
- ibu kool bapa hebat oleh jamilah samian

haha.. mungkin kawan2 saya hairan kenapa saya beli buku ke4 tu..
itu utk saya hadiahkan kepada seseorang.. saya lambat lagi perlukan ilmu tu..hehe

rahsia raja lelong tu dah lama saya nak beli. nak venture ilmu perniagaan baru..
juga sebab saya kagum dengan penulisnya.
eruwan gerry ni kawan satu universiti dgn saya.
dan pernah sama2 kerja di perodua.. sebelum saya quit.
dengarnya dia pun dah quit dan kerja dgn petronas sekarang.
bangga bila kawan sendiri berjaya dan sampai ke tahap ini.

beli buku2 ni semasa sale, jadi semua sekali saya dapat diskaun sebanyak rm40.88
bagusnya..!!
penjimatan tertinggi setakat ni yg saya dapat
lebih tinggi dr yg saya dpt masa saya beli buku di jualan gudang dulu

masa nak bayar buku2 ni, ada masalah nak guna credit card
nak bayar guna fpx pun tak boleh sebab masa order tu dah lebih pukul 11 malam
so, terpaksa bank in manual.. terpaksa hubungi staff true wealth dulu
nak jimat punya pasal, saya ambil delivery secara pos berdaftar biasa je.. tak ambil secara pos laju.
cuma rm5.50 je.. jimat 2 ringgit lebih. hehehe

saya bank in duit hari rabu.
khamis buku saya tu dah dipos.
dan tara...! ptg tadi buku-buku tu dah sampai.
siap dapat 10% discount coupon lagi untuk pembelian seterusnya sebelum 26 ogos 2009
alhamdulillah..

so, lepas ni nak order kat bookplanet lagi la bila diorg buat sale lagi.
:)
Share:

alfatihah utk ustaz asri

(rehat sebentar dr tajuk hartanah...)

saya mengenali beliau melalui suaranya sebelum saya kenal siapa namanya atau melihat rupanya
yg saya tahu, setiap lagu baru dendangan beliau akan menjadi siulan saya
kemudian bila dah masuk darjah 5 baru saya tahu, nama kumpulan tu adalah nada murni
bila masuk tingkatan 1, bila saya beli album munajat, baru saya tahu nama penyanyi yg suaranya sungguh lunak tu adalah asri

lagu munajat segar dlm ingatan saya sehingga kini

masa tu satu kaset cuma rm5.00


tp bila nada murni berpecah menjadi rabbani, saya tetap setia meminati suara ini.
masa tu harga kaset dah jadi rm15.00
dan harga cd pun pun dah rm29.90
lirik dan video klip lagu anak soleh sungguh meruntun jiwa..
tak kurang lagu 'adab dan sopan' yg sangat saya suka melodinya
dan alhamdulillah saya berpeluang tangkap gambar dengannya di greetown mall masa saya study dulu

tapi semalam ustaz asri telah meninggalkan kita semua
rebah di pentas nasyid
sesuatu yg dia perjuangkan setelah sekian lama
pemergian dia secara tiba2 mmg amat mengejutkan kita

kita baru sahaja kehilangan arwah yasmin ahmad, pengarah yg sungguh unik dan hebat
kini kehilangan pula suara lunak yg mengisafkan jiwa kita
jasa baktinya kepada saya dan seluruh pendengar lagu2nya amat besar

alfatihah buat ustaz asri



Share:

southgate, koperasi permodalan felda dan angan2 saya


kalau saya ada modal yang lebih tinggi dr yg saya ada sebelum beli domain @neocyber, dah pasti saya akan beli lot pejabat di southgate.
kalau saya ada modal yg memang tinggi, saya akan beli retail lot di southgate.

saya memang berangan2 nak invest dlm comercial property satu hari nanti
tp angan2 saya tu, saya tahu mmg lambat lagi baru boleh direalisasikan
malangnya southgate dibina sekarang.
maknanya saya tak ada can la nak beli southgate direct dr developer..
which is obviously jauh lg murah kalau saya beli 10 tahun dr sekarang.

southgate ni kalau pembaca belum familiar, ia merupakan projek pusat komersil di jalan tun razak.
bertentangan dengan wisma mah sing.
mmg developernya mah sing. developer yg mempunyai reputasi yg sangat baik.
hm.. senang cakap, kalau anda datang dr seremban nak masuk kl, selepas tudm tu terus je menghala ke jalan tun razak.
nanti akan jumpa southgate di sebelah kanan tak lama selepas susur kanan ke jalan chan sow lin

bagi saya lokasinya amat strategik.
tgk la.. kawasan tu mmg jam.
sbb di situ pertembungan kenderaan dr PLUS highway arah selatan, jalan mahameru, jalan sg besi ataupun dr lebuhraya BESRAYA, jalan cheras dan dari jalan tun razak sebelah utara.
freehold.
developer siap offfer pakej 5/95 lagi
bayar 5% deposit, then 95% lagi melalui loan.
0 interest during construction. bila dah siap baru start bayar.

kalau nak baca detail tentang southgate boleh pergi laman web mah sing

atau baca review di iproperty.com.my

sebenarnya oleh kerana saya terlalu suka projek ni, setiap kali saya melalui jalan tun razak depan tapak pembinaan southgate ni, saya akan terbayang pejabat law firm saya, mssrs rohaniah noor & associates ada di salah satu office lot ini.
(atau kemungkinan nama lain adalah tetuan rohaniah noor, mazni dan shahril.. hehe)

tp tu la.. bajet saya belum sampai ke tahap layak membeli satu unit di southgate lagi.
so, angan je la...

tapi hari ni saya gembira.
kerana saya telah membaca satu artikel oleh Business Times pada 13 ogos 2009
bahawa koperasi permodalan felda (KPF) telah membeli satu blok 8 tingkat southgate dari Mah Sing.
harganya rm226 juta
boleh baca artikel tu di blog malaysiapropertynews atau di laman web Mah Sing

wah.. gembiranya saya
sebab saya merupakan salah seorang pemegang saham KPF
walaupun saham tu tak banyak mana.. tp tak kira la kan..
janji saya ada share dlm KPF.. hehe
ini bermakna indirectly saya dah membeli southgate
alhamdulillah..

(tetiba saya rasa lebih yakin impian saya boleh jadi nyata kalau saya mulakan usaha yg betul dan bayangkan dengan jelas impian saya tu di dalam minda saya..insya allah)
Share:

alunan bayu dan belaian bayu belum sold out

ini entri pendek dr saya hari ni
td saya ke pkns property fair di sacc mall
nak register untuk crystal view dan crystal heights di seksyen 7 shah alam.
belum launch.. baru dibuka utk pendaftaran.

then saya dapat tahu yang pangsapuri alunan bayu dan belaian bayu rupanya masih belum sold out.
masih ada 5 unit lagi utk alunan bayu dan 5 unit lagi utk belaian bayu
alunan bayu dan belaian bayu ni saya dpt tahu thn lepas masa melawat pkns property fair ni jugak la..
masa tu, harga pun dlm 140K je..
harga sekarang tak pasti pulak.

tp since masih ada 10 unit lagi yg belum dijual, kalau ada sesiapa berminat, boleh la book satu.
maklumat lanjut tentang pangsapuri ni boleh baca di sini.

http://www2.pkns.gov.my/hartanah/RumahKediaman/ShahAlam/Seksyen24/PangsapuriBelaianBayuAlunanBayu/tabid/556/Default.aspx
Share:

Alam Prima



If you are using Elite highway to go to Shah Alam and take the Batu Tiga exit or in other name, it is called as Ebor exit, u will notice there are one apartment almost completed in your left side.
Just after Petronas but before Subang Andaman show house.
It is clearly stated in the big advertisement on the building as Alam Prima.

Alam Prima is actually an apartment from SPNB.
It is freehold.
It has 4 different layout.
Type A - 850 sqft
type B - 771 sqft
type C - 1725 sqft
type D - 1621 sqft

You can read the information on Alam Prima from iProperty.com.my here.

Also, there are bloggers who has done review on it.

http://azrilarif.wordpress.com/2009/07/28/syarikat-perumahan-negara-berhad-spnb/


http://propertymalaysia.blogsome.com/2009/03/16/pangsapuri-alam-prima-section-22-shah-alam/

http://shamzuri.blogspot.com/2008/10/alam-prima-shah-alam.html

so,lots of review available that you can read.

Actually, i learned about this apartment when i was visiting MAPEX last year at Mid Valley.
at that time, the price is only started at RM 130K.
currently, if not because of the big advertisement on the building, i am surely think that the apartment is sold out due to its low price.

Thus, when i and my two other blogger friends discuss on Apartment Persanda 2 and Alam Prime on mytotallyproperty.com blog, i am so enticed to get more information on this property.
so, i called the hp number stated in the big advertisement.
it is the hp number of mr rain, its salesperson.

mr rain told me that the apartment will have 16 floors altogather.
435 units.
There are actually more than 10 units still available to be grabbed.
the lowest price available is around rm155K which translated to rm182 psqft.
the maintenance is cheap. only rm 0.14 psqft
meaning that, for 850 sqft unit, the maintenance will be rm119.00
and for the smaller unit of 771 sqft, it will be around rm 107.00
all unit will come with free 2 car parks.

i also asked him about the 2nd phase of alam prima.
he said that the 2nd phase is expected to be launched somewhere on January 2010.
the unit will start at 904 sqft, slightly bigger than type A and type B of the 1st phase.
the price is expected to start from rm165k which translated to rm182 psqft too.
the maintenance charge is going to be at the same rate.
also freehold.

there will be 18 floors altogether.
there will be 646 unit for alam prima phase 2 including shop lots.
for me, it will be high density
it is just lucky that all unit will also be given 2 free car park.

Mr rain told me that msu is actually willing to buy all unit in 3rd floors of alam prima phase 1 to be converted to their student's hostel.
but pkns don't want to sell to avoid buyers become upset.
they want to keep the apartment comfortable enough for families.

the current rental asking price around there starts from rm650 for an empty unit
and it can fetch rm1200 for a fully furnished one.
to book your unit, we need to pay rm500.
the price we get is the price after all discount
so, if you get 90% loan, when you sign the s&p, you need to pay the rest of 10% minus the rm500 you paid before during the booking.

if you interested to visit the show house, mr rain wants us to call him first for an appointment.
he can be contacted at 019-2094889
Share:

sebelum booking rumah

Saya menerima satu soalan dr shahrul di ruangan komen bg review unipark.
Oleh kerana saya rasa soalan tu penting dan jawapannya saya nak highlight kepada semua pembaca, saya jawab di sini la ye.. terus kongsi bersama berbanding di komen yg agak tersorok.

Soalan:

saya sekarang tgh fikir nak beli atau tidak unipark condo ni, ini my first house la kalau jadi beli, saya cari yang nice location mcm this one, di tengah2 serdang, bangi, putrajaya dan cyberjaya, location mmg ok.. saya pun kerja di bangi je..

niat memang nak bagi sewa, cause saya duk sorang je, nak buat apa kan? skrg 50-50, ahad ni salesman nak suruh saya gi tengok show unit mereka.. boleh ke nak try loan dulu tapi xnak bayar deposit kpd mereka, because dulu saya pernah kena, deposit x dipulangkan slps loan saya x lepas banyak juga rm3k lesap mcm tu je.. mereka kata tunggu tunggu, kena suh datuk sain cek, sekarang datuk tu pun dah mati dah..
Jawapan:

Sekiranya anda berhajat untuk membeli rumah yg sedang dlm pembinaan atau direct dr developer, pastikan dua perkara ni dilakukan sebelum bayar duit booking.

1) tanya dulu dgn banker berapa max lon yg anda layak.
at least ada satu atau dua bank kata anda layak buat loan lebih dr harga rumah yg anda nak beli tu, baru selamat utk book rumah tu.
Contohnya, sebelum saya beli vista angkasa, saya tanya alrajhi berapa saya layak.
alrajhi buat sedikit kiraan berdasarkan komitmen saya.
kemudian mereka bgtau saya layak buat loan 300K.
then baru saya yakin untuk survey rumah dlm area 160K - 200K untuk dibeli sbb saya yakin saya boleh dpt loan.

2) sebelum book, tanya dulu salesperson rumah tersebut, adakah deposit akan dipulangkan kalau loan tak lulus.
contohnya dlm kes unipark seperti yg shahrul tanya, duit booking adalah 1k. so tanya mereka, adakah mereka akan pulangkan blik duit ni?
sesetengah developer akan pulangkan semula setelah ditolak bayaran pentadbiran, mungkin rm300. so, bleh dpt balik 700.
saya pernah book casa idaman. bayar rm1k. then saya cancel bukan disebabkan gagal dpt loan tp sebab saya tukar fikiran. mereka pulangkan semula rm700 kepada saya dlm bentuk cek dua bulan selepas tu.
sesetengah developer pula pulangkan semula sepenuhnya.
contoh kawan saya beli 162 residency, dia bayar rm500. bila dier batalkan booking, developer pulangkan rm500 tu semula sepenuhnya.
tp ada juga developer yang langsung tak pulangkan satu sen pun.
developer ni sangat kejam dan kalau boleh elakkan book satu unit dari mereka.
sebab kita tak tahu kan adakah kita akan dapat loan atau tidak.
atau kita mungkin akan mengubah fikiran selepas booking.
contoh: sorang kawan saya book sri lavender di kajang.
bila dia ubah fikiran, duit 1K tu hangus.

utk refund balik duit booking ni, pastikan anda ada menandatangani dokumen pengesahan pembatalan dan di atas dokumen tu tercatat amaun yg akan dipulangkan semula nanti.
jangan main cakap mulut je.

so, shahrul, pilihan di tangan anda.
unipark ni projek yg bagus tp pastikan dulu 2 perkara yg saya tersebut di atas ni ye.
Share:

subang andaman

dah lama tak update blog.
sejak minggu lepas saya kurang sihat.
rasa dan selsema dan batuk.. tp oleh kerana saya mengamalkan madu asli dari arab saudi, selsema dan batuk terkawal. tp belum hilang sepenuhnya.
badan saya juga sangat letih.
rabu lepas saya collect katil single beserta tilam yg saya menang bid di lelong.com.my dengan harga rm20 sahaja.
collect sorang2.. masa angkat ke kereta dr rumah penjual tu, dia tolong sama.
tp masa angkat dr kereta ke rumah saya, saya angkat sorang2.. huhu
sabtu pula, saya collect peti ais dan water heater panasonic yg masih baru yg saya beli dari expat korean dengan harga rm300 untuk peti ais dan rm200 untuk water heater.
tp yg ni abang ipar dan adik saya tolong angkat.
then ahad saya ke seminar.
so badan saya letih sangat, tak dpt nak update blog.


so, balik pada tajuk.
semalam saya ke show house subang andaman.
hampir setiap hari saya melalui show house dia ni, menyebabkan semalam saya rasa yg saya mesti singgah tengok.

di mana subang andaman?
ia terletak di sebelah apartment puri ayu. berhadapan dengan kilang gula CSR di batu tiga shah alam.


sebenarnya subang andaman dah mula dijual sejak awal tahun lepas.
saya penah melawat booth dia di mapex.
dan saya pernah tengok show house dia dibuka thn lepas.
tp selepas harga minyak naik dan bahan2 binaan naik harga, saya tgk tiada lagi promosi dijalankan.
saya ingatkan dah sold out.

tiba-tiba bulan lepas, saya perasan subang andaman kembali dipromosi.
rupanya masih belum dijual habis.
mungkin mereka tangguhkan projek ni.

saya tidak sempat nak bg review detail tentang projek ni.
anda boleh baca di laman web iproperty.com
http://www.iproperty.com.my/property/developmentreview.asp?pid=973&tab=1

cuma saya nk maklumkan, semalam semasa saya melawat show house ni, saya dapati baru 40 unit dijual.
masih banyak lagi unit yg available.
harga paling rendah yang available adalah rm200k untuk unit terkecil, type 2C 758 sqft
2 bilik tidur dan 1 bilik air sahaja.
untuk unit paling besar iaitu type 2D 1249 sqft, harga dalam lingkungan rm290K.
ia freehold.
semalam di show house tu ada zamarul hisyam dan diana rafar.. sedang melihat2 dan saya rasa mereka book satu unit.
sebab saya dengar zamarul hisyam nak membayar sejumlah wang dan mereka memilih unit.

semasa saya dtg, cuma ada 2 org salesperson.
sorang melayan zamarul hisyam, sorg lagi melayan sorg pperempuan melayu.
so, tak cukup orang untuk melayan saya.. so saya self service masuk ke rumah contoh dan tidak dpt bertanya soalan2 lain.
oleh kerana saya nak kejar masa ke kelas, saya tak tunggu la dua salesperson ni available.
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog