soalan pembaca : kelayakan pinjaman kerajaan

saya terima satu lagi email dari pembaca yang saya rasa penting untuk di kongsi bersama2 dengan semua kakitangan kerajaan.
Kiranya soalan FAQ yang glemer la ni..

Soalan:

assalamualaikum...
isteri saya keje kerajaan...loan dia skrang bole pegi 192k tapi dlm 5 thn lepas dia ada beli umah 90k....bole ker pakai yg balance loan tak pakai tu...kalau tak bole,bole tak saya beli umah yg 90k tu pastu dia beli umah yg lain pakai loan dia yg dah naik balik ker 192k tu...@ ada ker cara lain nak dapat balik loan jadi 192k tu...tq


jawapan dari saya:

isteri encik beli rumah guna loan kerajaan sebanyak 90k kan
sedangkan kelayakan dia boleh pergi 192k
biar saya jelaskan.. loan kerajaan ni boleh buat kali kedua dgn syarat loan pertama dah bayar habis.
sama ada melalui bayaran bulanan atau menjualkan rumah tu kepada org lain (termasukla jual kepada zul sdr)
itu pun dia hanya layak buat pinjaman bagi baki kelayakan yg belum digunakan.
dlm kes encik ni, baki kelayakan wife adalah 192 - 90k = 102k
ini bermakna, hanya selepas loan 90k habis dibayar, baru lah leh apply loan kedua sebanyak 102k sahaja.
tp let say la time wife encik nak apply loan kedua tu kelayakan dia dah pun 240k,
so utk loan kedua, dia hanya boleh apply 240 - 90k = 150k sahaja.

kesimpulannya, kalau encik beli rumah tu dr wife, loan pertama akan selesai dibayar awal.
isteri boleh apply loan kedua tp cuma utk 102k sahaja
takkan dpt balik 192k sbb dia dah pun gunakan 90k tu

kelayakan loan gomen ni diibaratkan macam sistem kuota la bg saya
dah gunakan kuota banyak tu, boleh guna baki je

harap encik jelas dgn penerangan saya
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog