• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

PJ5 SOHO

i got an invitation email for the launching of PJ5 SOHO.
even just going to be launched this saturday, all the smallest unit of rm139K has been sold out.
The developer said that the lowest price of available unit is RM199,900 before discount.



Details on the launching:

01/08/2009 (Saturday) & 02/08/2009 (Sunday)
B2, Casa Utama
Lorong Lebuh Bandar Utama
PJU6A 47400 Petaling Jaya

Location? look at the map below.

good buy or not?
there are discussions on this property on lowyat.net forum and also in azril arif's blog.

http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=1113158&st=0&p=27627785&#entry27627785

http://azrilarif.wordpress.com/2009/06/19/pj5-soho/
Share:

soalan pembaca : kelayakan pinjaman kerajaan

saya terima satu lagi email dari pembaca yang saya rasa penting untuk di kongsi bersama2 dengan semua kakitangan kerajaan.
Kiranya soalan FAQ yang glemer la ni..

Soalan:

assalamualaikum...
isteri saya keje kerajaan...loan dia skrang bole pegi 192k tapi dlm 5 thn lepas dia ada beli umah 90k....bole ker pakai yg balance loan tak pakai tu...kalau tak bole,bole tak saya beli umah yg 90k tu pastu dia beli umah yg lain pakai loan dia yg dah naik balik ker 192k tu...@ ada ker cara lain nak dapat balik loan jadi 192k tu...tq


jawapan dari saya:

isteri encik beli rumah guna loan kerajaan sebanyak 90k kan
sedangkan kelayakan dia boleh pergi 192k
biar saya jelaskan.. loan kerajaan ni boleh buat kali kedua dgn syarat loan pertama dah bayar habis.
sama ada melalui bayaran bulanan atau menjualkan rumah tu kepada org lain (termasukla jual kepada zul sdr)
itu pun dia hanya layak buat pinjaman bagi baki kelayakan yg belum digunakan.
dlm kes encik ni, baki kelayakan wife adalah 192 - 90k = 102k
ini bermakna, hanya selepas loan 90k habis dibayar, baru lah leh apply loan kedua sebanyak 102k sahaja.
tp let say la time wife encik nak apply loan kedua tu kelayakan dia dah pun 240k,
so utk loan kedua, dia hanya boleh apply 240 - 90k = 150k sahaja.

kesimpulannya, kalau encik beli rumah tu dr wife, loan pertama akan selesai dibayar awal.
isteri boleh apply loan kedua tp cuma utk 102k sahaja
takkan dpt balik 192k sbb dia dah pun gunakan 90k tu

kelayakan loan gomen ni diibaratkan macam sistem kuota la bg saya
dah gunakan kuota banyak tu, boleh guna baki je

harap encik jelas dgn penerangan saya
Share:

list of abandoned project

kementerian perumahan dan kerajaan tempatan (ministry of housing and local government) has released a list of abandoned housing project as at 30 May 2009. There are only 34 projects.

If you buy an under construction house and are waiting so long for the key handover, please check whether your dream home is one of them.

Check it at the ministry's website
http://www.kpkt.gov.my/kpkt/main.php
Share:

iProperty seminar dan projek mengecat

sabtu lepas saya ke iProperty Luxury Collection 2009.
seronoknya dapat dengar talk live dr milan doshi
seronok sangat dapat berkomunikasi dengan Peter Yee
tp kecewa dengan yap ming hui
saya tak mau tulis kenapa..
tp siapa yg ada di situ tahu kenapa..
saya pasti semua orang kecewa.

paling kecewa tak dpat tunggu giliran renesial leong
terpaksa balik awal sebab mak, kakak dan familinya datang rumah
tidur rumah saya malam sabtu tu
so, bila sabtu tengahari mereka nak balik, tak sedap pula rasa kalau saya tiada di rumah masa tu
so, kena balik awal..
balik masa victor lim tengah menyampaikan presentation beliau
tp demi mak, tak apa..
ada rezeki, ada berkat doa mak, nanti saya dapat jumpa renesial leong di masa lain pula

ahad, saya plan nak ke iProperty seminar ni lagi
tp tak jadi
sbb rumah kakjue di blok 21 taman bukit angkasa belum habis cat lagi
tenant nak masuk 1 ogos ni tp cat belum settle
khamis minggu lepas saya belanja cat 7 liter utk kak jue..
saja sebagai hadiah seorang kawan
dan hadiah dr sorg tuan rumah kepada tuan rumah yg lain
cat tu untuk bilik tidur ke3 dia yang belum di cat sebab cat yang dia beli sebelum ni dah habis.

jadi, saya tukar plan.
rasanya lebih afdhal saya tolong kawan
dari pegi seminar yg lebih bersifat utk dr saya sendiri
kami start mengecat hampir pukul 12 tghari
pukul 3.30 ptg saya siap cat bilik ketiga dan dinding luar rumah dia.
dinding yg kat koridor.
bagi orang nampak cantik dan baru dari luar
kak jue tolong cat kat kawasan2 yg tersorok guna berus kecik
saya pulak menggelek dinding.

kerja yang letih tapi seronok

kepada kawan2 yg baru2 belajar jadi tuan rumah, saya amat galakkan anda buat sendiri kerja2 ni
kata orang, D.I.Y
basuh rumah, tukar apa yg patut, cat sendiri..
unless la kalau paip rosak yg complicated tu kan.. mmg kena panggil plumber la
ataupun anda businessman yg memang dah kaya dan sibuk 24 jam
ataupun anda bukan berada di malaysia
tp kalau anda bukan orang2 yg macamtu
dan kerja tu bukan memerlukan kepakaran yg sangat tinggi, mmg saya galakkan buat sendiri.

sebab? pertama kita belum jadi jutawan hartanah pun kan..
so, kena la kurgkan kos dan maksimakan untung
kan lebih jimat buat sendiri dr upah orang

kedua sebab kepuasan yang kita dapat
tak dapat digambarkan betapa puasnya hati tgk rumah yg sebelum tu kotor dan catnya usang
dah berubah wajah macam baru
hasil peluh kita sendiri.
kepusan ni berganda2 dr just beli rumah tu, panggil orang basuh, upah orang cat dan tgk hasil dah siap je..
tak caya cuba..

lgpun kalau kami, perempuan2 yg cute ni boleh buat sendiri, apatah lagi anda tuan rumah lelaki yang hensem dan gagah kan..
takkan nak mengaku kalah..
:P

by the way, rumah kak jue di blok 21 taman bukit angkasa ni dah ada penyewanya
4 orang pelajar perempuan yang akan buat master dan PhD di UM
1 ogos ni masuk rumah
harga sewa : rm800
alhamdulillah..
Share:

arlina and her domain @ neocyber

my blog friend, arlina has successfully hand over the key of her domain @ neocyber to her tenants from Brunei.
MMU students
rental rate is rm1400.. unfurnished

Read the whole story in her blog.

http://arlinarazak.blogspot.com/2009/07/domains-handoveragain.html

wow.. i am so excited with the lamp..
normally landlord put normal fluorescent lights
but in her case, wow..
how lucky the tenants are
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog