• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku-buku Terbitan Kasi Terbit

    Kasi Terbit dah ada banyak koleksi buku-buku yang panas dan bakal memberi manfaat kepada anda. Hubungi 0123547636 untuk mendapatkannya.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

the domain neocyber

after 2 weeks of thinking time, mazni and I have made our decision.
we mutually agree to buy the domain neocyber as our first partnership project.


the domain neocyber is the only serviced apartment in cyberjaya.
developed by emkay, under laketown sdn bhd.
it is actually a completed apartment.
ready with CF.
freehold.

there are 3 types of layout.
type A: 750 sqft - 3 bedrooms, 2 bathrooms
type B: 550 sqft - 1 bedroom, 1 bathroom
type C : 575 sqft - duplex studio apartment

the available units are for type A only.
type B and C are sold out before the completion.
some of the units available are already with tenancy.
but i picked the one without tenancy.
price for the type A: 229k - 23xk
discount : 5% = 11.5k - for the unit without tenancy. so, I need to prepare the deposit of the remaining 5%.
but for units with tenancy, the discount is only 3%
it is good for owners who do not have time to find a tenant.

maintenace for the type A is rm150 which translate to 20 cents per sqft.

booking: 2k
Free legal fees on Sales and Purchase Agreement, stamp duty & Loan Documentation (using panel solicitor.)

the unit come with one covered car park
and one access card.
but i can apply for another card at very minimal fee.
the facilities available are swimming and wading pools, gymnasium, multi-purpose hall, surau, BBQ area, Study Cell, card access & CCTV security system in the parking area and main entrance, broadband connection ready and wireless ‘hot-spot’ at facilities area.

the swimming and wading pool
the gymnasium



the wifi hotspot really attracts me.. and of course all the tenants there.

- one of the wifi hotspot. residents just need to bring their notebook to surf the web. There are two other hotspot, at the study cell and the other one i forgot. hehehe

why still got available developer unit?
it is because kopraha planned to buy 50 units of the type A, but then they only managed to buy 25 units. the others are canceled.
so, the developer need to resell the remaining units.

the prospective tenants here are foreigner students from MMU and lim kok wing university.
mostly from mmu and are iranians.
iranians love to stay here because they want to stay away from south africans who can be found anywhere at cyberia crescent.
and i prefer iranians too..
They are also professionals working at cyberjaya who will rent there.

for 3 bedroom unit, the rental for unfurnished room start from rm1300.
for fully furnish, it starts from rm1800.

on the day i place the booking, there are around 5 Iranian students come to the developer office.
they want to register tenancy for the available units.
so, i found that the are no problem at all in getting a tenant.. either from the ready tenancy or promoting by self.

now, i am looking for a loan.
will contact few banks, but i prefer two banks because of the package.
look whether i successfully get the approval.
:)

if u interested to buy the unit, there are still few unit available.
there are buyer get buyer scheme whereby the buyer referring the new buyer will get rm1k.
if u register with me, we will share the commission 50-50.
ok what.. buy a house and get rm500. on top of the positive cash flow..

mazni, if this project is successful, may be we do not only look on serious cooperation on the next real estate projects but may look into opening a partnership legal firm one day..
hehehe
Share:

Tahniah Prof Emeritus Datuk Dr Shad

Boleh saya keluar dr topic hartanah sebentar?


Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan tahniah dan dengan penuh rasa bangga kepada lecturer saya, Prof Dr Shad Saleem Faruqi yang telah dianugerahkan pingat Panglima Jasa Negara (PJN) yang membawa gelaran Datuk pada hari Sabtu yang lepas.

Selain itu, Prof juga kini telah dianugerahkan sebagai Professor Emeritus oleh UiTM.
sekali lagi tahniah, prof!

Prof Emeritus Datuk Dr Shad atau yg lebih mesra selama ini kami panggil prof shad adalah lecturer constitutional law 1 dan constitutional law 2 saya. Pengetahuan, pengalaman dan kepakaran beliau memang sangat hebat. Namun beliau bukan seorang yang membangga diri. Beliau sentiasa tersenyum dan kelas sangat happening bila lecture diselangi dengan lawak2 beliau. Beliau juga seorang lecturer yang sangat considerate.

Anda boleh membaca profile Prof Shad ini di sini.

Kami doakan Prof terus berjaya dan terus menyumbang jasa bakti kepada bidang perundangan negara kita. Jangan gentar atas segala tekanan. Kami semua pelajar2 Prof mendoakan prof dan menyokong segala usaha Prof.

Terima kasih Prof kerana mengajar saya dan kawan2.
Harap saya dapat belajar dgn prof lagi untuk course Jurispundence nanti..
:)

(nota: entri ini adalah ikhlas. tiada kena mengena dengan result exam yg akan keluar lusa. lagipun mmg dah sempat apa dah kan, prof.. saya doa je la...hehe)
Share:

typical dilemma

have you come across a situation whereby
u found one property really attract you
meet all the pros you want
and your gut feeling said, this is the one
but suddenly
when you nearly place the booking
or just after you place a booking
another property come
with the same pros
but maybe from different block
or different location
or from the same project but just different unit?
what will u do?
pick only one your gut says is the best?
or pick the one with the most discount and freebies?
or buy both of them?
or none?
(the second last option is only available if you have big capital.. otherwise, no hope la..hehe)

i experienced it once.
i booked one townhouse
but the day after, i found a sub sale unit of long-awaited apartment
cannot afford two purchase at the same time
(i always think i can afford, but it's bank's valuation of my loan affordability that matters..)
so, i picked the apartment
luckily the booking fee is refundable.

and now, i experience it again..
huhu
Share:

jutawan ekstreme



ingat tak saya pernah bagitahu
dalam banyak2 buku azizi ali, buku jutawan ekstrem paling saya suka.
ada dua sebab.

sebab pertama, saya tak beli buku tu.
hadiah harijadi.
thn 2006.

sebab kedua adalah sebab isi kandungannya mengubah sebahagian besar hidup saya.

buku ini merupakan versi bahasa melayu kepada buku mXe!
(eh, kebetulan pula..
buku mXe pun saya dpt secara hadiah percuma semasa menghadiri seminar en azizi. nampaknya saya memiliki kedua2 versi buku tanpa mengeluarkan wang sendiri.
bagusnya..)

hm.. buku jutawan ekstrem berbeza dari buku2 lain.
azizi mengajar kita tentg persepsi yang benar tentang wang,
mengajar kita mengejar impian
dan hidup secara ekstrem.. ekstrem mengejar impian
dan wang akan mengikut kita.

dia memperkenalkan 5 kunci asas kepada kehidupan yang berjaya dan juga untuk menjadi jutawan ekstreme.

kunci ketiga yg amat terkesan.
iaitu ikut impian anda.
biasanya kita bangun pagi untuk pergi ke kerja dengan mood yg cukup malas.
apatah lagi pd hari isnin.
kalau tak payah pergi kerja, memang bahagia sungguh lah!
sebenarnya itu tandanya kita tidak seronok dengan apa yg kita lakukan.
namun kita lakukan juga kerana mengejar wang..
wang yg hanya cukup utk menampung hidup kita
atau mungkin yg tak berapa nak cukup, jadi, bila tgh2 bulan je poket dah mula kering.
akhirnya selama 20 ke 30 tahun kita hidup terseksa begitu
tp tak juga kaya.

so, dalam buku ni, azizi telah berjaya membakar semangat dan azam saya untuk mengejar impian saya.

setiap org punya impian dan cita2.
so, mengapa mesti tinggalkan begitu saja?
usah risau tentang wang
kerana apabila kita melakukan sesuatu yg kita amat suka atau minat,
kita secara automatik akan melakukan yg terbaik.
dengan cara itu, duit akan tanpa disedari mengikut kita..
tapi dlm amaun yg jauh lebih banyak dr yang kita terima jika bekerja dlm keadaan terpaksa tu.

saya teringat chef wan.
degree pertamanya dlm bidang accounting
sebab itu apa yg ibu bapanya mahukan.
tapi kemudiannya, dia mengejar impiannya pula dlm bidang masakan.
dan alhamdulillah sekarang dia merupakan chef yg terkemuka di peringkat antarabangsa.

begitu juga halnya dengan eric leong.

jelas, mereka jauh lebih berjaya dalam bidang yg menjadi impian mereka.

dulu, saya fikir, saya mmg akan menghabiskan usia saya di dalam bidang teknologi maklumat.
saya sebenarnya suka juga bidang ni
terutama apabila saya terlibat dlm system development.
tp saya punya impian yg lain
impian sejak zaman sekolah lagi.
saya ingin menjadi peguam.
saya akan sangat terkilan apabila melihat atau berurusan dengan peguam.
saya fikir, kerjaya sebagai peguam merupakan kos lepas dlm hidup saya
sesuatu yg tak akan saya capai.
lagi pulak, kalau saya nk sambung study, buat apa saya buat degree lain kan?
baik sambung master dlm bidang IT je..
kelayakan akademik meningkat
belajar pun setahun hingga 2 tahun je
ya.. itulah pemikiran tipikal saya dulu.

tp tamat je membaca buku ni, persepsi saya berubah.
rupanya saya masih ada peluang mencapai impian saya itu
saya masih ada peluang utk tidak rasa terpaksa ke tempat kerja setiap pagi
dan saya tak perlu risau tentang risiko kewangan
sebab wang akan dtg sendiri nanti jika saya lakukan yg terbaik dlm impian saya itu

disebabkan buku ini,
sebaik saya tahu uitm membuka pengambilan ijazah sarjana muda pengajian undang2 secara pengajian luar kampus
saya terus memohon
tanpa ragu
saya masih ada peluang mencapai impian saya
dan saya akan berusaha mencapainya

(kalau masa buat degree IT dulu, saya selalu ponteng kelas.. especially kalau tghari
tp sekarang, hujan pun saya harung utk ke kelas!)

sekarang, disebabkan inspirasi yg diberikan oleh buku ini juga
apabila saya sedar saya amat meminati hartanah
saya membuka blog ini
utk mencatat dan berkongsi cerita
kerana jika apa yg kita lakukan itu adalah impian kita
cita2 kita
passion kita
kita akan terus lakukannya
dan amat gembira melakukannya
walaupun tiada pulangan wang atau material yang kita perolehi secara langsung.

hari ni, 4 jun 2009
hari jadi saya
bermakna dah 3 tahun saya memiliki buku ini
semoga kandungannya terus memberi manfaat kepada saya.
Share:

Flora damansara's electricity cut

i am so surprised to read an article from yesterday's NST (2 june 2009)
"One pain after another for Flora Damansara residents"

The article reported that on 1 June 2009, the electricity supply for Block H Flora Damansara has been cut due to the management failed to pay the outstanding bill of rm700k.
rm97k of the billing is contributed from the block itself.

what most shocking me that the utility disturbance is not the first time.
somewhere in march this year, the water supply has been cut by syabas.
there was unpaid outstanding bill amount of rm400k.
wow!
how much water they have been using unpaid until reach this amount!
at that time, the management company was allied group properties.
the failure then caused the management company to be replaced by the current one.
but the water cut still happen a couple of days ago
it is reconnected when the new management company paid part of the payment, a sum of rm135k.

Thinking of Flora damansara was in my wish list,
(i almost put my bid on one of auction units last month)
it shows that i do not make enough research yet..
i do not want to own a house whose the management are bad.
i wish i won't.

and i hope this kind of situation will never happens to any apartments.
the paying residents are innocent to be the victims.

for owners and tenants, pay your bills.
for maintenance company, do your job.
otherwise, the property will depreciate in value and everybody will suffer.
Share:

jualan hartanah pkns dan kasturi idaman

ni episod kedua
kisah lawatan saya, adik saya dan kak jue ke jualan hartanah pkns ahad baru-baru ni.

selepas ke booth mutiara anggerik, saya dan kak jue mencari booth apartment kasturi idaman pula.
apartment ni terletak di seksyen 8 kota damansara.
dibangunkan sendiri oleh pkns.


pada mulanya saya mendapat tahu tentang jualan pkns ni, saya rasa memang tak berminat nak ambil tahu lebih lanjut tentang apartment ni.
sbb saya rs ia overpriced di lokasi yang sudah hampir dengan sungai buloh.
dulu saya kerja tak jauh dr kawasan tu.
so, agak familiar jugak la..

tapi oleh kerana review hartanah ni keluar kat berita harian minggu lepas, saya mula tertarik.
bila baca artikel tu, rasa macam ok pulak..
tu sebab saya tekad nak survey projek ni.

untuk projek2 pkns, semua booth terletak di dalam satu kawasan.
share promoter.. ada 3 orang yg sangat peramah.
bila saya bgtau saya nak maklumat lanjut berkenaan apartment ni, mereka suruh saya ke pejabat pkns di kota damansara terus.
dekat dgn site projek ni.
mereka kata, pergi ke sana lebih elok. boleh tgk kawasan sebenar..
pekerja di sana lebih arif dan boleh book terus.
pejabat di kota damansara ni buka sampai pukul 5, kata mereka.
melihat jam baru pukul 3, kami mmg rasa sempat sangat.
singgah solat kejap kat masjid shah alam, kami terus ke kota damansara.

hm.. memang site ni tak jauh dr pejabat saya dulu.
(teringat kisah lama la pulak.. nama boss saya masa tu encik raja..
melayu.. kerabat kot.. entah, saya pun tak pasti)

apartment ni betul2 kat tepi jalan sungai buloh.
bg saya, kawasan KD yang dah agak hujung la kalau u all dtg dr persiaran surian / ikea.
kami ke site office dulu.
masa tu baru pukul 4.30 tapi pejabat tutup.
ada sorg jaga je.
nasib baik jaga tu bg juga kami masuk tgk model.
(dekat pkns shah alam td, model pun takde.. isk)
encik tu cakap, mmg sepatutnya ada org jaga booth ni sampai pukul 5
tp entah kenapa cancel pulak.
so, takde saper pun staff datang.

saya daptla tgk2 dan snap beberapa keping gambar.

maklumat ringkas berkenaan apartment ni.

type A: 1418sqft. harga dari rm345k. 2 unit sahaja.
type A1: 1416 sqft. harga dari rm345k
type A2: 1146 sqft. Harga dari rm265k.
type A3: 1146 sqft. Harga dari rm265k juga.

Untuk semua type A - A3 ni, ada 4 bilik tidur dan 3 bilik air.
tapi yg uiknya, bilik tidur ke4 disambung dgn bilik air ke3 dan mempunyai pintu keluar sendiri.
maksud saya, kalau nak masuk ke bilik ke4 ni, boleh masuk ikut pintu yg berasingan dr koridor.. ataupun masuk ikut dalam rumah macam biasa.
rasanya sesuai kalau dijadikan pejabat / SOHO kan..
ataupun bilik ni boleh disewakan berasingan.

Type B: 1512 sqft. Harga dari rm365k
Type B1: 1382 sqft. HArga dari rm325k
type B2: 986 sqft. Harga dari RM 215k.
type B3: 946sqft. Harga dari rm205k.
semua type B - B3 mempunyai 3 bilik tidur dan 2 bilik air seperti biasa.

saya mula mencongak.
kalau beli type B3 pun, unit ni perlu disewakan dengan kadar rm1200 sebulan.. at least.
baru pulang modal.

pajakan tanah: leasehold sehingga 8 april 2107.
pihak berkuasa : MBPJ
tarikh dijangka siap: 30 oktober 2009.
kemudahan: surau, taska, bilik mesyuarat, ruang kedai, dewan serbaguna, kolam renang, 24 hr security, covered carpark, taman permainan kanak2.
maintenance : dari rm145, bergantung pd jenis.

masih banyak unit yg belum dijual.
sebab jualan projek ni baru dibuka.
ada dua view, view A dan view B.
Satu menghadap KD, satu menghadap sungi buloh.
Harga unit sama je bagi kedua2 view ni.

Kami melihat2 kawasan sekitar apartment mewah ini.
hm.. rupa2nya sebelah projek ni, ada beberapa blok rumah kos rendah.
depan sikit, ada lagi beberapa blok apartment kos rendah / sederhana.
nampak kawasan ni byk competition dr low cost flat.
ruby pun cakap macam tu jugak.

kata pengusaha gerai makan depan site ni, sewa low cost tu cuma rm250 sebulan.
ye ke?
bas pun lepak kat depan construction site ni.
low cost ni jugak menyebabkan apartment kasturi idaman ni kurang eksklusif. sebelah menyebelah sangat..


ni progress sekarang.

Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog