• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

jualan hartanah pkns shah alam dan mutiara anggerik

petang tadi, saya sempat menjenguk jualan hartanah pkns di kompleks pkns, shah alam.
bertolak dr rumah di jengka pukul 10 pagi, singgah ambil kak jue kejap di mentakab then terus ke shah alam.
tak mau miss melawat jualan ni.
dalam kepala saya, ada beberapa hartanah yg saya nak survey.
booth mula2 sekali saya jumpa adalah booth casa indah 1 dan casa indah2.
condo yg terletak di persiaran surian, berharga rm277k.
condo ni sgt menarik tp harganya.. hm.. layak ke saya nak apply loan setinggi ni?

then saya ke booth service residence mutiara anggerik.
terletak di seksyen 15, shah alam.


mutiara anggerik ni bukanlah dibangunkan sendiri oleh PKNS tetapi lebih kepada projek usahasama pkns dengan developer lain.

sebenarnya hampir 3 bulan yg lepas saya dah berkunjung ke show unit mutiara anggerik ni.
sebab dia betul2 on the way saya ke uitm.
so, masa nak ke kelas tu, saya singgah la kejap.
utk lebih jelas lagi, lokasinya di roundabout shah alam yg kalau kawan2 dr federal highway nak ke kawasan perindustrian shah alam tu..
bersebelahan dgn dataran otomobil.
malangnya masa saya melawat show house tu, saya tak ada kamera
dan handphone saya lagi outdated dari yg saya guna sekarang.
takde kamera.. apatah lagi mms!
so, masa tu tak dpt la saya snap gambar.
show house dia cantik (macam biasa la kan..)

nama developer: PKNS Engineering & Construction Bhd.
service residence ni ada 3 jenis.
type a : 1493 sqft. 3+1 bilik, 2 bilik air, dapur kering dan dapur basah.
harga dr rm340k - rm376.4k
type b: 1188sqft. 3+1 bilik, 2 bilik air, dapur kering dan dapur basah.
harga dr rm264.1k - rm295.1k
type c: 1057 sqft. 3+1 bilik, 2 bilik air, dapur kering dan dapur basah.
harga dr rm235k - rm264k
leasehold 99 tahun.
bebanan bebas.
tarikh dijangka siap: 2011

kemasannya mewah.
kelengkapan bilik airnya pun..
jubin dapur dan bilik air hingga ke syiling
sinki bulat..pancuran mandi yg elegan
memang padan la dengan harganya.

masa saya lawat show house ni dulu, deposit cuma rm1k.
0% interest free semasa dalam pembinaan
percuma 1 tahun kos penyelenggaraan
percuma bayaran snp
bumi discount 7%
percuma 1 tempat parking berbumbung
kalau nak beli parking ke2 pulak, boleh dapat diskaun 50% dr harganya.
then baki deposit boleh bayar secara ansurans selama 6 bulan.

promosi ni ada lagi ke tak?
saya pun tak pasti
sebab sepanjang kami tengok2 dan snap gambar di booth ni, salesperson cuma seorang dan dia sangat khusyuk membaca novel..

adakah kerana saya hanya memakai t-shirt dan beg galas (beg notebook), maka dia rasa hanya membuang masa sahaja melayan saya?

tapi kalau tak salah, semua promosi yang ditawarkan semasa jualan hartanah pkns ini mmg available pada projek ni juga.
sila rujuk entri saya terdahulu berkenaan jualan ini dan promosinya.

berdasarkan maklumat yg diletakkan di booth, sebanyak 188 unit telah dijual..
not bad..

Share:

bijak wang- episode 2

friends,
do u watch bijak wang this evening?
mee too!
i think azizi ali is the star.
he contributes a lot to the rating.
i remembered last time when ntv7 aired a same kind programme called as Money & You, the rating and the popularity is far lower.

ok, today's topic is about children education fund.
since higher education is so important and essential that no children (especially parents) don't want to miss it, fund to support the education is so crucial.
we cannot guarantee that MARA, JPA or PTPTN loan will still be available for the next 18 years, rite? If it is so, how many student are so lucky to receive ones?
so, start from the day of your children born, parents need to open up the fund and start putting money into it.
there is even a case study today.. where the couple save 10% of their salary to their children education fund.

anyway, 30 minutes is so short.
i also of the opinion that azizi should be given a chance to give last words before the programmes ends.
He is the star, u know!
He is the expert.. let him conclude the topic in a single sentence.
i am sure that tv3 is paying a lot to him..
and he is now considered as celebrity
so, grab this opportunity.

for all readers, don't miss the episodes.. especially if you a novice..
as mee too!
Share:

1Petaling @ Sg Besi


on sunday evening, while i sent my sister to Pekeliling bus station, we managed to drop by at 1Petaling showhouse.
Read threads on it from lowyat.net forum makes me wonder, how good it is?
how bad it is?

1Petaling is a new project by Berjaya.
What a reputable developer!
Looking at what happened to Savanna and the new Savanna II they are planning to build, plus its all-known good track record.. makes me eager to have a visit at the show house.
The show house it located at the site.
It is situated at Besraya Highway, if u are coming from Sri Kembangan, it is on its left.
Just before Taman Castlefields.

Facts on the project:

- serviced residents
- 3 type of layout
Type A1 - 904 sqft : 3 bedrooms 2 bathrooms
Type B2 -1143 sqft : 3 bedrooms 2 bathrooms
Type C -1171 sqft : 3 + 1 bedrooms 2 bathrooms
-maintenance: 20 cents per sqft


Good points:
- afordable price. available unit started from rm18x,000
- reputable developer
- easy access to KL, Sri Petaling, Sri kembangan, Seremban and putrajaya.
through Besraya, PLUS highway
- near but not so near to Bandar Tasik Selatan LRT, Komuter and ERL
also to Sg besi LRT station
- 0% interest during construction untill key handover.
- loan rate from UOB and CIMB : BLR - 2.0

Bad points:
- leasehold period only 70 years left. Expired o 13 october 2079.
(the developer said that they are applying for extension to 99 years but it is not confirmed to be approved)
- pay rm3k as booking fee, then pay the remaining 10% lumpsum on the coming weeks.
This is a bad point compared to what PKNS, SP Setia and Mah Sing are doing now.

I asked the rental rate for that area to the sales person but she failed to guess.
She said that the old condo (i forgot the name of the condo) just next to it is just rm600++ per month.
But the condo is a low-end condos.. and it is old. Not really fair to compare with this new stylish condo.

enjoy photos taken from the visit.




Share:

Jualan Hartanah PKNS

kelmarin, kak jue iaitu kawan saya telah memberi saya sehelai pamplet.
Oh.. rupa2nya berkenaan Jualan Hartanah PKNS.
PKNS sedang menganjurkan kempen dan promosi pemilikan hartanah yang dibina oleh PKNS.

Ada macam-macam projek yang terlibat.
Ia melibatkan hartanah di lokasi berikut:
- Shah Alam
- Antara Gapi
- Bandar Baru Bangi
- Bernam Jaya
- Bandar Sultan Suleiman
- Kota Puteri
- Kota DAmansara
- Cheras Jaya
-Taman Permai Jaya
- Selayang
- Kuala Selangor
- Klang
- Rawang
- Air Manis

Sekadar menyebut projek-projek bagi beberapa lokasi di Lembah Kelang...

Bagi Shah Alam, ada dua projek
Banglo Bertingkat 2 tingkat di Seksyen 7 ( harga bermula rm890k)
dan superlink 2 tingkat di seksyen 6 Idaman Suraya ( harga bermula 458k).
Fuh..
memang tak dinafikan rumah-rumah banglo di seksyen 7 memang cantik, mewah dan privasi dengan persekitaran akademik.

Bagi Kota Damansara, ada dua projek hebat.
Pertama, pangsapuri kasturi Idaman di seksyen 8. Harga bermula dari rm205k.
Kedua, Kedai Pejabat 3 Tingkat fasa 3 juga di seksyen 8. Harga bermula rm2.1 juta.

Bagi Bandar Baru Bangi, projek terlibat adalah
pertama, pangapuri Bangi Idaman fasa 2 Seksyen 5. Harga bermula rm110k
kedua, rumah berkembar 2 setengah tingkat fasa 1B di seksyen 6. Harga bermula pada rm835k.

Bagi Cheras Jaya pula, projek yg terlibat adalah rumah berkembar 2 setengah tingkat. Harga bermula dari rm422k.

Untuk listing semua projek-projek bagi semua lokasi, anda boleh rujuk di sini.

Apa yang menarik tentang jualan ni?
ok, mereka menawarkan pendahuluan cuma rm500 sahaja.
Mereka menawarkan rebet istmewa sehingga rm200k bagi hartanah di Cheras Jaya, Antara Gapi dan Bernam Jaya
Percuma yuran guaman bagi s&p dan dokumentasi pinjaman bank. ( tapi mesti dengan panel peguam mereka la ni..)
dan pinjaman 100% termasuk MRTA.
- tapi pinjaman ni biasanya mestilah dengan bank yang telah mereka lantik iaitu Bank muamalat.

Mereka juga menawarkan cabutan bertuah pada pembeli-pembeli hartanah sepanjang jualan ni.
Hadiah-hadianya hebat juga.
Hadiah utama adalah 1 unit apartment Seri Perantau di Klang.
Klang? hm.. kalau suruh saya beli, memang la saya tak mau. Klang di luar fokus pelaburan hartanah saya.
Tapi kalau orang bagi free, ambil je la kan..
rezeki..
dan ada juga hadiah-hadiah lain seperti peti sejuk, kabinet dapur, telefon bimbit dan komputer riba.. bergantung pada jenis hartanah yag anda beli.
Wah.. Hebat juga. Boleh menandingi Sime Darby Parade of Homes dan Setia 5/95 home loan package ni..
Tambahan juga PKNS memang developer yg mempunyai reputasi yang tinggi.
Biasanya kalau saya la, bila sesuatu projek yg sedang dibina tu adalah projek PKNS atau dengan kerjasama PKNS, memang tak payah risau la pasal risiko projek terbengkalai.
badan kerajaan kan..
hm.. anggerik perdana yg saya beli dan duduk ni juga adalah dengan kerjasama Getaris Sdn Bhd dan PKNS. Tu sebab saya tak was2 membelinya dulu..


So, kalau kawan-kawan berminat dengan jualan ni, boleh la berkunjung.
jualan ini bermula pada 8 Mei - 7 Jun 2009, di Kompleks PKNS Shah Alam.
bermula pada pukul 10.00 pagi - 9.oo malam.
boleh juga surf laman web mereka di sini.

Selamat membeli!
Share:

anggerik perdana - mesyuarat badan pengurusan bersama

Semalam ada mesyuarat Badan Pengurusan Bersama Pangsapuri Teratai, taman anggerik perdana
semua pemilik unit di pangsapuri ni diwajibkan hadir
saya pun hadir la
kami buat mesyuarat di ground floor je.. sebab kat situ ada kawasan lapang.
sengaja developer biarkan kosong utk kami jadikan dewan terbuka.
dengan adanya mesyuarat semalam, jawatankuasa persatuan penduduk sementara yang dilantik sebelum ni dibubarkan..
dalam mesyuarat ni juga, nama saya kembali dicalonkan sebagai bendahari.
maafkan saya kawan2..
saya terpaksa menolak dan berterus terang yg saya tak mampu utk menanggung tugas ini.
pulang sebelum pukul 11 mlm hampir setiap hari..
sibuk mengejar dateline assignment pada waktu malam dan hari minggu
tak ingat dunia luar bila waktu final exam
rasanya semasa saya menjadi juruaudit sementara dulu, sudah terlalu ketara saya tak dpt turun padang
saya tak mahu kerana saya, pengurusan badan ini akan bermasalah atau lembab
insya allah, walaupun bukan sebagai AJK, saya tetap akan tolong
saya akan turut serta utk aktiviti2 yg dianjurkan
dan akan tolong apa yg mampu bila waktu mengizinkan
cuma utk terlibat dlm pengurusan.. kalau lepas abis blaja, insya allah.. saya dah lega sikit

untuk pengetahuan semua, semua pemilik unit sesebuah apartment atau kondominium itu secara automatik menjadi ahli badan pengurusan bersama ni.
AJK pula mestilah pemilik.
suami atau isteri pemilik tak boleh dilantik.
ini bermakna, kalau nama pemilik adalah isteri, suami tak boleh jd AJK
sebab dia bukan dikira sebagai ahli
hanya pemilik sahaja yg dikira ahli dan boleh dilantik.

rumah saya di vista angkasa tu.. itu pun dah bukan lagi bawah pengurusan DBKL
dah di bawah pengurusan badan ini.
tp baru je.. baru mulai januari 2009 ni.

hm.. kami semua dah ada satu misi selepas ni.
nak usulkan kepada ajk agar bayaran maintenance dikurangkan
harap2nya usul ini diterima.
Share:

Hadir seminar tuan azizi ali




Hari ini saya sangat gembira.
Ini kerana dengan keizinan-Nya, saya dapat menghadiri satu seminar anjuran En Azizi Ali.
En Azizi Ali adalah idola saya dlm bidang pengurusan kewangan, pelaburan hartanah dan penulisan self-help books.
Peluang bertemu live dengannya dan menimba ilmu daripadanya adalah suatu peluang yg amat saya hargai, syukuri dan banggakan.
Sebenarnya ini bukan kali pertama saya menyertai seminar dia.
Ini kali kedua.
Kali pertama di Hotel Armada, PJ.
Kali ni di Holiday Villa, Subang Jaya.
Encik Azizi adalah seorang yg sangat hebat.
Hampir semua buku tulisannya saya beli dan baca.
Tak main la baca free ye..
Even saya cadangkan pula buku-bukunya kepada Rosmieni, Pustakawan di pejabat lama saya untuk dibeli dan dimasukkan ke dalam koleksi perpustakaan.
Agar lebih ramai lagi rakan-rakan yang berpeluang membaca buku-buku beliau.
Sebelum pulang, saya sempat membeli novel pertama beliau, Ekuinoks yg memang dah lama saya nak beli. Novel ni novel thriller.
Sebenarnya dah lama saya tak baca novel.
Tapi oleh kerana novel ni adalah hasil penulisan en azizi ali, hati saya tertarik untuk membacanya..
Kalau dah peminat azizi ali katakan...



Saya juga membeli handbook beliau bertajuk 'How to pay off your House Loan in 5 years or less".


Saya juga sempat menghulurkan buku Ekuinoks ini untuk ditandatangani oleh en azizi sendiri dan snap sekeping gambar
gambar yg kat atas tu la..
digital camera takde.. terpaksa la tangkap guna hp saya yg tak canggih tu..

Sebagai bonus, semua peserta menerima dua buah buku percuma. mXE! dan Great by 24. Wow!

 

Hm.. buku yg paling istimewa bagi saya adalah mXe! dalam versi Bahasa Melayu iaitu Jutawan Ekstreme. Kenapa?
Nanti saya ceritakan dalam entri akan datang.
:)

Anyway, terima kasih banyak -banyak en Azizi kerana mencurahkan begitu banyak ilmu kepada saya dan rakan-rakan yang lain tadi.
Harap seminar tadi menjadi satu lagi langkah baru dalam hidup saya
yang akan mengubah hidup saya ke arah yg jauh lebih baik.

(Bersemangat pulang cepat ke rumah sebab tak nak tertinggal menyaksikan Azizi Ali live kt tv3 dlm rancangan Bijak Wang pukul 7.00 petang tadi pula..)
Share:

Kenapa saya beli rumah?

Hm.. sebut pasal nak beli rumah lagi dalam entri saya sebelum ni, saya teringat komen seorang rakan tentang minat saya pada hartanah.
Dia cakap, "Daripada Cik Anie beli rumah tu, kan elok duit deposit rumah tu Cik Anie guna buat pergi mekah.. buat Haji. Kalau tgk duit deposit tu, Cik Anie dah jatuh wajib dah pergi haji.. sebab dah mampu sediakan duit sebanyak tu.."
Ya, saya tak nafikan ada betulnya cakap officemate saya ni.
Duit deposit saya beli rumah Vista memang cukup sangat kalau saya nak gunakannya untuk tambah haji.
Kalau tambah dengan duit deposit rumah anggerik perdana ni dan semua bayaran peguam, memang boleh jadi duit tambang muassasah untuk dua orang.
Memang dia betul.
Memang saya berhajat nak menunaikan rukun islam ke 5 tu dlm 5-6 tahun dari sekarang.
Memang saya dah pasang angan2 tu.. saya teringin nak menunaikannya.
tp hajat saya, plg cepat pun selepas saya menamatkan pengajian saya sekarang.
Dalam keadaan saya belajar mcm ni, kalau saya tinggalkan kelas lebih dari sebulan, saya takut saya tak dapat catch up pelajaran..hati pun tak tenang.. exam dan test banyak tertinggal.. dan mungkin akan menyusahkan rakan satu kumpulan di dalam menyiapkan assignment.

Tapi yang sebenarnya kenapa duit tu saya nak guna buat beli rumah dahulu, bukan untuk benda2 lain..?
Sebab saya sangat meminati hartanah
sebab saya bercita-cita untuk menjadi tuan rumah yg berjaya
sebab saya memerlukan pendapatan pasif untuk masa depan saya
sebab saya mahu sekiranya saya sudah tiada.. dalam keadaan saya sekarang atau dalam masa terdekat ini
sekurang-kurangnya saya ada harta yg memberikan pendapatan pasif kepada ibu saya
sekurang-kurangnya ibu saya dijamin akan memperoleh rm1500 sebulan hasil dari titik peluh saya ini
cukuplah ibu saya susah membesarkan saya
kalau saya tiada, saya mahu tinggalkan sesuatu untuk dia
itu sebab saya gunakan dulu duit tu untuk membeli rumah
Selamat Hari Ibu untuk ibu saya
Share:

ruby dan hakka avenue estate

Minggu lepas saya ke Kuching dan Kota Kinabalu.
Ada hal kerja.
Semasa saya di Kuching, saya telah berjumpa dan lepak-lepak dengan ruby.
Ruby Hafsah ni kawan lama saya. Kami dulu satu universiti.
Sama-sama frust hasrat nak belajar ke Australia tak tercapai dan tercampak ke universiti di Malaysia je.
:(
Kami juga rakan sejawatan cuma dia bertugas untuk Jabatan dan Kementerian yang berbeza dengan saya.
Dulu dia kerja kat KL. Tapi sekarang dah bertukar ke Kuching.

Di Kuching, dia bawa saya jalan-jalan cari makan dan borak-borak.
Sebenarnya dalam 3 bulan lepas dia ada bgtau saya..dia berminat nak beli satu rumah teres kat Kuching.
Dia ada la tanya-tanya soalan berkaitan pembelian rumah ni.. dan book saya untuk jadi legal advisor dia nanti.
(OK bee, aku dah nak buka fail ko ni.. hehe)
Dia bawa saya melawat ke tapak rumah teres yang dia beli tu.
Nama projek ni Hakka Avenue Estate.


Hakka Avenue Estate ni semuanya rumah teres dua tingkat.
Ruby beli unit lot tepi.
Masa ruby book, dah 80% siap dah.
Developer rumah ni pula namanya Golden Home.
Harga lebih sikit dari rm200k kalau tak silap saya.. saya dah lupa ruby bgtau aritu.
Jadi, aritu dah alang-alang saya di Kuching, saya ajak ruby gi tengok rumah ni.
on the way dari Kuching ke airport. Tak jauh dari bandar la.
Ruby kata ada banyak jalan dari rumah tu nak ke bandar. Tu yg dier suka kawasan tu.
Ok la tu kan..jam jalan ni, kita lari ikut jalan satu lagi.
Cuma yang kurang syok nya, rumah ni leasehold 66 tahun.
Kata ruby, rumah di Kuching sekarang semuanya leasehold 66 tahun. nak jumpa leasehold 99 tahun pun susah, jauh sekali yang freehold.
hm.. kalau ikutkan, 66 tahun ni pendek sangat tempoh leasehold ni.. tapi apa boleh buat.
Maybe kat Kuching local authority enforce perkara ni.
Dan oleh kerana dah memang semua projek di sana 66 tahun, Ruby tiada masalah mendapatkan pinjaman bank.
Dia ambil pinjaman dari Maybank dengan kadar yang jauh lagi murah kalau dia buat pinjaman kerajaan.
(hey, buat pinjaman kerajaan pada waktu ini bukan satu pilihan yang bijak, jika diukur dr segi kadar faedah. So baik anda semua reserve dulu pinjaman kerajaan tu..)

Tahniah kat Ruby atas pembelian rumah keduanya ini.
Rumah pertama kat Kota Damansara.
Dia sewakan sebab dia dah tak duduk dah sekarang.
Hm.. tengok kawan2 beli rumah lagi, makin bersemangat la saya nak kumpul duit beli lagi satu pulak. hehe..
Share:

Interesting entry from Propety Malaysia blog

Hey, i found this entry is very interesting.. funny and exciting.
It is from the Property Malaysia blog, one of real estate blog in my must-read list.
The title of the entry is "Contractor of the Year Awards".
here is the url.
http://propertymalaysia.blogsome.com/2009/05/15/contractor-of-the-year-awards/

Happy reading.. and guess which development project will contribute the highest marks to the best contractor of the year!
Share:

pinjaman kerajaan dan title hartanah

saya sedang bersiap.
pagi ni akan ambil flight ke kuching.
ada urusan kerja di sana.

cuma tiba2 saya teringat kisah kawan saya.
dia nak beli rumah yg dia sedang sewa daripada tuan rumah.
sebuah apartment di serdang.

Tuan rumah setuju untuk jual dengan harga rm100k.
kawan saya berhasrat untuk memohon pinjaman kerajaan, sebab dia bekerja kerajaan.
untuk dpat loan rm100k, tiada masalah. masih lagi dalam tahap kelayakan dia. (Sila rujuk jadual kelayakan dlm entri saya terdahulu)
Dia minta tolong saya rekemen lawyer yang bagus.
Saya pun forwardkan kes dia kepada lawyer Shuna dr Hasnan Hamzah.

Oleh kerana anak sedara Shuna yang bekerja di law firm tersebut adalah classmate saya, anim.. maka saya bgtau anim dulu tentg hajat kawan saya nak beli rumah ni.
Anim tanya, "apartment? dah ada individual title tak ni kalau nak apply loan kerajaan?"
masya allah.. saya lupa langsung nak minta kawan saya check hal ni dengan tuan rumah dia.
Saya pun bgtau kawan saya untuk check semula title rumah ni.
Sah, rumah ni masih dlm proses mendapatkan individual title. so masih dlm master title lagi.
Nampaknya, tak sampai la hajat kawan saya nak memohon loan kerajaan.
dia kena mohon loan bank utk beli rumah tu.

so, kesimpulan cerita, kalau kawan2 beli rumah sub-sale dan merancang untuk memohon loan kerajaan, pastikan hartanah tersebut sudah ada individual title.
individual title di sini dlm bahasa mudah adalah geran atas lot hartanah itu sendiri secara individu, atas nama owner itu sendiri..
bukan lagi master title iaitu geran utk seseluruhan lot atas nama developer.
Tapi kalau kawan2 beli direct dr developer, utk rumah yg baru atau sedang dibina.. yg ni tak apa. boleh mohon pinjaman kerajaan.
Share:

baiki paip rumah vista

alhamdulillah..
akhirnya paip sinki dapur yg rosak di rumah vista angkasa sejak sebelum saya beli rumah tu kini dah berjaya dibaiki.
sebenarnya bila rumah tu di handover kepada saya, tenant mengadu paip rumah tu dah rosak lama dah.
mereka pernah mengadu pada tuan rumah lama, iaitu kak munirah.
kak munirah kata dier pernah baiki paip tu tp tu la..dah problem balik.
so, saya berjanji utk mencari plumber dan menaggung kos pembaikan paip tu kepada tenant.

mula2 saya offer pada pekerja2 di badan pengurusan bersama apartment tu utk baiki.
sebab dia cakap dia boleh baiki paip.
lagipun saya tgk, dia memang kerja kat situ je kan.. sepatutnya mudah lah utk pegi baiki paip tu kejap lepas abis waktu kerja dia.
budak tu mmg ada call tenant. janji nak dtg tgk.
tp hari ke hari, takde pulak datang...
saya mula mengeluh.. hm.. melayu...

hampir dua minggu kami tunggu dia dtg baiki paip tp takde.
then saya call ex-officemate saya. minta tolong dia rekemen plumber.
dia cakap dia mmg ada kawan yg kerja baiki paip.
dia contact kawan dia. Kawan dia cakap, weekend ni ada hal. boleh tak dtg ahad depan.
saya pun contact tenant, minta tolong standby di rumah ahad depan tu.
tp malangnya, tiba hari yg dijanjikan, plumber tak dtg..
hm.. plumber melayu mmg macamni ke? buat kerja main2...

saya bukan takde kenal atau tak pernah berurusan dgn plumber.
pernah.
ada dua kali kami berurusan dgn dua org plumber melayu.
yg sorg tu tuan rumah sewa saya selalu panggil kalau ada masalah.
Dia ok.. tp last yg kami panggil, dia sangat sibuk sbb plumbing ni kerja part time dia jer..
Plumber yg kedua pulak, saya kurang puas ati sebab selepas dia baiki paip kt tangki atas syiling rumah, dier lupa nak tutup tangki tu.
sebaliknya, penutup tangki tu berdiri tersandar pada tangki menyebabkan syiling tempat penutup tangki berdiri pecah.
bila kami panggil dia baiki semula, dier cuma tutup tangki tu tanpa memberi sebarang pampasan kerosakan syiling tu.
hm...

so, balik pada cerita vista tadi. tenant dah komplen.
saya pulak masa tu sgt sibuk dgn exam.. dan dah fed up nak cari plumber yg betul2 nak buat kerja.
akhirnya, dua minggu lepas saya terfikir nk contact en faridz dari syarikat Satu Solution.
En faridz ni ada blog pasal hartanah juga.faridzaswadi.blogspot.com/
Memang selalu juga saya baca blog dia. Itupun melalui link yang ada dlm blog ctfarazila iaitu hot-auction-property.blogspot.com/
So, saya contact dia. tanya dia, syarikat dia berminat tak nk baiki paip di rumah vista tu.
alhamdulillah dia berminat.
Tp bukan dia la yg baiki. Nama plumber tu En Azman.
Katanya en azman akan dtg ahad berikutnya.

Pada hari ahad yg dijanjikan tu, en azman pun dtg. rupanya kerosakan yg perlu dibaiki tak lah seserius apa yg tenant fikirkan.
cuma hari tu, en azman tak bawak alatganti kepala paip dan pili paip kat sink tu.
tapi sink tu dah boleh guna la kalau tenant ganti sdr dua alat tu.
rupanya tenat guna jugak walaupun belum tukar pili.
Diorg control buka tutup air melalui pili air kat bawah sink.
bila pili tu loose, air melimpah lagi. hehe.. naseb naseb...
En azman terpaksa berkejar lagi ke rumah vista saya sabtu lepas.
alhamdulillah sekarang dah settle.
bayaran pun saya dah jelaskan... bank in je.
harap lepas ni tenant dpt gunakan sinki tu dengan baik.

Terima kasih kat en azman kerana menyelesaikan paip rumah saya.
kerana masih ada plumber melayu yg saya boleh harap.
terima juga kepada en faridz kerana menerima projek paip yg kecil ni dan mperkenalkan en azman kepada saya.
Share:

congratulations iProperty

my final exam is over....
yuhu!!
now i am in semester break.
ok, better to relax my body and mind sufficiently before it is being packed again next sem.
maybe some of u are wondering..
how busy i am..
working..
doing a 2nd degree which some person says it is a crazy thing...
blogging..
and busy to keep updated on real estate.
yeah.. sometimes i feel tired..
but it is so exciting.. and this feeling makes me eager to face it.

last two days i managed to get the latest copy of iProperty magazine..
the only magazine i am addicted every month.
i noticed that they are celebrating their 50th issue!
congratulations!
i wish the best for the mag and its publishing team.
do maintain the good effort of publishing a great real estate mag.
thank you for the efforts!
i just love the featured property review, the article from Chan Ai Cheng and the most is the article from Milan Doshi.
u really fill in the empty space of 'mag to be grabbed monthly'.

just..
if i can give u a comment
i wish to say that i hope that the distribution will be earlier.
at current condition, i only managed to get April's issue towards the end of April
and same to previous months' issue..
it is very much appreciated if this can be improved.
that's all..
the others are great!
gambate!
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog