your question answered: murah ke mahal?

Saya terbaca blog cik Anie pasal nak beli rumah baru nie..Utk
pengetahuan cik, saya nie zero knowledge pasal pembelian rumah tapi
setelah bc blog cik tu serba sedikit saya celik mata mengenai apa yg
perlu saya tahu sblm saya beli rumah baru..dan jika cik tak keberatan
saya perlukn nasihat dari cik pasal plan saya utk membeli rumah teres
ni..

Saya kebetulan terserempak dgn agen hartanah n bertanyakn jika ada
rumah utk dijual sekitar pantai dalam nie..die ckp ada rumah teres utk
dijual area pantai permai sebelah Desa Aman dgn harga rm380k..rumah
teres dua tgkat,4 bilik, 3 tandas..die juga mention kena byr 2% utk
booking/deposit..dgn gaji saya average RM5-6k/month adakah cik fikir
saya mampu utk byr pnjmn rumah ni selama 25-30 thn?isteri juga bekerja
gaji rm3k..saya juga ingin tau adakah rumah tu terlalu mahal
berbanding pasaran atau dlm range yg munasabah..saya mempunyai smpnn
dlm RM40k dan tidak pernah membuat pnjmn dr mana2 bank sblm nie..

Based on entry cost calculator cik tu, dgn harga umah RM380k with
margin finance of 90%, maka part 1 n 2 = rm10 900 and part 3 =
rm6k..adakah ini bermakna saya perlu sediakn 10%deposit + part 1,2 and
3 = rm55k utk memiliki rumah tersebut?

Apa pendapat n cadangan cik?

Terima Kasih.. :)


Jawapan:

En w,

terima kasih kerana sudi melawat blog saya. memang hasrat saya ingin berkongsi cerita dan pengalaman sebagai tuan rumah dan owner hartanah kepada semua pembaca agar kita dapat bertukar-tukar maklumat.

ok, berkenaan rumah tu terlalu mahal atau tidak, saya pohon maaf kerana saya tidak arif dengan harga semasa rumah teres di kawasan berkenaan. seeloknya en w buat sedikit survey melalui iklan2 di surat khabar atau internet, berapa harga rumah di area sama atau di taman perumahan yang sama yg dijual oleh orang lain. kajian awal ni mg wajib dilakukan sebab kita tidak mahu membeli lebih mahal dari yg sepatutnya. kalau harga mahal, selain rugi, encik juga akan menghadapi risiko bank tidak akan member 90% loan dr harga belian rumah itu. iklan di akhbar the star atau di web seperti mudah.com.my dan iproperty.com.my adalah yang amat saya cadangkan.

selain itu, encik juga boleh bertanya kepada bank yang encik nak mohon pinjaman tu berapa valuation mereka pada rumah berkenaan. pertanyaan ini percuma. berikan alamat lengkap dan nyatakan keluasan rumah, keluasan binaan dan sebarang pengubahsuaian pada rumah tersebut kepada pegawai bank tersebut.

mmg kalau kita dah tgk rumah tu, then kita setuju utk beli, kita akan diminta untuk membayar 2% atau 3% dr harga rumah sbg deposit permulaan tanda setuju. kemudian kita akan diminta menandatangani surat setuju jual dan beli di depan agent. kemudian, encik boleh melantik peguam sendiri untuk menyediakan surat perjanjian jual beli (s&p). apabila menandatangani s& p, baki deposit iaitu 10% tolak 2 atau 3 % yg encik dah bayar td perlu diselesaikan kepada pihak peguam encik utk dibayar kepada penjual (vendor). baki 90% adalah melalui pinjaman rumah yg pegawai bank uruskan td.


Bayaran A: Untuk part 1 yg lgal fee, 5% tax dan disbursement tu mmg encik kena bayar pada peguam yg uruskan s&p encik td.

Bayaran B: part A yg stamp duty sebanyak rm6600 pun kena bayar. cuma kalau ini 1st time encik beli rumah di kl ni dan harga rumah kurang dr rm250k, encik layak dpt 50% diskaun, maknanya just kena byr rm3300 shj. tp oleh kerana rumah ni berharga rm380k, maknanya tiadalah diskaun ni. ok, utk bayaran ni, peguam encik di atas tu yg akan uruskan.


Byrn C: rm5 ribu lebih tu kena di bayar pada peguam yg encik lantik utk uruskan dokumen loan bank encik. mungkin peguam yg sama dgn peguam di atas atau mungkin peguam lain.
kalau nak jimat cash, encik boleh pilih loan bank yg zero entry cost atau nama lainnya zero moving cost. pakej ni, bank akan byr semua byrn peguam, valuation dan stamp duty iaitu bayaran C di atas. cuma rate nya mahal sikit dr pakej without zero entry cost (encik byr sdr caj bayaran C). Peguam pun bank yg pilih dr panel peguam mereka.

kalau beli rumah dah siap, kesimpulannya mmg kena sdiakan 10% + bayaran A + bayaran B. Bayaran C tertakluk pada pakej loan yg encik pilih.

kalau nak lg jimat cash, encik beli rumah yg sedang dibina. biasanya hanya byr deposit 10% shj, selebihnya bg bayaran A, B dan C, developer bayar. deposit pun kdg2 tak sampai 10%. just 500 ke 3k, depends pd apa yg developer tu offer.
Cuma risiko rumah yg belum siap ni, takut projek tergendala. encik kena tgk developer tu reputable or not.

mampu bayar bulan ke tidak, itu terpulang kepada keadaan kewangan encik dan isteri.

harap jawapan saya membantu.
0