• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

forum property talk at lowyat.net

i am still stuck with my exam.
tomorrow morning i got land law1 exam
tuesday morning got law of torts 2..
have been in a long 'cuti rehat' since last monday.
really stuck with books and cases until my sleep and meal schedule is now in disorder
and keep on being a contractual entrants at intekma for group discussion and attending exam.
tired.. as long as money and energy is concerned...
~sigh~

but why i still hooked on visiting property talk forum at lowyat.net?
the limited time supposed to be used for reading law facts, instead i use it to read about property..
owh.. i am really get addicted to it!
Share:

pesanan ringkas: intai siang pandang-pandang

maaf, saya sedang sibuk dgn preparation peperiksaan akhir semester. peperiksaan akan bermula pada hari khamis 23 april ini dan berakhir pada 28 april 2008. 4 subjek semuanya yang perlu diharungi!

dalam masa yg singkat ni, saya cuma ingin berkongsi satu tips yang dah lama saya rasa nak share kat sini.
kepada mereka yang belum pernah membaca buku2 renesial leong berkaitan pelaburan hartanah.
bagaimana anda tau bahawa sesebuah hartanah itu mempunyai pasaran sewaan yang bagus.
sila review dan lawat hartanah tersebut pada waku siang dan malam.
waktu siang, utk melihat keadaan persekitaran rumah tu dgn lebih jelas.
wkt malam utk melihat kadar kepenghunian rumah tu. kalau lampu byk terpasang, bermakna ada ramai org tinggal di situ. bermakna, org mmg suka tinggal di situ dan pasaran sewaanya bagus.
kalau sunyi je macam kawasan berhantu, aik kawan2 lupakan je la ye..
itu sahaja.

saya nak sambung group study dgn kawan2.
yg ada kat sini skang adalah mazni, anim, lyna, mayah, asmath dan huda (just a courtesy to them. chaiyok!)
Share:

your question answered: murah ke mahal?

Saya terbaca blog cik Anie pasal nak beli rumah baru nie..Utk
pengetahuan cik, saya nie zero knowledge pasal pembelian rumah tapi
setelah bc blog cik tu serba sedikit saya celik mata mengenai apa yg
perlu saya tahu sblm saya beli rumah baru..dan jika cik tak keberatan
saya perlukn nasihat dari cik pasal plan saya utk membeli rumah teres
ni..

Saya kebetulan terserempak dgn agen hartanah n bertanyakn jika ada
rumah utk dijual sekitar pantai dalam nie..die ckp ada rumah teres utk
dijual area pantai permai sebelah Desa Aman dgn harga rm380k..rumah
teres dua tgkat,4 bilik, 3 tandas..die juga mention kena byr 2% utk
booking/deposit..dgn gaji saya average RM5-6k/month adakah cik fikir
saya mampu utk byr pnjmn rumah ni selama 25-30 thn?isteri juga bekerja
gaji rm3k..saya juga ingin tau adakah rumah tu terlalu mahal
berbanding pasaran atau dlm range yg munasabah..saya mempunyai smpnn
dlm RM40k dan tidak pernah membuat pnjmn dr mana2 bank sblm nie..

Based on entry cost calculator cik tu, dgn harga umah RM380k with
margin finance of 90%, maka part 1 n 2 = rm10 900 and part 3 =
rm6k..adakah ini bermakna saya perlu sediakn 10%deposit + part 1,2 and
3 = rm55k utk memiliki rumah tersebut?

Apa pendapat n cadangan cik?

Terima Kasih.. :)


Jawapan:

En w,

terima kasih kerana sudi melawat blog saya. memang hasrat saya ingin berkongsi cerita dan pengalaman sebagai tuan rumah dan owner hartanah kepada semua pembaca agar kita dapat bertukar-tukar maklumat.

ok, berkenaan rumah tu terlalu mahal atau tidak, saya pohon maaf kerana saya tidak arif dengan harga semasa rumah teres di kawasan berkenaan. seeloknya en w buat sedikit survey melalui iklan2 di surat khabar atau internet, berapa harga rumah di area sama atau di taman perumahan yang sama yg dijual oleh orang lain. kajian awal ni mg wajib dilakukan sebab kita tidak mahu membeli lebih mahal dari yg sepatutnya. kalau harga mahal, selain rugi, encik juga akan menghadapi risiko bank tidak akan member 90% loan dr harga belian rumah itu. iklan di akhbar the star atau di web seperti mudah.com.my dan iproperty.com.my adalah yang amat saya cadangkan.

selain itu, encik juga boleh bertanya kepada bank yang encik nak mohon pinjaman tu berapa valuation mereka pada rumah berkenaan. pertanyaan ini percuma. berikan alamat lengkap dan nyatakan keluasan rumah, keluasan binaan dan sebarang pengubahsuaian pada rumah tersebut kepada pegawai bank tersebut.

mmg kalau kita dah tgk rumah tu, then kita setuju utk beli, kita akan diminta untuk membayar 2% atau 3% dr harga rumah sbg deposit permulaan tanda setuju. kemudian kita akan diminta menandatangani surat setuju jual dan beli di depan agent. kemudian, encik boleh melantik peguam sendiri untuk menyediakan surat perjanjian jual beli (s&p). apabila menandatangani s& p, baki deposit iaitu 10% tolak 2 atau 3 % yg encik dah bayar td perlu diselesaikan kepada pihak peguam encik utk dibayar kepada penjual (vendor). baki 90% adalah melalui pinjaman rumah yg pegawai bank uruskan td.


Bayaran A: Untuk part 1 yg lgal fee, 5% tax dan disbursement tu mmg encik kena bayar pada peguam yg uruskan s&p encik td.

Bayaran B: part A yg stamp duty sebanyak rm6600 pun kena bayar. cuma kalau ini 1st time encik beli rumah di kl ni dan harga rumah kurang dr rm250k, encik layak dpt 50% diskaun, maknanya just kena byr rm3300 shj. tp oleh kerana rumah ni berharga rm380k, maknanya tiadalah diskaun ni. ok, utk bayaran ni, peguam encik di atas tu yg akan uruskan.


Byrn C: rm5 ribu lebih tu kena di bayar pada peguam yg encik lantik utk uruskan dokumen loan bank encik. mungkin peguam yg sama dgn peguam di atas atau mungkin peguam lain.
kalau nak jimat cash, encik boleh pilih loan bank yg zero entry cost atau nama lainnya zero moving cost. pakej ni, bank akan byr semua byrn peguam, valuation dan stamp duty iaitu bayaran C di atas. cuma rate nya mahal sikit dr pakej without zero entry cost (encik byr sdr caj bayaran C). Peguam pun bank yg pilih dr panel peguam mereka.

kalau beli rumah dah siap, kesimpulannya mmg kena sdiakan 10% + bayaran A + bayaran B. Bayaran C tertakluk pada pakej loan yg encik pilih.

kalau nak lg jimat cash, encik beli rumah yg sedang dibina. biasanya hanya byr deposit 10% shj, selebihnya bg bayaran A, B dan C, developer bayar. deposit pun kdg2 tak sampai 10%. just 500 ke 3k, depends pd apa yg developer tu offer.
Cuma risiko rumah yg belum siap ni, takut projek tergendala. encik kena tgk developer tu reputable or not.

mampu bayar bulan ke tidak, itu terpulang kepada keadaan kewangan encik dan isteri.

harap jawapan saya membantu.
Share:

ayat is now a mom!

i want to announce that my friend, ayat is now a sweet mom.
she has delivered her son at 5.05 am, 11 april 2009 at bangi.
alhamdulillah...
the boy and the mother are healthy.
she is now at her house in taman lestari perdana before going back to kuantan, maybe on this sunday.

yat, congrates!
Share:

kasut sukan kena curi

hm.. quick notes.
sabtu lepas saya dilantik sbg pemeriksan kira2 tetap dlm jawatankuasa persatuan penduduk pangsapuri teratai, taman anggerik perdana.
isnin, ada short discussion dgn kak nazrul (bendahari), salina (pemeriksan kira2 juga) dan hikmah, penolong setiausaha.
kak nazrul bentangkan perancangan yg dia dah draf utk dibawa ke mesyuarat AJK akan datang.
saya pula, hari tu diminta mencatat minit.
saya janji nak buat minit mesy tu sblm di hand over ke hikmah.
sbb hikmah masih agak blank lagi sabtu tu. tu 2st time dia turun meeting.
kali pertama masa kami nak ambil kunci surau tu, dia tak datang. mak dia yg datang.
tp sampai hari ni minit tu belum siap lagi sbb saya sibuk dgn dua test.
insya allah lepas wiken ni saya siapkan.

kami buat kutipan untuk surau.
then kak nazrul dah start beli barang sket utk surau. dia beli tikar, cawan..
ada penduduk yg nak sponsor brg utk surau. nak sponsor kipas angin syiling, karpet, besi langsir dan langsir.
saya juga diamanahkan utk bangunkan satu blog khas utk persatuan kami ni.
insya allah saya akan lakukan.
nt anda semua akan nampak link ke blog tu bila blog tu dah siap ye..

kami juga sdg pertimbangkan nak manage sdr ke tidak pangsapuri kami ni. pengerusi kata, kalau kami tak mampu nak manage, kememterian perumahan akan lantik konsultan utk uruskan.
tp setakat ni kami setuju utk urus sdr.
saya pun rasa begitu. kuasa ada pd kami, lebih senang nak uruskan yg terbaik utk tempat tinggal kami sdr.

bulan lepas ada org pecah masuk rumah jiran kami.
mlm td pulak saya baru perasan ada org curi kasut sukan saya yg saya letak dpn pintu.
tak sangka ada org nak curi..
sedih.. saya sayang kasut sukan tu sbb tu kenangan dr pejabat lama saya.
en zarrawi yg bagi
:(
tak dapat la jogging kat afamosa resort pg esok dgn kasut tu..
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog