vista angkasa - tenancy continue

tak sempat nak cerita banyak.
cuma saya nak bgtau, untuk rumah vista ni, saya sambung je dengan penyewa lama.

Diorg ni org indon.. cuma ketuanya ada kad pengenalan penduduk tetap.
kak munirah yg rekemen suh sambung sebab dia kata tenant ni ok. bayar sewa dan jaga rumah dgn baik. (tapi sbnrnya kak munirah sdr tak pernah tgk keadaan rumah tu sejak penyewa ni sewa.. hehe)
asalnya saya letak rm1300 sebulan. tp mereka minta diskaun.. sbb dulu diorg sewa rm1100 je sebulan dengan kak munirah. below rental market price.

tp lepas bincang, oleh kerana mereka tenant pertama saya, dan saya baik ati dan mereka berjaya buat muka sedih, saya setuju turunkan ke rm1250 sebulan.
deposit dr kak munirah sebanyak 2 bulan iaitu rm1100 x 2 = rm 2200 saya amik.
balance deposit diorg kena topup bulan ni sekali dgn sewa dan duit stamping.

sebab saya kena buat agreement baru. ha, yg ni saya dah biasa, sebab walaupun ni rumah sewa pertama saya, tapi saya pernah beberapa kali uruskan rumah sewa adik saya.

agreement sewa rumah saya panjang.. 16 muka surat tak termasuk lampiran.
saya amik dr buku renesial leong. dia bg kat buku dia.
agak2 indon tu larat nak baca tak?hehe

bil2 utiliti ada nak kena kira blk dgn diorg
sbb indah water, bil air dan bil api diorg ada tunggakan.
tunggakan indah water rm816 masa k munirah beli dr owner pertama, saya dah settlekan tadi guna duit kak munirah bagi.
tinggal duit maintenance dan cukai pintu yg saya kena setllekan guna duit kak munirah tu.
skang saya tgh cari plumbing yg bagus dan tak ketuk saya.
sbb nak baiki paip bawah sink rumah tu yg rosak.

tanya kak ina opis lama, dia tak ada contact. pakcik dia yg saya harapkan rupanya tak buat paip. buat interior design je.
saya tgh cari lagi.
nak tanya wilson, mekanik motor saya pulak.
Share:
Catat Ulasan

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog