• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

RPGT only for real estate gained within 5 years

Alhamdulillah...
complaints from property buyers through newspaper and blogs are heard.
Our PM has just announced yesterday that RPGT will only be imposed on properties gained within 5 years.
meaning that, if you buy the property more that 5 years ago, no tax on you.
The tax rate is remain at 5%.

Thank you Datuk Seri Najib.

for more info, read the news here


Share:

bilik untuk disewa di taman putra permai

Kawan saya menyewa di taman putra permai dekat dgn jusco equine, serdang.
Beliau memberitahu saya semalam bahawa bulan feruari ni dua bilik di rumahnya akan kosong.
sorg housemate berkahwin, sorg lagi dapat kuarters di putrajaya.
so, kalau anda mencari bilik untuk disewa di area2 equine ni, boleh hubungi beliau, kak ain di nombor 0123956061
sewa rm 200 satu bilik.
perempuan muslim sahaja.
--
Rohaniah Noor
rohaniahnoor@gmail.com
http://rohaniahnoor.blogspot.com

Share:

1120 Park Avenue dah hampir sold out


Siang tadi saya ke show house 1120 Park Avenue.
Ramai sungguh yang datang.
chineese dan melayu.
masa saya datang tu ada 6 unit je lagi yang tinggal. itu pun di floor paling bawah.
paling murah dalam 186K.

apa yg menarik tentang projek ni adalah:
-lokasi yg strategi. dekat dgn sunway, subang jaya, puchong, jln klang lama, kuchai lama, bangsar.
- developer yg mempunyai reputasi yg baik. Mereka ni merupakan developer yg membangunkan kondominiun papillon di taman desa.
-Harga dan maintenance fee yg sgt menarik. namun begitu, harga yg menarik ini diimbangi dengan hanya kemudahan yg basic je yg ada si kondo ni., gym pun takde..
-hanya bayar 10% sahaja, tiada progress payment sepanjang 3 thn development. developer pula akan refund wang rebet dlm bentuk bayaran bulanan selama setahun setengah lebih kurg rm600++ sebulan.

yang kurang menarik
- leasehold
- tapak bekas lombong

bila saya tinggalkan show house tu, satu unit dah dibeli.
so, setakat pukul 1.00 tghari tadi, ada 5 unit lagi.
melihat kepada bilangan yg datang ke show house tadi, tak mustahil petang tadi atau pagi esok akan sold out kesemuanya.

utk review penuh berkenaan projek ni, boleh baca kat blog kawan saya
Share:

exam result dah keluar



exam result utk semester ke5 saya telah keluar.
alhamdulillah.. lulus semua.. malah lebih baik lagi result kali ini.
lebih baik dr last sem.
alhamdulilalh.. dalam pada saya sibuk membantu kawan saya menyiapkan rumah mereka di vista angkasa dan kajang, ditambah dengan rumah domain saya dan mazni sendiri
saya masih berpeluang study dan buat assignment sebaik mungkin.
terima kasih kepada rakan2 study kerana saling bantu membantu..
mazni, huda, anim, mayah, asmath, zee.. terima kasih banyak2..

syukur juga kerana korang semua juga lulus semua paper kali ni.

terima kasih juga kepada rakan2 saya yg lain yg mendoakan saya dlm pperiksaan ni..
kepada ayat yg menghantar sms mberi semangat
kepada sha yg suatu masa dulu masa saya di sem 1 dia pernah ckp kat saya, " mula2 mmg tak pandai.. lama2 pandaila.."

terima kasih kepada adik saya itah yg banyak mbantu menguruskan rumah saya semasa saya sibuk exam.. hehehe...
kepada mak, terima kasih atas doa dan sokongan dr diam
dan kepada semua yg mendoakan saya dr jauh... terima kasih.

harap next sem saya dan kawan2 study akan lebih lagi cemerlangnya.

Share:

negatif cashflow.. should buy or not?

this entry is conjunction with one of my old friend's dilemma whether to buy or not to buy an apartment in shah alam.

friend,
if you want to buy an apartment
for solely investment purpose
then you calculate that the monthly payment is rm750
and let say the maintenance is rm150
so, your monthly commitment is 750+ 150 = rm900 excluding quit rent and assessment
then you find out that the projected or current rental asking price is only rm850
and according to the location, the capital appreciation will not going to increase tremendously within 5 years
what should you do?

my advice is just simply dont buy
you have negative cashflow of rm50 per month
rm50 * 12 months = rm600 loss per year
if you hold it for 5 years means 6,00* 5 years = rm3,000 loss per months

we invest to make profit right..
so dont buy.
buy many other properties that surely and very high probability will give you a positive cash flow.
there are lots of these profitable property out there.. just find them.

once you get a negative cashflow, it will affect your limited resource
you need to pump in your salary into the monthly repayment
and this will affect your future investment portfolio..
will affect your buying power for your daily expenses too..

so, don't hesitate.
just ignore it, cancel its booking or sell it the fastest you can
for the loss or deposit you have spent, consider it as your property investment learning fee...
:)

(for me, if the monthly repayment is rm900, the minimun rental rate should be rm1080..
use azizi ali's formula..
10 months rental income should enough to cover one year's commitment.
(900*12)/10 = 1080

the balance 2 months is for gap between tenant moving out and moving in and also repairing cost.)
Share:

kawan baru - owner domain

petang semalam saya telah berjumpa dan borak2 dgn seorang kenalan baru..
dah kenal lama tru blog saya dan phone tp ni baru berjumpa
seorang tuan punya domain @neocyber yg telah gunakan saya as referral.
alhamdulillah.. dia dpt kunci bulan lepas, terus furnish dan sekarang dah pun disewakan dgn harga rm1700 satu rumah terus kepada expat.
tahniah!
terima kasih juga kerana belanja saya makan..
:)
Share:

nak pasang streamyx?



pada masa sekarang ni dah ada bermacam alternatif broadband atau jalur lebar yg boleh kita pilih..
ada streamyx.. celcom broadband.. maxis broadband.. digi broandband.. P1 wimax.. amax wimax.. dan macam2 lagi yg akan muncul.

dulu saya pakai celcom broadband.
mmg syok bila pergi mana2 ada line internet.
tp internet tu laju bila kat area2 tertentu je..
area yg hot.. mcm tgh2 bandar kl.. kuching.. kota kinabalu..
tp bila kawasan tak berapa hot, harapkan gprs je.. lembab giler!
masa tu.. thn 2007 - awal 2008, saya ingat lagi.. kat jln klang lama pun cuma dpt gprs. tak dpt 3G!
kat putrajaya pun..
kat rumah sewa saya di desa pinggiran putra lagi teruk. elok lagi di rumah saya di jengka.
bila pindah kajang pun saya kechewa..
last-last saya terminate celcom broadband tu.
puas hati

then saya teringat kalau kat pejabat, bila kami nak dload atau akses internet melibatkan data yg banyak, kami suka guna sambungan kabel.
istilah sebenarnya adalah wired.
walau sehebat mana pun wireless atau wifi, wired ttp lebih stabil.
dial up tmnet 54kbps jauh lebih laju dr gprs celcom.

so, akhirnya saya guna streamyx di rumah
apply line telefon.. apply streamyx.
ambil pakej combo rm60 sebulan utk 384kbps.. unlimited..
jauh saya sangat berpuas hati.
walaupun tak boleh di bawa kemana saja, tp once saya di rumah, saya dpt akses internet dgn kelajuan yg saya selesa.

utk rumah sewa di cyberjaya pun saya daftar streamyx.
yg tu rm110 utk 1mbps.
tenant saya nak yg lebih laju.
utk pakej di cyberjaya, saya ambil yg sekali dgn wifi.

pakej baru ni, dgn serendah rm60, tm bg sekali wireless router.
so, boleh create wifi di rumah..
tak perlu la pakai kabel kalau nak akses internet.
tak perlu juga beli alat tambahan.
tp macam di rumah saya ni, masa tu belum ada pakej wifi.
saya cuma dpt satu modem utk wired.
then saya beli satu d-link wireless router..
buat wifi dan dtp sambung sehingga 4 komputer wired.

setakat ni saya puas hati dgn prestasi streamyx
cuma saya tak puas hati dgn kelembapan tm nak pasang line telefon
kena tunggu 3 minggu - lebih sebulan baru la tm dtg pasang line
tp once line telefon dah masuk, streamyx installation dan pendaftaran akaiun kejap je
dlm beberapa hari dah settle.
collect kotak streamyx in a box
buat pemasangan sendiri
kalau tak confident, boleh minta tolong kontraktor tm pasangkan
cuma ada caj la.. rm150

so, kesimpulannya saya happy dgn streamyx.

kalau kawan2 ada nak pasang streamyx kat rumah atau rumah sewa kawan2, boleh la hubungi saya.
tak payah susah2 beratur lama2 kat kedai tm
contact saya, saya cuma perlukan:
1) nama penuh
2) no ic dan salinan ic
3) no tel umh yg nak link ke streamyx tu
4)no tel utk dihubungi - hp boleh
5) alamat pemasangan
6) package mana
7) streamyx tu nak pasang sendiri atau nak TM pasangkan. Caj rm150 kalau TM pasangkan.

package streamyx tu spt di bawah:

yg bab2 value added tu, saya tak berani nak rekemen sbb saya ada tbaca beberapa aduan tak puas hati tentg perkara2 tu.
so saya cadang kawan2 amik pakej streamyx combo ni je..
384kpbs - rm60
512kbps - rm90
1 Mbps - rm110
2 mbps - rm140

Sehingga hujung tahun ni, yuran activation sebanyak rm75 dan yuran pemasangan sebanyak rm88 akan dikecualikan. so, mcm rumah domain saya, saya just bayar rm30 je kepada kontraktor yg pasang line telefon tu.
kalau kawan2 dah ada line telefon, mmg takde caj langsung la..
kalau berminat, boleh email saya atau sms saya ye..
Share:

Metropolitan square



Today and tomorrow, 5 and 6 December 2009 are the official launching days of metropolitan square.

metropolitan square is one more serviced residence by Saujana Triangle Sdn. Bhd., a member of MK Land in Damansara Perdana.
It is leasehold, offered in 4 different size and layout.
the smallest unit is studio apartment of Type R : 450 sqft
then followed by Type P: 650sqft,
Type O: 725 sqft,
Type Q: 888 sqft
and Type S : 1166sqft as the biggest.
It is expected to be completed by July 2010.

The maintenance fee is set at RM0.275psf.
Price range from RM149,900 - RM664,300 according to the unit.


Located at Damansara Perdana, it is 1 Mins to IKEA, Tesco, the Curve, Cinnesleisure, 1 Utama 5 mins to Mont Kiara/Sri Hartamas/PJ/TTDI/Bangsar 20-30 Mins to KLCC Easy access to various expressway/highway.

Yesterday i contacted Saujana Triangle, the officer told me that the Type R 450sqft is sold out.
the smallest unit available now is Type P with the lowest price of RM 230,000.
There are 7% bumi discount and another 10% more discount, total of 17% for bumi.
They will give away RM 2K vouchers for IKEA products.

To book, you need to pay RM 2K.

You can read reviews on this project from links below:

iProperty review

Estate123 review


PropertyMalaysia Blog review
Share:

No more interest rate war!

Bank which already follow standard rate set by Bank negara are as follows:
Hong Leong = BLR - 1.8
CIMB = BLR - 1.8
Alliance - BLR - 1.8
and some other bank i have not surveyed.
This standard rate comes with non-zero moving cost. no more zero moving cost.
You need to pay the legal fee of the loan agreement and matters.

However, there are still banks offering the old rate, fighting to be exempted or delay of enforcement of the standard rate.
Some of them are:
Eoncap Islamic: BFR - 2.3
Public Bank BFR -
2.2
Maybank Islamic BFR - 1.9

This is just a few banks which offered housing loan to my friends and blog readers recently.
It is just for you to glance trough. It is not the real representation from the bank.
for confirmation or more info, please contact the respective bankers.

hm.. the standardization of home loan interest rate, plus the reintroduction of RPGT without time limit..
what will happen to next year's real estate industry?
can we eliminate all the speculators?
is it really welcome genuine home buyers?
can it entice first time house buyers, especially those from lower income with smaller budget?
can it play a part in boosting the national economy or otherwise?
let us see..

i am of personal opinion that the old RPGT is better, in case the implementation is really necessary at this period of time..

NEW UPDATE:
Affin Bank offers BLR - 2.1 untill the end of this year.
Alrajhi also still do not follow the standard rate but i do not get the actuall rate they offerd becasue it varies depending on the amount of loan.
IF you interested with eonbank, affin bank or alrajhi, can contact me because i have access to the bankers.
Share:

salam aidiladha

Salam aidiladha kepada semua kawan2
Hari Raya aidiladha kali ni disambut agak berbeza
pertama, kerana sejakhampir 6 thn bekerja sebagai kakitangan kerajaan, ini lah kali pertama saya tidak mengambil cuti tambahan langsung untuk menyambut aidladha.
sehari pun tidak.
tapi balik kampung tetap balik.
bukan kerana apa.. cuti saya thn ni dah habis.. huhuhu..
banyak bercuti semasa exam sem ke 4 dan ke 5, ditambah pula semasa badan saya sering letih2 dan tak sihat sebelum dan semasa bulan puasa yg lepas.

Tahun ni juga pertama kali saya menunaikan ibadah korban.
Cuma bukan la korban di kampung saya
saya rasa orang kat kampung saya dah tak miskin.. dah terlebih2 makan daging.
alhamdulillah rezeki saya dpt menunaikan korban tahun ni..
semoga Allah murah kan lagi rezeki saya di masa hadapan
dan lipatgandakan ilmu dan pengetahuan saya
untuk saya kongsi bersama-sama yang lain juga.

... tadi saya dah terpikat pada satu set home teater pioneer..
kalau rezeki saya murah di masa hadapan, agaknya itu perbelanjaan saya nanti ye..
set home teater yg diidamkan sejak 1st degree lagi...hehehe
Share:

bonus hujung tahun?

kakitangan kerajaan golongan professional dan pengurusan akan dpt imbuhan saguhati rm500 hujung thn nanti.
bonus takde...
tp imbuhan belum masuk bank, dah ada org yg dapat bonus dari saya.
bonus berupa peti ais kepada tenant yg bayar mengikut jadual selama ini.
pembelian secara surprise..
sebelum maghrib confimkan yg mereka mmg takde beli peti ais
(sebab saya sewakan rumah tu kosong)
so, lepas maghrib terus gi kedai dan bayar
then bgtau tenant bila boleh lori deliver..
heheh...
peti ais saya beli ni 2nd hand je..
tp masih cantik..
jenama national.
selamat hari raya aidladha kepada tenant saya, en hazami dan isteri dan kawan2nya yg duduk gak kat rumah tu
cukup masa, renew la kontrak sewaan tu ye.. hehehe

Share:

updates on my friend's vista angkasa



ingat tak cerita rumah kawan saya di vista angkasa.

ni gambar2 sebelum renovation.








Then renovation bermula..
bersihkan rumah.. buang sampah
ganti tiles.. ganti tombol2 yg takde kunci
baiki pintu tandas..
cat baru..
baiki paip2 dan kejer2 plumbing di bilik air..
pasang kipas angin baru.. dan ganti plug letrik dan suis yg tak elok..
dan last sekali cuci rumah dan tandas kaw kaw punya..




dan ni hasilnya selepas renovation.
(maafkan lah saya sebab hasil fotografi tak cantik..
saya takde digital camera.. huhuhu)
untuk kurgkan kos, cat yg non-feature wall tu cat yg sama je..feature wall je beli dua warna yg berbeza..







apartment 4 bilik tidur, 2 blik air..
betul2 bersebelahan lrt universiti
kadar sewa rm1400 sebulan..

cuma rupanya ada dua lagi kerja nak baiki walaupun tenant dah masuk ni
iaitu betulkan lubang bilik air kedua.
Lubng tu tinggi sikit dr lantai di sekitarya menyebabkan air bertakung
Then lampu yard tak menyala pula..
member saya dah hire sorg freelancer utk baiki dengan kadar yg berpatutan
insya allah dlm mingu ni saya kan pergi jenguk macamana hasilnya
then boleh la report balik ke kawan saya..
Share:

update on my domain

ramai tertanya2 apa update rumah domain saya.
ok, begini
ketiga2 bilik telah disewakan
ye, saya sewakan fully furnish sebagai bilik, bukan sebagai satu unit rumah
so, saya kena mencari 3 org penyewa yg berhasrat menyewa 3 bilik saya itu.
ini juga bermakna ada 3 agreement berbeza..
bukan house tenancy agreement, sebaliknya room tenancy agreement
mereka sewa bilik.. so mereka bertangungjawab ke atas bilik yg mereka sewa
tp dlm agreement tu ada clause berkenaan shared area
sperti ruang tamu, yard, bilik air, dan shared furniture and appliances seperti peti ais, tv, mesin basuh dsb.
dlam agreement clear yg mereka juga bertanggungjawab ke atas keselamatan dan penjagaan shared area dan shared furniture ni.
kalau ada damage, mereka bertanggungjawab ke atas damage tersebut di atas nilai yg dibahagi sama rata antara semua occupant di dalam rumah tersebut.
seperti contoh, peti ais yg rosak tu bernilai rm300. jika rosak, setiap sorg bertanggungjawab atas rm100 (rm300 / 3 org penyewa).
begitu juga bil2 utility... semuanya mereka perlu bayar atas nilai yg sama antara sesama penyewa.
kalau mereka bergaduh dan tak mau bayar?
di sini perlunya pemantauan..
tapi berdasarkan pengalaman saya, foreigner di domain jauh lebih sempoi dr local person.
local person pertikai banyak perkara.. komplen banyak..
nak murah tp nak duduk tempat ada kelas!
maaf la kalau ada yg kecik hati tp inilah pengalaman saya sendiri.
foreigner, kalau mereka ada duit, mereka akan sewa.
takde duit, mereka cari tempat lain yg suit budget mereka.
tak perlu nak merayu2 minta kurgkan rate dan bg alasan berjela2..
pemasangan internet perkara wajib di domain.
sebab internet connection ni keperluan asas mereka.
berminat nak pasang talian internet dan streamyx?
boleh hubungi saya..
so far saya deal dgn satu agen di puchong.. alhamdulillah..
komitmen mereka bagus.
cuma nak masuk telefon lambat sgt.
biasala.. telekom kan.. alasannya sbb port di cyberjaya dah penuh.
kena tunggu 10 permohonan baru boleh masuk line telefon.
kenny double confirm hal ni pun, dier dpt result yg sama.
maknanya ejen tu tak tipu.. tp mmg betul telekom yg lembab.
tp alhamdulillah.. setelah lbih sebulan menunggu, akhirnya talian telefon masuk juga
caj rm30, kita sebagai owner yg patut tanggung.
bukan tenant. sbb talian telefon tu fixed kat rumah tu..
kalau tenant dah keluar pun, telefon tu tetap ada kan..
nak pasang modem streamyx dan setup connection kat pc, saya rasa baik pasang sendiri.
lebih jimat
kalau minta diorg pasang, kena caj lagi. rm100++ gak melayang.

setakat pemerhatian saya, di domain ni apa yg paling penting adalah air cond, water heater, katil dan wardrbe.
ada juga yg minta mesin basuh.
saya sediakan semuanya.
tp kalau anda nak sewakan kosong atau dpt tenant yg mmg nak sewa kosong je, pun takper
sbb anda jimat pula kat modal perabot dan appliances.
penjimatan tu boleh la digunakan utk buat deposit rumah seterusnya kan..
dlm kes saya, saya spend rm11K utk rumah ni.
tp saya puas hati dgn hasil dan penyewa yg saya dapat..
alhamdulillah...

ruang tamu
langsir tu custom made.
susah nak cari ready made sebab saiz dier unik.
langsir utk tingkap master bedroom dan tingkap bilik ke3 pun custom made juga.




dapur..
peti ais tu 2nd hand, beli dr expat korean yg nak pindah. so masih nampak baru.
almari dapur dan dapur gas tu baru. saya provide sekali gas cylinder..
sajer takmo sign up dgn gas malaysia. nnt guna atau tak, tetap kena bayar rm3 sebulan.


Perabot utk bilik pertama dan kedua.
set bilik tidur ni saya dapat harga yg tak mahal sangat.
tp saya bagi mereka tilam pocket spring tau.. hm..
:)





wardrobe, meja study dan kerusi utk bilik ke 3. katil single lupa nak ambik gambar. saya letak katil besi je.. tilam saya letak tilam spring goodnight.


eh,
saya ada balance sekeping langsir utk bilik ke3. kalau ada sesiapa berminat nak beli, saya nak tolak murah2 je.. rm20..
dulu saya beli rm 125 satu set..
sebenarnya langsir utk pintu sliding door. sebab tu je yg panjangnay sesuai dgn panjang tingkap bilik ke2 dan ke 3 domain.
satu keping saya gunakan utk tingkap bilik ke2. just nice.
satu keping lagi saya terpaksa potong dua baru la sesuai utk tingkap bilik ke3.
so saya ada separuh lagi dr sekeping td.. sesuai utk letak kat bilik ke3 anda.
kalau berminat, emel saya ye.

air cond ada di semua bilik. tp bilik ke3 ada kipas angin juga.
sebab masa mula2 saya tak tau tenant nak air cond ke tak, so saya letak je la kipas angin dulu.
then bila tenant tu minta air cond, baru saya pasang air cond.
hm.. kipas angin ni bukan standard size tau.
bilik ke3 ni kecik.. so kalau standard size mg tak sesuai. muat2 sgt.
so, saya kena beli yg saiz kecik sket dr yg biasa.
tak ingat ukuran dier berapa ntah.. 45 inci kot..
mcm arlina, dier beli baby fan yg ada remote control tu.. terpulang la..



kedua2 toilet ada water heater.
satu water heater saya beli 2nd hand dr expat korean.. sama mcm peti ais.
satu lagi saya beli baru. harga rm290 je kat jalan klang lama.
dua2 jenama panasonic.


mesin basuh? tiada di dalam gambar.. hehe
Share:

exam dah habis

alhamdulillah..
tghari tadi exam paper last dah berjaya diharungi oleh saya dan kawan2..
wah.. nampaknya berehat sebentar dari mengharungi pelajaran.
result ok ke tak, itu kira lain. yang penting, cuti sem satu bulan setengah akan digunakan sebaiknya.

saya nak rakamkan terima kasih saya pada semua geng study saya.. zee, huda, mazni, mayah, anim dan che mak.
insya allah kita lulus semua subjek.
doakan yg baik2 ye..

malam ni mau tidur awal. cover tidur yg mmg tak cukup sejak tiga minggu ni..
esok baru fikir projek cuti sem.. hehe

Share:

cyberjaya will have hypermarkets

cyberjaya akan ada hypermarket..
ini berdasarkan bajet 2010 yg dibentangkan oleh PM kita semalam
wah..
lebih happening la cyberjaya selepas ni.
nampaknya selain expat dan students, local workers akan lebih berminat utk tinggal di cyberjaya nanti..

cuma yg tak besnya, kerajaan akan wujudkan tax utk pelupusan hartanah.
alamak..
kalau dulu RPGT dikenakan utk pindahmilik hartanah dlm masa 5 tahun.
tp cukai yg baru ni takde sebut tempoh masa pulak..
:(

boleh baca full text bajet tersebut di link  ini
http://utusan.com.my/utusan/specialcoverage/BAJET2010/bajet2010.pdf

cari perkataan cyberjaya, utk capaian lebih cepat

(terima kasih wida share link full text bajet 2010 ni..)

--
Rohaniah Noor
rohaniahnoor@gmail.com
http://rohaniahnoor.blogspot.com

Share:

my domain is full house

Thank you for my tenants, my domain is now full house.
di saat orang lain sibuk beraya, saya sibuk membasuh rumah, mencari perabot, menunggu air cond dipasang, mencari dan membeli barang2 elektrik..
sememangnya syawal kali ni, raya bagi saya hanyalah dr hari raya pertama hingga hari raya keempat semasa saya di pahang.
bila balik sini dan sibuk menyiapkan rumah, dah tiada raya dah..
tambah pula dgn assignment yg bertimbun dan test yg dtg satu persatu..
aduhai...
tp sekarang ni alhamdulillah.. rumah tu dah penuh disewa. dua org penyewa student limkokwing dr kazakhstan, seorang expat dr phillippines.
yang tak settle lagi cuma pemasangan aircond utk bilik ke3 shj. tenant nak air cond.
nak pasang siang td, tenant letih sgt. mereka minta pasang isnin.
dah bgtau electrician yg nak pasang aircond tu dan dah ajar tenant pegi isi borang permit kat management office.
pemasangan streamyx je yg pending.
kata telekom pd ejen yg kami daftar telefon dan streamayx tu, port telefon kat cyberjaya dah habis. kena tunggu 10 permohonan baru dia pasang port baru. ada ke?
setakat ni baru ada 3 permohonan..
mcm ni, thn bila baru nak masuk telefon ni...? tenant mmg sangat memerlukan internet...
hm..
--
Rohaniah Noor
rohaniahnoor@gmail.com
http://rohaniahnoor.blogspot.com
Share:

domain 2 @ neocyber lauching

Latest updates i got from Kenny, the developer's salesperson.
There will be launching on Domain 2 @ Neocyber this 23 October 2009, Friday.

There are 3 types:
- studio 601 sqft
-studio 698 sqft.
- 2 bedrooms: 801 sqft.

For the studio unit, the price starts at RM183K (601 sqft) and rm223K (698sqft), before discount of 7% for Bumi AND RM 3K rebate. The price for 698 sqft is a litlle bit higher because all units are corner lot.
For the 2-bedrooms unit, the price starts at RM234K, before discount of 7% Bumi AND RM4K rebate.

However, if u interested, u can place your booking now. Dont wait untill launching. the earlier you book, the more choice you have.
Also, There will be buyer get buyer commission for the 1st 30 units. RM 1K for each unit sold.
If you put my name as referral, i will share with you the commission 50-50.
so, each will get rm500.
fair, rite?
Ok, any enquiry, just call Kenny at 0126694319 or email me.
:)
Share:

domain2 is now open for registration

for those missed out the opportunity to buy a studio unit at domain, you still have the chance to own one unit now.
Announcing, Domain 2, the new phase of Neocyber development, is now open for registration.
It consists of two types: Studio Unit and 2-bedroom unit.
Price starts at about RM180K for the studio unit before bumi discount and early bird discount.
The launching will be early next year but Kenny, the developer salesperson said that you can come now and register early to secure your unit.
Buyer get buyer discount is not confirmed yet, but most probably will be offered again.
So, if u interested, just call Kenny for enquiry at 0126694319.
Can view the show unit too.. It is ready and damn nice.

u are also welcomed to use me as referral when the buyer get buyer commission is confirmed.
the deal is as usual.. 50-50.
Share:

maaf saya lama menyelam

maaf.. saya pack sgt dengan hal rumah saya do cyberjaya selain membantu uruskan rumah kawan saya di vista angkasa dan kajang.
saya tidak dpt update blog..
malah sudah sangat lama tak baca blog orang lain

utk yg bertanya perkembangan rumah saya di cyberjaya, secara ringkasnya saya bgtau, so far bilik kedua pompuan cina tu cancel utk sewa.
so cuma bilik master je ada budak pompuan sewa.
ada juga budak melayu student universiti swasta di cyberjaya nak sewa kedua2 bilik tu
malangnya deposit tak bayar2 habis
bila saya tak jadi nak sewakan, dia sakit hati sampai hanta sms mencarut, mengugut
bapanya pun call tgh malam mengugut2

hm.. kisah yg tak best dengar kan..
tp ni semua menambahkan lagi pengalaman saya dan kekebalan saya terhadap lagakan, kutukan, carutan dan ugutan bakal penyewa.

rumah vista kawan saya alhamdulillah dah ada penyewa.
rate rm1400.
tp diorg akan pindah masuk sabtu ni.
deposit baru bayar 3k++ siang td.
esok bg balance.

rumah kajang kawan saya, gril lambat siap.
tenant yg berminat nak sewa pun dah lari sbb grill lambat.
so, saya tak mau dah order grill dgn en mahadi dr al-idam enterprise di sg chua kajang
dia tak boleh ikut dateline.

btw, tahniah kepada adik saya siti
kerana jadi salah sorg tuan punya domain @neocyber.
welcome to the group.
insya allah keputusan yg bijak
perit getir saya yg saya cerita tadi tu jgn jadikan pelemah semangat.
itu suka duka biasa tuan punya rumah..
lagipun adik saya pun dah pernah alami dah penyewa dia tak bayar deposit habis dan sewa rumah ni..
bukan senang nak halau keluar kalau tak kenyang kena maki dan ugutan dulu.

ok, nak sambung buat assignment lagi.
mohon maaf kalau saya menyelam lama semula..
kerana next week satu assignment kena hanta, then ada 2 test.
next week satu lagi pun kena siapkan assignment.
hujung bulan start exam.

--
Rohaniah Noor
rohaniahnoor@gmail.com
http://rohaniahnoor.blogspot.com/
Share:

domain @neocyber for rent - starting oct 2009

loan untuk rumah saya domain @neocyber dah pun fullt disbursed.
jumaat lepas sebelum hari raya, kawan saya mazni pergi ambil kunci.
alhamdulillah...
cuma masa tu maintenance office dah tutup utk cuti raya, so dia tak dapat collect security card.
dalam pada itu, sejak dua minggu yang lepas saya dah mula mempromosikan rumah ni.
mula2 saya letak iklan apartment for rent.
nak sewakan the whole unit fully furnish
tapi respond yg saya terima agak slow. ada dua org je call tp tak confirm. rumah pun tak ready lagi.. hehehe
then saya try pulak iklankan the whole unit semi furnish. harga sewa rendah sikit la.. langsung takde org respon. hahahaha
tiba2 ada sorang chineese lady nak sewa satu bilik sahaja untuk anak perempuan dia.
dia nak bilik tengah tapi nak fully furnish siap dgn aircond dan meja study.
saya tak janji tp saya cuba dulu marketkan as room for rent.
kalau ada org lain nak master room dan bilik ke3, baru saya jadi sewakan bilik kepada anak dia.
kalau tak, saya nak sewakan satu rumah terus jugak la..

so, saya pun letak iklan, room for rent. fully furnish.
saya tgk master room dan bilik kedua sama besar.
bilik air pun tak attach dgn mana2 bilik tidur.
so saya iklankan sama harga.
room 1 rm 700
room 2 rm700
room 3 rm400 (takde air cond, cuma kipas)

lepas letak iklan ni, banyak call yg saya terima. nak master room.
malangnya, mereka nak bilik urgent.
rumah saya belum dpt kunci masa tu.
so, banyak juga yg melepas..
tp chineese lady tadi tetap nak bilik saya juga.
dia boleh tunggu samapi 28hb saya siapkan rumah tu.
insya allah hari ni dia dtg tgk rumah.. yg masih kosong.
dia nego nak rate rm650.
saya setuju tp katil single je la..

semalam dua beradik lelaki dan perempan student dr turkmanistan pun dtg tgk rumah. hari ni dia akan bg deposit.
dia nak master room utk adik dia yg perempuan tu.

saya janji by 28 hb semua boleh pindah masuk.
mlm td kami dah beli furniture.. dah dptkan aircond dan washing machine second hand..
insya allah paling lewat ahad boleh settle semua.

setakat ni, bilik ke3 masih kosong..takde org nak view lagi.
rupanya tenant kat sana lebih suka bilik yg besar dan lengkap. mahal takpe..
mereka lebih suka room for rent berbanding house for rent
sb mereka takde geng nak pakat cari rumah.

hm.. utk bilik ke3 tu, kalau nak air cond juga, boleh diuruskan.. cuma harga up lagi la..
Share:

pengalaman saya dengan grill rumah

nampaknya pejabat dah mula kosong... ramai dah mula bercuti utk hari raya
saya akan mula bercuti esok.
mungkin balik awal pagi untuk menikmati tol percuma di LPT.
lagipun saya ni kan pelajar yg agak rajin.. jadi, malam ni saya pergi kelas cyberlaw dulu.

beberapa hari tak update blog, saya sibuk dgn projek rumah dan assignment dan test utk study saya.
selasa kami shoot video utk assignment bahasa arab 3.
uitm ni dia wajibkan setiap pelajar ambil bahasa ke3.
kami shoot adegan yg melibatkan kawan saya, che mak dulu
sbb lepas raya che mak bersalin.
jumpa dia bila final exam je nanti
so, kalau shoot lepas raya, tak de pulak muka dia nanti sbb dia akan bersalin di kelantan.
semalam ada test criminal law. soalan pasal pembunuhan.
hm.. sesuai ke saya jd criminal lawyer? saya tak terer english..

ok, hari ni saya nak cerita pengalaman saya dengan grill rumah
atau lebih tepatnya dengan kontraktor grill rumah
nak upah orang pasang grill ni, leceh juga
kena tgk kualiti gril yg dihasilkan, ketepatan dia menghasilkan produk spt yg dipersetujui, harga dan ketepatan masa.

projek gril pertama saya adalah semasa saya nak dpt kunci rumah yg saya duduk ni.
kebetulan saya dan kawan2 satu universiti dan kawan satu pejabat beli di projek yg sama.
kawan pejabat saya, kak ina ada beli satu rumah.
so, pakcik dia rekemen sorg kontraktor ni.
nama sykt dah lupa tp kami panggil dier pakcik man.
oleh kerana kami tempah 7 buah rumah iaitu 6 low-cost, 1 medium cost, pakcik man setuju bagi harga rm800 satu rumah utk yg low cost. yg medium cost, dia tgk dulu.
design simple je.. cuma palang2 melintang. guna besi yg besar.
then kat yard, kami request tutup separuh dengan kepingan besi tu, supaya org dari luar takleh pau baju yg kami sidai kat dlm yard.
gril yg dipasang di yard dan semua tingkap boleh dibuka, ada pintu..
kecuali tingkap bilik ke2.
ini utk keselamatan.

rumah pertama siap, rumah kathy. hasil ok.
rumah ke2, rumah saya. ada la nak kena betulkan sikit, cat tak rata, palang atas pintu yard senget dan nak buka pintu gril tingkap susah.
pakcik dtg baiki.
rumah ke3, cermin tingkap bilik air pecah.
rumah ke 4 dan ke5, rumah adik beradik, aishah dan kakak dia, kak siti.
dia gagal deliver pd waktu yg sepatutnya. husband kak siti pun komplen la kat dia.
dia bengang dan terus decide takmau buat dah semua rumah kami yg belum disiapkan.
ada ke kontraktor merajuk?
so, rumah ke 4 dan ke 5 terpaksa cari kontraktor gril lain.
rumah ke 6, rumah kawan saya kak jue. kak jue try gak contact sbb masa tu dia nak masuk cepat. leceh nak cari kontraktor lain dan harga yg dia bg mmg murah.
pakcik man buat la jugak.. tp tiles kat dapur comot. kena cat.
then tiles kat dinding dapur ada scratch.. kesan terkena alat dia yg bulat berpusing laju tu..
apa ntah nama alat tu.
pakcik man kata nak ganti balik tiles yg rosak tu tp lambat.
las2 kak jue baik hati, tolak rm50 je dr jumlah bayaran.

so, baru2 ni rumah kak ina iaitu rumah ke 7 yg tak sempat buat gril dgn pakcik man nak pasang grill.
kami mmg takde kenal kontraktor gril yg boleh dipercayai dan dengan harga yg murah..
tanya husband lawyer hazlin sbb husband dia dan adiknya buat grill.
tp lokasi kami di kajang agak jauh bg dia. lgpun nak buat satu rumah je..
dier takut harga terpaksa jd mahal.
saya pun mati akal juga..
anak main hantam cari kedai grill kat kajang ni, risau juga. lgpun petang lepas kerja saya ke kelas. tak cukup masa nak survey.
anim bg idea, cuba contact kontraktor yg dok letak pamplet kat post box kita tu.
so, saya pun call sorg cina tu
nama dia ah teng
pd waktu yg dijanjikan, dia pun dtg.
jumpa saya, kak ina dan tgk rumah.
harga dia bagi mahal!
gril utk pintu, tingkap bilik air 2, tingkap bilik 2 panel dan yard pun dah rm800.
bukan kesemua rumah.
tp dia kata grill dia berkualiti. cat bagus.
gril pun bukan just lekat2 palang je.. besi yg melintang akan dimasukkan ke besi yg memanjang.
wah.. mmg mahal dan lebih secure la mcm tu.
kak ina pun setuju.
janji 10 hari siap.
tp cukup 2 minggu baru dia pasang. tp bukan dia yg pasang.. pekerja dia je.
gril tu pulak tak sama mcm yg dia janji.
cuma lekat2 palang je.. mcm yg murah tu.
tukang pasang tu pulak tak tau apa..
kak ina call gak ah teng tu.. komplen
tp dia mati2 tak mengaku yg dia janji lain.. isk
masa tu pulak saya ada kelas. kalau tak, saya pun bising sama kat telefon tu.
sbb saya ada masa kami order tu. saya pun dgr apa yg dia janji.
kak ina malas nak gaduh, bayar je la full.

o ye, ada sorg jiran saya nak gak no phone pakcik man.
dia nak buat gak dgn pakcik man atas alasan harga pakcik man murah
pakcik man quote kat dia rm700 je satu rumah.
ceh, kami dulu buat ramai2 pun dia minta 800.
tp pada hari yg dijanjikan utk dtg ke kajang, pakcik man buat hal.
member tu dah odw dr rumah dia di cheras.
sekali call pakcik man, pakcik man kata tak sepmat la nak dtg.
nnt lambat sgt tak sempat nak solat maghrib.
utk pengerahuan kawan2, kedai pakcik man kat sg chua. rumah kami kat jln semenyih dkt bandar teknologi kajang.
wkt appointment pukul 5 mmg dah dipersetuji bersama.
aduhai....

baru2 ni lak, member saya ayat nak pasang gril utk rumah dia.
apartment kenanga taman anggerik perdana. sama macam rumah kak siti ( rumah ke 6 tadi).
dia nak sewakan rumah tu.
elok gak sbb selama ni rumah tu menganggur macam tu je.
saya dah fobia dah dgn org grill ni..'
susah betul nak jumpa org yg buat kerja ok.

saya teringat wida ada post artikel kat blog dia pasal grill.
so saya tanya wida,minta contact number org grill tu.
terima kasih kat wida bantu saya bg no hp kontraktor grill tu.
malangnya kontraktor tu ckp, lokasi saya jauh. mereka tak dapat buat.
saya cuba tanya faris pulak.
dia mesti biasa deal dgn kontraktor gril ni.
faris rekemen satu kontraktor kat sebelah BHP kat LDP area puchong tu.
kat bandar bukit puchong, tepi LDP.
nama kedai ARVN.
saya dan ayat ke sana.. tokeh takde.
kami call, dia kata sekarang banyak projek. lepas raya baru boleh.
hm.. sebelum raya semua orang nak pasang gril...
ayat tanya anggaran harga berdasarkan ukuran kaki persegi yg kami dah ukur, dia kata rm8 per kaki persegi.
so lebih kurang rm1200++ la.
tp lepas raya baru boleh dia dtg tgk rumah, mcm lambat sgt.
tapi terima kasih kat faris sudi respon emel pertanyaan gril saya tu.

then saya lum putus asa, try pulak contact kontraktor man chong.
Man chong ni dulu banyak approach owner kat projek anggerik perdana kitorg.
ramai la yg pasang gril dengan dia.
design standard, kualiti so-so.. tp harga murah.
bila call man chong, dia ckp, "saya banyak projek la sekarang. U cari kontraktor lain la.."

hm..

Buntu, saya bincang dgn ayat.
kami tekad gamble call kontraktor yg letak flyers dlm peti pos rumah ayat.
tp bukan ah teng!
saya dah ban ah teng dan pakcik man.
ada satu flyers tu sempoi je..
nama dia mahadi.
saya call en mahadi, set appointment jumpa ptg esoknya.
dia dtg dan tengok rumah.
utk rumah medium cost ayat (besar lg dr rumah kami yg kami upah rm800 tadi), en mahadi quote harga rm1200.
kautim, dapat rm1070. alhamdulillah..
janji dia, 25hb siap pasang.

puas hati dgn harga dia, saya mohon dia dtg ukur rumah di domain @ neocyber kat cyberjaya pulak.

hm.. tgk apa hasilnya. ok ke tak ntah.. ni risiko yg saya dan ayat ambil.
nnt saya update di sini sama ada hasil kerja en mahadi memuaskan hati atau sebaliknya ye..

saper ada contact kontraktor grill yg bagus, boleh la share di sini.
untuk rujukan bersama.
kalau ada kontraktor grill yg patut di ban pun leh share gak.. hehehe
Share:

Vista Angkasa for rent

Vista angkasa untuk disewa

Rumah kawan saya sedang direnovate untuk jadi jaauh lagi cantik.
So, sejak minggu lepas, saya sibuk uruskan rumah ni.. dan juga rumah kawan saya di kajang tu.

Untuk rumah ni, saya dah beli cat, ikut bajet yg kawan saya nak.
Nak beli Jotun Jotaplas 18 liter dah habis kat kedai hardware serdang tu.
so saya ambil ICI maxilite 18 liter warna linen. Harga rm63.
utk feature wall, saya ambil jotun warna ungu muda 7 liter dan warna borobudur. Juga dari Jotun Jotaplast. Harga rm30.00
Untuk dinding yg ada kulat tu, saya beli sealer 5 liter je.. harga rm57.00
manakala untuk pintu, saya ambil jotun gardex 1 liter harga rm28.00

Saya akan tolong catkan.
wah.. seronoknya mengecat rumah ni...sangat letih tapi seronok dan puas hati tgk hasilnya nanti.

Sepupu kawan saya pula akan uruskan utk penggantian tiles pula.
insay allah isnin angkut barang, selasa depan start kerja. khamis boleh siap semua.
nasib baik mohon permit renovate dr pihak management, cepat boleh dapat.

tabletop kitchen cabinet pun perlu diganti. Saya sedang usahakan.
Insya Allah, bulan 10 dah boleh disewakan.
So, sesiapa yg berminat utk sewa satu unit apartment di Vista Angkasa bulan oktober 2009 ni boleh la hubungi kami.
So far, mmg dah ada beberapa panggilan yg diterima tp malangnya belum dpt tunjuk rumah lagi..
sbb renovation belum siap.
insya allah boleh tgk rumah lepas raya.

Di bawah ni saya copy paste iklan utk rumah ni.

Monthly rent: RM 1 500 (nego) Bedrooms: 4
Type: Apartments, For Rent Size: 1010 sq.ft.
Furnished: Not furnished

Facilities: -

Block 8, level 15. Just next to University LRT Station and bus station. Near MidValley, Federal highway, Petaling Jaya, Bangsar, Bangsar South and Kuala Lumpur city center.
New Paint interior and exterior, new tiles. Equipped with kitchen cabinet, fans for 3 bedrooms and living hall. Will be available on October 2009.

Genuine tenant please call me 0192648628. 2 months deposit + 500 for utilities.



View Larger Map
Share:

kenanga apartment, taman anggerik perdana for rent


apartment kenanga, taman anggerik perdana untuk disewa.

kawan saya, ayat nak sewakan rumah dia di pangsapuri kenanga atau apartment kenanga di taman anggerik perdana.
sedia untuk diduduki pada bulan oktober 2009.
3 bilik tidur, 2 bilik air. keluasan adalah lebih kurg 850 sqft.
rumah baru.. belum pernah diduduki. so, memang cantik la dalam dia..

rumah ni kosong.. tapi gril, lampu dan kipas mmg ada la..
rumah dipasang tiles sepenuhnya.
tapi kalau nak semi furnished, ayat kata takde masalah. tu boleh dibincangkan.

anggerik perdana ni kat jalan semenyih. Dkt dgn anggerik villa.. sebelum bandar teknologi kajang.
dekat dengan jalan masuk ek highway silk, lekas, kl-seremban, besraya.
20 minit ke putrajaya.. 35 minit ke pusat bandar kuala lumpur. 7 minit ke seksyen 5 bandar baru bangi, ikut jalan kelab golf.
nak ke bandar kajang pun dekat je.. cuma kena lalu traffic light la.. hehe..
nak ke semenyih pun dah dekat.. sbb kat tgh2 antara kajang dan semenyih.

betul2 dpn sekolah rendah. dkt simpang depan anggerik perdana tu ada klinik kesihatan kerajaan kajang. Dekat juga dgn sekolah teknik kajang.
pasar malam isnin dan sabtu tp yg sabtu tu kecil-kecilan je..
ada billion. nak ke giant kajang prima pun dekat. kalau terus lagi, ke tesco saujana impian.
terus lagi menghala ke sri kembangan lalu sg long, akan jumpa jusco.
so, nak shopping mmg takde masalah.
kalaau anda berminat, boleh call 0192648628

harga sewa rm500 (boleh runding)
deposit 2+ 1, deposit utiliti rm200






pondok guard depan pangsapuri teratai.
sebelah teratai adalah pangsapuri kenanga.
tp skang ni pondok guard ni dah pindah ke depan sikit lagi.
sbb kat depan tapak guard ni sekarang, developer tgh bina rumah teres 2 tingkat.


View Larger Map

NOTA: RUMAH NI DAH PUN DISEWA.
NOT AVAILABLE ANYMORE

Share:

Lets Save the turtle

Pledge Your Support!


It is not too late for me to sign up my support for the WWF-Malaysia "Egg = Life" Campaign for better protection of marine turtles NOW.
Enough to see the egg sold openly at pasar in Kelantan and Terengganu.
The turtle's generations suffer too much just because of human's act and 'besar perut'.

I hope my small support will bring an effect to WWF campaign to urge the government to pass law that ban the tutle egg sale and consumption.
To those who has the humanity and care for others, please sign up too at http://www.saveturtles.my/?page_id=10

Share:

alam puri dan magna ville - limited unit for sale?

tadi saya ke hospital selayang.
kawan satu pejabat lama yg juga geng cuti2 malaysia saya demam denggi.
teruk juga sbb masuk icu.

on the way ke sana, saya perasan ada dua projek yg dah hampir siap tp ada banner besar.
limited unit for sale
mula2 saya nampak alam puri.


condo ni freehold. dulu dijual pd harga bermula rm219K.
lokasi di jalan ipoh.
saya dulu ingat projek ni dah sold out. so, saya book casa idaman.
tp las2 saya cancel juga booking casa idaman tu.
dari maklumat di forum realestate.net.my, unit yg dijual ni bumi unit yg tak terjual.
so, developer release.. open to non-bumi.
harga pun dah hampir rm300k
hm.. nampaknya dulu saya mmg tak pandai lg research rumah betul2.
main assume je everything sold out.. tak check betul2.

developer adalah Zalam Corp Sdn Bhd.
baca ni utk berita masa mula2 alam puri dijual.
http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/5/13/business/21207155&sec=business
dan juga

http://www.realestate.net.my/forum/viewtopic.php?t=20373&start=125&sid=d487b9a10cc0938bbb256ee658aae86a

http://www.realestate.net.my/forum/viewtopic.php?t=20373



projek kedua, magna ville di selayang.
magna ville ni dulu dijual pd harga bermula dr rm209k.
developer adalah magna prima.
marketing point mereka adalah kampus uitm utk medical faculty berhampiran.
saya pernah bertanya kepada salesperson ni, developer siap offer pakej sewa lagi.
pembeli serahkan unit mereka kpd developer utk mereka sewakan.
harga sewa dah fixed for 2 years.. rm1500
tp saya tak berminat dgn projek ni
sebab saya agak ragu2 student faculty tu ramai dan mampu utk sewa di sini.
harga sewa magna ville kena tinggi baru boleh cover bayaran bulanan dan untung cash flow.
kedua sbb masa mula2 projek ni launch, saya dengar developer ni ada problem sket dgn cimb.
hm.. reason pertama tu, kita tgk thn depan bila tenant mula masuk.
adakah assumption saya betul atau saya salah.

utk magna ville ni, yg menarik perhatian saya tadi, mereka siap offer free 3 car park.
3 car park? ini biar betul.. mmg betul2 jualan penghabisan stok ni..
atau mereka desperate?
(ops.. saya sangat pesimis dgn projek ni.. maafkan lah saya..)

utk lebih info, baca review mereka
http://realestate2buy.blogspot.com/2009/01/magna-ville-selayang.html

dan juga
http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=719011&hl=magna+ville
Share:

bagaimana menyelesaikan pinjaman perumahan dlm masa 10 tahun?

blog adalah medium untuk penulisnya berkongsi cerita
tapi perkara yg lebih menarik kepada saya ialah apabila saya pula berpeluang mendengar tips dan cerita dari pembaca2 blog saya dan rakan2 blogger yg lain.
wah.. terima kasih banyak2 sudi berkongsi dan bertukar2 cerita.

kali ni saya nak share cerita puan H.
pelaburan hartanah pertama beliau adalah sebuah apartment kos rendah di Kota Damansara.
beliau beli pada harga 59K.
hebat betul beliau kerana berjaya melangsaikan bayaran pinjaman rumah tersebut dalam masa 10 tahun sahaja..
ye, 10 tahun sahaja..
sekarang ni beliau hanya kutip duit sewa saja2 je la..

lantas saya tanya, apakah teknik yg beliau gunakan.
ini jawapan beliau.

actually i dont have any specific move how to settle the loan early. what i do is :-
1) i pay more (20%) than the monthly installment .
2) every 2 years i will withdraw kwsp account 2 and tell the bank to reduce the loan balance. some people they withdraw the money from kwsp and instead of reduce the loan amount they just pay the monthly installment in advance. which i think is not a good practice.
hm.. nampaknya cara yg simple tp berkesan.
boleh la kita jadikan panduan..
(tapi saya sudah keluar habis kwsp saya.. macamana.. huhu..)
Share:

rumah vista kawan saya

rakan saya, shamsul, beli sebuah rumah di vista angkasa
semasa beliau belajar di universiti dulu, beliau tinggal di sini
itu sebab beliau juga berhasrat utk menjadi tuan rumah di vista angkasa ni.. apabila melihat kadar pulangan sewa dan betapa hangatnya lokasi ni kepada student dan golongan bujang yg bekerja.

shamsul ni sebenarnya duduk kat terengganu..
dungun..tp dulu kat K.T
saya kenal beliau melalui blog saya.
dia anta emel kepada saya bgtau nak beli rumah di vista
saya bantu beliau mencari unit vista untuk dijual
saya aturkan beliau dengan lawyer hazlin
siap anim, kawan saya yg kejer kat law firm tu, jemput dia kat stesen bas putra lagi masa mula2 dia dtg nak book unit dan sign snp..
hehe.. staff hasanan hamzah yg cemerlang!

so, hujung thn lepas, beliau beli satu unit di blok 8
blok 8 ni besar lagi dr blok 7 yg saya beli.
tp oleh kerana vendor rumah ni merupakan syarikat, bukan individu, proses yg diambil saaaangat panjang.
.. kerani sykt yg agak cerewet melengahkan banyak perkara.
tp alhamdulillah... minggu lepas akhirnya settle.
dah dpt kunci.
oleh kerana beliau jauh, beliau minta tolong saya amik kunci dr lawyer
dan tengok keadaan rumah.

isnin lepas saya pun jenguk rumah ni..
wooo.. dasat betul tenant lama tinggalkan rumah ni.
lantai berkulat dan hitam.. tandas rosak...
pintu tandas rosak..
sampah di setiap tempat.
saya rasa kalau shamsul tengok, mesti dia pening.




saya rasa, better lantai ni buka, ganti tile terus.
pintu tandas kena ganti baru. sbb dah rosak.. tak boleh tutup rapat.

pagi sabtu baru2 ni, saya tolong bersihkan rumah dia dgn adik saya.
mula2 tombol pintu dpn dia jam.. nak buka tak boleh
saya tak sangka pula jd macamni sbb isnin aritu saya masuk, belum jam lagi
so, saya tak de la bawak tukul besi
nasib baik shamsul call sepupu dia, sepupu dia datang
bawak tukul besi dan tolong buka pintu.
tp ambil masa setengah jam juga la utk buka... pukul 12 tgh hari baru boleh masuk.
saya dan adik bersihkan rumah sampai pukul 4 ptg

bulan puasa buat kerja macam ni..sungguh letih!
saya teringat dulu masa saya sekolah lagi
menoreh getah semasa bulan puasa saaaangat letih.
mak.. saya... adik saya yg lagi sorang..ada waktu dgn kakak saya
kalau waktu biasa, kami menoreh sampai pukul 12 tghari
tp bulan puasa, dpt menoreh sampai pukul 11 pun dah rasa azab...
kering tekak.. badan lemah..
then siap menoreh, kami bentang surat khabar buat alas, then tidur..
sedar2 mak dah bangun angkat susu
dah pukul 12 thari...
kadang2 tgh2 tido, cahaya matahari jatuh atas muka
kami ambil surat khabar lain tutup muka kami.. sambung tido.
hm.. masa tu kami betul2 struggle utk hidup..
saya cuma nak duit upah dr mak utk duit belanja dan beli buku2 utk belajar.

ok, balik kepada vista..
vista tgh cat semula
blok 7 saya dicat dengan warna biru muda.. lining biru tua.
alamak... saya tgk macam kuarters polis la...

Share:

wardrobe baru saya

dah lama saya nak tulis pasal wardrobe ni tapi ada je entri lain yg rasa lebih urgent.

rabu lepas saya cuti satu hari
tunggu orang dtg pasang built-in wardrobe saya
actually saya dah lama baca kat forum pasal patric ni
dier glemer kat forum cari.com.my
ramai org order kithen cabinet dan wardrobe dgn dia
so, bila adik saya tanya, macamana dia nak duduk rumah saya kalau almari plastik yg ada tu tak muat dan dah nak runtuh..
mana dier nak letak baju
saya pun nekad nak pasang built-in wardrobe.
boleh letak banyak barang
adik saya pulak dah dpt elaun mara
dier nak pulangkan semula duit yg saya bg pinjam utk dia beli motor
lega la saya.. ada modal nak pasang wardrobe. just top up dengan duit saya je..

so, sabtu patric dan abang dia erny datang
ukur dan saya pilih material
rabu lepas uncle ah tek dan anaknya datang pasang.
dari pukul 11 sampai pukul 1.30 siap
lebar 5 kaki 6 inci
tinggi lebih kurang 9 kaki 8 inci.. sampai syiling
warna hitam dan putih.. body dlm dan pintu warna putih
panel tepi warna hitam
cantik dan cepat.. saya puas hati





hm.. satu perkara saya nak tambah.
anak uncle ah tek ni baru 16 tahun
tp dah tak sekolah..
bila saya tanya kenapa tak sekolah.. malas ke?
anak dia gelak je..
tp yang saya kagum, anak orang cina ni walaupun dah takmau sekolah, dia rajin ikut ayah dia bekerja... pasang wardrobe dan kabinet dapur
uncle ah tek kata, "sekarang belajar.. .nanti dah besar, pandai2 la dia nak hidup"
saya dapat jangka, lagi 5 tahun atau 10 tahun, anak uncle ah tek ni akan ada bisnes kitchen cabinet sendiri..
kalau anak melayu.. umur 16 tahun tak sekolah?
mesti merambu entah ke mana.. main motor.. rempit.. kalau kat jengka tu pakat hidu gam..
Share:

updates on domain @neocyber

salam ramadhan..
tomorrow all muslims will undergo the fasting month.
tarawikh starts tonight.

i just want to update all of u on domain @ neocyber.
the number of available units at the domain is now only 9.
four of my blog readers interested with the projects and book their own unit using me as the referral.
the 50-50 commission is as agreed by both parties.

all the 9 units are units with ready tenancy.
tenanted at 1350 per month. empty, but equipped with 2 water heater. and the basic grill and lights. 3% discount.
no more unit without tenancy. sold out.
the last unit of without tenancy has been booked by my blog reader, H on this evening.
then, no more..
all are with tenancy.
u just book, sign s&p, apply loan, sign loan agreement, loan disbursed and then the tenancy agreement will be transferred to you.
no headache of looking for tenants. no empty house lapse.
after the agreement expired which is 1 year fro the date of tenancy, it is up to you wheteher want to renew the tenancy, increase the rental rate ( if the tenancy want la..) or whatever.

AND.. one more good news, the buyer get buyer commission has been increased from 1k to 2k.
meaning that, if u book one unit and mention me as your referral, we will share 50-50 of the rm2k.
everyone will get rm1k.
it is fair rite..

even the price is about rm305 per sq ft, it is a good buy.
still can untung lor..
Share:

cerita dari pembaca J

asyik saya je yg bercerita dlm blog ni
apa kata kita bg ruang kepada pembaca blog saya pulak berkongsi pengalaman mereka dlm bidang hartanah?
menarik juga kan.. dgr kejayaan dan cerita mereka pula.
mereka telah menghantar emel kepada saya.
dan dgn persetujuan mereka, saya akan letak di sini utk rujukan dan bacaan bersama..
utk pertamanya saya nak kongsi pengalaman pembaca bernama J.
dia telah membeli 3 bua hartanah.
hartanah pertama casa indah. wow!
hartanah kedua hillpark di bukit kerinci.
hartanah ketiga di bukit jalil, beliau menang lelong.

Salam Anie,
lama tak ber"email" altho saya selalu baca blog awak...tp got restriction in office network to comment.Just nak informed yang loan saya utk rumah lelong hari tu dah approved 90% frm RHB islamic.Package not bad.BLR-2.1% cap at 10.25%. Legal fees covered by bank. So kena sediakan duit utk legal fees for SAP je. rumah tu saya dah masuk, dah buang sumer sampah sarap and basuh....sakit pinggang...hehehe...tapi puas hati. Sekarang tinggal nak cat, repair wiring, pasang grill dan pasang kitchen table top.nak buat yang simple2 je.Pastu bleh advertise utk disewa.

Rumah kat hillpark tu pulak pending loan approval dari RHB jugak. Yang eon bank tu saya hold je sbb tiba2 je eon bank cakap dia cover legal fees 1.5% sedangkan legal fees is 2%.So yg tak cukup tu eon bank suruh saya topup.On top of that kena bayar lagi rm200 utk inspection.iskkk tak pernah dengar pulak ada inspection.Dia kata valuer fees eon bank cover but not inspection..hhmmm...dah approve macam2 cekadak pulak eon bank ni...ada kos2 tersembunyi yang sebenarnya budak sales tu boleh bgtau awal2...x puas hati betol..saya baru apply RHB dan menyebabkan masa terbuang macam tu je. Lesson learnt.Next time apply je byk2 bank, pastu baru pilih yg terbaik. baru ni saya apply cimb dan eon bank je.Dua2 pun approved.CIMB interest tak best.EON bank ada kos tersembunyi.

Pasal rumah casa indah tu pulak cadangnya nak jual...nak minta pendapat Anie, should i wait till dapat CF baru advertise or boleh je advertise sekarang?According to developer, completion by Oct09..saya agak maybe by end of 2009. So ada lebih kurang 4 bulan lagi.Kalau ikut nasihat azizi ali tak perlu tunggu completion dah boleh advertise.Apa pendapat Anie?
Hebat kan perkongsian beliau.
komen saya"

wsalam..
dua2 pakai RHB islamic.
tinggi gak caps rate dier ye.. 10.25%
tp rhb islamic ni mmg senang sket nak lulus.
cuma bdasarkan pengalaman saya, diorg ni lambat sket nak disburse duit.
so, J kena follow up baik2 dgn bank la.. jgn bg diorg lewat.

cimb rate tak bes?
hm.. mmg rate cimb tak serendah eonbank.
rate dia tinggi sket.
mebi sbb eonbank ni tak glemer mcm cimb.
tu yg eonbank buat promosi kaw2.. rendahkan BLR.
tp dlm memilih bank, kita tak boleh pandang dr segi rate je..

tgk juga lock -in period, daily rest atau monthly rest, flexi atau fixed term, islamic atau conventional..
aim nak abiskan bayar cepat, better amik flexi. daily rest
kalau nak ikut sistem islam, amik islamic loan..
tp islamic ni ada isu gak. nak refinance pengiraan dia leceh sket.
tak sesenang dan seuntung conventional..
hm.. ada pro dan kontra kan..

psl casa indah tu, pada pendapat saya ok gak kalau advertise utk dijual sekarang.
nak dptkan pembeli akan amik masa gak kan..
terpulang la.. kalau nak duit cepat
duit tu boleh guna invest kat rumah lain pula.
tp kalau tunggu dpt CF, saya rasa harga akan up lagi sket la..
sbb kalau jual sekarang, pembeli still kena tunggu siap dulu.
eh, tp ada isu ke tak utk transfer rumah tu dr developer ke pembeli baru eh?
bab ni saya pun tak sure.. sbb tak pernah lagi buat.. hehe

Share:

Error - Alam Prima is by SPNB, not PKNS

i did not know where my mind was when i kept on writing that Alam Prima is developed by PKSN in my previous entries.
actually, i really aware that it is developed by SPNB.. not PKNS or other developers.
so, withdrawned from my lost world, i am asking for apologies to mistakenly give you the fact on the real developer of Alam Prima.
The correct developer is SPNB.
I have made corrections to all mistakes made.
I am sorry for any inconvenience caused.

(luckily, i have a clear and highlighted disclaimer here.. hehe)
Share:

pangsapuri persanda 2


pangsapuri persanda 2 is now open for registration.
it is an apartment at section 13, Shah Alam... a service apartment to be exact.
Just next to the MSU new campus which is currently under progressive development.

if u are in federal highway from kl to shah alam, please carefully look at your left at the first apartment u found after the shah alam toll.
it is the pangsapuri persanda.
pangsapuri persanda 2 will be developed there too.
just behind the pangsapuri persanda, is the new campuss of msu.





View Larger Map

i learned that msu is developed without any hostel.
walla.. a big campus like that with no hostel means that they need our cooperation as property investors to provide their students a decent place to live in.
:)
so you can expect that persanda 2 is developed mainly for the students.

also, as i wrote before, msu approached spnb to buy the whole units in 3 floors of alam prima to be converted as their students' hostel. but spnb rejected the proposal.
so, it is obvious that the students have no other option.. renting out somewhere near to their campus. as near as persanda and persanda 2.

It is leasehold.
260 units available altogether.
built-up is from 920 - 1,031 sq. ft.
expected price starts from RM239,200, means rm260 psqft.
about the same rate as subang andaman.
it will have 3 bedrooms and 2 bathrooms

for the completed persanda, the current asking rental rate is rm1,000
the current subsale price is about rm200 - rm 220 persqft
for the 752sqft, the asking selling price is about rm170k.
compared to the new persanda 2, it is clearly that persanda 2 is a lil bit expensive.

for the price of 239, 200, considering we can apply 90% loan..
for 30 years repayment at the rate of BLR - 1.8% , the monthly repayment will be rm997.
the salesperson of persanda 2 said that the expected maintenance fee will be rm0.20 per sqft,
so, it translates to rm184
total payment per month will be 997 + 184 = 1181
this means that for persanda 2, the rental must be at least 1417.20 to make the rental income sufficient enough to pay the loan and extra 2 months reserve for maintenance or tenants moving out.

will persanda 2 able to fetch this rental rate?
looking at the vista angkasa, surely no problem because they will fit 10 people in one single unit.
looking at unipark, also no problem since students will have no problem paying rm250 per person and only 6 people per unit.
but for apartment baiduri, just next to uitm, the rental rate is about 1200 only.
uitm students so broke la.. sigh...

the developer is HR United. They developed persanda, suria mas @ bandar sunway and semi D in Taman dagang, ampang. They also develops kinrara mas, the peak at cheras and mount kiara3.
They have successfull projects to prove to us. No abandoned projects so far.. :)

But there are also complaints on their performance.
You can read it from one owner of Kinrara Mas here

Ok, since it is just open for registration, the price is actually not really confirmed yet. it is just an indicative price.
It is expected to be launched on October 2009.
to register, u can just fill in the registration form provided in iProperty.com.my
Then, an automatic reply email will be sent to your inbox.

My blogger friend, mytotall also has written a review on Persanda 2 for us to read. Read all the comments too.. It has lots of info.

He also posted photos on the new MSU campuss development project in his blog.

For any further enquiries, you can call the developer at the details below.

Properties Investment & Development Division
19th Floor, Plaza See Hoy Chan, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
TEL : 603 - 2053 1988
FAX : 603 - 2026 8898
E-MAIL : property@hrunited.com.my
can also call 012-307 5301 / 019-215 4645
Share:

beli buku di bookplanet

umum ketahui saya peminat azizi ali, renesial leong dan milan doshi.
mereka adalah idola saya dlm bidang hartanah
buku2 mereka saya beli dan baca.. dan ulang baca

biasanya saya beli buku2 mereka dari kedai buku mph, popular, semasa jualan gudang buku atau secara terus semasa menghadiri seminar mereka.
saya sangat maklum yang azizi ali telah membuka laman web e-commerce beliau sendiri
www.bookplanet.com.my
menjual buku2 yang diterbitkan oleh syarikatnya, true wealth
sebelum ni saya cuma window shopping, belum pernah order online lagi

tapi baru2 ni semasa bookplanet mengadakan jualan sempena merdeka, saya dapati diskaun yg diberikan sangat hebat. 20% - 50%
kebetulan saya ada beberapa buku yang saya memang nak beli..
(walaupun buku milan doshi yg saya baru beli hujung bulan lepas pun belum habis baca lagi..hehe)
bukan apa, dah alang2 sale kan.. baik beli siap2
buku bukan rosak kalau kita baca lambat.

jadi, 6hb lepas saya pun order 4 buah buku
- rahsia raja lelong oleh eruwan gerry norsen
- ganda wang anda oleh azizi ali
- bagaimana memperolehi rm30k dlm masa 30 hari melalui hartanah lelong oleh ahmad tarmizi jusoh
- ibu kool bapa hebat oleh jamilah samian

haha.. mungkin kawan2 saya hairan kenapa saya beli buku ke4 tu..
itu utk saya hadiahkan kepada seseorang.. saya lambat lagi perlukan ilmu tu..hehe

rahsia raja lelong tu dah lama saya nak beli. nak venture ilmu perniagaan baru..
juga sebab saya kagum dengan penulisnya.
eruwan gerry ni kawan satu universiti dgn saya.
dan pernah sama2 kerja di perodua.. sebelum saya quit.
dengarnya dia pun dah quit dan kerja dgn petronas sekarang.
bangga bila kawan sendiri berjaya dan sampai ke tahap ini.

beli buku2 ni semasa sale, jadi semua sekali saya dapat diskaun sebanyak rm40.88
bagusnya..!!
penjimatan tertinggi setakat ni yg saya dapat
lebih tinggi dr yg saya dpt masa saya beli buku di jualan gudang dulu

masa nak bayar buku2 ni, ada masalah nak guna credit card
nak bayar guna fpx pun tak boleh sebab masa order tu dah lebih pukul 11 malam
so, terpaksa bank in manual.. terpaksa hubungi staff true wealth dulu
nak jimat punya pasal, saya ambil delivery secara pos berdaftar biasa je.. tak ambil secara pos laju.
cuma rm5.50 je.. jimat 2 ringgit lebih. hehehe

saya bank in duit hari rabu.
khamis buku saya tu dah dipos.
dan tara...! ptg tadi buku-buku tu dah sampai.
siap dapat 10% discount coupon lagi untuk pembelian seterusnya sebelum 26 ogos 2009
alhamdulillah..

so, lepas ni nak order kat bookplanet lagi la bila diorg buat sale lagi.
:)
Share:

alfatihah utk ustaz asri

(rehat sebentar dr tajuk hartanah...)

saya mengenali beliau melalui suaranya sebelum saya kenal siapa namanya atau melihat rupanya
yg saya tahu, setiap lagu baru dendangan beliau akan menjadi siulan saya
kemudian bila dah masuk darjah 5 baru saya tahu, nama kumpulan tu adalah nada murni
bila masuk tingkatan 1, bila saya beli album munajat, baru saya tahu nama penyanyi yg suaranya sungguh lunak tu adalah asri

lagu munajat segar dlm ingatan saya sehingga kini

masa tu satu kaset cuma rm5.00


tp bila nada murni berpecah menjadi rabbani, saya tetap setia meminati suara ini.
masa tu harga kaset dah jadi rm15.00
dan harga cd pun pun dah rm29.90
lirik dan video klip lagu anak soleh sungguh meruntun jiwa..
tak kurang lagu 'adab dan sopan' yg sangat saya suka melodinya
dan alhamdulillah saya berpeluang tangkap gambar dengannya di greetown mall masa saya study dulu

tapi semalam ustaz asri telah meninggalkan kita semua
rebah di pentas nasyid
sesuatu yg dia perjuangkan setelah sekian lama
pemergian dia secara tiba2 mmg amat mengejutkan kita

kita baru sahaja kehilangan arwah yasmin ahmad, pengarah yg sungguh unik dan hebat
kini kehilangan pula suara lunak yg mengisafkan jiwa kita
jasa baktinya kepada saya dan seluruh pendengar lagu2nya amat besar

alfatihah buat ustaz asri



Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog