• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

Anggerik Perdana - kisah rumah pertama


Taman Anggerik Perdana. Rindu kat umah yg kat sebelah kanan tu.. walaupun cuma low-cost apartment tapi itulah hartanah pertama aku. Unit tingkat 3, menghadap utara. Harga pun cuma rm42,500, loan utk 30 tahun dari RHB Islamic. so sebulan aku kena bayar rm301. Hm.. masa tu, rate home loan agak tinggi. tak macam sekarang.. Nama developer adalah Getaris Sdn Bhd dgn usahasama Permodalan Negeri Selangor Berhad. Keluasan adalah 650 kps, 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Firma guaman utk s&p adalah Abraham Ooi di Kajang manakala firma guaman bagi loan agreement adalah Azlin dan Rithaudeen di KL.

Planning dulu, beli umah ni utk duduk. Nak jadi orang kajang la konon. 20 minit perjalanan dari rumah ke pejabat. Tapi skang ni tak tau lah lagi mcmana.. Jauh sgt la pulak dengan Shah Alam. Maybe buat permulaan ni aku akan sewakan kot. Insya allah..

Developer janji dulu paling cepat hujung tahun 2007 dah boleh masuk rumah. Memang sblm hujung thn rumah ni dah siap cuma jalan yg belum betul2 siap masa tu. Masuk tahun 2008, everything dah siap. Tapi malangnya sampai ke hari ni masih belum dapat CF lagi. Developer janji pulak bulan 4 2008, tak dapat juga. then dier kater maybe bulan 7tapi smlm member tanya, dia cakap bln 8 pulak.. ader tersangkut lagi..
:(

Sebenarnya beli apartment ni seronok sebab pada mulanya aku sorg yang interested dgn projek ni. Aku fikir, sementara masih layak beli low-cost apartment, apa kata aku grab peluang ni. Tapi alhamdulillah bila cerita dengan kawan2, 8 orang member pakat dengan aku beli sekali. 7 orang termasuk aku beli yg low-cost, 2 orang beli yang medium cost. Penjual tu, jasmin dan Mr Aspi Loh memang respek kat aku sbb dapat buatkan 9 case closed. hehe.. upahnya? setiap orang dpt kfc satu set.. jasmine belanja.

Ramai gak yang terkejut aku layak beli rumah ni. Mereka sebenarnya tak sure syarat permohonan. Actually, nak memohon rumah low-cost ni, pendapatan isirumah mestilah kurang dari RM 2,500. Kalau pasangan yg dah berkahwin, kena total la income suami dan isteri tapi kalau org bujang, just amik pendapatan sorang je la. Even kalau gaji kawan2 rm2,400 pun masih kira layak lagi la..

Then syarat utama kedua adalah BELUM mempunyai hartanah lagi di negeri kiter memohon tu. Contoh mcm kes aku ni, apply utk apartment di selangor, maknanya mestilah belum ada rumah di Selangor lagi. Kalau dah ader, automatik tak layak.

Aku tak sabar nak menerima kunci rumah ni sebab inilah rumah hasil titik peluh pertama aku bekerja. Inilah hartanah pertama aku tempat aku belajar dan mula berjinak2 dengan real estate. Dan aku sangat sayangkan dier sebab walaupun harganya sama dengan harga kereta MYVi atau lebih murah dari Gen2, tapi ia akan tetap berada di situ untuk 90 tahun lagi, pada waktu MyVi, Gen2 atau apa jua kereta yang lebih mahal darinya sudah lama menjadi besi buruk. (sebab apa aku cakap mcm ni? sbb pada masa tu ramai org tak paham kenapa aku sibuk2 beli rumah tapi tak beli kereta lagi..)
Share:

question on refinance - Azizi Ali menjawab

Hari ini, setelah sebulan menantikannya, aku telah menerima newsletter bulanan dari Encik Azizi Ali bagi Ogos 2008. Sepertimana biasa, aku mesti membaca newsletter ni cepat2 sebab tak sabar nak mendapat info baru darinya.

Ada satu soalan yang dihantar oleh pembaca telah dijawab oleh Encik Azizi. Rasa nak share soalan dan jawapan tersebut kepada semua pembaca blog ni pulak especially yang belum subscribe newsletter en azizi ni.

SOALAN:
Assalamualaikum En Azizi, 

Saya ingin meminta pandangan dan nasihat tuan mengenai 
perkara di bawah: 

Existing loan : RM 75,000 (full settlement rate) 
Interest rate : 6.75 (BLR) + 0.75%
Mthly ins : RM583.00
Serve for 30 yrs 
Tarikh DOA : 18/5/2001 

Refinance 
Loan : RM85,000
Interest Rate : 6.75% - 1.85% = 4.9%
Mth : rm556.00
tenure : 20 yrs 

Tuan rasa adakah patut saya mengambil refinance tersebut?

JAWAPAN:
Pada amnya, kita patut me'refinance'kan loan jika jumlah
bayaran balik kita adalah kurang daripada loan yang pertama.
Pengiraannya senang sahaja. Jumlahkan bayaran balik kedua-dua
loan tersebut dan bandingkan keduanya. Jika jumlah bayaran
balik loan yang kedua lebih rendah, mak a anda patutlah
refinance loan tersebut.
Dalam kes anda, jumlah bayaran balik loan asal ialah:
RM583 x 12 (bulan) x 30 (tahun) = RM209,880

Jumlah bayaran balik loan kedua ialah:
RM556 x 12 (bulan) x 20 (tahun) = RM133,480

Jadi anda patut me'refinance' loan anda kerana anda akan
menyelamatkan RM76,440 by doing so.
Walau bagaimanapun, pengiraan ini membuat assumption yang
kadar faedahnya kekal dan tidak ada kos tersembunyi
(umpamanya legal fees). Kalau ada kos-kos lain yang perlu
dibayar, anda perlu menambahkan kos tersebut dalam pengiraan
di atas.
Saya harap jawapan ini akan menolong anda.
Share:

bayu parkville


Rasa nak berkongsi pengalaman aku ketika melawat showhouse Bayu Parkville ni. Townhouse di kejiranan yang berkepadatan rendah bersebelahan dengan Gita Bayu. Nama developer Meridian Tower, leasehold, 3 bilik tidur dan 1 bilik air dan merupakan fasa ke2.

Hrga rm181k termasuk perabot yang lengkap iaitu
-ruang tamu: sofa, kabinet tv, 29" tv, kipas syiling
- bilik tidur utana: almari, katil dan tilam queen size dan aircond
- bilik tidur ke2: katil dan tilam queen size, almari dan kipas siling
- ruang makan: set meja makan dan kipas siling
- dapur : peti sejuk, kabinet dapur
laman: mesin basuh

rumah ni agak sempit sbb kelebarannya cuma 20 kaki je kan.. nak fit bilik kat tepi dan ruang tamu lagi. kena lak kalau amik yg tingkat atas, kat tepi tu dah makan space utk tangga. tapi dier panjang ke belakang. ruang laman depan leh muat 2 buah kereta yg diparking depan dan belakang. Untuk small famili dlm 2 - 5 orang aku rasa rumah ni sesuai dgn harga berpatutan. unless u all ader budget dlm 220k ke atas, leh la dapatkan rumah teres 2 tingkat kat kawasan ni yg lebih luas.

utk booking, just bayar rm1000. deposit 10% means rm18k la.. tapi kalau korg xnak furniture tu, sykt akan tolak rm16k dari deposit bermakna just bayar rm2k utk deposit.
sebenarnya aku tgk showhouse ni sebelum aku jumpa vista angkasa yg aku beli tu. so, masa tu aku berminat gak la dengan projek ni. Harga sewa kat kawasan ni skang dlm 800 sebulan, biasanya disewa oleh famili yg dah bekerja atau oleh student upm. masa aku tgk tu, just tinggal satu unit tingkat bawah. aku suka tingkat bawah sbb takyah naik tangga dan tak ler terasa sgt yg ni townhouse. terasa mcm rumah teres setingkat la konon.. hehe.. tp aku agak ragu2 lagi. Salesman yg entertain aku, danny namanya, kater aku boleh reserve dulu unit tu dengan mbayar small amount of money which is refundable. masa tu aku bawak rm50 jer so aku reserve la unit tu dgn duit tu. Dia bagi aku 2 hari utk fikir sama ada jadi amik ke tak.

Suddenly esoknya aku dpt iklan vista angkasa for sale dan happy dengan kondo tu biler dah gi tgk, terus decide nak beli vista.

so aku pun call danny bgtau yg aku xjadi beli. danny kater ok dan 2 hari kemudian aku collect balik duit tu di sales office diorg kat showhouse tu.. walaupun aku x jadi beli tapi aku satisfied la dgn cara mereka. Actually aku suka rumah ni. nice and affordable. mcm aku ckp td la, kalau bandingkan dgn rumah teres 2 tingkat mmg yg ni sempit tapi masing2 ader bajet sendiri kan.. of course kalau u ader bajet lebih leh beli yg lebih besar tp ini for those yg cuma mampu beli 180k tapi nak landed property. Cuma bila aku bandingkan dgn vista angkasa, i prefer to buy vista sbb tu mmg target aku dr dulu lagi.

tadi aku tanya, mereka kata masih ader 2 atau 3 unit lagi yg masih ada, in case u all berminat.
Share:

vista angkasa - part 5 - stamp duty discount

Untuk rumah pertama, boleh dapat diskaun 50% untuk stamp duty.

Tapi rupa-rupanya nak apply diskaun utk stamp duty kena buat akuan secara bertulis. Mengaku kiter membeli hartanah tersebut dan ini merupakan pembelian pertama kita. Hanim kata, tanpa surat akuan, jgn harap dapat 50% diskaun tu..

So, aku dah sain surat akuan tu dan firma guaman Hasnan Hamzah akan uruskan prosedur seterusnya. Tenkiu!
Share:

vista angkasa - part 4 - financing a leasehold property

Aku ada baca beberapa buku mengatakan bank kurang beminat untuk memberi pembiayaan pinjaman perumahan kepada hartanah yang tempoh pajakan tanahnya kurang dari 60 tahun. malah mengikut buku2 berkenaan, ada bank yang lansung tak mahu bagi pinjaman pun..

Bagi kes Vista Angkasa aku, Alrajhi dan beberapa bank yang aku tanya pada dasarnya mengatakan aku layak membuat pinjaman sehingga 35 tahun berdasarkan umur semasa aku. Namun aku telah membuat keputusan untuk memohon pinjaman 30 tahun sahaja. Jumlah bayaran bulanan jika membuat pinjaman di Alrajhi sepatutnya adalah rm8xx.

Namun begitu, setelah menghantar permohonan kepada Alrajhi, aku dimaklumkan bahawa loan tu kena quiry. sebab? actually pajakan tanah di vista angkasa dah tinggal 67 tahun. so, kalau aku buat loan 30 tahun, bermakna balance pajakan tinggal 37 tahun sahaja. Bank tidak mahu menawarkan pinjaman kepada tanah yg pajakannya kurang dari 40 tahun, means balance 3- 4 thn last dari pinjaman tu bermasalah. Tu yang bak tak nak luluskan loan tu..

Keputusannya, aku terpaksa memendekkan tempoh pinjaman dari 30 tahun ke 26 tahun sahaja.. barulah loan akan tamat ketika tempoh pajakan tanah berbaki 40 tahun. kiramyer elok-elok je la.. so, bayaran bulanan pun meningkat ke rm9xx.. hahaha. padan muka aku..

hm.. ini juga bermakna, susah kalau aku nak jual vista ni nanti. tp insya allah aku takkan jual.

biler letter offer dah ready, aku terus sain surat tu.. tempat sain? ERL putrajaya.. hehe..sempoi..
Share:

Vista angkasa - Part 3 - S&P

alhamdulillah..
the S&P signing process for the vista angkasa project is completed. After reviewed the draft of s&p and make a little agreed amendments, both parties put down signatures. The on-paper-owner of the house come from North Malaysia to my lawyer's office to sign it, accompanied by the real owner.

I can see differences in the process here with my previous experience. When i was signing the s&p for my first property, I got free Stamp duty and s&p offer from developer through their panel of lawyers. The panel lawyer prepared the s&p and call me to come to their office asking me to sign it. All the time, i only deal with the clerk, not even get the chance to see the lawyer. The clerk just point where i should put down my signature. Wen i ask about jargons in the document, she said thet it is all standard. Indirect speaking, no need to understand a lot since all malaysian is signing the same document.

But it is totally different in this project. I get the chance to appoint my own lawyer. Since I believe hanim, my legal studies classmate so much, I appoint her firm to handle all the legal procedures. The lawyer, shuna is really helpful. She and hanim emailed me the draft of the snp for me to review beforehand, explain all the jargons and do some amendments agreed by the owner and me. Even Shuna attend the signing session and answers my stupid and not-so-stupid questions. I think this is what it supposed to be..

Anyway, experience give me chance to learn and i love to learn more and more about all these real estate invesment!
Share:

MRTA - take it up through bank or by yourself?

in 2006, when i bought my first property which is only a low cost apartment in taman anggerik perdana, i applied for RHB islamic fixed rate home financing. The financing margin was 95% + MRTA. At that time, RHB Islamic make it compulsory for the customer to buy MRTA with the loan and get it through them. I am not sure about current RHB Islamic policy. For a 40k loan, the MRTA fee is rm1031. Bank said that they will apply for Takaful Ikhlas mortagage plan.

recently, when I decide to apply for Alrajhi Home Loan, i learned that alrajhi gives freedom to their cutomers whether to buy MRTA or not. I do not want to leave a financial burden to my family if something happens to me, so I stll decide to buy MRTA for the loan.

The alrajhi mortgage advisor, ija said that I can take up the MRTA plan policy thru bank ( as what I have done before for the low-cost apartment) or buy on my own from any takaful agency outside there. It must be a takaful plan because alrajhi offers only Islamic financing. If I take up the plan from bank, Ija said that it will be from Takaful Ikhlas and the premium fee is lower than getting it outside. For 162k loan at BFR – 1.7% rate for 30 years, the MRTA fee is rm4451.64.

Since own research is still the best information source, I managed to visit a Takaful Ikhlas agency in Putrajaya. For the same variables of the loan, takaful ikhlas quoted me rm4,968.67.. extra rm517.

Thus, it is proved that taking up MRTA through bank is cheaper than u buy on our own.
Another information I learnt is, if we take up MRTA through bank, bank will keep the policy. If you take it outside, sendiri simpan la.. hehehe
Share:

vista angkasa - part 2 loan financing

i already submitted application form for loan to alrajhi to the mortgage executive, khadijah or better known as Ija.
since the valuation of the unit is 180k, so i apply for 90% loan that is rm 162k.
the current rate is BFR - 1.70% throughout the tenancing tenor without free moving cost and BFR - 1.50% for a with free moving cost. since this is an islamic financing package, they use BFR instead of BLR. However, the current rate of BFR is same as BLR that is 6.75%.

For Alrhji home financing, the 90% loan is including MRTA, if u wish to buy it. However, buying MRTA is not compulsory so, u can skip it first and buy it later on your own. MRTA attached to the bank is takaful Ikhlas and the price is very attractive. I can say it is almost 50% lower than what is offered by other bank. For a 30 years financing, the MRTA rate is just rm4451.64 for me, while some other bank quote rm 7k - rm 8k. If u want to know more about this financing, u can just email me. I can help u to introduce the very helpful and dedication ija to help u!

This beloved vista, the monthly payment will be rm875. Plus the maintenance fee is around rm90. The good news is the rental asking price now is rm1.2k.. Good buy! This is why i dream of it so much. Patiently waiting the transfer of ownership to me..

Hey, if u considering to buy a house soon, there are rumors that the BLR and BFR rate will increased to 8.0%! Some people say, better buy now while the rate is lower while some said better wait for few months when they predict house price will be lower since demand will be less than supply. I don't know which will be more accurate. i cant predict but u can judge on ur own!

:)
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog