• Apartment di Cyberjaya untuk disewa

    Untuk mereka yang bekerja di Cyberjaya dan Putrajaya, kami ada apartment-apartment yang cantik dengan harga terbaik di Cyberjaya. Hubungi 012-3547636 untuk pertanyaan.

  • Buku Hartanah Panas

    Beli 5 buku, kos posnya percuma. Tak kisahlah pos ke Semenanjung atau pos ke Sabah dan Sarawak. Whatsapp 0123547636 dengan keyword 'buku property' ya....

  • Jom Cari Rumah di Johor

    Sabtu Ahad ni jom jumpa di Plaza Angsana, Johor Bahru untuk Jom Cari Rumah. Slot saya, sabtu jam 4 petang ya.

  • Nak jual, beli atau sewakan rumah?

    Saya sedia membantu jika hartanah anda di Lembah Klang atau Pahang. Hubungi saya 0123547636

  • Kasi Terbit dengan koleksi buku panas

    Kita ada koleksi buku-buku hartanah, buku travel dan buku perubatan. Lebih unfo akan ada di sini ya.

entry cost calculator

friends,
wondering how much the entry cost for the property u bought?
of course la.. not only the 10% deposit u need to pay.. there are charges need to pay for the s&p, stamp duty, legal agreement fee, disbursement and so on.

Ok, to calculate it, u can go this link.
bear in mind that purchase < 250k, u will get 50% discount for stamp duty of purchasing given by the LHDN.

:)

anyway, if u do not have enough cash for all these fees, lot of developers offer free S&P and FREE stamp duty. For loan agreement, u can apply for zero moving cost rate whereby bank will pay the legal fee for you. However, the rate is a little bit higher than a without zero moving cost package.
Share:

blok 21, taman bukit angkasa

2 malam yang lepas, aku teman member pegi tgk dua unit apartment di blok 21, taman bukit angkasa utk dijual. actually member aku berminat nak beli apartment untuk investment. mebi dier nak sewa tp tak menolak kemungkinan untuk nak duduk sendiri.

keluasan rumah adalah 78sqf, 3 bilik dan 2 bilik air. unit di tingkat 7 disewa oleh 4 orang bujang lelaki manakala unit di tingkat 8 disewa oleh sepasang suami isteri yg baru bkahwin. perbezaannya? hm.. kalau ikutkan sama je la kan 2 unit ni tp yg mbezakannya adalah cndition rumah tu. yg disewa oleh lelaki bujang.. aduh mak! syiling bilik airnya lg horror dr dark water. jubin dinding bilik air pun rs horror kalau tersentuh. sedangkan unit yg disewa oleh pasangan suami isteri tu nampak bersih dan terurus. hm.. ini mengingatkan aku untuk tidak selaki-kali menyewakan rumah pd penyewa bujang lelaki! biar mereka cari tuan rumah yg lain, but not me.

harga jual kedua2 unit tu adalah 110k. asalnya mereka beli dgn hanya 60k.. apartment medium cst. balconi takde tp gated dan ader pegawal. parking di dalam kawasan perlu sewa dgn harga rm50 utk open parking manakal rm80 utk covered. harga sewa rumah sekarang ni adalah rm800 kat situ.

persekitaran: hm.. dkt sgt dgn food court baru yg dbkl bina. bhampiran dgn tapak bangsar south.ada bas dan tak jauh dgn lrt stesen universiti dan dkt dgn UM. kebanyakan yg menyewa adalah pelajar UM dan org yg bekerja sekitar bangsar dan kl. tp mmg byk apartment medium cost di kawasan ni. dan nampak byk yg dihuni. ini berdasarkan pemerhatian wkt mlm kami. pesanan renesial leong, penulis buku permata hartana atau jewel property, lihat kawasan hartanah tu pd wkt siang dan mlm. pd wkt malam, kiter akan dpt tau adakah ramai yg duduk d situ dgn melihat kepada lampu yg terpasang di unit2 apartment di kawasan tu. kalau bk lampu terpasang, maka ramai lah yg tinggal, bermakna kaw tu merupakan favourite penyewa. sebaliknya jika byk yg gelap jer, maknanya tak ramai yg suka stay situ. baik jauhkan diri dr!

ok, for this time, agent adalah kak ros dan habsah nampak very profesional dan helpful, not like the vista agent i told u before. tapi member belum buat keputusan lagi jadi beli ke tak. secara kasarnya, based on pengiraan aku, this house will give 17% profit for rental income.look like a very good buy.. :)
Share:

petrol price and the effect on malaysian real estate

last time when i visited mapex 2008, i was informed by the agents that the price for malaysian real estate is going to be increased starting this monday.. because of the controversial 40% increase in petrol price. hm.. looks like we are in a very bad economic situation. far worse than the 1997 economic crisis (when brilliant students like achem's students unable to fly to australia.. uwaaaa!!)

i read lowyat.net forum n i was shocked to know that a developer called ratus bayan purposely postpone its condo project to next year. so that they able to sell it at higher price! lebih malang because this condo has buyers already and they did sign the s&p. So skang ni, buyers risau la adakah mereka akan dikenakan bayaran juga utk s&p ini sedankan projek dah mmg hold.

i am still following up this case tapi kalau itu berlaku semata2 sbb untuk mengaut keuntungan, mmg rakyat yg merana. This condo is supposed to be built at batu cave, taman raintree if i'm not mistaken.

actually, i believe this is not the only project yg hold because of petrol price. ada banyak lagi projek sepertimana yang diceritakan oleh real estate agent sendiri kpd saya. Means, extra carefull to all house buyers!

**kak jue, seb baik kak jue tak sempat nak beli apartment yg ratus bayan ni develop kan. lately we learn a lot more about real estate.. we got more experience which is surely unforgettable and dijadikan sempadan. arakian.
Share:

162 residency selayang

member kamceng aku, kak jue ada booking apartment 162 residency selayang. tapi, dier mebi nak cancelkan booking dier.. sebab?

good point about 162 residency:
- location: dekat dgn hosp selayang, majlis pbandaran selayang dan walking distance dgn uitm medical campus yg dijangka akan siap pada 2010.
- price: rm116k utk satu apartment 3 blk 2 blk air
- free snp, free snp stamp duty dan free loan agreement
- booking only rm500

negative point:
- after some research and confirming with the developer's office, we realise that it is build on commercial land. ceh!
- the agents force us to use their panel lawyer only. cannot use own lawyer. however, after ask the developer, it is actually not prohibited. kiter ader hak ma...

apartment ni dijangka siap pd 2011. developer adalah b& g supreme. project mngmnt by mct homes sdn bhd. projek terdahulu developer ni adalah USJ 1 Avenue.

after considering the negative points vs good points, kak jue most probably will cancel the booking.
Share:

Vista Angkasa

I can't believe my dream to be an owner of a unit of Vista Angkasa condominium is going to be realised! Setelah 2 tahun memasang angan2 akhirnya aku sedang dlm proses membeli sebuah unit kondo ini(kondo ke? lif dan lobi dier buruk giler). blok 7 tingkat 12.. menghadap ke kerinchi link dan klcc. wah...

semasa hanim menunaikan umrah, aku pesan doa untuk memiliki portfolio hartanah ini ke sana. tima kasih hanim! alhamdulilah minggu yg sama aku nampak iklan vista angkasa utk di jual dgn harga yang aku rs bpuas ati. berjaya menghubungi agent yg terlibat dan berjaya melihat unit tersebut. namun oleh kerana aku xpuas hati dgn cara agent tu mengendalikan proses ni, aku dpt contact owner dan deal secara direct. agent tu yg aku kenali sbg mr raj dr M.s properties nampaknya cuba putar belit aku dan owner. so, u all better be carefull kalau deal dgn dier ni.

alhamdulillah, sekarang dah sampai proses menandatangani s&p. mohon bantuan kepakaran shuna dan hanim dari firma guaman hasnan hamzah untuk menguruskan semua legal proceeding. namun begitu, borg loan belum lg diisi! pada awalnya cimb value unit ni rm170k. tapi alhamdulillah dapat contact ija dari bank al-rajhi dan al-rajhi value sebanyak rm180k. so, boleh la apply loan 90% dari rm180k. if u guys tak pernah buat urusan mcm ni, believe me, it is legal and azizi ali ader ajar cara ni dlm buku jutawan hartanah yg dier tulis. insya allah, urusan loan akan dpt juga diselesaikan dengan bantuan ija, shuna dan hanim ni jugak.

any updates regarding this project, akan dimaklumkan lg!
Share:

Disclaimer

This blog is for information and experience sharing. The authors are not responsible for any loss or damages caused by the manipulation and application of information obtained from the blog.

Facebook

Popular Posts

Translate Blog

Highlight

Mentari Court below market untuk dijual

Tiga tahun lepas, seorang kawan saya pernah bertanya potensi Mentari Court. Masa tu harga jual di sana dalam 180k. Saya katakan, bole...

Blog Archive

Real Estate Bloggers

Arkib Blog